Zavod Iskreni ocenjevali ljudje ministra Cigler-Kralja #dokumenti

Kaj razkrivajo dokumenti o spornem razpisu, ki so jih na ministrstvu za delo skrivali skoraj mesec dni?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 22. 2. 2021, 05:55


janez-cigler-kralj
Prijavo Zavoda Iskreni so ocenjevali tudi člani komisije, povezani z ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem.
Twitter

V javnosti in politiki že mesec dni odmeva naše razkritje, da je ministrstvo za delo dodelilo 130.200 evrov državnega denarja za pomoč ranljivim skupinam Zavodu Iskreni, ki je bil do marca lani v solastništvu ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Opozicija je zahtevala njegov odstop. V interpelaciji, ki jo bo državni zbor obravnaval čez slab mesec dni, mu očita koruptivno in klientelistično ravnanje. Dve prijavi v zadevi je prejela tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). 

Očitke, da je ministrstvo favoriziralo Zavod Iskreni, Cigler Kralj ves čas zavrača. Prav zato smo od ministrstva že januarja zahtevali, da nam po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja izroči celotno dokumentacijo o razpisu. Gre za zapisnike sej razpisne komisije, ocenjevalne liste in druge dokumente. Čakati smo morali dvajset delovnih dni, torej do samega izteka zakonskega roka, čeprav je ministrstvo isto dokumentacijo že pred časom na zahtevo odbora za delo poslalo v državni zbor. 

Toda zdaj je jasno, zakaj so nas pri Cigler-Kralju pustili čakati do zadnjega. Več tisoč strani dokumentov krepi sume nepravilnosti pri vodenju dva milijona evrov vrednega razpisa, na katerega se je prijavilo 135 kandidatov, ministrstvo pa jih je izbralo 17. Ocenjevanje vlog je trajalo nenavadno dolgo, kar dva meseca. To bi lahko potrjevalo neuradne informacije, da so na ministrstvu zaradi velikega števila prijav, ki so dobile visoke ocene, te naknadno zniževali, s čimer so nekatere kandidate izločili iz izbora. 

Kar je najpomembneje, glavno besedo pri ocenjevanju prijave Zavoda Iskreni, ki je dobila skoraj najvišje možno število vseh točk, sta imela člana komisije, povezana z ministrom. Na ministrstvu sicer že ves čas zanikajo, da bi Cigler Kralj kakorkoli sodeloval pri razpisu ali nanj vplival. 

Preberite še:
Minister Cigler-Kralj denar za ranljive dal svojemu zavodu

Od ministrovih ljudi dobili najvišje možno število točk 

Razpisna komisija, ki jo je imenoval minister, je imela pet članov. Iz dokumentov je razvidno, da so vsako od 129 formalno popolnih prijav ocenjevali trije. Vsak ji je lahko dodelil največ dvajset točk. O končnem vrstnem redu prijav je nato odločalo povprečje točk, ki so jih dali posamezni ocenjevalci. 

Razpisna komisija, ki jo je imenoval minister, je imela pet članov. Vsako od formalno popolnih prijav so ocenjevali trije. Kako so si razdelili prijave, iz dokumentov ni razvidno.
Razpisna komisija, ki jo je imenoval minister, je imela pet članov. Vsako od formalno popolnih prijav so ocenjevali trije. Kako so si razdelili prijave, iz dokumentov ni razvidno.
necenzurirano.si

Med tremi ocenjevalci, ki so točkovali prijavo Zavoda Iskreni, sta bila dva tesno povezana z Cigler-Kraljem. To sta Mateja Softić in Sabina Rupnik Suhadolnik, ki sta zavodu podelili najvišje možno število točk. Softičeva je članica ministrovega kabineta, ki ga vodi njena prijateljica Mojca Erjavec. V njem je zaposlena na ministrovo zaupanje. Ne gre torej za strokovni kader ministrstva. Sabina Rupnik Suhadolnik pa je dolgoletna prijateljica Cigler-Kralja iz vrst katoliških skavtov, kjer je bila več kot desetletje mladinska voditeljica, zdaj pa je strokovna sodelavka. V tej organizaciji je kot voditelj in predstavnik za medije vrsto let deloval tudi Cigler Kralj. 

Zadnja stran ocenjevalnega lista Zavoda Iskreni, ki ga je izpolnila predsednica komisije Mateja Softić.
Zadnja stran ocenjevalnega lista Zavoda Iskreni, ki ga je izpolnila predsednica komisije Mateja Softić.
necenzurirano.si

Zadnja stran ocenjevalnega lista Zavoda Iskreni, ki ga je izpolnila članica komisije Andreja Barle Lakota.
Zadnja stran ocenjevalnega lista Zavoda Iskreni, ki ga je izpolnila članica komisije Andreja Barle Lakota.
necenzurirano.si

Zadnja stran ocenjevalnega lista Zavoda Iskreni, ki ga je izpolnila članica komisije Sabina Rupnik Suhadolnik.
Zadnja stran ocenjevalnega lista Zavoda Iskreni, ki ga je izpolnila članica komisije Sabina Rupnik Suhadolnik.
necenzurirano.si

Edina članica komisije, ki Zavodu Iskreni ni namenila najvišjega možnega števila točk, je bila Andreja Barle Lakota. Podvomila je, v kolikšni meri lahko aktivnosti projekta, predstavljenega v prijavi, vodijo k doseganju ciljev. Opozorila je, "da so morda delavnice za starše zastavljene premalo ambiciozno (glede na trajanje in obseg projekta), hkrati pa video izobraževanja niso konkretneje predstavljena (predvsem v smislu trajanja takšnih videovsebin ter njihovi dodani vrednosti – glede na poplavo podobnih vsebin)". Pri tem merilu je namesto dveh možnih Zavodu Iskreni dala le eno točko.

