Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

Po več letih bo lahko najpomembnejše športne dogodke brez dodatnega plačila gledala večina prebivalcev Slovenije.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 19. 8. 2022, 05:55


dragic doncic 22 af
alesfevzer.com

Strahu, da večina ljubiteljev športa ne bo mogla pred malimi ekrani spremljati pomembnejših tekem slovenske reprezentance v nogometu, košarki in drugih najbolj priljubljenih športih, bi lahko bilo že kmalu konec.

Po naših informacijah bo namreč vlada že v kratkem potrdila nov seznam pomembnejših dogodkov za televizijski prenos, takoj zatem pa ga bo objavila v uradnem listu. S tem bo prvič po treh letih natančno določila, katere športne dogodke morajo neposredno prenašati televizijski programi, ki so brezplačno oziroma v okviru osnovnih paketov na voljo vsaj 75 odstotkom prebivalstva.

Po novem tako ne bi smelo biti več dvomov, ali mora biti prenos športne tekme na katerem od programov RTV Slovenija ali Pro Plus (Pop TV in Kanal A), kjer je na voljo vsem, ali pa jo lahko ekskluzivno zakupi skupina United Group, lastnica programov Sportklub, ki jo danes spremlja manj kot tretjina televizijskih naročnikov. "Trenutno poteka medresorsko usklajevanje predloga seznama," so včeraj pojasnili na ministrstvu za kulturo. Več virov nam je potrdilo, da je to le še stvar formalnosti. Da bi lahko seznam že do konca meseca šel v potrditev na vlado, so včeraj napovedali tudi na ministrstvu, ki ga vodi Asta Vrečko.

Na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko, napovedujejo, da bi bil lahko seznam še pred koncem meseca potrjen na vladi.
Na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko, napovedujejo, da bi bil lahko seznam še pred koncem meseca potrjen na vladi.
STA

Preberite še:
Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in Dragića

Inšpektorji zaradi košarke nad Sportklub 

Povod za ukrepanje vlade je bilo veliko razburjenje športne javnosti nad junijsko kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo v košarki v Stožicah med Slovenijo in Hrvaško, na kateri sta po dolgem času spet skupaj nastopila Luka Dončić in Goran Dragić. Televizijske pravice za tekmo je namreč že lani odkupil Sportklub, ki je zaradi različnih razlogov na voljo le naročnikom Telemacha.

Kot smo poročali, je to v nasprotju z zakonom o avdiovizualnih medijskih storitvah. Ta že skoraj dve desetletji določa, da "izdajatelj televizijskega programa ne sme na podlagi pridobljenih izključnih pravic prenašati posameznega dogodka, ki je pomemben za javnost (...), na način, zaradi katerega bi bilo pomembnemu delu gledalcev (...) onemogočeno spremljanje tega dogodka na neplačljivem televizijskem programu".

Sportklub ponujajo s popustom

United Media, v okviru katere deluje športni program Sportklub, je v začetku meseca slovenskim operaterjem poslal ponudbo, po kateri bi paket 11 programov v njihove programske sheme vključili po ceni od 1,5 evra na uporabnika na mesec. To je 40 odstotkov manj od njegove prejšnje ponudbe. Dogovora še niso sklenili.

Prav zaradi junijske košarkarske tekme je tako Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) proti Sportklubu uvedla postopek inšpekcijskega nadzora – in sicer zaradi prijav sveta za radiodifuzijo in RTV Slovenija. "Agencija ima v skladu s svojimi pristojnostmi možnost odrediti ukrepe za odpravo nepravilnosti, to je izrek opomina, v zelo skrajnih primerih tudi začasen preklic dovoljenja za izvajanje dejavnosti oziroma razveljavitev tega dovoljenja. Agencija ima možnost za izrek ukrepa v roku, ki ga sama določi, uvede pa lahko tudi dodaten postopek v skladu z zakonom o prekrških," so nam pojasnili na agenciji, ki jo vodi Tanja Muha.

/
/
SportKlub

Preberite še:
Država dala milijone za odbojko, ki je večina ne bo mogla gledati

Operaterji so izkoriščali pravno praznino

Kaj je šlo torej narobe? Da ne bi prišlo do (zlonamerne) napačne interpretacije zakona, je država posebej določila merila, kaj je pomembnejši športni dogodek in na kakšen način mora biti zagotovoljen večini prebivalcev. Na tem seznamu so tako vse reprezentančne tekme na velikih tekmovanjih in v primerih posameznih športov tudi kvalifikacijske tekme.

