Kako na drugem tiru dajejo posel financerju SDS

Do posla pri več kot milijardo evrov vrednem projektu drugi tir je prišel Boštjan Aver, nekdanji direktor Vzajemne, ki je bil v zadnjih letih kandidat SDS za več funkcij v državnem gospodarstvu. Kako mu je to uspelo?

Avtor: Primož Cirman
četrtek, 7. 9. 2023, 05:55


bratušek
Zakaj ministrice Alenke Bratušek ne moti, da finančni supernadzor projekta drugi tir Divača Koper opravlja Boštjan Aver, ki je dokazano nakazoval denar poslancu SDS in lastniku dveh propagandnih portalov te stranke?
Sašo Švigelj/M24.si

Gradnja drugega tira železniške proge Divača-Koper je trenutno največji infrastrukturni projekt v Sloveniji. Več kot milijardo evrov vredna investicija ponuja tudi številne priložnosti za zaslužke. Ena takih je supernadzor tega projekta.

Že leta 2021 je državna družba 2TDK, ki vodi gradnjo drugega tira, za supernadzornika projekta izbrala do takrat neznano podjetje Mind Inženiring iz Ormoža. To je imelo ob podpisu skoraj dva milijona evrov vredne pogodbe le dva zaposlena, na razpisu pa je kot edino oddalo ponudbo. Povezave podjetja Mind Inženiringa vodijo do Dejana Jurkoviča, vodje sektorja za železnice na državni direkciji za infrastrukturo. Njegov lastnik in direktor Mitja Kosec je namreč Jurkovičev sorodnik.

A do zdaj javnosti ni bilo znano, da je podjetje Mind Inženiring za posel na drugem tiru najelo tudi podizvajalca, posebej zadolženega za finančni nadzor projekta. To nalogo je zaupalo Boštjanu Averju, nekdanjemu direktorju Vzajemne, ki je bil v zadnjih letih tesno povezan s SDS. Tudi tako, da je osebno nakazoval denar enemu od poslancev SDS, ki je imel uradno v lasti dva njena propagandna portala.

Kako je torej Boštjan Aver prišel do posla na drugem tiru? In zakaj ga ekipa ministrice za infrastrukturo Alenka Bratušek, pristojne za drugi tir, pušča pri trenutno največjem državnem koritu?

Kjer se pojavi Boštjan Aver, je običajno tudi SDS.
Kjer se pojavi Boštjan Aver, je običajno tudi SDS.
STA

Preberite še:
Razkrivamo lastnika stanovanja, kjer živi Aleksandra Pivec

Do zdaj prejel 56.000 evrov

Že od začetka gradnjo drugega tira Divača-Koper strokovno nadzoruje državno inženirsko podjetje DRI. Toda mednarodni financerji so od družbe 2TDK zahtevali, da mora imeti projekt tudi supernadzor. Kaj to pomeni? Na kratko: če nadzornik projekta bdi le nad njegovo gradnjo, je izvajalec supernadzora zadolžen za nadzorovanje vseh, ki pri gradnji sodelujejo.

V družbi 2TDK, ki jo vodi Matej Oset, so včeraj poudarili, da izvajanje supernadzora "predstavlja tudi dobro prakso pri izvajanju velikih infrastrukturnih projektov v Evropi". Tudi zato je bilo velikansko presenečenje, ko je družba 2TDK marca 2021 za izvajalca supernadzora izbrala neznano podjetje Mind Inženiring iz Ormoža. Sledili so nenavadni zapleti:

- najprej je uprava družbe 2TDK, ki jo je takrat vodil Pavel Hevka, odločitev o tej izbiri po medijskem razkritju razveljavila,

- dva meseca pozneje pa si je premislila. Maja 2021 je tako s podjetjem Mind Inženiring podpisala pogodbo, vredno 1,8 milijona evrov (brez DDV).

Več kot milijardo evrov vredna investicija ponuja tudi številne priložnosti za zaslužke.
Več kot milijardo evrov vredna investicija ponuja tudi številne priložnosti za zaslužke.
2TDK

Ali je tedanje vodstvo družbe 2TDK ploščo obrnilo tudi zaradi zunanjih pritiskov, uradno ni znano. Toda nesporno dejstvo je, da je s tem do posla prišel tudi Boštjan Aver. V družbi 2TDK so nam namreč potrdili, da je bil nominirani podizvajalec podjetja Mind Inženiring. Po javno dostopnih podatkih je od septembra 2021 za "opravljanje naloge finančnega supernadzora" na drugem tiru prejel skoraj 56.000 evrov. Ta denar mu je neposredno nakazala družba 2TDK.

Preberite še:
Vizjak ustvarja kralja smeti

Denar je nakazoval poslancu SDS

Bistvo: ko je Aver prišel do tega posla, je že veljal za kader iz kroga SDS. Ministrstvo za infrastrukturo ga je leta 2012, ko ga je vodil Zvonko Černač, najelo za finančni nadzor nad zapiranjem Rudnika Trbovlje Hrastnik (RTH). Ta posel je Averju prinesel 272.000 evrov. V času tretje vlade Janeza Janše je bil Aver kandidat stranke za več položajev v državnem gospodarstvu. Še vedno je direktor podjetja Slopak, ki se ukvarja z odpadno embalažo. Po predlogu zakona, ki ga je konec leta 2021 pripravilo ministrstvo za okolje v času Andreja Vizjaka, bi to podjetje dobilo vlogo monopolista na tem trgu.

