"Zoran Stevanović nas je silil, da plačamo več tisoč evrov"

Objavljamo nove, do zdaj še neznane podrobnosti iz poslovne preteklosti organizatorja protestov proti pogoju PCT.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 8. 10. 2021, 05:55


poldsdBOR_6291
Ekipa, v kateri je bil Stevanović, je zgradila mrežo, v katero so bili vpleteni zunanji izterjevalci, varnostne službe, cenilci, preprodajalci vozil in posamezni člani vodstva družbe Hypo Leasing.
Bobo

Zoran Stevanović, organizator protestov proti pogoju PCT, ki ga je policija v torek pridržala zaradi suma kaznivega dejanja hujskanja k upiranju, v zadnjih letih skrbno skriva svojo preteklost. Po tem, ko smo v torek razkrili nekatere njegove povezave in poslovne neuspehe, danes objavljamo, s čim vse se je ukvarjal v zadnjih letih. Prav tako razkrivamo, zakaj je moral Stevanović leta 2013 na hitro zapustiti družbo Hypo Leasing, kjer se je zaposlil po odhodu s policije. 

Že po objavi prvega prispevka se je na nas obrnilo več ljudi, ki so nam zaupali svoje izkušnje s Stevanovićem. Eden od njih je Marko Gornik, podjetnik iz Novega mesta, ki je pri družbi Hypo Leasing kupil avtodom. Tega so pozneje ukradli, a ga je policija v začetku leta 2013 našla na Češkem. "Pojavilo se je vprašanje, kako ga prepeljati nazaj in v tujini urediti vso dokumentacijo. Takrat smo na trgu našli več ponudnikov, ki so bili vse to pripravljeni narediti po ceni od 500 do 800 evrov," nam je dejal sogovornik.  

Tu v zgodbo vstopi Stevanović, ki se s tem ni strinjal. "Kot pooblaščenec Hypo Leasinga je na vsak način želel, da za prevoz avtodoma v Slovenijo najamemo izterjevalsko podjetje iz Maribora, kar bi nas stalo 3.400 evrov, torej nekajkrat več, kot bi za to plačali na trgu. Toliko bi nas stal le prevoz. K temu bi bilo treba prišteti še administrativne stroške. Nas sploh niso vprašali, ali se strinjamo ali ne. Račun smo zavrnili, zato je Hypo Leasing sprožil sodni spor, ki smo ga na koncu dobili," je pojasnil Gornik. Pri tem je poudaril, da je vse zadeve na Hypo Leasingu urejal Stevanović. "Silil nas je, da plačamo več tisoč evrov za nekaj, kar je bilo vredno manj," je dodal.

"Silil nas je, da plačamo več tisoč evrov za nekaj, kar je bilo vredno manj," je dejal podjetnik iz Novega mesta, ki je imel opravka z Zoranom Stevanovićem.
"Silil nas je, da plačamo več tisoč evrov za nekaj, kar je bilo vredno manj," je dejal podjetnik iz Novega mesta, ki je imel opravka z Zoranom Stevanovićem.
profimedia

Preberite še:
Kdo je Zoran Stevanović, trojanski konj desnice?

"Avtu so določili nizko ceno, ga zasegli in prodali trgovcu"

Stevanović je na Hypo Leasing, ki je bil takrat še v lasti Hypo banke, prišel jeseni 2011. Tja ga je po naših podatkih pripeljala ekipa, ki je imela v rokah oddelek izterjave. Glavni na tem področju je bil Tit Potočnik, prav tako nekdanji policist, ki je vodil izterjave in bil kot tak nadrejen Stevanoviću. Z njim nam včeraj ni uspelo stopiti v stik.

Sogovornik, ki je odlično poznal razmere v takratni Skupino Hypo, nam je včeraj pojasnil, da je ekipa, v kateri je bil Stevanović, zgradila mrežo, v katero so bili vpleteni zunanji izterjevalci, varnostne službe, cenilci, preprodajalci vozil in posamezni člani vodstva. "To je bilo v času, ko so v Hypu zaradi krize zasegli ogromen vozni park. Poenostavljeno: izbrali so si avtomobil, določili zelo nizko ceno, ga prodali trgovcu, ki je nato z njim zaslužil, sami pa so si verjetno razdelili razliko. Dolžniku je medtem še vedno ostal dolg, zmanjšan za prenizko ceno prodanega avta," nam je dejal sogovornik. 

Prav zaradi teh praks naj bi v Hypo Leasingu uvedli tudi notranjo preiskavo. V istem času, jeseni 2013, sta družbo zapustila tako Potočnik kot Stevanović. Prvi s sporazumnim dogovorom, drugemu pa po izteku niso več želeli podaljšati trimesečne pogodbe. Kakšne so bile ugotovitve preiskave, uradno ni znano. Tudi Stevanović o tem nikoli ni govoril. Po naših informacijah pa so v Hypu Leasingu preiskovali sume, da so želeli v oddelku za izterjave v posle vpeljati več podjetij. Eno od njih je bilo podjetje Hitre izterjave, ki je po njegovem odhodu s Hypa prešlo v last Tita Potočnika. Kmalu zatem je lastnik podjetja postal njegov oče Janez Potočnik, kandidat SDS na parlamentarnih volitvah leta 2004.

