Poslanka SDS toži necenzurirano.si zaradi diplome o Janši

Odvetnik Franci Matoz v imenu poslanke SDS Karmen Kozmus Ferjan od našega medija zahteva 10.000 evrov odškodnine in javno opravičilo zaradi kolumne o njenem diplomskem delu.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 10. 2. 2022, 05:55


30715531_243457129557039_585788331391044962_n
Karmen Kozmus Ferjan je poslanka stranke, ki je v politiki razžalila ogromno posameznikov, družbenih, poklicnih ali drugih skupin, pri tem pa se ves čas sklicuje na pravico do svobode izražanja. Te iste svobode izražanja vsem drugim ne priznava že ob najbolj mili kritiki njenih ravnanj, je tožbo komentiral Primož Cirman.
SDS

"Nova poslanka SDS Karmen Kozmus Ferjan je napisala diplomsko nalogo z naslovom Politično delovanje Janeza Janše v letih 1988-1992. Vsebina bi prej sodila na polico univerze v Pjongjangu."

To je uvod kolumne, zaradi katere poslanka SDS Karmen Kozmus Ferjan s tožbo od portala necenzurirano.si zahteva plačilo 10.000 evrov odškodnine in javno opravičilo. Pod naslovom "Poslanka, ki je diplomirala s čaščenjem Janše" smo jo v mnenjski rubriki objavili 21. novembra lani, pet dni po tem, ko je Karmen Kozmus Ferjan v državnem zboru začela z mandatom nadomestne poslanke. Avtor kolumne, naš stalni sodelavec Ford Perfect, je v besedilu opisal in analiziral poslankino diplomsko nalogo. Označil jo je za "zmazek, nevreden imena diplomsko delo".

Kot je ugotovil kolumnist, diplomska naloga vsebuje "hujše strukturne in vsebinske pomanjkljivosti, ki nikoli ne bi smele priti mimo mentorja" - v tem primeru Darka Friša, ki ga je vlada Janeza Janše novembra lani imenovala za predsednika maturitetne komisije. Opozoril je, da naloga na 137 straneh "nameni presenetljivo malo pozornosti morebitnim dejavnostim Janeza Janše in bistveno več časa porabi za opisovanje slovenskega osamosvajanja in občasno pljuvanje po njegovih nasprotnikih". 

Kolumna, zaradi katere poslanka SDS toži necenzurirano.si:
Poslanka SDS, ki je diplomirala s čaščenjem Janše

Zajetna diplomska naloga nameni presenetljivo malo pozornosti morebitnim dejavnostim Janeza Janše in bistveno več časa porabi za opisovanje slovenskega osamosvajanja in občasno pljuvanje po njegovih nasprotnikih.
Zajetna diplomska naloga nameni presenetljivo malo pozornosti morebitnim dejavnostim Janeza Janše in bistveno več časa porabi za opisovanje slovenskega osamosvajanja in občasno pljuvanje po njegovih nasprotnikih.
DK.UM.si

"Bila je močno prizadeta in razžaljena"

Naš kolumnist je poudaril, da je poslanka Janševe besede, ki jih je navajala v diplomskem delu, "predstavila kot resnico, brez navajanja slehernih dokazov, njegova beseda ji zadošča kot dokaz, drugih sploh ne potrebuje". "Kandidatka s tem pokaže omalovažujoč odnos do razlike med dejstvom in mnenjem ter popolno nerazumevanje, kako naj bi zgodovinsko raziskovanje sploh potekalo," je zapisal naš kolumnist. Po njegovem diplomsko delo meče slabo luč tudi na Univerzo v Mariboru. 

Že takoj po objavi je njegova kolumna sprožila burne odzive v taboru SDS. Na družbenem omrežju Twitter so se usule obsodbe "napadov na poslanko". Ker je naš kolumnist avtorstvo ene od povedi pripisal Karmen Kozmus Ferjan in pri tem spregledal, da je šlo za citat iz drugega dela, so nam očitali kaznivo dejanje ponarejanja listin. 

O tem je bilo govora celo v državnem zboru. Poslankin soprog Jure Ferjan, tudi sam poslanec SDS, pred tem pa novinar in urednik Nova24TV, je kolumni namenil več minut v razpravi o interpelaciji proti ministru za pravosodje Marjanu Dikaučiču. "In dogajajo se diskreditacije ministru, dogajajo se diskreditacije poslankam in poslancem in zanima me, kaj je naslednji korak," je Ferjan spraševal Dikaučiča. "Nedolgo nazaj smo obravnavali spremembe in dopolnitve Kazenskega zakonika. Tam se je poslal zelo jasen signal in izgovorov več za tožilstvo ni več," je takrat dejal Ferjan. S tem je odkrito pozival h kazenskemu pregonu zoper naš medij. 

