Tujci na morje, slovenske ceste v kolaps

Več evropskih držav ima v naslednjem tednu dela proste dni, zaradi česar se številni tujci odpravljajo na hrvaško obalo. Po slovenskih cestah se tako že valijo kolone avtomobilov in povzročajo zastoje.

Svet24
Avtor: Svet24 / Ž.K.
četrtek, 18. 5. 2023, 12:50


avstrija, kolona, gneča
Fotografija je simbolična.
Profimedia

V številnih evropskih državah danes praznujejo katoliški praznik Jezusovega vnebohoda, v Nemčiji pa se pričenjajo Binkoštne počitnice, zaradi česar se številni tuji turisti odpravljajo na pot. Nekateri se bodo ustavili pri nas, drugo nadaljujejo pot na Hrvaško v obeh primerih pa na naših cestah že čutimo posledice močno povečanega prometa.

Ljubljanska obvoznica v smeri proti morju stoji, prav tako nastajajo zastoji od pri Vrhniki. Zaradi kolone, ki sega vse od predora Šentvid, ki ga občasno zapirajo, pa do Vrhnike, je med udeleženci v prometu veliko nelagodja. Pričakovati je, da se bo ob koncu delovnega dela, vse skupaj strnilo v eno dolgo kolono.

Zastoji so tudi na vzhodni ljubljanski obvoznici od Bizovika proti Malencam ter na južni obvoznici od Malenc mimo Kozarij proti Brezovici. Zaradi obnove severne obvoznice so zastoji tudi med Zadobrovo in Tomačevim v obe smeri. Zastoji so tudi pred predorom Pletovarje in na cesti, ki pelje od Šentilja do Maribora. Do zgostitev prometa prihaja tudi na gorenjskem pred Jesenicami.

Po zadnjih informacijah pa je prišlo tudi do nesreče na ljubljanski zahodni obvoznici, kjer je zaprt prehitevalni pas med razcepom Koseze in priključkom Brdo proti razcepu Kozarje.