Spoštovani Matej Tonin, ne gre za kristjane, ampak za denar za vaše

Zakaj nas želi Matej Tonin prepričati, da je afera ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja napad na kristjane? In zakaj s tem v resnici uničuje NSi?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sobota, 30. 1. 2021, 05:55


Necenzurirano prenos
Dan preden je v medije prišla novica o tem, da prevzema ministrstvo za zdravje, je Matej Tonin sprejel lobista Vzajemne. Gre za zdravstveno zavarovalnico, ki je tesno povezana z NSi. Njen izvršni direktor Matjaž Trontelj (levo) je predsednik strokovnega odbora stranke in koalicijski pogajalec za zdravstvo.
STA

V sredo zvečer je odjeknila novica, da predsednik vlade Janez Janša ne bo več vodil ministrstva za zdravje. Ta položaj je želel prepustiti Mateju Toninu. Šele, ko je postalo jasno, da slovenska zakonodaja ne dovoljuje rotiranja pri začasnem opravljanju ministrske funkcije, je Janša to idejo opustil. Toda v zgodbi o zamenjavi Janša-Tonin smo vsi pozabili na bistveno: zakaj si Tonin kot minister za obrambo želi voditi še ministrstvo za zdravstvo? Le kdo pri politični zdravi pameti bi med epidemijo začasno prevzel vodenje resorja, na katerem so vse niti v rokah Janševih ljudi? Zakaj bi šel v zgodbo, v kateri lahko le izgubi? 

Odgovor na vsa vprašanja je enak: ker je to v resnici v interesu NSi in njenih podpornikov.

Tonin namreč ni izgubljal časa. Že v torek, dan preden je novica o njegovem prevzemu ministrstva za zdravje prišla v medije, je v prostorih obrambnega ministrstva sprejel lobista Vzajemne. Gre za zdravstveno zavarovalnico, ki je tesno povezana z NSi. Njen izvršni direktor Matjaž Trontelj je predsednik strokovnega odbora stranke in koalicijski pogajalec za zdravstvo. Med stališči NSi in cilji Vzajemne praktično ni razlike. NSi že vrsto let krčevito nasprotuje ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je v življenjskem interesu Vzajemne. Zaradi boja za njegovo ukinitev je lani razpadla tudi vlada Marjana Šarca

Preberite še:
Minister Cigler-Kralj denar za ranljive dal svojemu zavodu

Kaj ima krščanstvo z interesnimi skupinami? 

Iz prijave lobističnega stika je razvidno, da je Tonin z lobistom Vzajemne govoril o predlogih ukrepov za zmanjševanje čakalnih vrst v zdravstvu. Zakaj je to problematično? Ker je breme celotne epidemije že leto dni na plečih javnega zdravstvenega sistema. Vsak minister za zdravje, četudi začasni, bi zato moral iskati rešitve, kako mu pomagati.

Minister za obrambo Matej Tonin dopušča, da se Slovenska vojska s proračunskim denarjem oglašuje tudi v medijih, v katerih so še pred meseci delovali člani vlade in ne dosegajo omembe vredne branosti.
Minister za obrambo Matej Tonin dopušča, da se Slovenska vojska s proračunskim denarjem oglašuje tudi v medijih, v katerih so še pred meseci delovali člani vlade in ne dosegajo omembe vredne branosti.
necenzurirano.si

Interes Vzajemne je drugačen. Zanjo težave javnega zdravstva in čakalne dobe pomenijo posel. Vzajemna tako ponuja zavarovanja za dostop do specialističnih pregledov v njeni ločeni mreži zasebnih izvajalcev. Tudi NSi zagovarja, da bi morali država čakalne dobe odpravljati "s pomočjo vseh zmogljivosti", torej z zasebniki. Podporo za te ideje bo imela še naprej v vrhu zdravniške zbornice. Po novem jo bo vodila Bojana Beović, zdravnica iz javnega sektorja, ki je med epidemijo iz prve vrste spoznavala, kaj vse je moral prestajati javni zdravstveni sistem, že več let načet tudi zaradi tako imenovanih dvoživk med zdravniki. 

Gre za primer, ki nazorno kaže na dvojnost NSi. Na eni strani so jo polna usta pravičnosti, svobode in drugih vrednot. Vodilni možje stranke govorijo o "krščanskem pogledu na človeka in njegovem nedotakljivem dostojanstvu". Na drugi strani gre za stranko, ki hitro zleze v posteljo z interesnimi skupinami. Predvsem tistimi v zdravstvu, ki jih bolj kot dostojanstvo ljudi zanimajo njihove denarnice. 

Preberite še:
Kako so v Zavodu Iskreni brisali sledi za Cigler-Kraljem

Dejstva so jasna: Janez Cigler Kralj je vse vedel

Dvojnost te stranke je vidna tudi pri zadnji aferi z Zavodom Iskreni. NSi rada govori o tem, da ne želi odpirati ideoloških tem. Toda, ko njen minister Janez Cigler Kralj dodeli 130.200 evrov denarja za ranljive skupine zavodu, kjer je sam deloval kot ustanovitelj in prostovoljec, skuša najti opravičilo za to – v ideologiji. V isti sekundi se NSi iz "moderne stranke, usmerjene v prihodnost", spremeni v nekakšen križarski red. 

Zakaj v NSi to počnejo? Ko Tonin govori, da "smo kristjani del te družbe in to bodo morali vsi slej kot prej sprejeti", v resnici sprevrača pozornost. Tudi sam to dobro ve. Pri aferi z Zavodom Iskreni.net nikoli ni šlo za "zasramovanje ali poniževanje kristjanov", še manj za nekaj, kar bi bilo nevarno za svobodo veroizpovedi. Gre izključno za vprašanja sumov klientelizma in korupcije, obvodnega financiranja političnih strank in provladnih medijev, politične higiene in preglednosti delovanja oblasti. In na tem izpitu je Cigler Kralj padel.

