Ena najbolj znanih zasebnih klinik v roke vplivnega odvetnika in Hrvatov

Nadaljuje se serija prodaj največjih zasebnih medicinskih centrov: kdo je kupec znane ljubljanske klinike, v kateri samoplačniške storitve opravljajo ortopedi, zaposleni v UKC Ljubljana?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 29. 8. 2024, 05:55


md-medicina
Podjetje MD Medicina, ki ima koncesijo za področje ortopedije, ima novega večinskega lastnika. V zadnjih mesecih lastništvo največjih domačih zasebnih klinik prehaja v roke finančnih vlagateljev: premožnih posameznikov, ki ne prihajajo iz zdravniških vrst, zavarovalnic, skladov iz Slovenije in tujine ..
MD Medicina

Nadaljuje se serija prodaj najbolj znanih slovenskih zdravstvenih klinik in medicinskih centrov.

V zadnjih dneh je tako novega večinskega lastnika dobilo podjetje MD Medicina, ki ima v lasti sodoben sanatorij v neposredni bližini UKC Ljubljana in medicinske fakultete. To je postalo ciprsko podjetje Flycom Holdings, ki je v lasti Aleša Rojsa, enega najvplivnejših slovenskih odvetnikov. Kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov, ima v lasti že 51-odstotni delež MD Medicine, ki ima koncesijo za področje družinske medicine in ortopedije.

Gre še za enega od poslov, s katerim lastništvo največjih domačih zasebnih klinik prehaja v roke finančnih vlagateljev: premožnih posameznikov, ki ne prihajajo iz zdravniških vrst, zavarovalnic, skladov iz Slovenije in tujine ... Pri teh lastniških premikih ima pomembno vlogo tudi Rojs, ki je v zadnjih dveh letih sodeloval vsaj pri dveh večjih poslih s klinikami. V obeh je nastopal skupaj s Hrvati, ki pospešeno postajajo lastniki vse večjega dela zasebne zdravstvene mreže v Sloveniji.

Preberite še:
Hrvaški naskok na zdravstvo: kupili kliniko nekdanjega predstojnika UKC Ljubljana

V lastništvo vstopil tudi konkurent, proti njemu že vložena tožba

Medicinski center MD Medicina je ustanovil pokojni specialist ortopedske kirurgije Bogomir Gorenšek, vrsto let pa ga je vodil njegov sin Matevž Gorenšek, ki je preminul pred štirimi leti. Že lani so njuni sorodniki po poročanju Dela začeli z iskanjem kupca za kliniko, ki večino prihodkov ustvari s samoplačniškimi posegi in storitvami, naprodaj pa naj bi bila za dobrih šest milijonov evrov.

Ljubljanski odvetnik Aleš Rojs (na fotografiji) postaja vse pomembnejši igralec v zasebnem zdravstvu.
Ljubljanski odvetnik Aleš Rojs (na fotografiji) postaja vse pomembnejši igralec v zasebnem zdravstvu.
Mediaspeed

Letos poleti so kupca dokončno našli. Novi 51-odstotni lastnik klinike je tako postal odvetnik Rojs. Deleže so mu prodali Lado Kastelec, ki je bil do sedaj največji družbenik, in več članov družine Gorenšek. Kot kaže, je imel Rojs pri prevzemu najmanj enega konkurenta.

V zadnjih mesecih se je namreč vnel spopad za obvladovanje preostalega lastništva. Tako se je Domen Gorenšek, sicer odvetnik, odločil, da bo svoj šestodstotni delež prodal zasebni kliniki Arbor Mea, ki se prav tako ukvarja z ortopedskimi posegi in operacijami. Vodi jo Vladimir Seneković. Za razliko od MD Medicine pa večino svojih prihodkov, ki so lani po podatkih EBONITETE.SI presegli sedem milijonov evrov, ustvari prek koncesije.

Toda tej prodaji sta ugovarjala najmanj dva družbenika podjetja MD Medicina. Ena od njih je Cvetka Dragoš Jančar, zaposlena v njegovi splošni ambulanti. Po naših informacijah Dragoš Jančar vztraja, da ima predkupno pravico na tem deležu, za prodajo pa da je izvedela šele po tem, ko je bila že vpisana sprememba lastništva. S tožbo zahteva razveljavitev prodaje. Pri tem jo zastopa Rojsova odvetniška pisarna.

