V zasebnem zdravstvu je denar: s prodajo klinike zaslužili 20 milijonov

Posel življenja treh vplivnežev: v slabih treh letih so s preprodajo zasebne klinike na Ptuju ustvarili 20 milijonov evrov dobička. To jim je uspelo, ker klinika prejema rekordne zneske iz javne zdravstvene blagajne.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 25. 9. 2023, 05:55


DSD
S preprodajo radiološkega centra so zaslužili več kot 20 milijonov evrov. Na fotografiji Andrej Bauman (zgoraj), Damjan Kozjak (levo) in Aleš Rojs (desno).
Mediaspeed/Vzajemna/Amrop

Zaradi predolgih čakalnih vrst v javnem zdravstvu vse bolj cvetijo zasebne klinike, ki predstavljajo veliko priložnost za zaslužek. Ne samo za zdravnike, ki lahko za enako delo prejmejo bistveno višje plačilo, ampak predvsem za njihove lastnike.

To dokazuje nedavni prevzem Diagostičnega radiološkega centra na Ptuju. Gre za enega od največjih koncesionarjev v državi, ki ponuja storitve magnetne resonance, računalniške tomografije, ultrazvoka in rentgena. Leta 2020 je končal v rokah ljudi z dobrimi povezavami v politiki, ki so ga že konec leta 2022 prodali luksemburškemu skladu, za katerim stojijo vlagatelji s Hrvaške.

Danes razkrivamo, da so nekdanji lastniki z nakupom in prodajo klinike v slabih treh letih ustvarili več kot 20 milijonov evrov dobička. To jim ne bi uspelo, če ne bi šlo za zdravstveno ustanovo, ki ji proračun v pretežni meri polni zdravstvena blagajna. Na koncesijo namreč opravlja storitve, po katerih vlada veliko povpraševanje, država pa jih neomejeno plačuje, letos znova z rekordnimi zneski.

In tu nastopi ključna težava. Ker zasebni radiološki center za skokovito rast na voljo nima dovolj lastnega kadra, najema zaposlene iz javnih bolnišnic, tudi ptujske. Tam so zaradi tega čakalne vrste daljše. To pa pomeni, da ima zasebni center posledično več prometa.

Preberite še:
Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za Hrvate

Kdo je trojica, ki ji je uspel sanjski posel

Vrsto let je bil diagnostični radiološki center na Ptuju v lasti njegovega ustanovitelja, radiologa dr. Nikše Mudnića. V začetku leta 2020 so ga kupili trije ljudje z odličnimi povezavami v tedanji vladajoči politiki in bančništvu: vplivni ljubljanski odvetnik Aleš Rojs, vodja mariborske enote Vzajemne Andrej Bauman in nekdanji direktor KBM Leasinga Damjan Kozjak, ki ga je nekdanja vlada Janeza Janše imenovala za predstavnika Slovenije v Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD).

/
/
DSD Ptuj

Po naših podatkih so za center na Ptuju plačali okrog 6,5 milijona evrov, večino kupnine pa so poravnali s posojilom Nove KBM. Tega bi morali vrniti najpozneje leta 2025, a so že pred tem za center dobili ponudbo, ki je očitno niso mogli zavrniti. Ptujski center so prodali skladu ASEF, ki ga je v Luksemburgu ustanovila hrvaška investicijska družba Provectus Capital Partners. Obvladuje jo nekdanji bankir Igor Čičak, ki je bil v letih 2005 in 2006 podpredsednik uprave Agrokorja, nekoč največjega hrvaškega koncerna.

Že pred dnevi smo razkrili, da Hrvatom pri iskanju novih tarč med zdravstvenimi zavodi pomaga tudi Aleš Šabeder, do poletja desna roka nekdanjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Kot zanimivost: prav Šabeder se je v začetku leta 2020 kot takratni minister podpisal pod odločitev o nadgradnji koncesije centra na Ptuju z dejavnostjo računalniške tomografije.

Preberite še:
Milijonski dobički zasebnih klinik, ki jih poganja javna blagajna

Kupili za 6,5 milijonov evrov, prodali za 30 milijonov

Iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu, je razvidno, da so Hrvati za nakup Diagnostičnega radiološkega centra na Ptuju odšteli več kot 30 milijonov evrov. To je skoraj petkrat toliko, kot so zanj plačali Rojs, Bauman in Kozjak. Luksemburški Hrvati so v nakup vložili približno 10 milijonov evrov lastnih sredstev, pri hrvaški Erste Bank pa so najeli še za okoli 22 milijonov evrov posojil.

