Aleš Štrancar dela nov medij – z bivšo novinarko RTV Slovenija

Po neuspelem naskoku na SLS se je podjetnik Aleš Štrancar, ključni podpornik Petra Gregorčiča, odločil ustanoviti še en medij.

Avtor: Primož Cirman
torek, 15. 10. 2024, 15:45


904394_ales_strancar_33
Aleš Štrancar (na fotografiji), eden najbogatejših Slovencev in znani podpornik Petra Gregorčiča, je zagnal nov medij.
Leo Caharija

Aleš Štrancar, lastnik in direktor podjetja BIA Separations, je ustanovil nov medij. 

Po tem, ko je leta 2022 prevzel spletni portal in tednik Domovina, ki zdaj veljata za del medijske orbite SDS, je Štrancarjevo podjetje Media X v razvid medijev vpisalo nov elektronski portal Info360.si. Tega bo urejala Vesna Zadravec, nekdanja dolgoletna novinarka RTV Slovenija, pozneje pa strokovna direktorica za področje tržnih dejavnosti in programskih vsebin. To je postala v času, ko je RTV Slovenija vodil Andrej Grah Whatmough.

Koliko denarja bo ajdovski podjetnik vložil v nov medijski projekt, za zdaj ni mogoče ugotoviti. Verjetno pa ni naključje, da njegov zagon časovno sovpada z novimi premiki na desni politični sceni, natančneje z dogajanjem okrog SLS. Prav včeraj je namreč Peter Gregorčič, nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija, sporočil, da je opustil namero za prevzem stranke.

V bitko za SLS se je pred letošnjimi evropskimi volitvami močno vpletel tudi Štrancar, ki je v prve vrste stranke prišel skupaj z Gregorčičem, prvim kandidatom stranke na evropskih volitvah.

Novi portal bo urejala nekdanja novinarka RTV Vesna Zadravec. Na fotografiji z njo še nekdanji generalni direktor javnega medija Andrej Grah Whatmough, podpredsednik nadzornega sveta v času prejšnje Janševe vlade Borut Rončević in nesojeni predsednik SLS Peter Gregorčič.
Novi portal bo urejala nekdanja novinarka RTV Vesna Zadravec. Na fotografiji z njo še nekdanji generalni direktor javnega medija Andrej Grah Whatmough, podpredsednik nadzornega sveta v času prejšnje Janševe vlade Borut Rončević in nesojeni predsednik SLS Peter Gregorčič.
Facebook/Borut Rončević

Maja letos je postal vodja njenega strateškega sveta za gospodarstvo, Ko je Gregorčič po volitvah želel prevzeti vodenje stranke, a mu to ni uspelo, se je Štrancar odločil za rubež računa SLS zaradi njenih domnevnih dolgov. Nato je napovedal, da bo vložil zahtevo za stečaj stranke. Gregorčič, ki ga nekateri na desni sredini vidijo kot še enega v vrsti potencialnih satelitov SDS, bo po lastnih besedah odločitev o morebitnih nadaljnjih političnih korakih sprejel v novembru.

Preberite še:
Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni klopi: zakaj so ga preiskovali?

"Sovražni prevzem" in kadrovska čistka na Domovini

Kot je znano, je Štrancar spomladi 2022 javno razkril, da je vložil milijonov evrov v Domovino, konservativni spletni portal, ki je leto dni pred tem začel izdajati tudi tiskani tednik. S tem je postal njegov največji lastnik.

Nato se je v začetku letošnjega leta Štrancar odločil za kadrovsko čistko. Posloviti sta se morala tedanji urednik spletnega portala Rok Čakš in direktor podjetja Domovina Igor Vovk, sicer ustanovitelj Zavoda Iskreni, ki je tesno povezan z NSi. Vovka je na tem položaju zamenjal Mitja Štular, dolgoletni kader SDS, ki je bil v času njene tretje vlade član uprave Telekoma Slovenije, v preteklosti pa je vodil tudi programski svet RTV Slovenija. Lani je podjetje Domovina ob dobrih 700 tisoč evrov prihodkov ustvarilo 408 tisoč evrov izgube.

Kmalu zatem, ko je Aleš Štrancar (drugi z leve) postal največji lastnik Domovine, je prišlo do kadrovske čistke. Posloviti sta se morala tedanji urednik Rok Čakš (prvi z desne) in direktor Igor Vovk (drugi z desne).
Kmalu zatem, ko je Aleš Štrancar (drugi z leve) postal največji lastnik Domovine, je prišlo do kadrovske čistke. Posloviti sta se morala tedanji urednik Rok Čakš (prvi z desne) in direktor Igor Vovk (drugi z desne).
Primož Lavre

Že pred tem je tednik Reporter poročal, da naj bi bil Štrancar kot glavni financer tega medijskega projekta že dlje časa nezadovoljen z njegovo uredniško politiko. Natančneje, motilo naj bi ga, ker so v Domovini navkljub sporom med SDS in NSi želeli loviti ravnovesje med obema opozicijskima strankama.

Štrancar je sicer dolgoletni podpornik prvaka SDS Janeza Janše. Vidni član NSi Janez Pogorelec je tako javno izrazil strah pred "sovražnim prevzemom najboljšega slovenskega desnega medija in njegovi utopitvi v žalostni Janševi medijski sceni". "Temelj delovanja vsake gospodarske družbe in zaupanja med partnerji so finance. Moja investicija v medij Domovina je bila namenjena zgolj in samo razvoju družbe Mediainvest in družbe Domovina," je Štrancar takrat odgovoril na vprašanje, ali sam res ni bil zadovoljen z uredniško politiko Domovine.

Vesna Zadravec je do zamenjave Andreja Graha Whatmougha na RTV Slovenija vodila službo za korporativni marketing, ki jo je zdaj že nekdanja uprava Zvezdana Martiča ukinila. Še pred tem je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) nekdanjemu generalnemu direktorju zaradi zaposlitve Vesne Zadravec, pri kateri je kršil zakonske določbe o izogibanju nasprotja interesov, izrekla plačilo globe. Avgusta letos jo je Štrancar imenoval za zastopnico svojega podjetja Media X, ki ga je ustanovil s 7.500 evri kapitala.

Preberite še:
Država zarubila milijon evrov pomoči podjetniku, ki trdi, da je žrtev kriminala