Po tej ureditvi, ki je interese uporabnikov televizije postavljala pred interese posameznih operaterjev, ne bi smelo biti težav. Tekmo proti Hrvaški bi morali ob televizijskem kanalu Sportklub1 prenašati še vsaj RTV Slovenija oziroma Pop TV in/ali Kanal A. Če bi kdorkoli od ponudnikov od gledalcev za to zahteval dodatno plačilo, bi bilo to v nasprotju z zakonom.

Skupina United Group, katere del je tudi Sportklub, ima sklenjene ekskluzivne dogovore o prenosu pomembnih športnih dogodkov na območju jugovzhodne Evrope.
Skupina United Group, katere del je tudi Sportklub, ima sklenjene ekskluzivne dogovore o prenosu pomembnih športnih dogodkov na območju jugovzhodne Evrope.
Sport Klub

Toda zaradi podmiznih iger med funkcionarji in uradniki najmanj dveh nekdanjih vlad in najvplivnejšimi operaterji v državi je nastala pravna praznina, ki so jo slednji želeli izkoristiti za preboj na trgu in s tem maksimiranje dobička. Leta 2019 je namreč takratna vlada Marjana Šarca na predlog sveta za radiodifuzijo potrdila nov seznam športnih dogodkov, dostopnih za najširše množice. Na njem so bile še vedno tudi pomembnejše tekme košarkarske reprezentance. A pozor: nov seznam za razliko od dotedanjega nikoli ni bil objavljen v uradnem listu, zato po oceni operaterjev ni pravno zavezujoč.

Do podobnega zapleta bi skorajda prišlo pri prenosu tekem prihajajočega odbojkarskega svetovnega prvenstva, ki bo potekalo tudi v Ljubljani. Pravice je namreč odkupil United Group, šele pred nekaj dnevi pa je mednarodna odbojkarska zveza dosegla dogovor s televizijsko hišo Pro Plus o prenosu vseh tekem v Sloveniji. Če do tega ne bi prišlo, Sportklub ne bi smel predvajati tekem oziroma bi mu grozila kazen regulatorja.

Spopad Vučić-Šolak se je razširil tudi v Slovenijo

Danes na ministrstvu za kulturo trdijo, da za objavo aktualnega seznama v uradnem listu ni bilo pravne podlage. "Zakon namreč tega ni določal," so pojasnili. Nekdanji predsednik sveta za radiodifuzijo Aleš Lipičnik ima medtem drugačno mnenje. "Šestkrat smo urgirali pri ministrstvu in nazaj dobivali obvestila, da seznam velja. Medtem pa so nam na agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) razlagali, da temu ni tako in da seznama nikomur ni treba upoštevati," je pojasnil.

Nekdanji minister Vasko Simoniti bi moral seznam najpomembnejših športnih dogodkov za prenos posredovati na vlado, vendar tega ni storil.
Nekdanji minister Vasko Simoniti bi moral seznam najpomembnejših športnih dogodkov za prenos posredovati na vlado, vendar tega ni storil.
Bobo

Gledano za nazaj so šli s tem na ministrstvu za kulturo v času vlad Marjana Šarca in Mira Cerarja najbolj na roke Sportklubu. Nato je prišla vlada Janeza Janše, ki je bila bolj naklonjena Areni, športnemu televizijskemu programu v lasti državnega Telekoma Srbije. Julija 2020 je predlagala zakon o medijih, ki bi prag nujne pokritosti znižal s 75 na zgolj 60 odstotkov. S tem bi še dodatno škodovala javnemu interesu, koristila pa Areni, ki je takrat šele vstopala na slovenski trg, zato si ni mogla zagotoviti zadostne pokritosti. Njeni programi so bili namreč na voljo le v programski shemi Telekoma Slovenije.

V političnih kuloarjih se je takrat govorilo, da gre za darilo Janševe vlade srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, ki je s pomočjo Arene v Srbiji in več drugih državah nekdanje Jugoslavije sprožil "televizijsko vojno" proti United Group v lasti srbskega milijarderja Dragana Šolaka. V istem času so na ministrstvu za kulturo, ki ga je takrat vodil Vasko Simoniti (SDS), začeli ovirati sprejetje novega seznama športnih dogodkov. Ko ga je svet za radiodifuzijo v začetku leta potrdil in poslal na vlado, so mu s Simonitijevega ministrstva odgovorili, da bi morali prej seznam uskladiti z Evropsko komisijo. Njegovo potrjevanje se je tako zavleklo še za več kot šest mesecev.