Borijo se z epidemijo? Ne, kadrujejo svoje!

Janševa vlada nas prepričuje, da vso pozornost posveča boju proti epidemiji. Kako je potem mogoče, da je v pol leta našla čas za zamenjavo na desetine ljudi na čelu vseh pomembnejših državnih institucij, v javnih zavodih in na položajih v državnih podjetjih?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 13. 10. 2020, 05:55


janez-janša
Aleš Hojs želi ukiniti avtonomnost NPU pri izbiri preiskav.
Bobo

Prejšnji torek je Janez Janša prebivalce Slovenije pozval k resnosti in streznitvi. "Zdaj je vrag odnesel šalo. Pred nami je čas, ko se bomo kot družba stehtali," je dejal predsednik vlade. 

Medtem ko je Janša skušal dajati vtis, da je vsa pozornost vlade usmerjena v boj proti epidemiji, je v ozadju pela kadrovska giljotina. Isti dan, ko je Janša nagovarjal ljudi, je odhod s položaja napovedal že tretji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v manj kot petih mesecih. Pred neizbežno razrešitvijo je odstopil Dušan Zorko, direktor podjetja 2TDK, ki bo gradilo drugi tir Divača-Koper. Skozi koalicijsko usklajevanje pa je šel tudi predlog zakona, ki bi ukinil neodvisnost osmih javnih agencij in zapečatil usodo njihovih direktorjev. 

Še enkrat: vse to se je zgodilo v enem samem dnevu. Toda to je bil le manjši del operacije "čiščenja", s katero si je Janševa koalicija v sedmih mesecih vladanja podredila številne državne institucije, na položaje v javnih zavodih in državnih podjetij pa imenovala svoje ljudi. Koga vse je torej v tem času že zamenjala?

Revolucija na policiji pojedla tudi njene "otroke"

Začasni generalni direktor policije Andrej Jurič (v sredini) je včeraj namesto Uroša Lepoše (desno) na vrh NPU imenoval Petro Grah Lazar.
Začasni generalni direktor policije Andrej Jurič (v sredini) je včeraj namesto Uroša Lepoše (desno) na vrh NPU imenoval Petro Grah Lazar.
GPU

Prva tarča SDS po prihodu na oblast so bile represivne institucije. Že na prvi seji vlade je razrešila generalno direktorico policije Tatjano Bobnar, načelnico generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc in prvega moža Obveščevalno-varnostne službe (OVS) Dejana Matijeviča. Na njuna mesta so prišli Anton Travner (policija), Robert Glavaš (vojska) in Andrej Osolnik (OVS).

Mesec dni pozneje sta morala oditi še direktor Sove Rajko Kozmelj in direktorica urada za preprečevanje pranja denarja Branka Glojnarič. Njuna naslednika sta prišla od zunaj. Novi šef Sove Janez Stušek ima že več let tesne povezave z najožjim krogom Janševih sodelavcev, Ivan Kopina pa je nekdanji svetnik SDS v občini Straža. Vodenje urada za preprečevanje pranja denarja je prevzel v času, ko se je ta ukvarjal s spornimi transakcijami z računa vatikanskega državnega tajništva v Slovenijo.

Toda revolucija je kmalu začela jesti svoje "otroke". Osolnik se je na čelu OVS moral umakniti Jarošu Britovšku. Še pred tem je minister za obrambo Matej Tonin nad njegovim delom odredil izredni nadzor. Zaradi hišnih preiskav pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku je odstopil Anton Travner, ki ga je na čelu policije nasledil Andrej Jurič. Direktorja uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava je zamenjal Vojko Urbas

Metla SDS v institucijah

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) preiskuje posle z zaščitno opremo, kjer je prvi osumljeni minister Zdravko Počivalšek.
Nacionalni preiskovalni urad (NPU) preiskuje posle z zaščitno opremo, kjer je prvi osumljeni minister Zdravko Počivalšek.
STA

Vzporedno je prišlo do serije kadrovskih rošad na NPU, ki med drugim vodi preiskave domnevno spornih poslov z zaščitno opremo in financiranja SDS. Razrešitvi Darka Muženiča, ki je bil že dlje časa v nemilosti SDS, je sledilo imenovanje Igorja Lambergerja. Ko je ta ob preiskavah pri Počivalšku stopil na stran kriminalistov, je moral oditi. Na vrh NPU je prišel Uroš Lepoša, ki ni dovolil vmešavanja v operativno delo, zato se je umaknil. Včeraj je SDS na njegov položaj pripeljala Petro Grah Lazar, ki ima le tri leta delovnih izkušenj v policiji, iz katere je že pred leti odšla.

