Razkrivamo lastnika stanovanja, kjer živi Aleksandra Pivec

Lastnik stanovanja, v katerem živi Aleksandra Pivec, je eden ključnih mož pri železniških projektih, za katere je država v zadnjih letih namenila več sto milijonov evrov.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
nedelja, 27. 3. 2022, 17:45


aleksandra-pivec
Aleksandra Pivec se je v stanovanje vselila kmalu po ustanovitvi stranke. Toda najemnine po naših informacijah več mesecev ni plačevala. Zakaj ne, vesta le Pivčeva in lastnik stanovanja.
Necenzurirano.si

Prejšnji teden smo na necenzurirano.si razkrili, da predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec od lani živi v novem stanovanju v Vili Šmartinka na območju trgovskega središča BTC na vzhodu Ljubljane. Kdo je njegov lastnik, ni želela razkriti. Tudi sam se je zelo potrudil ostati skrit. V letu dni se ni vpisal v zemljiško knjigo, zato se za njegovo ime ni vedelo. Do zdaj. 

Danes namreč razkrivamo, da je dejanski lastnik 82 kvadratnih metrov velikega "penthouse" stanovanja Dejan Jurkovič, eden ključnih mož pri železniških projektih, za katere je država v zadnjih letih namenila več sto milijonov evrov. To nam je v zadnjih dneh potrdilo več virov. Sam izjav o tem ne želi dajati. Gre sicer za dolgoletnega vodjo sektorja za železnice pri direkciji za infrastrukturo, ki spada pod okrilje istoimenskega ministrstva. Pod različnimi vladami je vodil gradnje in investicije v nadgradnje in obnovo domačih želežniških prog, ki jih je sofinancirala EU. Živi na območju Ormoža, od koder prihaja tudi Aleksandra Pivec. 

Vse to daje celotni zgodbi dodatno razsežnost, odpira dodatna vprašanja in verjetno dokončno pojasni, zakaj je Aleksandra Pivec do zadnjega skušala prikriti, v čigavem stanovanju živi. 

Dejan Jurkovič je dolgoletni visoki javni uslužbenec in eden ključnih mož pri železniških projektih.
Dejan Jurkovič je dolgoletni visoki javni uslužbenec in eden ključnih mož pri železniških projektih.
STA

Preberite še:
Luknje v premoženju: kaj vse skriva Aleksandra Pivec

Kdo je Dejan Jurkovič

Dejan Jurkovič je visoki javni uslužbenec, ki je imel v zadnjih letih ključno vlogo pri odločanju o tem, kdo od gradbincev bo dobival državne posle. Šlo je za največje infrastrukturne projekte v državi. V večini so jih dobivali konzorciji največjih domačih gradbincev. 

Marca lani je Jurkovič s ptujskim gradbincem Drava GP podpisal pogodbo o nakupu stanovanja v Ljubljani. Kupil ga je po zelo ugodni ceni. Zanj je plačal 144.000 evrov, torej le 1760 evrov za kvadratni meter na eni najbolj zaželenih lokacij v Ljubljani. Za primerjavo: v zadnjih dveh letih se je cena stanovanjskih nepremičnin, tudi starejših, na tem območju v povprečju gibala pri okrog 3000 evrih na kvadratni meter. Država, ki je v isti zgradbi kupila 25 stanovanj za javne uslužbence, je v povprečju za kvadratni meter plačala 2.800 evrov.  

Na vprašanje, zakaj je lastnik stanovanja, v katerem živi Aleksandra Pivec, dobil daleč najbolj ugodno prodajno ceno v zgradbi, uradnega odgovora ni. Patricija Kovačec, zastopnica projektnega podjetja Vila Šmartinka, ki je v zemljiški knjigi še vedno navedeno kot lastnik stanovanja, izjav ne daje. Po naših podatkih je bila predpogodba podpisana jeseni 2020, cena pa dogovorjena nekaj mesecev prej – v času, ko je projektno podjetje predpogodbe podpisovalo z državo. Iz javnih podatkih ni razvidno, da bi podjetje Drava GP v zadnjih letih sodelovalo pri projektih na železnicah.

Aleksandro Pivec sta z ministrskega položaja odnesli aferi Kras in Izola. Njena obujena politična kariera je zdaj spet pod velikim vprašajem.
Aleksandro Pivec sta z ministrskega položaja odnesli aferi Kras in Izola. Njena obujena politična kariera je zdaj spet pod velikim vprašajem.
STA

Preberite še:
Gospa Pivec, kdo je kupil stanovanje, v katerem živite? #kolumna

Kje sta se našla z Aleksandro Pivec?

