Po vrnitvi iz Namibije pregledoval paciente mimo vrste

Zdravnika dr. Matjaža Voršiča, ki se je v UKC Maribor iz Namibije vrnil okužen z južnoafriškim sevom, preiskujejo zaradi suma nezakonitega preskakovanja čakalnih vrst.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 12. 3. 2021, 05:55


vorsic
Dr. Matjaž Voršič je le eden od mariborskih zdravnikov, ki tudi čas epidemije izkoriščajo za dodatne zaslužke pri zasebnikih.
Google

UKC Maribor, drugo največjo bolnišnico v državi, pretresa nova afera. Odmevna zgodba o zdravniku dr. Matjažu Voršiču, ki se je iz Namibije vrnil okužen z južnoafriškim sevom novega koronavirusa, je namreč razkrila sume nezakonitega preskakovanja čakalnih vrst.  

Tako je Voršič 23. februarja, prvi dan, ko se je vrnil na delo v UKC Maribor, pregledal večje število pacientov, ki jih ne bi smel. Nikoli se namreč niso vpisali na čakalni seznam, do pregleda pa so prišli mimo vrste. To nam je včeraj potrdil generalni direktor UKC Maribor Vojko Flis. Šlo je za paciente, ki jih je Voršič večinoma operiral na Golniku v zasebni ambulanti Kirurgije Bitenc. To je počel tudi v času drugega vala epidemije, ko so v UKC Maribor zdravnikom prepovedali opravljati delo drugje.

Teh pacientov Voršič ni vpisal v računalniško evidenco. Prav tako dejstva, da jih je pregledal, ni razkril enoti za obvladovanje bolnišničnih okužb. To je močno povečalo nevarnost širjenja okužb. V zadnjih dneh so se namreč v javnosti že začeli oglašati prvi pacienti, ki so po pregledu v Voršičevi ambulanti zboleli in bili pozitivni pri testiranju na covid-19. Ali imajo južnoafriški sev virusa, pristojni še preverjajo. Ti pacienti so skupaj z več drugimi, ki jih je brez vednosti UKC Maribor pregledal Voršič, za stik z okuženim zdravnikom izvedeli šele po tem, ko smo na necenzurirano.si konec februarja razkrili njegovo identiteto.

Generalni direktor UKC Maribor Vojko Flis napoveduje, da bodo proti dr. Matjažu Voršiču ustrezno ukrepali.
Generalni direktor UKC Maribor Vojko Flis napoveduje, da bodo proti dr. Matjažu Voršiču ustrezno ukrepali.
STA

Zakaj jih iz UKC Maribor o tem niso mogli obvestiti? Ker za njihov obisk tam nihče uradno ni mogel vedeti, saj teh pacientov ni bilo v evidenci. Tudi več dni pozneje jih zato niso mogli opozoriti, naj se gredo testirat in spremljajo morebitne simptome okužbe z novim koronavirusom. 

"Vsi, ki so bili zavedeni v evidenci, so bili klicani na pregled k epidemiologu. Števila ostalih ne poznamo, ker nam tega dr. Voršič ni sporočil," nam je včeraj dejal prvi mož UKC Maribor. "Ni znano natančno število bolnikov, ki jih je pregledal, ker nekaterih ni vnesel v informacijski sistem ustanove, kar je, seveda, blago rečeno, resna kršitev pravil. Pravni temelj opredelitve vseh kršitev ustrezne službe še pripravljajo in bo sporočen po opravljenem upravno-epidemiološkem nadzoru," je pojasnil Flis.

Preberite še:
Prve sankcije v UKC Maribor: zdravnik iz Namibije ob položaj

Pregledoval je bolnike iz zasebnih ambulant 

Kaj vse se je dogajalo po Voršičevi vrnitvi na delo v UKC Maribor, preverjajo tako notranje službe UKC Maribor kot zdravstveni inšpektorat. Tam so nam pojasnili, da so v zvezi s tem primerom prejeli več prijav, zato preverjajo skladnost z določbami Zakona o nalezljivih boleznih in Zakona o zdravstveni dejavnosti. 

Toda že po do sedaj znanih podatkih UKC Maribor je jasno dvoje. Prvič, Voršič je v matični bolnišnici pregledoval bolnike, ki jih je operiral v zasebnih ambulantah, česar ne bi smel početi. "Ni dovoljeno pregledovanje zasebnih bolnikov brez vednosti ustanove in brez predpisanega postopka ter beleženja pregleda v zdravstveno dokumentacijo in informacijski sistem. Tega dovoljenja v omenjenih primerih ni bilo. Seveda pa je dovoljeno, če gre za urgenco, pregledovanje bolnikov iz drugih zdravstvenih ustanov, kar mora biti ustrezno dokumentirano in zabeleženo in bolnik mora imeti napotnico. Vendar tudi pri omenjenih pregledih ni šlo za tovrstno dogajanje," je poudaril Vojko Flis.