V petih mesecih so se torej zamenjali že štirje vodilni na NPU, ki mu želi minister za notranje zadeve Aleš Hojs ukiniti avtonomnost pri izbiri preiskav. A to je le vidni vrh vseh kadrovskih in drugih premetavanj v strukturah policije. V prihodnjih tednih naj bi bile na vrsti nekatere policijske uprave. Kot prvi naj bi bil na vrsti direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar.

V tem času je vladna metla dosegla številne druge institucije. V začetku septembra je v nemilost SDS padel direktor finančne uprave (Furs) Peter Jenko. Zamenjala ga je Irena Nunčič, nekdanja občinska svetnica SDS iz Šmarja pri Jelšah. Čez noč je bil razrešen direktor statističnega urada (Surs) Bojan Nastav. Nasledil ga je Tomaž Smrekar, ki ga je tik pred tem v kabinetu sprejel Janša

Vodja vladne svetovalne skupine Matej Lahovnik
Vodja vladne svetovalne skupine Matej Lahovnik
STA

Med prvim valom epidemije je vlada razrešila kar dva direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): Nino Pirnat in Ivana Eržena. Zdaj ga vodi Milan Krek, ki po anketah ne uživa zaupanja javnosti. Oditi so morali še direktor uprave za varno hrano Janez Posedi, ki mu nekdanja ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec nekaj dni pred zamenjavo oblasti ni podaljšala mandata, direktorica Agencije za varnost prometa Vesna Marinko, glavni inšpektor za okolje prostor Dragan Matič, sicer nekdanji poslanec SMC, vodilni v več kulturnih institucijah, recimo agenciji za knjigo, direktor pedagoškega inštituta ... Vlada je imenovala svoje nadzornike RTV Slovenije in STA. 

Od SDH do funkcij za Janševe svetovalce

Če bo sprejet Počivalškov predlog o ustanovitvi dveh "super agencij", bo vlada z enim zamahom razrešila še člane svetov in direktorje osmih javnih agencij: za trg vrednostnih papirjev (ATVP), zavarovalni nadzor (AZN), varstvo konkurence (AVK), komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), energijo, varnost prometa, civilno letalstvo in železniški promet.

SDS strateške položaje osvaja tudi v državnem gospodarstvu. Novi šef Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljavca državnega premoženja, je Janez Žlak, kader SDS iz Zasavja, od koder prihaja generalni sekretar stranke Borut Dolanc. Žlak je tudi predsednik nadzornega sveta Elesa, ki upravlja domače elektroenergetsko omrežje. V nadzornem svetu SDH sedi Ivan Simič, član vladne skupine svetovalcev za "proti korona" ukrepe, ki jo vodi Matej Lahovnik, novi član nadzornega sveta Krke. SDH bo imel glavno besedo pri imenovanju novega šefa Telekoma Slovenije in morebitnih zamenjavah v Petrolu.

V nadzornem svetu Slovenskega državnega holdinga (SDH) sedi Ivan Simič.
V nadzornem svetu Slovenskega državnega holdinga (SDH) sedi Ivan Simič.
STA

Upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, vodi Boris Novak, eden najvplivnejših kadrov SDS v gospodarstvu. Janšev odvetnik Franci Matoz je novi nadzornik Slovenskih železnic (SŽ). Član SDS Robert Rožič vodi nadzorni svet podjetja 2TDK, ki je prejšnji teden za direktorja imenoval Pavla Hevko, kader iz kvote SMC. Hevka je sicer predsednik nadzornega sveta Darsa, v katerem sedi tudi Rožič. Novi predsednik uprave Darsa je Valentin Hajdinjak, podpredsednik NSi, ki je za novega direktorja Borzena izbrala Petra Žmaka, vodjo odbora te stranke v Postojni. V nadzornem svetu podjetja Sistemski operater distribucijskega omrežja (SODO) sedita Martin Bratanič, dolgoletni zaupnik ministra za okolje Andreja Vizjaka (SDS), in Silvo Sok (NSi). 

Kaj bi šele bilo, če – prosto po Janši – vrag ne bi odnesel šale.