Hrvaški naskok na zdravstvo: kupili kliniko nekdanjega predstojnika UKC Ljubljana

Nov posel v domačem zdravstvu. Kdo je kupec ljubljanske zasebne klinike, ki jo je ustanovil nekdanji predstojnik na kirurški kliniki v UKC Ljubljana?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 25. 7. 2024, 05:55


4bb58d06-ff38-464d-b974-1606991d635c
Uroš Ahčan (na fotografiji), nekdanji predstojnik v UKC Ljubljana, se je odločil svojo kliniko prodati Hrvatom.
Aljoša Rebolj

Po prehranski industriji in trgovini so hrvaški poslovneži v Sloveniji začeli kupovati tudi zasebne zdravstvene klinike.

Pred dnevi je tako novega lastnika s Hrvaške dobila Juventina Clinic, ena od največjih zasebnih klinik za estetsko in plastično kirurgijo pri nas. Dosedanja lastnika Uroš Ahčan, sicer nekdanji predstojnik oddelka za plastično kirurgijo in opekline na kirurški kliniki v UKC Ljubljana, in njegova soproga Jerneja Ahčan sta jo namreč prodala hrvaški investicijski družbi Provectus Capital Partners. Obvladuje jo nekdanji bankir Igor Čičak, ki je bil v letih 2005 in 2006 podpredsednik uprave Agrokorja, nekoč največjega hrvaškega koncerna.

Gre za nadaljevanje premikov v domačem zdravstvu, po katerih bo lastništvo največjih zasebnih klinik prešlo v roke peščice zavarovalnic in finančnih skladov iz Slovenije in tujine. Eden pomembnejših med njimi bo Čičak, ki je leta 2020 v Luksemburgu ustanovil sklad ASEF, v njem pa je po zadnjih podatkih zbral okoli sto milijonov evrov sredstev. Večinoma gre za denar hrvaških pokojninskih skladov in tamkajšnje državne izvozne banke (HBOR).

Kaj torej v Sloveniji že zajema imperij nekdanjega tesnega sodelavca Ivice Todorića, nekoč največjega hrvaškega tajkuna? In koliko denarja je do sedaj porabil za širitev?

Igor Čičak, prvi mož hrvaške investicijske družbe Provectus Capital Partners
Igor Čičak, prvi mož hrvaške investicijske družbe Provectus Capital Partners
Arsano

Preberite še:
Novi rekordi zasebnih klinik: med zmagovalci tudi Marko Bitenc

Lani skoraj pol milijona evrov dobička

Njihov najnovejši nakup v Sloveniji, prevzem Juventine Clinic, je bil po naših podatkih zaključen v začetku tega tedna. Takoj zatem so za njenega direktorja imenovali Alena Akšamijo, sicer glavnega finančnega direktorja hrvaške skupine Arsano Medical Group, ki je prav tako v lasti ASEF.

Hrvati so postali lastniki ljubljanske klinike, ki ima šest zaposlenih, v lanskem letu pa je po podatkih ebonitete.si ustvarila 1,3 milijona evrov prihodkov in 427 tisoč evrov čistega dobička. Ukvarja se z različnimi zdravstvenimi storitvami. Ponuja kirurške in estetske posege, pa tudi zobozdravstvene storitve. Velika vrednost je tudi koncesijska ambulanta za pediatrijo, zaradi katere je lani iz zdravstvene blagajne prejela nekaj več kot 363 tisoč evrov.

Uroš in Jerneja Ahčan sta kliniko odprla leta 2012, v njej pa bosta zadržala manjšinsko lastništvo. Vsak od njiju ima 10-odstotni delež, ki ga lahko pozneje pod vnaprej določenimi pogoji prodata Hrvatom. Odločila sta se tudi, da ostaneta lastnika njenih prostorov v središču Ljubljane. Prenesla sta jih na novo podjetje. Takoj zatem pa sta s kliniko podpisala petletno najemno pogodbo.

Koliko so jima Hrvati plačali za njun večinski delež v Juventini Clinic, ni znano. Glede na poslovne rezultate klinike pa bi lahko šlo za več milijon evrov vreden prevzem. Uroš Ahčan je sicer po naših podatkih še vedno delno zaposlen na UKC Ljubljana, kjer dela enkrat na teden in opravlja posege na področju plastične in estetske kirurgije.

