Boj za UKC Maribor: kriminalisti iščejo, kam je izginila oprema

Drugo največjo bolnišnico v državi po aferi Namibija in vladnih zamenjavah v svetu zavoda pretresa še kriminalistična preiskava.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 29. 3. 2021, 05:55


Vojko Flis, Jože Šabeder, Matjaž Vogrin
Ključni možje UKC Maribor: generalni direktor Vojko Flis, zdaj že nekdanji predsednik sveta zavoda Jože Šabeder in strokovni direktor Matjaž Vogrin.
STA

Pred nami je nov val zamenjav vodstev javnih zdravstvenih zavodov. Po celjski in slovenjgraški bolnišnici je očitno prišel na vrsto Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, glavna regijska in druga največja bolnišnica v državi, ki zaposluje več kot 3500 ljudi in letno ustvari 280 milijonov evrov prihodkov. Zadnja štiri leta UKC Maribor vodi dr. Vojko Flis, ki se mu mandat izteče v začetku poletja. 

Flis je že nekaj časa na udaru. Olja na ogenj kadrovskih bitik je prilila afera Namibija, ki je na primeru kirurga dr. Matjaža Voršiča razkrila sume nezakonitega preskakovanja čakalnih vrst v UKC Maribor in nedovoljeno delo zdravnikov v zasebnih ambulantah med epidemijo. Toda v ozadju afer, ki pretresajo UKC Maribor, je očitno tudi spopad za vrh bolnišnice.  

Danes tako razkrivamo, da kriminalisti preiskujejo, kam je iz skladišča UKC Maribor izginila večja količina medicinskih pripomočkov in opreme. To so za necenzurirano.si potrdili tudi v UKC Maribor, kjer dogajanje preverjajo tudi interne službe. "Sumi se preiskujejo – to je točen podatek. Ker je preiskava v teku, je še ne smemo komentirati, saj bi lahko vplivali na potek preiskave," so sporočili iz UKC Maribor.

Na Policijski upravi Maribor na vprašanja zaradi varstva osebnih podatkov niso odgovorili. Pojasnili so le, da do sedaj niso prejeli nobene prijave. Kot smo izvedeli, pa so kriminalisti preiskavo, ki so jo že pred tem vodili v UKC Maribor, razširili na sume kraje medicinskega materiala ali opreme iz skladišč.

Preberite še:
Po vrnitvi iz Namibije pregledoval paciente mimo vrste

Izginila oprema, ki naj bi jo uničila poplava

Iz več virov nam je uspelo izvedeti, kaj podrobneje zanima kriminaliste in interne službe UKC Maribor. V jedru preiskave je dogajanje v skladišču konsignacijskega materiala, v katerem so tudi umetne kolčne proteze in drug tehnični material za operacije na okostju. Ko je leta 2017 skladišče zalila podtalnica, naj bi vodja skladišča Matej Španinger zahteval, da se material zaradi možne kontaminacije izloči iz uporabe in uniči.

Vojko Flis, ki je zadnja štiri leta vodil UKC Maribor in se mu čez manj kot tri mesece izteče mandat, se je nenadoma znašel na udaru.
Vojko Flis, ki je zadnja štiri leta vodil UKC Maribor in se mu čez manj kot tri mesece izteče mandat, se je nenadoma znašel na udaru.
STA

Toda domnevno uničeni material naj bi kmalu začel izginjati in naj bi ga uporabljali pri zasebnikih. Ko so v UKC Maribor opazili, da se evidence v skladiščih ne ujemajo z dejanskim stanjem, so uvedli notranji nadzor. Čeprav še ni končan, je po neuradnih informacijah že ugotovil, da med dokumentacijo manjkajo ustrezne prevzemnice in dobavnice, iz katerih bi bilo razvidno, kam so v preteklosti izginili materiali in oprema. Zaposleni v skladiščih in zdravniki z dostopom so namreč vodili lastne evidence, ki jih je mogoče spreminjati. 

Po naših informacijah naj bi kriminalisti zaradi sumov odtujevanja večje količine medicinskih pripomočkov in opreme iz skladišča preiskovali Španingerja, ki je že več kot leto dni v bolniškem staležu. Toda zgodba je v zadnjih tednih dobila nove razsežnosti. Ko se je vodstvo UKC Maribor takratno dogajanje odločilo preveriti z notranjim nadzorom, je namreč na Flisa začel pritiskati svet zavoda.

Preberite še:
Prve sankcije v UKC Maribor: zdravnik iz Namibije ob položaj

So skušali zrušiti Flisa, ker so ščitili preiskovanca?