Trenutno lastništvo radiološkega centra

/
/
ebonitete.si

Večino tega denarja so si razdelili Bauman, Rojs in Kozjak. Njihova podjetja AB Zdravje (Bauman), Finalda Invest (Kozjak) in Flycom Holdings (Rojs), ki ima sedež na Cipru, so tako lani ustvarila več kot 30 milijonov evrov finančnih prihodkov. Od tega dobrih šest milijonov evrov predstavljajo dividende, ki so si jih izplačali pred tem.

Večino denarja je dobil Bauman, ki je na zadnjih lokalnih volitvah kandidiral v Mariboru na listi župana Saše Arsenoviča in bil izbran za mestnega svetnika. Njegovo podjetje AB Zdravje je imelo konec lanskega leta samo na bančnem računu več kot 10 milijonov evrov.

Preberite še:
Čakalne vrste bodo trem vplivnežem prinesle milijone

Prilivov iz javne zdravstvene blagajne je vse več

Po plačilu davka na dobiček in vračilu bančnega posojila, ki so ga najeli ob nakupu, jim je tako po naših izračunih ostalo več kot 20 milijonov evrov dobička. Poleg tega sta Bauman in Rojs obdržala še vsak po 10-odstotni delež v podjetju Asef Zdravje Investicije, ki je posredni lastnik centra na Ptuju.

Zakaj je nekdanjim lastnikom uspelo iztržiti tako visoko kupnino? Ker Diagnostični radiološki center na Ptuju dosega vse boljše poslovne rezultate in to na račun javne zdravstvene blagajne. V lanskem letu je ob manj kot osmih milijonih evrov prihodkov ustvaril kar tri milijone evrov čistega dobička. Letos je v prvih devetih mesecih od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) prejel že 4,8 milijona evrov. To je 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

S finančnim skladom, ki v Sloveniji kupuje zasebne zdravstvene zavode, sodeluje tudi Aleš Šabeder, desna roka prejšnjega ministra za zdravje.
S finančnim skladom, ki v Sloveniji kupuje zasebne zdravstvene zavode, sodeluje tudi Aleš Šabeder, desna roka prejšnjega ministra za zdravje.
M24

Rekordne so tudi številke opravljenih storitev na koncesijo. Od začetka januarja do konca julija letos je ptujski center opravil 14 odstotkov več magnetnih resonanc, 51 odstotkov več računalniških tomografij, 96 odstotkov več ultrazvokov in 29 odstotkov več rentgenov. Ob tem je opravil trikrat več magnetnih resonanc in ultrazvokov kot v Splošni bolnišnici Ptuj, ki ima 588 zaposlenih. A tam te storitve opravlja le še peščica radiologov, saj večina njihovih kolegov to delo zaradi boljšega plačila opravlja v zasebnih klinikah s koncesijo.

Preberite še:
Rekordi zasebnih klinik, kjer delajo zdravniki iz javnih bolnic

Napaka skrila imena radiologov, ki delajo zanje

Spomladi letos smo na necenzurirano.si razkrili nepregledno plačevanje radiologov iz Splošne bolnišnice Celje. Ti so namreč skoraj vsako drugo odčitavanje magnetne resonance, računalniške tomografije in ultrazvoka, za katero so bili dodatno plačani prek podjemne pogodbe, v resnici opravili med rednim delovnim časom.

Tudi zato nas je zanimalo, kateri radiologi se v ptujskem centru podpisujejo pod vse večje število izvidov in koliko jih ob tem dela v javnem zdravstvu. A tega uradno ni mogoče preveriti. Na ZZZS, kjer objavljajo podatke o tem, koliko pregledov in posegov opravijo konkretni zdravniki po posameznih dneh, namreč točnih evidenc za omenjeni center nimajo.

Poslovanje radiološkega centra

/
/
ebonitete.si

Vse storitve so uradno pisane na radiologa Roka Vengušta, ki je tudi strokovni direktor centra. "Izvajalec nam je že danes pojasnil, da gre za programsko napako na njihovi strani, da so vsi izvidi podpisani od zdravnika, ki je preiskavo opravil, jim pa računalniški program ob obračunu vse opravljene storitve zabeleži na enega zdravnika," so nam v petek povedali na ZZZS. Nepravilnosti naj bi odpravil do prihodnjega meseca.

Iz spletne strani ptujskega centra je razvidno, da sodelujejo še z najmanj dvema radiologoma. Vsi, tudi Vengušt, še vedno delajo tudi v javnih bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Koliko radiologov imajo še na podjemnih pogodbah in kateri od njih so redno zaposleni v javnem zdravstvu, ni znano.