Aleksandra Pivec izgubila pomembnega zaveznika

Dan pred sejo izvršilnega odbora DeSUS je predsednica stranke izgubila enega najpomembnejših zaveznikov v stranki.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 22. 7. 2020, 12:55


srečko krope
Srečko Felix Krope je izstopil iz DeSUS.
STA

Eden vidnejših članov DeSuS in vodja pokrajinskega odbora Podravje Srečko Felix Krope je namreč danes izstopil iz stranke. "Hvala, ker sem vas spoznal," naj bi bile njegove poslovilne besede. Razlogov za izstop po naših informacijah ni navedel. Njegov odhod bo verjetno sprožil nove pretrese v vse bolj razklani stranki. 

Krope, nekdanji policist, je bil dolgoletni predsednik Lovske zveze Slovenije, preko katere je uveljavljal interes enega najbolj množičnih in vplivnih združenj pri nas. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja in ponovno leta 2004 je vodil Specialno enoto policije, bil je tudi načelnik nekdanje policijske uprave Slovenj Gradec. V DeSUS je vstopil leta 2018. Krope je imel eno od ključnih vlog pri rušenju nekdanjega predsednika Karla Erjavca, ki ga je na položaju zamenjala Pivčeva. 

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec še naprej izgublja podporo v stranki.
Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec še naprej izgublja podporo v stranki.
STA

Še minuli teden se je pokrajinski odbor pod njegovim predsedovanjem v notranjih trenjih v stranki Desus odločno postavil na stran svoje predsednice Aleksandre Pivec. "Ostro obsojamo javne napade posameznih članov stranke, usmerjane na vodstvo stranke in poslansko skupino, z njihovimi jasnimi cilji destabilizirati stranko, skregati članstvo in zapustiti vladno koalicijo. Tovrstni napadi na stranko se izrazito kažejo kot posledica osebnih kariernih ambicij posameznikov, ki so prepričani, da mora stranka le njim zagotoviti posebne bonitete oziroma položaje," so zapisali v podravskem odboru, ki ga je vodil Srečko Felix Krope.

Kje se je zalomilo, uradno ni jasno. Krope za pojasnila ni dosegljiv. Neuradno je bil Krope eden od tistih, ki mu je Pivčeva ponujala ministrski položaj v uradu za demografska vprašanja. Njegovo ustanovitev je DeSUS zahteval že pred vstopom v vlado Janeza Janše. Krope je v tem času postal član sveta UKC Maribor, a naj bi izražal odkrito nezadovoljstvo s kadrovanjem DeSUS.

Pivčevi naj bi v zadnjih tednih očital, da vsiljuje kadre, ki niso člani stranke. Ena od teh je Romana Fišer, nekdanja direktorica Marifarma, ki je zdaj postala članica uprave Darsa iz kvote DeSUS, pred tem pa nadzornica družbe Slovenski državni gozdovi. Na tej točki naj bi se Krope dokončno sprl s podpredsednico DeSUS Jelko Kolmanič, prijateljico Romane Fišer, ki – kot pravijo naši viri – operativno vodi stranko na terenu. Na čelu podravskega odbora naj bi Kropeta predvidoma zamenjala Zdenka Gajzer, ki je lani kandidirala za evropsko poslanko.

Jelka Kolmanič, podpredsednica DeSUS, ki naj bi ji Pivčeva dejansko prepustila operativno vodenje stranke na terenu in pomembno vlogo pri kadrovanju.
Jelka Kolmanič, podpredsednica DeSUS, ki naj bi ji Pivčeva dejansko prepustila operativno vodenje stranke na terenu in pomembno vlogo pri kadrovanju.
STA

DeSUS v zadnjem času pada izmerjena podpora v javnomnenjskih anketah. Stranka v očeh volivcev očitno izgublja identiteto. Medtem ko ji volivci leve sredine zamerijo vstop v Janševo vlado, jo volivci na desni strani ne prepoznajo kot naravno izbiro.