Ko je državni zbor razpravljal o interpelaciji pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, je Jure Ferjan (na fotografiji) velik del svojega govora namenil našemu portalu in ministra pozival k kazenskemu pregonu zoper naš medij.
Ko je državni zbor razpravljal o interpelaciji pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, je Jure Ferjan (na fotografiji) velik del svojega govora namenil našemu portalu in ministra pozival k kazenskemu pregonu zoper naš medij.
RTV/posnetek zaslona

Preberite še:
Univerzitetna diplomirana častilka Janeza Janše, drugi del

Matoz trdi, da poslanka ve, kaj je komunizem 

Za tožbo proti necenzurirano.si, ki jo je vložila na okrajno sodišče v Ljubljani, je Karmen Kozmus Ferjan najela Janševega odvetnika Francija Matoza, ki so mu v času sedanje vlade uspeli milijonski posli. Postal je tudi predsednik nadzornega sveta Luke Koper, prvi mož upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, in član nadzornega sveta Slovenskih železnic (SŽ). 

Matoz je v tožbi zapisal, da smo Karmen Kozmus Ferjan s protipravnim ravnanjem povzročili škodo. Očita nam, da smo na nedopusten način grobo posegli v njene osebnostne pravice, zaradi česar še vedno trpi intenzivne duševne bolečine. "Zaradi neresničnih žaljivih očitkov je bila močno prizadeta in razžaljena. Zaradi takšnega počutja je bila ovirana pri vsakodnevnih aktivnostih, saj se ni mogla zbrati. Zaradi medijske diskreditacije, ki jo je bila deležna, ni mogla spati, tiščalo jo je v prsnem košu, počutila se je tesnobno (...). Njeno osebno in poklicno delovanje je zaradi ravnanja tožene stranke (torej našega portala, op. a.) za vedno omadeževano," piše v tožbi. 

Kot v tožbi ugotavlja Matoz, besedilo kolumne Karmen Kozmus Ferjan "prikazuje kot osebo, ki je brez vsakršnih kompetenc in znanja, njena pismenost pa naj bi bila na nivoju drugošolca". Posebej izpostavlja tudi navedbo, da bi diplomsko delo poslanke sodilo na polico univerze v Pjongjangu. "Neresničen in zavajajoč je že očitek, da je (...) nestrokovno in nepravilno predstavila razlago pojma 'komunizem', ker naj bi predstavila le svoje mnenje o pojmu in ne razjasnitev pojma," navaja tožba. Kot poudarja, je bila poslanki z objavo kolumne kršena pravica do časti in dobrega imena iz 35. člena slovenske ustave. 

Poslanka SDS je za vložitev tožbe najela usluge odvetnika Francija Matoza, ki je po zamenjavi vlade začel dobivati pogodbe s številnimi državnimi podjetji.
Poslanka SDS je za vložitev tožbe najela usluge odvetnika Francija Matoza, ki je po zamenjavi vlade začel dobivati pogodbe s številnimi državnimi podjetji.
sta

Preberite še:
Državni HSE plačuje Snežičeve tožbe proti novinarjem in opoziciji

"Pritiski na naš medij podirajo vse meje absurda"

"Gre za nadaljevanje pritiskov na delo našega medija, ki podirajo vse meje absurda," je vložitev tožbe komentiral odgovorni urednik necenzurirano.si Primož Cirman.

"Karmen Kozmus Ferjan je poslanka državnega zbora. V vseh državah, ki se imajo za demokracije, so politiki in poslanci kot izvoljeni predstavniki ljudstva podvrženi kritikam njihovega dela in ravnanja. Žal moramo pri nas vedno znova ponavljati, da za politike veljajo najstrožji standardi presoje njihovega dela. Njihovo kredibilnost in verodostojnost moramo presojati tudi na podlagi njihovega početja v preteklosti. Ustava, na katero se sklicuje gospod Matoz, nam na srečo še vedno omogoča, da lahko kot državljani kadarkoli povemo svoje mnenje o tem, ali se nam zdita diplomsko delo predstavnice ljudstva ali tožba njenega odvetnika zmazek. Ko to ne bo več dovoljeno, lahko zadnji ugasne luč," je dejal Cirman. 

"Ustavno jamstvo svobode izražanja vključuje tudi objavljanje različnih mnenj, kritik in stališč. Gre sicer za poslanko stranke, ki je v politiki porušila vse meje spodobnega, razžalila ogromno posameznikov, družbenih, poklicnih ali drugih skupin, praktično uzakonila sovražni govor, pri tem pa se ves čas sklicuje na pravico do svobode izražanja. Te iste svobode izražanja vsem drugim ne priznava že ob najbolj mili kritiki njenih ravnanj. Veseli pa nas, da nam poslanka in njen odvetnik v tožbi priznavata, da so naše objave zelo odmevne in da dosežejo velikansko število ljudi. Do zdaj so nas namreč propagandisti njune stranke označevali za nepomemben in obskurni portal, kar očitno nismo več," je še dodal Cirman.