Kirurgija Bitenc v lasti Marka Bitenca (na fotografiji) je v lanskem letu opravila rekordno število posegov. V njej so operirali tudi dr. Matjaž Voršič iz UKC Maribor in drugi zdravniki iz javnih bolnišnic.
Kirurgija Bitenc v lasti Marka Bitenca (na fotografiji) je v lanskem letu opravila rekordno število posegov. V njej so operirali tudi dr. Matjaž Voršič iz UKC Maribor in drugi zdravniki iz javnih bolnišnic.
STA

In drugič, to je Voršič počel tudi med drugim valom epidemije, s čimer je kršil predpise UKC Maribor, ki so v tem času prepovedovali delo drugje. V uredništvu imamo dokumentiranih več primerov, ko je dr. Voršič med drugim valom epidemije delal v zasebni ambulanti Kirurgije Bitenc na Golniku, čeprav tam ni zaposlen: 

-        26. decembra je tako Voršič operiral pacienta, ki ga je v UKC Maribor pregledal 23. februarja, torej prvi dan po vrnitvi iz Namibije. Pacient je svojo zgodbo potrdil na družbenih omrežjih in v oddaji 24ur.

-        Novembra lani pa je Voršič operiral sodnico iz Maribora (njeno ime hranimo v uredništvu), ki jo je sredi januarja pregledal v zasebni ambulanti. 

Kot smo razkrili, je Voršič že ostal brez položaja namestnika predstojnika nevrokirurškega oddelka. Dobil je tudi prepoved dela zunaj UKC Maribor. Po zadnjih podatkih je imel sicer soglasja za delo še pri petih zasebnih izvajalcih zdravstvene dejavnosti: pri Kirurgiji Bitenc, v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina, Termah Olimia, Termah Dobrna in lastnem podjetju Spondylos.

Preberite še:
UKC Maribor: stotina zdravnikov lahko med epidemijo dela drugje

Zakaj nihče ne ve, kako dolge so čakalne vrste?

Primer vnovič razkriva enega večjih sistemskih problemov našega zdravstva. Poročali smo že, da je Voršič priznani kirurg, zaposlen v javni bolnišnici, pri katerem so čakalne dobe za operacije na hrbtenici ene od najdaljših v državi. Po naših informacijah v UKC Maribor v povprečju opravi eno operacijo na teden. Hkrati Voršič dela za večje število zasebnih zdravstvenih ustanov, kjer ga je – kot so nam zatrdili številni pacienti – veliko lažje dobiti. Če v ordinacijskem času opravlja samoplačniške storitve, ne krši le pravic, ki izhajajo iz zdravstvenega zavarovanja, ampak tudi obveznosti, ki jih ima bolnišnica do zavoda za zdravstveno zavarovanje. S tem avtomatično podaljšuje že tako dolge čakalne dobe. 

Po eni strani so pri Voršiču v UKC Maribor čakalne dobe za operacije na hrbtenici ene od najdaljših v državi. Po drugi je tudi v času epidemije delal za druge zasebne zdravstvene ustanove.
Po eni strani so pri Voršiču v UKC Maribor čakalne dobe za operacije na hrbtenici ene od najdaljših v državi. Po drugi je tudi v času epidemije delal za druge zasebne zdravstvene ustanove.
Nataša Juhnov

Ta praksa je še vedno razširjena v bolnišnicah. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je že leta 2014 ugotovila nezakonito preskakovanje čakalnih vrst v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. Številni ortopedi, zaposleni v Valdoltri, naj bi sami odločali o čakalnih vrstah za operacije kolka in kolena. Prednost naj bi dajali tistim, ki so na pregled prej prišli k njim v zasebne zavode. KPK je v poročila navedla, da je šlo za "stalno ponavljajoče in sistematične kršitve pri izvajanju zdravstvene dejavnosti".

Najbolj odmeven primer preskakovanja čakalnih vrst je že nekaj časa na okrožnem sodišču v Ljubljani. Na zatožni klopi se je znašlo več zdravnikov in zaposlenih na UKC Ljubljana. Prvoobtoženemu, nekdanjemu skladiščniku Urošu Smiljiću, obtožnica očita, da je v zameno za podkupnine urejal hitrejše preglede, posege ali zdravljenje pri točno določenih zdravnikih.

Epidemija je preskakovanje vrst še olajšala. Množične odpovedi in prestavljanje operacij in pregledov, do česar je prišlo zaradi zaprtja bolnišnic, so namreč še zmanjšale preglednost čakalnih seznamov. "Vsekakor bo na bolj točne podatke o čakalnih dobah potrebno počakati na obdobje po epidemiji, ko bodo izvajalci ponovno uredili svoje čakalne sezname, prenaročili paciente na nove termine ter tako ugotovili, kdaj točno sploh imajo naslednji prosti termin, na katerega se bodo lahko naročili novi pacienti," so nam februarja letos pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Preberite še:
Dokument: okuženi kirurg šel delat s simptomi

Tudi v UKC Maribor imajo svojega Aleša Hojsa 

Le nekaj dni po tem, ko so pri zdravniku dr. Matjažu Voršiču potrdili okužbo z novim koronavirusom, je v UKC Maribor udarila še ena novica. Predsednik sveta zavoda Jože Šabeder je nepreklicno odstopil. Po nekaterih informacijah zato, ker naj bi odkrili, da je bil tudi on med tistimi, ki so jih cepili mimo vrste. Po drugih pa naj bi šlo za ponavljajoče se primere mobinga, ki naj bi jih določeni posamezniki v UKC Maribor poskušali pomesti pod preprogo. Toda Šabeder še danes, po skoraj mesecu dni, ostaja na položaju. Po naših informacijah naj bi vlada Janeza Janše zavrnila njegov odstop. Šabeder je sicer nekdanji kandidat SDS za mariborskega mestnega svetnika.