Ključno vlogo pri tem sta imela po naših informacijah Srečko Felix Krope in Stanka Naterer, donedavna predstavnika DeSUS v svetu UKC Maribor. Zahtevala sta razpravo o domnevnem mobingu nad tremi zaposlenimi, ki naj bi jih generalni direktor ali premestil ali odpustil zaradi krivdnih razlogov. Eden od teh je bil tudi Matej Španinger, sicer tajnik Zveze lovskih družin Ptuj-Ormož, ki jo vodi prav Krope.

Sta torej Krope in Natererjeva z napadom na Flisa skušala zaščititi Španingerja pred notranjim nadzorom? Da so "določene strukture v svetu UKC Maribor želele delovati v nasprotju z zakonodajo", je že konec februarja opozarjal njegov tedanji predsednik Jože Šabeder (SDS), ko je odstopil s položaja. Po njegovih besedah je bila pri vsem najbolj moteča zahteva, naj svet v nasprotju s pristojnostmi obravnava domnevne primere mobinga, torej prav to, kar sta zahtevala Krope in Natererjeva. 

Srečko Felix Krope je imel ključno vlogo pri iskanju odgovornosti generalnega direktorja UKC Maribor Vojka Flisa.
Srečko Felix Krope je imel ključno vlogo pri iskanju odgovornosti generalnega direktorja UKC Maribor Vojka Flisa.
STA

Vlada takrat Šabedrovega odstopa ni sprejela. V dogajanje je posegla šele po tem, ko je bil Krope prejšnji teden imenovan v tričlansko razpisno komisijo za izbiro generalnega direktorja. V petek zvečer je na dopisni seji zamenjala tako Šabedra kot Kropeta in Natererjevo. V svet UKC Maribor je imenovala upokojenega zdravnika Kazimirja Miksića (SDS), specializanta infektologije iz Splošne bolnišnice Celje Federica Victorja Potočnika (NSi) in oftalmologa Simona Trpina (SMC) iz mariborskega Zdravstvenega doma Adolfa Drolca.

Ministrstvo za zdravje je sicer že v začetku marca, ko ga je že vodil Janez Poklukar, predlagalo zamenjavo članov sveta UKC Maribor. Zakaj je vlada tako dolgo čakala in ni ukrepala, ni povsem jasno. Po naših informacijah pa je šlo za politično trgovanje. Krope, nekdanji direktor Policijske uprave Slovenj Gradec, je namreč del frakcije DeSUS, ki še naprej podpira sodelovanje z Janševo vlado, po odhodu Karla Erjavca pa bo zelo verjetno prevzela tudi vodenje stranke. Krope, ki vodi pokrajinski odbor DeSUS iz Podravja, se v zadnjih dneh spet omenja kot eden od kandidatov za predsednika stranke. Pred tem je veljal za tesnega zaveznika nekdanje predsednice DeSUS Aleksandre Pivec, ki je pred tednom dni ob vidni podpori SDS prevzela vodenje nove desnosredinske stranke Naša dežela. 

Preberite še:
UKC Maribor: stotina zdravnikov lahko med epidemijo dela drugje

Kdo so kandidati za vrh UKC Maribor

Kako bodo nove zamenjave v svetu zavoda vplivale na spopad za vrh UKC Maribor, bo jasno že v kratkem. Vojko Flis, ki je očitke o mobingu večkrat javno zanikal, se še ni odločil, ali se bo potegoval za nov mandat. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je že v začetku tega meseca predlagal zamenjavo članov sveta UKC Maribor, a tega vlada ni uvrstila na dnevni red.
Minister za zdravje Janez Poklukar je že v začetku tega meseca predlagal zamenjavo članov sveta UKC Maribor, a tega vlada ni uvrstila na dnevni red.
STA

Kot glavni kandidat za novega generalnega direktorja se v zadnjih dneh omenja dr. Matjaž Vogrin, dosedanji strokovni direktor, ki je odgovoren za organizacijo dela in nadzor v mariborski bolnišnici. Gre za enega najbolj znanih ortopedov pri nas, ki ob rednem delu strokovnega direktorja vodi še Inštitut za športno medicino, za katerega delajo tudi nekateri zdravniki UKC Maribor, in ima še status samostojnega podjetnika. Vogrin za komentar v petek ni bil dosegljiv. Toda viri iz UKC Maribor so nas opozorili, da bo pojasnila glede dogajanj okrog skladišča moral dati Vogrin. Lastne ključe skladišča so imeli namreč tudi ortopedi, ki jim je bil Vogrin nadrejen kot predstojnik ortopedske klinike. Odgovoren je tudi za skladiščenje in proces izdaje materiala v mariborski bolnišnici. 

Če bo Vogrin prevzel vodenje UKC Maribor, se med kandidati za izpraznjeni položaj strokovnega direktorja omenjata dr. Radovan Hojs, strokovni vodja interne klinike, in dr. Boštjan Lanišnik, predstojnik klinike za otorinolaringologijo.