Miklavčič brez tekmecev do 55-milijonskega posla v UKC Ljubljana

Medtem ko večino velikih gradbenih poslov v bolnišnicah dobivajo eni in isti izvajalci, je bilo pri enem največjih javnih naročil že vnaprej znano, kdo ga bo dobil.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 7. 6. 2023, 05:55


blaž miklavčič
Blaž Miklavčič v UKC Ljubljana ni prišel samo do enega, ampak do dveh več kot 50-milijonskih poslov.
Sašo Švigelj

Gradbenemu podjetju GH Holding, ki je v lasti Blaža Miklavčiča, je uspel nov veliki met v UKC Ljubljana. Po tem, ko je lani spomladi podpisalo pogodbo za energetsko sanacijo glavne stavbe, je zdaj v največji bolnišnici v državi prišlo še do enega velikega posla. Ministrstvo za zdravje ga je namreč izbralo kot glavnega izvajalca za celovito notranjo prenovo glavne stavbe.

Tako bo GH Holding med drugim obnovil oziroma zamenjal električno in strojno napeljavo ter naprave, prezračevanje in vrata. Opravil bo tudi vsa obrtniška dela. Projekt, ki ga bo GH Holding predvidoma izpeljal do maja 2026, bo po dogovoru stal 55,5 milijona evrov (z DDV). 

Če k temu prištejemo še 53 milijonov evrov, ki jih bo podjetje dobilo za energetsko sanacijo glavne stavbe, znaša trenutna skupna vrednost obeh poslov skoraj 110 milijonov evrov.  

Kako je Blažu Miklavčiču to uspelo?

Preberite še:
Miklavčič z aneksom do novih milijonov v UKC Ljubljana

Edini ponudnik na razpisu, potem edini na pogajanjih o drugem poslu

Čeprav gre za enega od največjih projektov v javnem zdravstvu v zadnjem desetletju, je GH Holding do posla praktično prišel brez konkurence.

Glavni odločevalci pri prenovi glavne stavbe UKC Ljubljana: Aleš Šabeder, Danijel Bešič Loredan in Marko Jug.
Glavni odločevalci pri prenovi glavne stavbe UKC Ljubljana: Aleš Šabeder, Danijel Bešič Loredan in Marko Jug.
S.R. / M24

Najprej se je kot edini ponudnik prijavil na razpis za celovito energetsko sanacijo, ki sta ga objavila ministrstvo in UKC Ljubljana. Pogodbo, vredno 48,5 milijona evrov, je z GH Holdingom podpisal nekdanji minister Janez Poklukar. Danes je posel vreden že 53 milijonov evrov, saj je ministrstvo marca letos GH Holdingu z aneksom odobril plačilo dodatnih 4,5 milijona evrov. 

Razpis je GH Holdingu odprl vrata tudi do drugega posla – notranje prenove glavne stavbe. Naročniku je namreč dovoljeval, da "za ponovitev podobnih gradenj (...) dela odda gospodarskemu subjektu, ki mu bo oddano prvotno javno naročilo", torej GH Holdingu. 

Zakaj? Ker se je po oceni ministrstva in UKC Ljubljana mudilo zaradi evropskih sredstev, ki jih mora Slovenija pri zdravstvenih projektih začeti črpati do letos jeseni. 

"Če bomo z notranjo obnovo čakali malo dlje, se utegne zgoditi, da bomo nekatera dela podvajali. Notranja prenova se ne bo začela, dokler ne uskladimo podrobnih časovnih načrtov in ne ocenimo, kakšen vpliv, če sploh, bi to imelo za obravnavo pacientov," je lani poleti poudarjal tedanji generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič

Preberite še:
Drugi tir se draži, do posla prišel še Miklavčič

V letu dni podražitev za 20 milijonov evrov

Po njegovem odhodu so v UKC Ljubljana preverjali, ali lahko Miklavčič posel z notranjo prenovo res dobi brez novega javnega razpisa. To sta potrdila tako pravno mnenje kot strokovno-tehnična analiza, ki jo je naročil Golobičev naslednik Marko Jug

