Šef radiologov iz UKC spravil v težave bolnišnico Jesenice. Kaj je v ozadju?

Zakaj se je dolgoletni predstojnik iz UKC Ljubljana, znan iz afere s sumi favoriziranja ponudnikov na javnih razpisih, čez noč odločil, da njegovi radiologi ne bodo več delali v bolnišnici na Jesenicah?

Avtor: Primož Cirman
ponedeljek, 21. 10. 2024, 11:15


dimitrij kuhelj
V Splošni bolnišnici Jesenici poudarjajo, da so procese dela prilagodili radiologom iz UKC Ljubljana. Na fotografiji predstojnik kliničnega inštituta za radiologijo Dimitrij Kuhelj.
Mediaspeed

V petek so v Splošni bolnišnici Jesenice (SBJ) doživeli neprijetno presenečenje. Iz UKC Ljubljana, natančneje iz kliničnega inštituta za radiologijo, so jih namreč čez noč obvestili o prekinitvi sodelovanja, ki je trajalo od poletja, so nam danes potrdili v vodstvu jeseniške bolnišnice.

Kot smo izvedeli, so to storili z dopisom, ki ga je podpisal predstojnik kliničnega inštituta za radiologijo Dimitrij Kuhelj. V njem je direktorico jeseniške bolnišnice Petro Rupar in strokovno direktorico Anjo Jovanovič Kunstelj obvestil, da se v Ljubljani trenutno soočajo z izpadom osebja. Prav tako naj bi radiologi v času sodelovanja naleteli na več težav. Jeseniški bolnišnici tako Kuhelj očita še:

-        da so bili podatki o napotitvah nepopolni,

-        da radiologi iz Ljubljane niso imeli dostopa do informacijskega sistema bolnišnice in

-        da je bila komunikacija z zdravniki z Jesenic otežena.

Toda v jeseniški bolnišnici so te navedbe danes zanikali.

Preberite še:
Kdo je kriv, da bolniki v UKC zaradi starih naprav ne morejo do preiskav

Jeseniška bolnišnica: Prilagodili smo se radiologom

Kot so v Splošni bolnišnici Jesenice pojasnili za necenzurirano.si, so z radiologi iz UKC vzpostavili takšen sistem komuniciranja, kot so ga ti želeli sami. "Želja kolegov radiologov s kliničnega inštituta za radiologijo je bila, da komunicirajo izključno z našimi radiološkimi inženirji in ne s kliniki, tako da smo temu tudi prilagodili procese dela," so poudarili.

"V praksi pa se je pokazalo, da je bila vsaj za področje radiologije prsnega koša primernejša že takojšnja komunikacija kliničnega zdravnika in radiologa, zato je pri tem oddelku veljalo, da se je za preiskavo klinični zdravnik dogovoril direktno z radiologom."

Splošna bolnišnica Jesenice.
Splošna bolnišnica Jesenice.
Bobo

"Za področje nevroradiologije, radiologije abdomna in skeleta pa je, kot rečeno, želja kolegov radiologov, da s kliničnimi zdravniki ne komunicirajo, zato so ti preiskavo naročili radiološkemu inženirju, ta pa se je z radiologom dogovoril o protokolu. Če je radiolog iz katerega koli razloga dodatno komunikacijo želel, je bila praviloma možna," so nam sporočili iz Splošne bolnišnice Jesenice.

Tudi drugi očitek, o težavah pri napotitvah, na Jesenicah zavračajo. "Računalniški sistem sicer dopušča kreiranje napotitve brez izpolnitve vseh rubrik, vendar to pri nas ni praksa. Preverili smo tudi na oddelku in ocenjujemo, da so taki primeri posamični in da jih je manj kot pet od okrog 200 preiskav mesečno," so poudarili. Dodali so, da so "svoje procese pripravljeni še bolj prilagoditi kolegom s kliničnega inštituta" in da jim je v interesu nadaljevanje sodelovanja z UKC Ljubljana.

Iz UKC Ljubljana pa so nam sporočili, da "dopis ni bil poslan z vednostjo vodstva in je kot tak brezpredmeten". "Verjamemo, da bo zaplet mogoče rešiti v korist bolnikov," so dodali. 

Preberite še:
Ko je hišni dobavitelj "zlizan" z bolnišnico: primer UKC Ljubljana

Novi zakon "ni v interesu radiologov"

O ozadju te novice je tako v zdravstvenih krogih že mogoče slišati več špekulacij. Tudi o tem, ali bodo vsaj v nekaterih primerih iste radiologe javnim bolnišnicam v prihodnje začeli zagotavljati zasebni ponudniki.

V začetku oktobra je tako Dimitrij Kuhelj v oddaji Tarča dejal, da novi zakon o zdravstveni dejavnosti, ki zdravnikom iz javnih bolnišnic prepoveduje delo pri samoplačnikih, "ni v interesu radiologov". Kljub visokim dobičkom, ki jih v zadnjih dveh letih ustvarjajo diagnostične klinike, in prejemkom nekaterih radiologov pa je zavrnil navedbe, da bi bile diagnostične storitve plačane preveč.

Kuhelj je sicer dolgoletni prvi mož kliničnega inštituta za radiologijo. Lani so ga v UKC Ljubljana izločili iz vseh razpisnih komisij za nabavo radioloških naprav, kjer je bil zadolžen za pripravo strokovnih podlag. To se je zgodilo po tem, ko je ministrstvo za zdravje razveljavilo razpis za nakup naprav za magnetno resonanco (MR) zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana
Bobo

Očitki o favoriziranju na javnih razpisih

Šlo je za družbo Siemens, ki ima v UKC Ljubljana že desetletje praktično monopol na področju MR in CT naprav. V tem času je imel prav Kuhelj eno najpomembnejših vlog pri teh javnih naročilih. Siemens je tako že dobavil kar dve od štirih MR naprav in vseh šest CT naprav, ki jih trenutno uporabljajo v UKC Ljubljana, ter rentgenske aparate.

Pri tem je šlo Siemensu na roko tudi dejstvo, da v UKC Ljubljana vrsto let niso imeli dolgoročnega načrta nabav. Nakupe so v tem času izvajali po sistemu "staro za novo", ki je prav tako šel na roke Siemensu. Ker so vztrajali pri starih aparatih, za katere ni več rezervnih delov, so jih morali v UKC Ljubljana dobavljati iz drugih starih naprav ali starih zalog po visokih cenah. Te je lahko zagotovil Siemens.

Preberite še:
Rekordni dobički zasebnih klinik, javne bolnišnice pa v "minusu"

V začetku oktobra je Kuhelj v oddaji Tarča očitke o favoriziranju Siemensu zanikal. Priznal pa je, da "so zadeve z opremo katastrofalne". "Delamo z aparati, ki so polepljeni s trakom. Trenutno imamo grozen problem na urgenci," je poudaril.

Kuhelj ima sicer od leta 2016 status samostojnega podjetnika, ki ga je med drugim registriral za zdravstvene storitve in izobraževanja. Od takrat ni javnim naročnikom izstavil še nobenega računa. Kot kaže, pa dela tudi za tuje naročnike. Je namreč atipični davčni zavezanec, kar pomeni, da izdaja račune podjetjem v drugih državah. Po javno dostopnih podatkih je od novembra 2018 do marca 2019 izobraževal zaposlene v reški bolnišnici, za kar je prejel 115 tisoč kun oziroma dobrih 15 tisoč evrov.