Država dala milijone za odbojko, ki je večina ne bo mogla gledati

Nov velik zaplet s televizijskimi prenosi športnih dogodkov. Se bo enako kot Dončiću in Dragiću pripetilo tudi slovenskim odbojkarjem, ki se bodo pred domačim občinstvom borili za odličja?

Avtor: Tomaž Modic
petek, 29. 7. 2022, 05:55


odbojka reprezentanca 21
Slovenija bo svetovno prvenstvo v odbojki za moške gostila od 26. avgusta do 7. septembra.
cev

Čez manj kot mesec dni bomo v Ljubljani priča novemu športnemu spektaklu. Najboljše odbojkarske reprezentance se bodo pomerile na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta gostili Slovenija in Poljska. "Dogodek bo po vsem svetu predvidoma dosegel 2,3 milijarde ljubiteljev športa," so napovedali v slovenski odbojkarski zvezi. Toda, kot zaenkrat kaže, med njimi ne bo večine Slovencev.

Televizijske pravice za prenose prvenstva, na katerem bo v najožjem krogu kandidatov za odličja tudi Slovenija, je ekskluzivno odkupil Sportklub, ki je na voljo le naročnikom telekomunikacijskega operaterja Telemach. To pomeni, da bi lahko tekme v najboljšem primeru doma gledalo le 31 odstotkov uporabnikov televizije. Ponovila bi se zgodba iz junija letos, ko večina ljubiteljev košarke ni mogla spremljati tekme v Stožicah med Slovenijo in Hrvaško, na kateri sta po dolgem času spet skupaj nastopila Luka Dončić in Goran Dragić

Toda pri svetovnem prvenstvu v odbojki je pomembna razlika, saj bo zanj šel državni denar. Ko ga je mednarodna zveza letos spomladi zaradi agresije na Ukrajino odvzela Rusiji ter podelila Poljski in Sloveniji, se je namreč nekdanja Janševa vlada zavezala, da bo zagotovila dva milijona evrov za plačilo kotizacije - garancije za izvedbo prvenstva. Vendar je nato iz neznanega razloga "pozabila" zahtevati, da mora biti zagotovljen prenos na televizijskih programih, ki bi jih lahko spremljala večina Slovencev in ne samo naročniki Telemacha. 

Večina prebivalcev Slovenije tekem košarkarske reprezentance ni mogla gledati, ker je ministrstvo za kulturo popustilo pred lobističnimi pritiski telekomunikacijskih operaterjev.
Večina prebivalcev Slovenije tekem košarkarske reprezentance ni mogla gledati, ker je ministrstvo za kulturo popustilo pred lobističnimi pritiski telekomunikacijskih operaterjev.
alesfevzer.com

Zdaj zadeve tik pred zdajci rešujeta odbojkarska zveza oziroma nova vlada.

Preberite še:
Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in Dragića

Upajo, da bo tekme prenašal tudi Pop TV ali Kanal A

"Potem, ko je postalo znano, da bo svetovno prvenstvo skupaj s Poljsko gostila tudi Slovenija, je odbojkarska zveza Slovenije zaprosila mednarodno odbojkarsko zvezo, da preveri možnosti, da bi lahko slovenske tekme prenašala tudi kakšna druga televizija, ki ima širši doseg," so nam pojasnili na odbojkarski zvezi, ki jo vodi Metod Ropret.

"Kolikor nam je znano, je mednarodna odbojkarska zveza glede prenosov v pogovorih z medijsko hišo Pro Plus (izdajateljico Pop TV in Kanal A, op.p.) in naj bi z njo v kratkem tudi sklenila dogovor o sodelovanju. Ta dogovor omogoča klavzula v pogodbi s Sportklubom, saj ob prodaji TV pravic Sportklubu ni bilo predvideno, da bo svetovno prvenstvo gostila Slovenija. Po naših informacijah naj bi najbolj zanimive tekme iz Ljubljane prenašali celo obe medijski hiši," so povedali. "S tem naj bi bilo po našem razumevanju tudi zadoščeno zakonskim okvirjem, ki urejajo pogoje za prenašanje velikih mednarodnih športnih dogodkov nacionalnega pomena v Sloveniji," so dodali.

V družbi Pro Plus, so nam včeraj potrdili, da se mednarodna zveza z njimi dogovarja za prenose določenih tekem. "Ker so pogovori še v teku, podrobnosti ne komentiramo," so pojasnili. V resnici sta mednarodna zveza oziroma Sportklub prisiljena v sklenitev dogovora, saj jima v nasprotnem primeru grozi ukrepanje regulatorja, in sicer v skrajnem primeru zatemnitev prenosov tekem slovenske reprezentance.