Andreja Barle Lakota je ocenila, da so aktivnosti projekta Zavoda Iskreni le delno ustrezne oziroma skladne s cilji razpisa.
Andreja Barle Lakota je ocenila, da so aktivnosti projekta Zavoda Iskreni le delno ustrezne oziroma skladne s cilji razpisa.
necenzurirano.si

Preberite še:
Spoštovani Matej Tonin, ne gre za kristjane, ampak za denar za vaše

So naknadno popravljali ocene?

Težava je bila, da bi lahko zaradi velike konkurence in načina ocenjevanja že vsaka izgubljena točka lahko pomenila izpad s seznama prejemnikov denarja. Če bi recimo Zavod Iskreni izgubil dve točki, bi ga prehiteli drugi konkurenti. Morda je prav zato ocenjevanje drugih vlog trajalo nenavadno dolgo. Dokumentacija tako razkriva, da je bila prijava Zavoda Iskreni ena prvih, ki je prišla na mizo Softićeve. Ocenila jo je že konec oktobra. Zadnji prijavitelji so prišli na vrsto šele sredi decembra, tik preden je komisija ministru poslala dokončni seznam predlaganih prejemnikov denarja. 

Hobotnica povezav med ključnimi akterji razpisa ministrstva za delo

/
/
necenzurirano.si

Zakaj so člani komisije, med katerimi je bil še en član ministrovega kabineta Miha Paternoster, ki je prav tako zaposlen na zaupanje, za ocenjevanje vlog potrebovali kar dva meseca? Že ob razkritju, da je bil Zavod Iskreni izbran na razpisu, nam je več virov potrdilo, da so na ministrstvu zaradi velikega števila prijav naknadno popravljali oziroma jim nižali ocene, s tem pa jih izločili iz izbora. Zaradi napačno zasnovanega načina ocenjevanja – razpon točk od 0 do 2 namesto od 1 do 10 – je namreč preveč projektov dobilo enako, najvišje možno število točk. To je pomenilo, da se je za omejen obseg sredstev potegovalo preveč organizacij. Seznam so se zato odločili vnovič prečistiti, nekaterim pa znižali točke.

Minister Janez Cigler Kralj je bil v Zavodu Iskreni več let eden od ustanoviteljev. Iz lastništva zavoda se je umaknil 10. marca lani, le tri dni pred prevzemom ministrske funkcije. Do nedavnega je v njem deloval kot prostovoljec pri vodenju delavnic za priprave na zakon. Gre za zavod, ki je ideološko, politično in kadrovsko tesno povezan z NSi. Je blizu cerkvi, nasprotuje splavu in vsako leto organizira Festival družin, kjer kot gostje nastopajo najvidnejši člani NSi. V lasti ima tudi portal Domovina.je, ki je naklonjen sedanji vladi. 

Ali je šlo v primerih, ko so posamezni člani komisije oddali svojo oceno šele decembra, za drugo, popravljeno oceno, ni moč preveriti. Na ministrstvu so nam posredovali zgolj računalniško izdelane ocenjevalne liste, ki so jih podpisali člani komisije. 

Da je šlo za popravljene ocene, pa bi lahko pričalo dogajanje v začetku decembra. Takrat je namreč komisija ugotovila, da je pomotoma izločila pet vlog. Takoj so se lotili njihovega ocenjevanja. Takrat so svojo oceno oddali tudi člani, ki so preostale prijave uradno ocenjevali vse do 17. decembra. To je bilo le nekaj dni pred zadnjo sejo, na kateri so dokončno odločili, kdo bo dobil denar in kdo ne. 

Preberite še:
Kako smo ministru Cigler-Kralju kupili družinski avto

Kako je izpadel najbližji konkurent Iskrenih 

Na koncu se je razpisni komisiji vse izšlo. Med 129 formalno popolnimi vlogami je bilo natanko sedemnajst projektov takšnih, ki so izgubili največ eno točko. Če bi se mednje prebil še en projekt, bi bilo razpisanega denarja premalo. Enako bi se zgodilo, če bi bil eden od izbranih projektov ocenjen slabše. V tem primeru bi morali upoštevati projekte, ki so izgubili dve točki. Prijavili so jih trije kandidati: Beletrina, Zavod Apis in Zavod Franko Maribor.

Še najbližje denarju je bil Zavod Apis, ki dela z ranljivimi mladimi, priseljenci in begunci. Vlogo najbližjega konkurenta Zavoda Iskreni so ocenjevali izključno člani komisije, povezani s Kraljem: Mateja Softić, Sabina Rupnik Suhadolnik in Miha Paternoster. Rupnik-Suhadolnikova mu je dala 20 točk, Paternoster pa mu je eno odvzel. Čeprav gre za digitalni projekt, je v nasprotju s Suhadolnikovo ocenil, da "prijavitelj ne navaja možnosti širitve na druge populacije ali druge dejavnosti". 

Na tretjo oceno so čakali skoraj mesec dni in pol. Mateja Softić se je namreč ocenjevanja lotila šele 12. decembra in tako kot Paternoster Zavodu Apis odbila eno točko. Prijavitelj je po njenem med ciljnimi skupinami res opredelil tudi otroke in mladostnike s težavami v duševnem razvoju, vendar "njihovim specifičnim potrebam namenil premalo pozornosti". To je bilo tudi usodno za uspeh prijave Zavoda Apis.

Preberite še:
Izbiro Zavoda Iskreni je potrdil Cigler Kralj #dokumenti