Janez Cigler Kralj je zelo dobro vedel, da bo del razpisnega denarja končal v rokah zavoda, ki ga vodi spretni podjetnik iz omrežja NSi.
Janez Cigler Kralj je zelo dobro vedel, da bo del razpisnega denarja končal v rokah zavoda, ki ga vodi spretni podjetnik iz omrežja NSi.
STA

Jasno je namreč, da je kot minister za delo zelo dobro vedel, da bo del razpisnega denarja končal v rokah zavoda, ki ga vodi spretni podjetnik iz omrežja NSi. V komisiji, ki je točkovala prijave na razpis, so bili ljudje iz njegovega kabineta, zaposleni na zaupanje. Šefica kabineta je članica NSi. Sklep o izbiri Zavoda Iskreni je po ministrovem pooblastilu podpisal državni sekretar – spet iz vrst NSi. Razpisni kriteriji so se vmes spreminjali, prijave pa večkrat ocenjevale. Na koncu je zavod, ki od zamenjave oblasti že dobiva denar Toninovega obrambnega ministrstva in državnih podjetij, premagal kar 127 konkurentov. Med drugim tudi več organizacij Škofijske karitas, ki se za razliko od izbranega zavoda dejansko ukvarjajo s hvalevredno pomočjo revnim in ranljivim. 

Je kdo omenjal pogrom nad kristjani?

Preberite še:
Izbiro Zavoda Iskreni je potrdil Cigler Kralj #dokumenti

NSi je potnik na vlaku Janeza Janše 

Kdor pri vprašanjih o poteh državnega denarja histerizira o položaju kristjanov in maha z razpelom, je ali zadnje mesece prespal ali namenoma zavaja. Janševa vlada je duhovnikom med epidemijo trajno zvišala državno kritje socialnih prispevkov. Prejemajo iste zneske pomoči kot samostojni podjetniki, ki so v krizi ostali brez dela, četudi imajo samo družbe v lasti ljubljanske nadškofije več sto milijonov premoženja. Medtem ko so bile zaprte šole, so škofje ob pisanju pisem v podporo vladi samovoljno odpirali cerkve ali si kupovali čas pred njihovim zapiranjem. Na romanju so zbrali več tisoč ljudi.

"Želim sporočiti, da so kristjani del te družbe," pravi Cigler Kralj. Se mu res zdi, da niso? Pravica do splava je v Sloveniji zagotovljena z ustavo. Kljub temu minister daje denar za ranljive skupine tistim, ki želijo splav ženskam v najboljšem primeru otežiti. Ob igranju žrtve financira plačljive projekte terapij, ki jih je še pred kratkim tudi sam vodil. V zavodu, ki svari pred "gejevsko obarvanimi liki" v otroških knjigah in cepljenjem. Res želimo pomagati šibkim in ranljivim? Zakaj morajo potem otroci s psihičnimi težavami na redni pregled na pediatrični kliniki čakati tri mesece? 

Matej Tonin je leta 2016 v svoji knjigi Upanje za Slovenijo pisal tudi o vprašanju splava. Poudaril je, da "ne vidi rešitve v zakonski prepovedi splava", a ga dojema kot "umor". "Če bi se ženska odločila za splav, bi morala iti pred dokončno odločitvijo skozi poseben proces, v katerem bi ji država nudila strokovnjake, usposobljene za nudenje psihosocialne pomoči," je zapisal Tonin.
Matej Tonin je leta 2016 v svoji knjigi Upanje za Slovenijo pisal tudi o vprašanju splava. Poudaril je, da "ne vidi rešitve v zakonski prepovedi splava", a ga dojema kot "umor". "Če bi se ženska odločila za splav, bi morala iti pred dokončno odločitvijo skozi poseben proces, v katerem bi ji država nudila strokovnjake, usposobljene za nudenje psihosocialne pomoči," je zapisal Tonin.
necenzurirano.si

Vse skupaj je navadno sprenevedanje. Gre pač za najbolj poceni taktiko obrambe, s katero želijo v NSi odvrniti pozornost od državnega subvencioniranja organizacije, ki je de facto podaljšek stranke. Res je, Toninu in Cigler-Kralju v teh dneh ne ploskajo le škofje, ampak tudi velik del članstva, ogorčenega, ker je dajanje denarja za "desne" naenkrat problem. Toda hkrati peljeta NSi v past. Ne zato, ker uničujeta njeno identiteto, ampak jo razgaljata v očeh tistih, ki so v NSi vendarle videli najboljšo možno opcijo na desni sredini. To, kar gledamo, je "kulturni boj" stranke s samo seboj. Spopad z namišljenim sovražnikom, v katerem se NSi pod blagovno znamko srednjeevropske krščanske demokracije spreminja v konservativno stranko iz nekdanje vzhodne Evrope. 

S tem se NSi spet (samo)obsoja na večno vlogo "drugega očesa" v glavi SDS, ki jo je nekoč že plačala z izpadom iz parlamenta. Tega v stranki v tem trenutku ne vidijo zaradi blišča funkcij, moči in poslov. Toda s kratkotrajnim sodelovanjem pri delitvi oblastnega plena si uničujejo politične premisleke za prihodnost. Stranka "evropskih vrednot" danes miži na obe očesi pri Janševem spreminjanju države v Madžarsko 2.0. Pripeti na Janšev vlak smrti ji ostane le čakanje, kam jo bo pripeljal. Najprej morda na ministrstvo za zdravje. Nato pa na politično obrobje.

Preberite še:
Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister dela drugo