Umrl nekdanji pevec skupine Iron Maiden

Paul Di'Anno, rojen kot Paul Andrews, ki si je življenjsko slavo ustvaril kot pevec na prvih dveh kultnih albumih skupine Iron Maiden, je umrl star 66 let na svojem domu v Salisburyu.

Svet24
Avtor: Svet24 / M.G.
ponedeljek, 21. 10. 2024, 18:57


paul-di-anno
Paul Di'Anno na enem izmed koncertov, ko je nastopal kot samostojni glasbenik.
Profimedia

Glasbenikova založba Conquest Music je danes potrdila smrt nekdanjega pevca skupine Iron Maiden Paula Di'Anna. Paul je umrl na svojem domu v Salisburyu star 66 let. Pevec, rojen 17. maja 1958 v Chingfordu v vzhodnem Londonu, se je vpisal med "nesmrtne" z nastopom, med letoma 1978 in 1981, na prvih dveh albumih skupine Iron Maiden (albuma Iron Maiden in Killers), kateri so se kmalu uveljavili kot ključni del novega vala britanskega heavy metala in kasneje postali svetovna senzacija.

Skupino je zapustil že leta 1981, ko ga je zamenjal legendarni Bruce Dickinson. Di'Anno je kasneje v intervjujih priznal, da ga je takrat slava zanesla preko vseh mej in da se je neprestano zabaval ter da način njegovega življenja ni bil pošten ne do skupine, oboževalcev, še najmanj pa do sebe in svojega zdravja.

Kljub temu, da se je relativno hitro razšel s skupino Iron Maiden, je imel dolgo in razgibano glasbeno kariero s skupinami, kot sta Battlezone in Killers. Še to poletje pa je dosti časa preživel na turnejah po evropskih rock festivalih, 3. decembra bi moral nastopiti tudi v ljubljanskem Orto Baru.

Čeprav so ga v zadnjih letih mučile hude zdravstvene težave, zaradi katerih je moral nastopati na invalidskem vozičku, je Paul še naprej zabaval svoje oboževalce po vsem svetu in je samo od leta 2023 zbral več kot 100 nastopov.

Njegovo smrt je v imenu njegove družine objavila založba Conquest Music, vzroka smrti niso navedli. "Conquest Music smo ponosni, da imamo Paula Di'Anna v naši glasbeni družini in prosimo njegove oboževalce, da dvignejo kozarec v njegov spomin," so dodali predstavniki pevčeve glasbene založbe.