V času, ko je bil Stevanović zaposlen na Hypo Leasingu, so zaradi posledic finančne in gospodarske krize mesečno zasegli tudi po več sto vozil.
V času, ko je bil Stevanović zaposlen na Hypo Leasingu, so zaradi posledic finančne in gospodarske krize mesečno zasegli tudi po več sto vozil.
Profimedia

Kdo je bil največji donator Stevanovićeve kampanje

To je bilo že v času, ko je bil Stevanović že solastnik podjetja za varovanje Feniks VS, o katerem smo poročali že v torek in ki je pozneje končalo v stečaju. Še v času, ko je Stevanović delal za Hypo Leasing, je po nekaterih informacijah sodeloval tudi z varnostno družbo BBR Security, ki je v lasti Domna Vivoda, enega od treh nekdanjih pripadnikov specialnih enot policije, ki so leta 1994 sodelovali pri odmevnem ropu zakoncev Hoegler v Celovcu. Pokojni predsednik Janez Drnovšek je leta 2007 sprejel odlok o njihovi pomilostitvi. 

Po odhodu s Hypo Leasinga sta Stevanović in Potočnik odšla vsak svojo karierno pot. Potočnik je julija letos na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki ga obvladujejo kadri SDS, postal predsednik nadzornega sveta družbe Plinhold, edine lastnice Plinovodov, ki jo obvladuje država in upravlja s slovenskim prenosnim omrežjem. Po naših informacijah mu je pri tem pomagal Bogomir Vnučec, državni svetnik iz Radovljice, sicer dolgoletni član SDS. V času aktualne vlade je Potočnik prevzel vodenje nepremičninskih podjetij, ki so v lasti znanih in premožnih poslovnežev. Med njimi so nekdanji lastnik trgovske verige Tomas Sport Tomaž Završnik s sodelavci, nekdanji solastnik Javne razsvetljave Goran Bojović in nekdanji nadzornik Elesa in turistične družbe Sava Matevž Marc

Slika, ki jo je Zoran Stevanović objavil na Facebooku, kaže, kje vse se je gibal oziroma zadrževal od začetka epidemije. "Neverjetno sem vesel, da ta norost ni niti najmanj vplivala na kvaliteto mojega življenja, da nisem upoštoval ukrepov, karanten in ostale torture," je zapisal.
Slika, ki jo je Zoran Stevanović objavil na Facebooku, kaže, kje vse se je gibal oziroma zadrževal od začetka epidemije. "Neverjetno sem vesel, da ta norost ni niti najmanj vplivala na kvaliteto mojega življenja, da nisem upoštoval ukrepov, karanten in ostale torture," je zapisal.
Facebook

Stevanović pa je odšel v lokalno politiko in dvakrat neuspešno kandidiral za župana Kranja. Po javno dostopnih podatkih ga je leta 2018 kampanja, v kateri je prišel v drugi krog, njegova lista pa je osvojila šest svetniških mest, stala več kot 13.000 evrov. Kako jih je zbral, poročilo ne razkriva. Kot edinega večjega donatorja županske kampanje pa navaja Koclja Grosa, sina nekdanjega župana Vitomirja Grosa in podjetnika, ki upravlja kranjski Stari bazen. Po naših informacijah je Stevanovića najemal za varnostnika. Kako stranka Resni.ca financira svoje delovanje, med katerih izstopa agresivno promoviranje na družbenem omrežju Facebook z videoposnetki, javno ni znano. 

Preberite še:
Eno življenje jim pomeni več kot rušenje ustavnega reda #kolumna

Je delal, ko je od države prejemal pomoč?

Leta 2014, ko je Stevanović prvič kandidiral za župana Kranja, je bil brez službe. Pozneje se je preživljal kot zastopnik pri podjetju, ki prodaja kanalizacijske cevi. Leta 2019 pa je začel sodelovati s podjetjem Vevrca iz Zgornje Besnice, ki postavlja adrenalinske in zipline parke. V njihovem imenu je med epidemijo očitno prepotoval vso Evropo. Iz slike, ki jo je objavil na Facebooku, je razvidno, da je bil med drugim v francoskem mestu Toulouse, v več krajih na Hrvaškem, v Nemčiji, Švici, Italiji, pa tudi v Srbiji, Bosni in Hercegovini in Severni Makedoniji. V Srbiji se je srečal tudi z nekdanjim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem, s katerim naj bi bila prijatelja.

Zoran Stevanović zadnji dve leti sodeluje s podjetjem Vevrca, ki gradi adrenalinske in zipline parke.
Zoran Stevanović zadnji dve leti sodeluje s podjetjem Vevrca, ki gradi adrenalinske in zipline parke.
Facebook

Kljub temu, da je Stevanović med epidemijo covid-19 ob opravljanju obveznosti občinskega svetnika v Kranju še delal za Vevrco, je kot samostojni podjetnik zaprosil in kar devet mesecev prejemal državno pomoč. V obdobju od novembra lani do julija letos je tako od države prejel 9.900 evrov temeljnega dohodka. Do nje so bili sicer upravičeni podjetniki, ki zaradi epidemije niso mogli opravljati dejavnosti oziroma so jim prihodki v primerjavi z letom 2019 upadli za več kot 20 odstotkov.

Več vprašanj o Stevanoviću smo včeraj želeli zastaviti tudi lastniku in direktorju Vevrce Klemnu Zupancu. Po tem, ko nas je sprva zaprosil, da ga pokličemo pozneje, se na naše klice ni več odzval. Preveriti smo želeli tudi informacije, da naj bi se Stevanović letos poleti v Franciji zapletel v incident, med katerim je fizično obračunal s sodelavcem.