Tatjana Bobnar in njena vojna proti Golobu

Golobova vlada je prišla na oblast z jasnim mandatom ljudstva za čiščenje "janšizma". To je vedela tudi takrat novopečena političarka Tatjana Bobnar. Od tu naprej je bilo vse le še politični boj med premierjem in ministrico, ki je ob odhodu iz vlade proti svojemu nekdanjemu šefu razglasila "fatvo"*.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 16. 10. 2024, 05:55


Tatjana Bobnar
V vsakem primeru ima zgodba s Tatjano Bobnar že dve leti velike notranjepolitične "vložke" v polju leve sredine, ki je skozi zgodovino že pokazalo velik talent za samouniče(va)nje.
Sa.R.

Z zgodovinskim spominom imamo v Sloveniji vedno težavo. Le malokdo se je v teh dneh spomnil, da je minila tretja obletnica od večera, ko je šla Ljubljana spat, zavita v oblake plina. V torek, 5. oktobra 2021, smo bili priča verjetno največji demonstraciji policijskega nasilja po osamosvojitvi.

Policisti so s solzivcem zaplinili praktično celotno središče Ljubljane. V lovu na peščico nasilnežev so metali plin med tisoče ljudi, med katerimi so bili tako mirni protestniki kot otroci in starejši. Zaplinjanje Ljubljane je bilo eden od simbolnih trenutkov iz obdobja tretje vladavine Janeza Janše in kronski dokaz, kako radikalno se je pod kadri tedanje vladajoče stranke spremenila policija. Vse to že po tem, ko je tedanji notranji minister Aleš Hojs policiste zmerjal z "lenuhi", jih ščuval nad ljudi, hodil v operativne štabe in odrejal, katere preiskave naj vodijo.

Na vse to smo v Sloveniji že zdavnaj pozabili. Epidemijo smo si zaradi lastnega duševnega miru izbrisali iz kolektivnega spomina, z njo tudi iskanje odgovornih za presežne smrti in napake pri cepljenju. Pozabili smo tudi na dejstvo, da je policija zamenjavo oblasti spomladi 2022 dočakala kot kadrovsko sesut in politično močno kontaminiran sistem, ki je s pretiranim zganjanjem represije med epidemijo izgubil zaupanje med ljudmi.

Preberite še:
Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba

Ko Goloba razglasijo za "novega Janšo"

Tudi zato je bilo takrat mogoče, kar bi bilo v nekih drugih časih – sploh pod levosredinskimi vladami – nepojmljivo: da je vodenje notranjega ministrstva prevzela nekdanja generalna direktorica policije. Robert Golob kot zmagovalec volitev ni dobival neprijetnih vprašanj o zlitju civilne in represivne sfere, ki ne pritiče demokratičnim državam. Tatjana Bobnar je imela kot eno prvih imen na seznamu članov njegove vlade domala soglasno podporo vseh: sindikatov, nevladnikov, medijev ...

Robert Golob – ne glede na to, kaj si mislimo o delu in nekaterih potezah njegove vlade – je še vedno tam, kjer želi biti: Gibanje Svoboda je v dveh letih in pol izgubilo le eno poslanko, v anketah pa ima za zdaj položaj vodilnega na polu.
Robert Golob – ne glede na to, kaj si mislimo o delu in nekaterih potezah njegove vlade – je še vedno tam, kjer želi biti: Gibanje Svoboda je v dveh letih in pol izgubilo le eno poslanko, v anketah pa ima za zdaj položaj vodilnega na polu.
Si. R.

Golobova vlada je takrat prišla na oblast z jasnim mandatom ljudstva za čiščenje "janšizma". To je vedela tudi novopečena političarka Tatjana Bobnar. Od tu naprej je bilo vse le še politični boj med premierjem in ministrico, ki je po pol leta odšla iz vlade in proti svojemu nekdanjemu šefu razglasila "fatvo".

Toda v tem boju je Bobnar nastopala v dveh vlogah. Enkrat je bila političarka in članica vlade, v kateri so nekateri, recimo jim vplivneži, na levem polu videli tudi potencialno Golobovo naslednico, če bi se zaletavemu in nepredvidljivemu premierju na politični poti kaj zalomilo. Drugič je bila Bobnar "stroka" - nekakšna varuhinja policije pred vplivi politike, četudi je sama na politične sestanke z Golobom hodila še kot njena uslužbenka.

In bistvo: ker dolgoletni sodelavec Tatjane Bobnar ni dobil polnega, ampak le začasni mandat na čelu policije, je bilo že glasno razmišljanje o obračunu z zapuščino dueta Hojs-Olaj v delu levosredinske sfere naenkrat označeno za revanšizem, "janšizem" in "nevaren vzorec prejšnje avtoritarne oblasti".

Preberite še:
Putinov šopek in afera, ki se je izkazala za laž

Zakaj je Logar v anketah meril Tatjano Bobnar?

V absurdnem obratu je tako Golob za navijače Tatjane Bobnar čez noč postal "novi Janša". Takoj zatem so ga na podlagi njenih (političnih) izjav začeli preganjati njeni dolgoletni sodelavci, med katerimi je tudi sedanji šef protikorupcijske komisije (KPK) Robert Šumi, ki je skoraj 30 let delal v policiji. Iz preiskave "beseda proti besedi" je zdaj izšla kazenska ovadba proti Golobu.