Mednarodna odbojkarska zveza se še dogovarja z družbo Pro Plus, da bi prenašala tekme slovenske reprezentance.
Mednarodna odbojkarska zveza se še dogovarja z družbo Pro Plus, da bi prenašala tekme slovenske reprezentance.
STA

Preberite še:
Ni denarja za Laibach, razkrivamo, za koga pa je

Kako so ustvarili pravno luknjo v korist velikih operaterjev

V Sloveniji je namreč že od leta 2003 z zakonom določeno, da mora biti ogled najpomembnejših športnih dogodkov omogočen večini ljudi. Neposredno jih morajo prenašati RTV Slovenija ali druge televizijske hiše, katerih programi so brezplačno na voljo najmanj 75 odstotkom prebivalstva. Takrat je vlada Antona Ropa na predlog sveta za radiodifuzijo določila seznam takšnih dogodkov. 

Po tej ureditvi, ki je interese uporabnikov televizije postavljala pred interese operaterjev, danes ne bi smelo biti težav. Tako bi morali vse tekme odbojkarske reprezentance na pomembnem mednarodnem tekmovanju, kot je svetovno prvenstvo, v okviru osnovnih paketov prenašati RTV Slovenija oziroma Pop TV in/ali Kanal A. Na voljo bi morali biti tudi izločilni boji, ki so najbolj zanimivi za gledalce. Drugače bi bil regulator primoran predvajalcu dogodka, v tem primeru Sportklubu, onemogočiti prenos. 

Kot smo poročali, pa se je leta 2019 začelo zapletati. Takrat je vlada Marjana Šarca na predlog sveta za radiodifuzijo potrdila nov seznam športnih dogodkov, dostopnih za najširše množice. Toda pozor: nov seznam za razliko od dotedanjega nikoli ni bil objavljen v uradnem listu, zato po oceni operaterjev ni pravno zavezujoč. Za to je bilo sicer pristojno ministrstvo za kulturo, ki ga je takrat vodil Zoran Poznič (SD).

Vse to pa je odprlo vrata do težav, ki smo jim priča danes. Ker seznam športnih dogodkov zanje ni veljal, se operaterji nanj niso več ozirali. A to je bil očitno šele začetek. Janševa vlada je šla še bolj na roke operaterjem, ki so v ekskluzivnem zakupu pravic za najbolj gledane športne dogodke videli priložnost za pridobivanje novih naročnikov. 

Nekdanji minister Vasko Simoniti bi moral seznam najpomembnejših športnih dogodkov za prenos posredovati na vlado, vendar tega ni storil. Zdaj bi lahko prišlo celo do črtanja nekaterih dogodkov.
Nekdanji minister Vasko Simoniti bi moral seznam najpomembnejših športnih dogodkov za prenos posredovati na vlado, vendar tega ni storil. Zdaj bi lahko prišlo celo do črtanja nekaterih dogodkov.
Bobo

Na predlog ministrstva za kulturo, ki ga je vodil Vasko Simoniti (SDS), je v začetku maja 2020 sprejela sklep, da seznam iz časa Ropove vlade ne velja več. Zakaj ne? Da ne bi bil v nasprotju s seznamom iz časa Šarčeve vlade, ki pa po oceni operaterjev nikoli ni veljal. Vse to je pomenilo, da je pravna luknja za operaterje še bolj na široko odprta. Zakaj? "Lahko samo ugibam, kaj je zadaj. Sam imam čisto vest," nam je pred dnevi povedal nekdanji predsednik sveta za radiodifuzijo Aleš Lipičnik

Vsakršne dvome bi torej odpravilo sprejetje novega seznama, vendar se pri tem vse bolj zapleta.

Preberite še:
Poceni apartmaji za izbrance na državnih železnicah #foto

Športne dogodke bi črtali s seznama

V začetku leta je svet za radiodifuzijo potrdil nov seznam in ga poslal na vlado. Toda s Simonitijevega ministrstva so mu odgovorili, da bi morali prej seznam uskladiti z Evropsko komisijo, o čemer v samem zakonu ni niti besede. Kmalu zatem je prišlo do zamenjave članov sveta, ki jim po novem predseduje Jurij Franc Tasič. Ti naenkrat razmišljajo o krčenju seznama. 

Slovenija bo v Stožicah gostila Kamerun, Francijo in Nemčijo. V drugih skupinah bodo nastopili tudi Brazilci, Italijani in Argentinci, ki sodijo v sam svetovni vrh.
Slovenija bo v Stožicah gostila Kamerun, Francijo in Nemčijo. V drugih skupinah bodo nastopili tudi Brazilci, Italijani in Argentinci, ki sodijo v sam svetovni vrh.
OZS

Na predzadnji seji, ki je potekala junija letos, teden dni pred košarkarsko tekmo med Slovenijo in Hrvaško, je Tasič poudaril, "da je seznam trenutno preobsežen, in izpostavil, da lahko svet preveri, ali ga je smiselno prečistiti". Strinjali so se, da bodo najprej naredili primerjalno analizo s seznami drugih držav. Nakazali so, da bodo poskušali seznam spremeniti na način, da se bo v prihodnje prenašalo le še največje dogodke. S tem bodo šli najbolj na roke skupini United Group, ki ima v lasti tako Telemach kot televizijske kanale Sportklub in v zadnjih letih serijsko odkupuje pravice za prenose vseh večjih športnih dogodkov.