/
/
Juventina

Preberite še:
"Čakalne vrste so umetno ustvarjene, da cvetijo zasebne klinike" #video

Trije vplivneži v treh letih do 20 milijonov evrov zaslužka

Neprimerljivo več denarja so Hrvati leta 2022 odšteli za diagnostični radiološki center na Ptuju. To je bil njihov prvi prevzem v Sloveniji, za center pa so, kot smo razkrili, plačali več kot 30 milijonov evrov.

Ptujski center je eden od največjih koncesionarjev v državi, ki ponuja storitve magnetne resonance, računalniške tomografije, ultrazvoka in rentgena. Gre za storitve, po katerih vlada veliko povpraševanje, država pa jih neomejeno plačuje. To se kaže tudi na njegovih rezultatih. Lani je imel ptujski radiološki center rekordnih 9,3 milijona evrov prihodkov in kar skoraj štiri milijone evrov čistega dobička.

Vrsto let je bil v lasti njegovega ustanovitelja, radiologa dr. Nikše Mudnića. V začetku leta 2020 so ga kupili trije ljudje z odličnimi povezavami v tedanji vladajoči politiki in bančništvu: vplivni ljubljanski odvetnik Aleš Rojs, nekdanji vodja mariborske enote Vzajemne Andrej Bauman in nekdanji direktor KBM Leasinga Damjan Kozjak, ki ga je nekdanja Janševa vlada imenovala za predstavnika Slovenije v EBRD. Za ptujski center so odšteli 6,5 milijona evrov, nakup pa financirali s posojilom. Manj kot tri leta pozneje so ga prodali skladu ASEG in pri tem ustvarili več kot 20 milijonov evrov dobička.

Poslovni rezultati podjetja Juventina Clinic

/
/
Ebonitete.si

Podobno kot Uroš in Jerneja Ahčan sta tudi Bauman in Rojs v ptujskem centru obdržala manjšinska deleža. Rojsovo podjetje Flycom Holdings s sedežem na Cipru pa je zdaj s Hrvati celo sodelovalo pri prevzemu Juventine Clinic. V njej ima 10-odstotni delež.

Sklad ASEF je v začetku letošnjega leta kupil še koprsko stomatološko kliniko Primadent, v okviru katere delujejo tri klinike (na Škofijah, v Ljubljani in Celju) in osem zobozdravstvenih ordinacij. Lani je imela dva milijona evrov prihodkov in več kot pol milijona evrov čistega dobička. Hrvati so postali 90-odstotni lastniki klinike Primadent, preostanek pa sta zadržala Uroš Krmac in Mirjana Tavčar.

Preberite še:
Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Največ prevzemajo na Hrvaškem

Bolj dejavni so bili Hrvati drugod v regiji. Samo na Hrvaškem je ASEF prevzel kar deset bolnišnic, klinik in drugih (zobo)zdravstvenih ustanov. Med drugim je kupil zasebno kliniko Arithera v Zagrebu, v kateri operirajo tudi najbolj znani slovenski kirurgi, na primer Matjaž Voršič iz UKC Maribor.

Ptujski radiološki center, ki ima 18 zaposlenih, je leta 2023 dosegel dobrih devet milijonov evrov prihodkov. Njegov dobiček je znašal skoraj štiri milijone evrov.
Ptujski radiološki center, ki ima 18 zaposlenih, je leta 2023 dosegel dobrih devet milijonov evrov prihodkov. Njegov dobiček je znašal skoraj štiri milijone evrov.
DSD Ptuj

Hrvati so od leta 2021 v regiji opravili še tri druge večje prevzeme v zdravstvenem sektorju, vse na Hrvaškem. Zanje so porabili skoraj 20 milijonov evrov. Danes imajo tako v lasti največjo skupino veterinarskih postaj Vetti, največjo zasebno zdravstveno skupino Arsano Medical Group in največjo zobozdravstveno skupino v regiji srednje in vzhodne Evrope.

Med končnimi lastniki luksemburškega sklada ASEF je sicer tudi več partnerjev v dunajskem finančnem skladu Accession Capital Partners (ACP), ki upravlja s skoraj milijardo evrov naložb v srednji in vzhodni Evropi.