Preberite še:
"Čakalne vrste so umetno ustvarjene, da cvetijo zasebne klinike" #video

Kupili za šest milijonov evrov, tri leta pozneje prodali po petkrat višji ceni

Aleš Rojs postaja vse bolj pomemben igralec v domačem zdravstvu. Bil je eden izmed trojice domačih vplivnežev, ki je leta 2020 za šest milijonov evrov kupila podjetje Digitalna slikovna diagnostika, lastnika diagnostičnega centra na Ptuju.

MD Medicina ima poslovne prostore v neposredni bližini UKC Ljubljana.
MD Medicina ima poslovne prostore v neposredni bližini UKC Ljubljana.
MD Medicina

Manj kot tri leta pozneje ga je za 30 milijonov evrov prodala luksemburškemu skladu ASEF, za katerim stojijo vlagatelji s Hrvaške. Natančneje, hrvaška investicijska družba Provectus Capital Partners, ki jo obvladuje nekdanji bankir Igor Čičak, v letih 2005 in 2006 podpredsednik uprave Agrokorja, nekoč največjega hrvaškega koncerna.

Ptujski center je eden od največjih koncesionarjev v državi, ki ponuja storitve magnetne resonance, računalniške tomografije, ultrazvoka in rentgena. Gre za storitve, po katerih vlada veliko povpraševanje, država pa jih neomejeno plačuje. To se kaže tudi na njegovih rezultatih. Lani je imel ptujski center rekordnih 9,3 milijona evrov prihodkov in skoraj štiri milijone evrov čistega dobička.

Tudi po tej prodaji Rojs še vedno dela s Hrvati. Postal je manjši solastnik in nadzornik njihove krovne družbe v Sloveniji, ki obvladuje ptujski center.

Preberite še:
Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Večino prihodkov ustvarijo s samoplačniškimi storitvami

Letos spomladi sta Čičak in Rojs kupila Juventino Clinic, eno od največjih zasebnih klinik za estetsko in plastično kirurgijo pri nas. Dosedanja lastnika Uroš Ahčan, sicer nekdanji predstojnik oddelka za plastično kirurgijo in opekline na kirurški kliniki v UKC Ljubljana, in njegova soproga Jerneja Ahčan sta v njej ohranila manjši delež.

/
/
Google

Sklad ASEF je v začetku letošnjega leta kupil še koprsko stomatološko kliniko Primadent, v okviru katere delujejo tri klinike (na Škofijah, v Ljubljani in Celju) in osem zobozdravstvenih ordinacij. Lani je imela dva milijona evrov prihodkov in več kot pol milijona evrov čistega dobička. Hrvati so postali 90-odstotni lastniki klinike Primadent, preostanek pa sta zadržala Uroš Krmac in Mirjana Tavčar.

Toda MD Medicina zanje pomeni veliko večji ulov. Gre namreč za kliniko, ki je imela lani nekaj manj kot štiri milijone evrov prihodkov, od tega je iz zdravstvene blagajne prejela okoli 230 tisoč evrov. To pomeni, da tam večino operacij in posegov opravijo samoplačniško. Ob tem je imela 76 tisoč evrov čistega dobička. Zaposlovala je okoli 25 ljudi.

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je MD Medicina zabeležila za 32 odstotkov več prvih pregledov kot v enakem obdobju lani in kar 48 odstotkov več ortopedskih posegov, kažejo podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Poslovni rezultati podjetja MD Medicina.
Poslovni rezultati podjetja MD Medicina.
Ebonitete.si

Preberite še:
V zasebnem zdravstvu je denar: s prodajo klinike zaslužili 20 milijonov

Večina ortopedov prihaja z UKC Ljubljana

Večina specialistov ortopedske kirurgije, s katerimi se v MD Medicina pohvalijo na svoji spletni strani, je sicer zaposlena v UKC Ljubljana.

Med njimi so tudi ortopedi, ki so se med epidemijo covid-19 evidentirali za delo v UKC Ljubljana, čeprav so v resnici delali drugod. Vodstvo največje bolnišnice v državi jim je izdalo pisno opozorilo pred odpovedjo. Kot razkriva zapisnik inšpekcijskega nadzora, so bili med sankcioniranimi kar tri vodje oddelkov na ortopedski kliniki, ki hkrati delajo v MD Medicina: Miha Vodičar, Klemen Stražar in Drago Dolinar.

V MD Medicina dela tudi nekdanji predstojnik nevrokirurgije na UKC Ljubljana Roman Bošnjak, ki je moral oditi po tem, ko je od svojcev pacientke iz Severne Makedonije zahteval, naj ob plačilu operacije nakažejo še dodatnih 6.000 evrov na račun v Hongkong.