Miklavčič z aneksom do novih milijonov v UKC Ljubljana

Uradno: projekt energetske sanacije glavne stavbe UKC Ljubljana se je podražil za skoraj pet milijonov evrov.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 16. 3. 2023, 15:45


1664482804-dsc00696
Blaž Miklavčič je pri poslu za UKC Ljubljana dobil aneks, ki mu bo prinesel dodatnih več kot štiri milijone evrov.
Sašo Švigelj

Ko je nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar pred letom dni podpisal pogodbo za celovito energetsko sanacijo glavne stavbe UKC Ljubljana, so se začela vrstiti opozorila, da se bo 48,5 milijona evrov vreden projekt podražil.

Na razpis se je namreč prijavilo le eno podjetje – Gradbeni holding (GH) Blaža Miklavčiča, ki so ga izbrali za vodenje projekta. Dela so se začela brez projektne dokumentacije za izvedbo gradnje. Ob energetski sanaciji je projekt predvidel še notranjo prenovo prostorov, saj bi moral projekt po prvotnih načrtih financirati proračun EU, rok za črpanje tega denarja pa se izteče letos. Po nejasnostih, kaj bo s selitvijo pacientov, je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ustavil plačila za projekt, saj je želel preveriti postopek oddaje javnega naročila.

Konec lanskega leta je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) sporočila, da pri oddaji posla niso odkrila nepravilnosti. Toda že takrat je GH Holding od države zahteval plačilo dodatnih milijonov zaradi zamud. Zdaj bo ta denar tudi dobil. 

Preberite še:
Razkrivamo: komu so šli milijoni za krajšanje čakalnih vrst

Katere stroške so priznali GH Holdingu 

Ministrstvo in UKC Ljubljana sta namreč sredi tedna z Miklavčičem podpisala aneks, s katerim se bo projekt podražil za skupaj 4,5 milijona evrov – na skoraj 53 milijonov evrov (skupaj z DDV). Zakaj? Ker so v GH Holdingu že septembra lani ugotovili, da glavne stavbe UKC Ljubljana ni mogoče polovično izprazniti, kot je očitno predvidel prvotni načrt. Zaradi tega naj bi prišlo do zamud pri gradnji. V GH Holdingu so zato predlagali, da bi dela razdelili v osem faz.

Od leve proti desni: direktor urada za investicije Aleš Šabeder, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug.
Od leve proti desni: direktor urada za investicije Aleš Šabeder, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug.
Sašo Radej

Kot je razvidno iz besedila aneksa, sta ministrstvo in UKC Ljubljana po posvetovanju z državnim odvetništvom GH Holdingu priznala:

-       fiksne stroške, ki so posledica nezmožnosti izvajanja del, v višini 878.000 evrov,

-       fiksne stroške gradbiščne infrastrukture za predviden podaljšan čas trajanja del (1,2 milijona evrov),

-       stroške potrebnih dodatnih del za zagotovitev pogojev možnosti izvajanja del po več fazah (1,6 milijona evrov).

Skupna vsota teh stroškov znaša 3,7 milijona evrov (brez DDV). Prav tako bo lahko GH Holding uveljavil "celotno povišanje cen elementov za dela, izvedena po 25. novembru 2023". Po naših informacijah je bil prvotni Miklavčičev zahtevek še enkrat višji. Znašal naj bi nekaj več kot osem milijonov evrov.

Preberite še:
To so plače direktorjev v zdravstvu, ki grozijo z odstopom #analiza

Nov razpis za notranjo prenovo

Z aneksom, ki sta ga podpisala direktor urada za investicije Aleš Šabeder in novi generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug, se bo začelo tudi novo javno naročilo za notranjo prenovo glavne stavbe. Tudi temu poslu, vrednemu okrog 44 milijonov evrov, je najbližje GH Holding. Razpis iz leta 2021 je namreč naročniku dovoljeval, da "za ponovitev podobnih gradenj (...) dela odda gospodarskemu subjektu, ki mu bo oddano prvotno javno naročilo". Pogajanja z GH Holdingom se bodo začela, če se do naslednjega tedna ne pritoži nihče od potencialnih ponudnikov.  

Energetska prenova UKC Ljubljana bo stala bistveno več, kot je bilo rečeno.
Energetska prenova UKC Ljubljana bo stala bistveno več, kot je bilo rečeno.
Primož Lavre

Že lani se je sicer na takšen način oddaje del pri notranji prenovi usul plaz kritik, saj naj bi šel na roko GH Holdingu. "Če bomo z notranjo obnovo čakali malo dlje, se utegne zgoditi, da bomo nekatera dela podvajali. Notranja prenova se ne bo začela, dokler ne uskladimo podrobnih časovnih načrtov in ne ocenimo, kakšen vpliv, če sploh, bi to imelo za obravnavo pacientov. Posel smo oddali po načelu 'oblikuj in gradi' (Design & Build v angl) zaradi porabe evropskih sredstev, s katerimi smo vezani na določen rok," je to odločitev junija lani utemeljeval nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič, ki je odločno zanikal vse očitke o kakršnih kolih povezavah z GH Holdingom. 

Revija Reporter pa je decembra lani pridobila tudi strokovno-tehnično mnenje ene od uslužbenk ministrstva, v katerem je opozorila, da gre za največji projekt resorja v zgodovini, ki bi se moral izvajati ob polnem delovanju UKC Ljubljana. V njem je poudarila, da je "terminski načrt projekta neobvladljiv, da so stroški le približno določeni in da je končni rezultat lahko katastrofalen".