Jurkovič za nakup stanovanja ni najel posojila, čeprav si ga zgolj s plačo ne bi mogel kupiti. Zadnjih 17 let je zaposlen v javni upravi, ob tem pa je v zadnjem desetletju odplačeval 70.000 evrov vredno posojilo, najeto za nakup hiše, v kateri živi. Od kod mu torej denar? Jurkovič javnih izjav o tem ne daje. Ob službi ima že od oktobra 2013 odprt status samostojnega podjetnika za druge inženirske dejavnosti in tehnično svetovanje. Ker gre za normiranega samostojnega podjetnika, javnih podatkov o njegovem poslovanju ni. Med zavezanci za DDV ga ni, kar pomeni, da letno dobi manj kot 50.000 evrov prihodkov. Za koga vse je delal, iz javnih podatkov ni mogoče ugotoviti. 

Na tej točki pridemo do Aleksandre Pivec. Kot že omenjeno, oba z Dejanom Jurkovičem prihajata z območja Ormoža. Ali in kdaj se je obrnila nanj zaradi stanovanja, ni znano. Po naših podatkih Dejan Jurkovič ni član Naše dežele ali katere druge stranke. Aleksandra Pivec je na različnih funkcijah v vladi od leta 2017. Leto dni pozneje je postala ministrica za kmetijstvo. Pod okrilje njenega resorja sodi tudi sklad kmetijskih zemljišč, ki je eden največjih lastnikov zemljišč v državi.

Aleksandra Pivec živi v stanovanju, katerega pravi lastnik je še vedno skrit v zemljiški knjigi.
Aleksandra Pivec živi v stanovanju, katerega pravi lastnik je še vedno skrit v zemljiški knjigi.
Schoeck

/
/
Necenzurirano.si

Pogodba o nakupu stanovanja je bila podpisana v dneh ustanovnega kongresa njene stranke Naša dežela. Po naših informacijah je Aleksandra Pivec v stanovanju začela živeti maja lani. Približno takrat so v Ljubljano premestili tudi njenega nekdanjega soproga Tomaža Pivca, nekdanjega uslužbenca Policijske uprava Murska Sobota, ki je zdaj zaposlen na Generalni policijski upravi. 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje so mu dodelili v isti zgradbi, v kateri je takrat že živela Aleksandre Pivec. 

Preberite še:
Za 35 tisočakov dobili tudi podpis Aleksandre Pivec #dokumenti

Kako je v isto zgradbo prišel nekdanji soprog

Je ob vselitvi že vedela, da bo v zgradbi prebival tudi njen nekdanji soprog? Na ministrstvu, ki ga vodi Aleš Hojs, podpredsednik SDS, ki je politična zaveznica Naše dežele, podrobnosti o postopku dodelitve stanovanj ne razkrivajo. Poročali pa smo že, da so imeli na razpisu prednost policisti s štiri- ali petčlanskimi družinami. Tomaž Pivec v stanovanju prebiva sam. Za najemnino ministrstvu za notranje zadeve plačuje 288 evrov. Po naših informacijah Aleksandra Pivec za stanovanje, v katerem je že živela, do decembra lani ni plačevala najemnine, ampak le stroške in pravico do uporabe. 

Danes naj bi najemnina znašala okrog 1.200 evrov, a tega ni mogoče preveriti. V petek smo se nanjo obrnili z vprašanji, kdaj je Aleksandra Pivec podpisala pogodbo o najemu nepremičnine v Vili Šmartinka, koliko znašajo njene mesečne obveznosti po pogodbi, katere račune plačuje in komu, a odgovorov nismo prejeli.

V istem času se je v isto zgradbo preselil tudi njen nekdanji soprog. Stanovanje je dobil od države, ki je v Vili Šmartinka kupila 25 stanovanj za javne uslužbence policije in treh ministrstev.
V istem času se je v isto zgradbo preselil tudi njen nekdanji soprog. Stanovanje je dobil od države, ki je v Vili Šmartinka kupila 25 stanovanj za javne uslužbence policije in treh ministrstev.
necenzurirano.si

"Aleksandra Pivec kot predsednica stranke Naša dežela veliko aktivnosti opravi v Ljubljani. Glede naslova stalnega in začasnega prebivališča ureja potrebno s pristojnimi organi. Tako bo ravnala tudi v bodoče, ko bo opravljala funkcije, ki zahtevajo takšna poročanja," so nam prejšnji teden iz njene stranke odgovorili na vprašanje, zakaj ima stalno prebivališče še vedno prijavljeno na Ptuju.

Ali ga ni spremenila, ker bi za to potrebovala soglasje lastnika, a je ta želel ostati skrit? In če, zakaj mu je Aleksandra Pivec pri tem pomagala, če z njim nima ničesar? Za odgovore na ta in druga vprašanja jo bomo zaprosili jutri.