To sta madžarska financerja medijev SDS

Za podjetjem v Londonu, ki je lani nakazalo milijone evrov najmanj enemu madžarskemu lastniku medijev SDS, se skrivata ključna operativca Viktorja Orbana za finančno-medijske operacije v tujini.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković / Tomaž Modic
četrtek, 13. 2. 2020, 05:55


RTS21T9P
Viktor Orban in Vladimir Putin veljata za tesna zaveznika.
Reuters

Mediji SDS v zadnjih dneh znova poudarjajo, da so njihovi madžarski lastniki zasebni poslovneži, ki svoj denar vlagajo v nakupe medijskih hiš. Toda podatki, dokumenti in informacije, ki smo jih pridobili in analizirali na necenzurirano.si, dokazujejo, da to ne drži. V medijske posle SDS in njihovo financiranje so vpleteni ljudje iz neposredne bližine madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana

Poročali smo že, da so madžarski lastniki medijev SDS od avgusta lani na račune v Sloveniji prejeli za najmanj štiri milijone evrov nakazil. Večina tega denarja je prišla iz Velike Britanije. Tam je bilo na zadnji dan leta 2018 ustanovljeno podjetje V4NA. Njegova solastnika sta dve ključni osebi iz omrežja Viktorja Orbana: njegov dolgoletni svetovalec Arpad Habony in madžarski veleposlanik v Veliki Britaniji Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Preberite še:

Finančni tokovi razkrivajo: Orbanov denar v Slovenijo in Makedonijo

Od kod milijoni za medije SDS in "Operacijo Makedonija"

Madžarski lastniki medijev SDS so od avgusta lani na račune v Sloveniji prejeli za najmanj štiri milijone evrov nakazil.
Madžarski lastniki medijev SDS so od avgusta lani na račune v Sloveniji prejeli za najmanj štiri milijone evrov nakazil.
STA

Orbanov prišepetovalec

Habony je dolgoletni ideolog madžarske vladajoče stranke Fidesz in Orbanov osebni "spin doktor", a njegovo delovanje je bilo vedno odeto v tančico skrivnosti. 

V vladi in stranki dlje časa ni imel nobene formalne funkcije. Uradno je poslovnež, ki vozi luksuzne avtomobile in nosi drage obleke. Bil je lastnik medijske skupine Modern Media Group, ki je bila v Sloveniji med delničarji NovaTV24.si. To je še en dokaz, da je bil Habony koordinator madžarske medijske operacije v Sloveniji. 

Prihodki Modern Media Group so v zadnjih letih strmo rasli zaradi denarja madžarske vlade in državnih podjetij. Prejelo je tretjino denarja, ki ga je za promocijo novega bloka jedrske elektrarne Paks na Madžarskem namenila madžarska energetska družba MVM. Gradi ga ruska državna družba Rosatom.

Leta 2018 je Habony lastništvo Modern Media Group brez plačila prepustil novemu madžarskemu državnemu medijskemu holdingu KESMA. Enako so storili tudi drugi medijski mogotci in lastniki. Recimo Peter Schatz, večinski lastnik Demokracije, ki je na enak način prenesel lastništvo medijskega podjetja Ripost. 

Grafika prikazuje ključne akterje milijonskih nakazil, ki so končala v Sloveniji in Severni Makedoniji.
Grafika prikazuje ključne akterje milijonskih nakazil, ki so končala v Sloveniji in Severni Makedoniji.
necenzurirano.si

Avtor modela lažnih novic in sovražnega govora

Holding KESMA ima danes v lasti več kot 500 madžarskih provladnih medijev. Je tudi solastnik londonskega podjetja V4NA, od koder je prihajal denar na Schatzev račun v Sloveniji. 

Čeprav naj bi se pred leti njuni odnosi ohladili, Habony danes spet velja za enega najvplivnejših Orbanovih mož. Bil je arhitekt protimigrantske politike, ki je krepko povečala Orbanovo priljubljenost na Madžarskem. Njen sestavni del so bili številni portali za širjenje lažnih novic, sovražnega govora in negativne propagande proti političnim nasprotnikom. Isto strategijo v zadnjih mesecih Habony uporablja proti Romom, ki so bili ob migrantih izbrani za novega "zunanjega sovražnika" madžarske družbe. 