Dodatno razsežnost Averjevega sodelovanja s SDS je pred meseci razkrila tudi parlamentarna komisija, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank.

Poslanec SDS Zoran Mojškerc (na fotografiji) je dobival denar od Boštjana Averja. Na vprašanje, ali ga je nato res dvigoval v gotovini in komu ga je izročal, ni želel odgovarjati.
Poslanec SDS Zoran Mojškerc (na fotografiji) je dobival denar od Boštjana Averja. Na vprašanje, ali ga je nato res dvigoval v gotovini in komu ga je izročal, ni želel odgovarjati.
M24/Marko Vavpotič

Aver je bil namreč med letoma 2013 in 2021 direktor Komunalnega podjetja Logatec, ki je v lasti tamkajšnje občine. Imenoval ga je nadzorni svet, v katerem je bil podpredsednik Zoran Mojškerc, sedanji poslanec SDS. Toda komisija je razkrila, da sta Aver in Mojškerc tudi poslovna partnerja. Aver je tako obsežna denarna sredstva nakazoval podjetju Geopolar, ki je bilo v lasti poslanca SDS, v lasti pa je imelo propagandna portala Utrip-Ljubljana in Notranjska.si.

Koliko denarja je Aver nakazal Mojškrcu, kdaj in zakaj, uradno ni znano. Člane komisije pa je zanimalo tudi, ali je Mojškerc denar, ki ga je prejemal od Averja in drugih, dvigoval v gotovini. Mojškerc na to vprašanje ni želel odgovarjati, zanikal pa je, da bi gotovino izročil generalnemu sekretarju SDS Borutu Dolancu, Janši ali komu drugemu. Molčal je tudi pri vprašanju, ali je komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) morda prijavil, da ima doma več kot 10 tisoč evrov gotovine.

Preberite še:
Javni denar za financiranje brezplačnika SDS #foto

Kje je supernadzornik iz Ormoža našel prav Averja?

Kako je torej mogoče, da je podjetje iz Ormoža za podizvajalca pri supernadzoru drugega tira našlo prav Averja?

V vsakem primeru je podjetju Mind Inženiring s poslom na drugem tiru padla sekira v med. Samo do zdaj mu je družba 2TDK nakazala že več kot 630.000 evrov. To pa mu je očitno odprlo vrata tudi do drugih poslov, zaradi česar so prihodki podjetja v zadnjih letih močno zrasli. Od aprila 2021 mu je tako direkcija za infrastrukturo, ki spada pod okrilje istoimenskega ministrstva, skupaj plačala že več kot 1,5 milijona evrov.

Dejan Jurkovič (na fotografiji) je lastnik stanovanja v Ljubljani, v katerem je živela nekdanja ministrica Aleksandra Pivec.
Dejan Jurkovič (na fotografiji) je lastnik stanovanja v Ljubljani, v katerem je živela nekdanja ministrica Aleksandra Pivec.
STA

Kot že omenjeno, železniške projekte na direkciji vodi Dejan Jurkovič, sorodnik prvega moža Mind Inženiringa. Jurkovič je na tem položaju že vrsto let. Pod različnimi vladami je vodil gradnje in investicije v nadgradnje in obnovo domačih želežniških prog, ki jih je sofinancirala EU. V več javnih nastopih ga je bilo mogoče videti tudi ob sedanji ministrici Alenki Bratušek.

Poslovanje podjetja Mind Inženiring

/
/
ebonitete.si

Pozornost javnosti je Jurkovič vzbudil pred lanskimi parlamentarnimi volitvami. Takrat smo razkrili, da je skriti lastnik stanovanja v Ljubljani, v katerem je živela predsednica stranke Naša dežela in Janševa politična zaveznica Aleksandra Pivec. Čeprav se nahaja na zaželeni lokaciji ob robu BTC, je leta 2021 zanj plačal le 144.000 evrov oziroma 1.760 evrov za kvadratni meter. Lastništva dlje časa ni vpisal v zemljiško knjigo, prav tako zanj ni najel posojila.

Medtem je Aver lastnik večstanovanjske vile z bazenom, ki si jo je zgradil nad Ankaranom. Na njej je vpisanih za skoraj milijon evrov bančnih hipotek. Pred dobrim letom dni si je Aver izposodil še 250.000 evrov od Franceta Henigmana, nekdanjega člana uprave Vzajemne, ki se je tako kot Aver znaše na zatožni klopi zaradi domnevno spornih poslov te zdravstvene zavarovalnice. Obema Vzajemna ni uspela dokazati krivde. Kot zavarovanje posojila je Averjevo podjetje Averinvest zastavilo parcele v Oltri, ki jih je kupilo konec leta 2019, takoj zatem pa poskušalo spremeniti njihovo namembnost v zazidljiva. Toda občina ga je zavrnila.