V absurdnem obratu je Robert Golob za navijače Tatjane Bobnar čez noč postal "novi Janša". Takoj zatem so ga na podlagi njenih (političnih) izjav začeli preganjati njeni dolgoletni sodelavci, med katerimi je tudi sedanji šef protikorupcijske komisije Robert Šumi (na fotografiji levo), ki je skoraj 30 let delal v policiji.
V absurdnem obratu je Robert Golob za navijače Tatjane Bobnar čez noč postal "novi Janša". Takoj zatem so ga na podlagi njenih (političnih) izjav začeli preganjati njeni dolgoletni sodelavci, med katerimi je tudi sedanji šef protikorupcijske komisije Robert Šumi (na fotografiji levo), ki je skoraj 30 let delal v policiji.
S.R./M24

Nekje vmes je Bobnar sama v javnost lansirala še afero z zamikom aretacije ruskih vohunov, ki se je po mednarodnem razpletu te zgodbe z njihovo izmenjavo izkazala za laž. Kljub temu je ostala na položaju svetovalke Nataše Pirc Musar, ki je od izvolitve naprej v nekakšni hladni vojni z Golobovim kabinetom.

Situacija je tako onkraj bizarne: Bobnar ob predsednici republike in "odpadnikih" iz Svobode v njenem boju z Golobom najbolj goreče branita Vida Čadonič Špelič (NSi) in Vinko Gorenak (SDS), član stranke, ki je v prejšnjem mandatu vodila notranje ministrstvo in de facto tudi policijo. Še mesec dni pred razhodom z Golobom je ista SDS po Bobnar tolkla z interpelacijo. V štabu Anžeta Logarja pa so pred dnevi celo merili njeno priljubljenost.

Tu stopimo na polje špekulacij: se je Logar za predčasno kontrolirano odcepitev od SDS odločil, ker je že vedel, da Goloba čaka kazenska ovadba zaradi obtožb Bobnar o vmešavanju v delo policije? Ali morda računa, da bo to na levi sredini sprožilo procese, ki bodo pripeljali do Golobovega odhoda in predčasnih volitev?

Preberite še:
Med protesti "zaplinili" Ljubljano, a ostali v vodstvu policije

Prva žrtev čistke: kriminalist iz afere TEŠ6

V vsakem primeru ima zgodba s Tatjano Bobnar že dve leti velike notranjepolitične "vložke" v polju leve sredine, ki je skozi zgodovino že pokazalo velik talent za samouniče(va)nje. Golob – ne glede na to, kaj si mislimo o delu in nekaterih potezah njegove vlade – je še vedno tam, kjer želi biti: Gibanje Svoboda je v dveh letih in pol izgubilo le eno poslanko, v anketah pa ima za zdaj položaj vodilnega na polu.

Zakaj je štab Anžeta Logarja pred dnevi meril priljubljenost Tatjane Bobnar? Se je Logar za predčasno kontrolirano odcepitev od SDS odločil, ker je že vedel, da Goloba čaka kazenska ovadba in da bi to lahko sprožilo procese, ki bi pripeljali do predčasnih volitev?
Zakaj je štab Anžeta Logarja pred dnevi meril priljubljenost Tatjane Bobnar? Se je Logar za predčasno kontrolirano odcepitev od SDS odločil, ker je že vedel, da Goloba čaka kazenska ovadba in da bi to lahko sprožilo procese, ki bi pripeljali do predčasnih volitev?
Jure Klobčar

Medtem ko smo na desnici priča intenzivnemu političnemu inženiringu, smo na levi sredini do zdaj dejansko videli le menjavi na čelu SD in Levice, uspešen pohod Vladimirja Prebiliča v Bruselj in vrnitev Marte Kos pod okrilje Svobode. Golobovi predhodniki z leve sredine te sreče niso imeli. Vlada Boruta Pahorja je v tem času praktično že razpadla, SMC je imela v anketah le še šest odstotkov podpore, Marjan Šarec pa je že po letu in pol manjšinske vlade odstopil. A volitve so že precej blizu: napetost bo rasla, z njo pa tudi kalkulacije in "pikiranje" na poslance.

In policija? Finančni zlom šoštanjske elektrarne nas je znova spomnil, da je bil prva žrtev ekipe, ki jo je postavila Tatjana Bobnar, tisti kriminalist iz Celja, ki se je vrsto let edini ukvarjal s TEŠ6 in 261-milijonskim oškodovanjem v tej korupcijski aferi. Medtem je preiskava politične odgovornosti za ta nasedli projekt poniknila že v času, ko je policijo vodila Bobnar, o čemer nihče več ne govori.

Drži, statistike kažejo, da policija odkriva več gospodarskega kriminala kot v zadnjih letih. Toda veliki večini "junakov" prejšnjega mandata tudi zaradi prerivanj in pragmatičnih koalicij znotraj policije verjetno nikoli ne bo treba odgovarjati za svoje rabote. Od zaplinjanja Ljubljane naprej.

*fatva: smrtna obsodba, skladna z muslimanskim verskim pravnim mnenjem o tem, kako v posameznem primeru ravnati v skladu z verskimi načeli (vir: SSKJ)