Pogodbo, ki je Miklavčiču tlakovala pot do drugega posla, je podpisal nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar.
Pogodbo, ki je Miklavčiču tlakovala pot do drugega posla, je podpisal nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar.
STA

Temu načinu je svojo pogajalsko taktiko prilagodil tudi GH Holding. Ko ga je ministrstvo kot edinega kandidata povabilo k oddaji ponudbe, so iz podjetja sporočili, da bi lahko posel izvedli za 55,5 milijona evrov. Po več tednov trajajočih pogajanjih je Miklavčič popustil le za pol milijona evrov oziroma za dober odstotek. Zaradi časovne stiske, ki jo je izpostavljal že Golobič, je tako ministrstvo pred dnevi izdalo odločitev o oddaji naročila GH Holdingu.

Toda vrednost projekta je danes bistveno višja kot pred letom dni. Ko ga je vlada Janeza Janše aprila lani uvrstila v načrt razvojnih programov, je bila vrednost notranje prenove glavne stavbe UKC Ljubljana ocenjena na 37 milijonov evrov z DDV. Ko so v začetku letošnjega leta nazadnje novelirali investicijski program, pa je cena znašala že kar 57 milijonov evrov. Podražila se je torej za kar 20 milijonov evrov.

Kako je to mogoče? Po pojasnilih ministrstva se je to zgodilo zaradi več razlogov: sprememb etapnosti gradnje iz dveh večjih na pet manjših etap, dražje vrednosti investicije, nujne za začetek izvedbenih del, in drugačne dinamike financiranja.

Preberite še:
Zakaj vse posle v zdravstvu dobiva isti gradbinec

Rentgenske naprave: Miklavčič proti Siemensu

Medtem je Blažu Miklavčiču v boju za posle UKC Ljubljana uspelo doseči še eno pomembno zmago. Največja bolnišnica v državi je namreč v teh dneh zaustavila postopek domnevno spornega naročila šest rentgenov in ene CT-naprave. Na javni razpis se je prijavil le eden izmed ponudnikov medicinske opreme, in sicer Siemens Healthcare. Njemu na kožo naj bi bili pisani tehnični pogoji.

Prenova glavne stavbe UKC Ljubljana.
Prenova glavne stavbe UKC Ljubljana.
Marko Vavpotič / M24

Glavni izvajalec del je GH Holding.
Glavni izvajalec del je GH Holding.
Marko Vavpotič

Tudi tu je pomembno vlogo odigral GH Holding, ki zastopa ameriškega proizvajalca diagnostičnih naprav General Electric, na razpis pa se zaradi tehničnih pogojev ni mogel prijaviti. V podjetju so bili prepričani, da je bil z razpisno dokumentacijo favoriziran zgolj en ponudnik, saj da bi lahko UKC Ljubljana v nasprotnem primeru privarčeval 1,8 milijona evrov. Za toliko naj bi bila ponudba GH Holdinga očitno ugodnejša od Siemensove, zato so razpisno dokumentacijo poslali na komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), računsko sodišče in državno revizijsko komisijo. 

Ena izmed zahtev je bila, da morajo podjetja ponuditi napravo, ki ima na stenskem stativu trajno vgrajen fiksni digitalni detektor. Ob tem naprava ne sme omogočati dveh načinov uporabe – možnost fiksiranega digitalnega detektorja in možnost, pri kateri se lahko digitalni detektor pod posebnimi pogoji odstrani s stenskega stativa.

V UKC Ljubljana so sprva ocenjevali, da razpisna merila ne omejujejo konkurence na trgu in da je bil razpis odprt za prijavo več potencialnih dobaviteljev. Še prejšnji teden so vztrajali, da bodo s postopkom nadaljevali. A so nato razpis zaustavili. Člani razpisne komisije so bili radiološki inženirji iz ortopedske klinike, pediatrične klinike, kliničnega inštituta za radiologijo, kliničnega oddelka za žilne bolezni in nevrološke klinike v UKC Ljubljana.