ZDA in Rusija enotni, da vojna Ukrajini lahko trajal še desetletja

Če Ukrajina ne bo zamenjala vlade, bodo "tri leta prekinitve ognja, dve leti konflikta, in vse se bo ponovilo znova", pravi nekdanji ruski predsednik.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.V.
petek, 26. 5. 2023, 14:40


profimedia-0778195429
Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.
Profimedia

Namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta in nekdanji predsednik Dmitrij Medvedjev je med uradnim obiskom v Vietnamu v petek novinarjem dejal, da bo "posebna vojaška operacija" v Ukrajini "dolgotrajna". "To se bo verjetno dogajalo še desetletja. To je naša nova realnost, novi pogoji za življenje," je po poročanju preiskovalnega portala Meduza dejal Medvedjev. Ob tem je napovedal, da če Ukrajina ne bo zamenjala vlade, bodo "tri leta prekinitve ognja, dve leti konflikta, in vse se bo ponovilo znova".

Nedavno je tudi Politico poročal, da vlada v Washingtonu razmišlja o možnosti, da bi vojna v Ukrajini postala "zamrznjen konflikt", ki lahko traja "mnogo let", kot vojna v Koreji, ki med državama uradno še vedno traja. Zgolj kot zanimivost: ZDA vojno v Koreji označujejo za "policijsko akcijo", saj kongres nikoli ni razglasil vojnega stanja.