Prihaja največji prevzem v zdravstvu: ga bo ministrica Prevolnik Rupel ustavila?

Val prevzemov v domačem zdravstvu: zakaj zasebne klinike postajajo tarča največjih zavarovalnic? In kako jim lahko zdravstvena reforma pokvari njihove prevzemne načrte?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 17. 10. 2024, 05:55


medilab2
Kdo bo v prihodnje lastnik Medilaba, ki dosega rekordne rezultate, zanj pa delajo predvsem radiologi iz javnih bolnic?
Medilab

V domačem zdravstvu bi lahko že v kratkem prišlo do novih lastniških premikov. Največji slovenski zavarovalniški skupini, Triglav in Sava RE, se namreč zanimata za nakup diagnostičnih centrov Medilab in MDT&T, ki skupaj ustvarita 18 milijonov evrov prihodkov, od tega večino na račun javne zdravstvene blagajne.

Oba centra bi uradno prevzel Diagnostični center (DC) Bled, ki je v lasti Zavarovalnice Triglav in Save Re. O nakupu se dogovarjajo s slovenskim finančnim skladom Alfi, ki obvladuje 91 odstotkov Medilaba, lastništvo MDT&T pa si deli skupaj z DC Bled. Zdaj si ta želi od Alfija odkupiti oba centra in postati njun edini lastnik, nam je potrdil direktor DC Bled Robert Cugelj, a poudaril, da še ni prišlo do nobenega dogovora o nakupu. To so nam povedali tudi viri blizu sklada Alfi.

Toda v DC Bled so že pred dnevi na javno Agencijo za varstvo konkurence (AVK) priglasili lastniško koncentracijo nad obema centroma. Kot je pojasnil Cugelj, želijo pred morebitnim prevzemom Medilaba in MDT&T preveriti, ali bi se lahko zapletlo pri pridobivanju soglasij.

Preberite še:
Zasebne klinike na muhi skladov: mikajo jih zaradi milijonov iz javne blagajne

Zakaj zavarovalnice kupujejo klinike

Če bo prišlo do posla, vrednega več deset milijonov evrov, bi Zavarovalnica Triglav in Sava Re postala daleč najpomembnejša igralca na domačem zdravstvenem trgu.

Direktor DC Bled Robert Cugelj (na fotografiji) je potrdil zanimanje za nakup centrov Medilab in MDT&T.
Direktor DC Bled Robert Cugelj (na fotografiji) je potrdil zanimanje za nakup centrov Medilab in MDT&T.
Marko Vavpotič / M24

Pod eno streho bi združili že deset zasebnih medicinskih centrov in ambulant, ki neprestano povečujejo obseg prometa. Letno ustvarijo že več kot 56 milijonov evrov prihodkov in zaposlujejo skoraj 350 ljudi, ob tem pa imajo na pogodbi tudi večje število zdravnikov iz javnih zdravstvenih ustanov. Ob DC Bled, ki ima v lasti zemljišče ob rehabilitacijskem centru URI Soča, na katerem želi graditi zasebno bolnišnico, sta največja med njimi Kirurški sanatorij Rožna dolina in MTC Fontana.

Zakaj največji zavarovalniški skupini tako pospešeno kupujeta diagnostične in druge zasebne klinike? Za to je več razlogov. Prvi je dejstvo, da si obe zavarovalniški skupini s tem gradita mrežo za prodajo dodatnih storitev: zavarovanj, ki bodo plačnikom omogočila, da v njunih centrih pridejo na vrsto takoj.

Drugi razlog je, da gre za dobičkonosne naložbe, ki jih v sedanjem sistemu plačevanja zdravstvenih storitev v največji meri financira javna blagajna.

Preberite še:
Divja privatizacija zdravstva: ko se bolnišnici pokvari ključni aparat, star 30 let

Do dobička z zdravniki iz javnih bolnic

Tako Medilab kot MDT&T v zadnjih dveh letih ustvarjata rekordne rezultate. Medilab je samo lani po podatkih EBONITETE.si povečal prihodke za 28 odstotkov na več kot 10 milijonov evrov. V primerjavi z letom 2020 pa so ti višji za kar 70 odstotkov. Istočasno se je čisti dobiček zvišal z 1,8 na tri milijone evrov. Podobno rast so beležili v MDT&T. Njegovi prihodki so se od leta 2020 zvišali za 73 odstotkov na 7,6 milijona evrov, čisti dobiček pa z 1,1 na 1,8 milijona evrov.