Preberite še:

Zakaj so madžarski milijoni medijem SDS problem

Z milijoni prek Slovenije reševali obtožene korupcije

Ta model je Habony v zadnjih letih skušal razširiti v tujino, kamor od lani potuje z diplomatskim potnim listom. Da mu je to uspelo, dokazuje tudi podoba medijev SDS v madžarski lasti. 

Ali in kakšna je bila vloga Arpada Habonyja v volilni kampanji SDS leta 2018, ki je bila po vsebini in vizualni podobi močno podobna Fideszovim kampanjam, ni natančno znano. Zagotovo pa madžarski lastniki medijev SDS, Peter Schatz in Agnes Adamik, v Sloveniji delujejo kot njegovi podizvajalci. To zdaj potrjujejo tudi podatki o finančnih tokovih, ki smo jih že v začetku tedna razkrili na necenzurirano.si, v SDS pa jih do danes niso zanikali. 

Volilna kampanja SDS leta 2018 je bila po vsebini in vizualni podobi močno podobna Fideszovim kampanjam.
Volilna kampanja SDS leta 2018 je bila po vsebini in vizualni podobi močno podobna Fideszovim kampanjam.
/

Republikanci, HDZ, Marine Le Pen ... 

V Londonu je Habony ustanovil podjetje Danube Business Consulting, ki se ukvarja s političnim marketingom in svetovanjem. Do leta 2017 je bil njegov partner pokojni Arthur Finkelstein, dolgoletni svetovalec ameriške republikanske stranke. Po podatkih iz Londona je danes Habony edini lastnik podjetja, ki je imelo leta 2018 za skoraj 600.000 evrov premoženja. Največji delež predstavlja denar na računu. 

Po informacijah madžarskih virov je Habony v zadnjih letih v različnih državah svetoval Fideszovim političnim zaveznikom v volilnih kampanjah. Na Hrvaškem naj bi pomagal odhajajoči hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović, ki je v začetku leta izgubila volitve proti Zoranu Milanoviću

Na Hrvaškem naj bi Habony pomagal odhajajoči hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović.
Na Hrvaškem naj bi Habony pomagal odhajajoči hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović.
STA

Hrvaški tednik Nacional je pred dnevi poročal, da se posamezniki iz Orbanovega kroga vpletajo tudi v prihajajoče volitve za predsednika hrvaške vladajoče stranke HDZ. Madžari naj bi bili naklonjeni kandidatu desne struje Miru Kovaču. V preteklosti naj bi Habony pomagal tudi Plenkoviću in po nepreverjenih informacijah z madžarske tudi kandidatki za francosko predsednico Marine Le Pen, vodji skrajno desnega Nacionalnega zbora.

Veleposlanik, ki sodeluje z Rusi

Drugi vplivnež, povezan z denarnimi tokovi v Slovenijo, je Kristóf Szalay-Bobrovniczky, madžarski veleposlanik v Veliki Britaniji. Je prvotni ustanovitelj podjetja V4NA, ki je v Slovenijo nakazovalo denar, pozneje pa je v njem ohranil manjši lastniški delež. 

Tudi sicer Szalay-Bobrovniczky ni zgolj veleposlanik, ampak poslovnež z odličnimi zvezami v Orbanovih krogih. Med letoma 2011 in 2016 je bil na visokem položaju v fundaciji Szazadveg, najstarejšem madžarskem "think tanku", ki podpira Fidesz, financira pa ga madžarska vlada. 

Leta 2018 se je Szalay-Bobrovniczky pojavil v enem najpomembnejših madžarsko-ruskih poslov v zadnjem desetletju. Postal je solastnik družbe Transmasholding Hungary, skupnega madžarsko-ruskega podjetja, ki je v Egiptu dobilo pogodbo za izdelavo in dobavo 1300 železniških vozil, financira pa ga madžarska državna uvozna-izvozna banka.

Gre za posel, vreden milijardo evrov, o katerem sta se septembra 2018 s sporazumom dogovorila Orban in ruski predsednik Vladimir Putin. Pred tem bi ga moralo dobiti madžarsko podjetje Ganz. Isto podjetje bi moralo po prvotnih načrtih graditi drugi blok jedrske elektrarne Paks. Oba posla je po političnem dekretu izgubilo, dobili pa so jih Rusi. 

To pa nakazuje, da so ključne osebe v madžarskih finančno-medijskih operacijah v Sloveniji in Severni Makedoniji zelo dobro zapisane tudi v Moskvi.