Poslovanje Medilaba

/
/
Ebonitete.si

V istem času se je število zaposlenih v obeh diagnostičnih centrih zvišalo s 25 na 39 (Medilab) oziroma s 26 na 31 (MDT&T). Zaposlili so torej 56 odstotkov oziroma 24 odstotkov dodatnega osebja, ne samo zdravnikov specialistov radiologije. V istem času so se njuni prihodki zvišali za več kot 70 odstotkov.

To je mogoče zato, ker za obe kliniki na veliko delajo radiologi iz javnih zdravstvenih ustanov. Že lani smo poročali, da imajo v MDT&T le tri lastne radiologe, poleg tega pa pogodbeno sodelujejo s 17 zunanjimi sodelavci. Od tega jih velika večina dela v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Ta številka se je do danes še zvišala. Po novem imajo že 22 zunanjih sodelavcev.

Poslovanje MDT&T

/
/
Ebonitete.si

Vsi ti zdravniki popoldansko delo pretežno opravljajo kot samostojni podjetniki. To pomeni, da so zaradi višjega neto plačila na opravljeni poseg ali pregled motivirani, da v redni službi delajo le do izpolnitve (pre)nizke norme, "popoldne" pa čimveč.

Kdo vse dela za MDT&T

/
/
Posnetek zaslona

Preberite še:
Rekordi zasebnih klinik, kjer delajo zdravniki iz javnih bolnic

Ministrica bi znižala cene in s tem tudi dobičke

Toda rekordnih dobičkov bi bilo lahko že kmalu konec. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je namreč napovedala uredbo, s katero bodo drastično znižali cene radioloških storitev, s tem pa skušali prepričati radiologe, naj raje delajo v javnih bolnišnicah in ne zasebnih ustanovah.

"Trenutno je plačevanje pri radiologiji po realizaciji, cene pa so visoke. In ravno zato, ker so cene zdaj previsoke, radiologi oziroma zdravniki odhajajo drugam. Zato bo ZZZS določil nove cene, ki bodo nižje. To bomo storili z uredbo, ki bo predvidoma sprejeta v treh tednih," so nam včeraj pojasnili na ministrstvu. To bi sicer lahko udarilo tudi po javnih zdravstvenih ustanovah, saj tudi te z diagnostičnimi storitvami ustvarjajo dobiček, s katerim krijejo izgube pri drugih dejavnostih.

Obenem bi zdravnikom, zaposlenih v javnih ustanovah, otežili "popoldansko" delo za zasebne izvajalce. Novela zakona o zdravstveni dejavnosti namreč predvideva omejitve glede dela izven javnih zdravstvenih zavodov. Zaradi tega bi zasebni diagnostični centri naenkrat postali manj zaželena prevzemna tarča.

Posledično bi bila nižja tudi kupnina, ki jo lahko sklad Alfi od potencialnih kupcev pričakuje za Medilab in MDT&T.

Bodo zasebni diagnostični centri zaradi ukrepov ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel (na fotografiji) naenkrat manj zanimivi za investitorje?
Bodo zasebni diagnostični centri zaradi ukrepov ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel (na fotografiji) naenkrat manj zanimivi za investitorje?
S.R.

Za Medilab in MDT&T so plačali 26 milijonov evrov

Alfi je sicer za nakup obeh centrov po dostopnih podatkih porabil najmanj 26 milijonov evrov.

V Medilab je vstopil konec leta 2020, za kar je odštel več kot 20 milijonov evrov. Pred tem je bil diagnostični center v lasti fizičnih oseb. Investicijo so v Alfiju izvedli prek podjetja Alpe IV, ki pa so se ga v začetku letošnjega leta odločili pripojiti Medilabu. To bi lahko nakazovalo začetek prodajnega postopka.

Le nekaj mesecev zatem se je dogovoril za nakup mariborskega centra MDT&T, ki ga je izvedel skupaj z Zavarovalnico Triglav in Savo Re. Po naših podatkih so marca 2021 sklenili sporazum, na podlagi katerega bi si Alfi zagotovil 51-odstotno lastništvo v MDT&T, DC Bled pa bi pridobil preostalih 49 odstotkov. Prevzem te družbe je bil dogovorjen poleti 2021 in zaključen konec istega leta. Po dostopnih podatkih sta za center plačala 13 milijonov evrov.

Takrat je bila dogovorjena tudi nakupna opcija, po kateri bi Alfi izstopil iz lastništva, DC Bled pa bi postal edini lastnik MDT&T. Koliko časa ta opcija velja in koliko denarja si obeta Alfi, uradno ni znano.