Skrita preteklost izbranca SDS za Telekom

Kako se je Jurij Toplak odzval na naše preverjanje, ali je v znanem mariborskem lokalu povzročil incident, zaradi katerega je moral prenočiti na policijski postaji.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 31. 5. 2021, 05:55


jurij toplak
Jurij Toplak je kandidat po meri stranke SDS, ki ji je v zadnjih mesecih pomagal pri grobih napadih na ustavne sodnike.
Bobo

Čez slabe tri tedne bodo delničarji Telekoma Slovenije, enega od najpomembnejših državnih podjetij, na skupščini odločali o imenovanju dveh novih članov nadzornega sveta. Prvi na seznamu predlaganih kandidatov je Jurij Toplak, strokovnjak za volilno pravo z mariborske pravne fakultete, ki prihaja iz kvote SDS. Toda vse več je dvomov, ali izpolnjuje zakonske pogoje za ta položaj, saj z nadzorovanjem velikih podjetij nima nobenih izkušenj. Nekatera dejanja iz preteklosti pa želi prikriti pred javnostjo.  

Toplak namreč ne želi odgovarjati na vprašanja o incidentu, ki ga je po pričevanjih več virov povzročil pred štirimi leti. Takrat je želel postati član Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Na ta položaj ga je predlagal predsednik republike Borut Pahor, a Toplak v državnem zboru ni dobil podpore. Poslanci so o tem glasovali na seji 19. oktobra 2017. Med čakanjem na njihovo odločitev pa se je Toplak udeležil zabave, ki se je končala s prihodom policije. 

Na policijski upravi Maribor so nam namreč potrdili, da so bili 18. oktobra 2017 ob 4. uri in 48 minut zjutraj zaprošeni za intervencijo zoper moškega, ki je v gostinskem lokalu v Mariboru kršil javni red. "Varnostniki so ga večkrat opozorili in zahtevali, da se od tam odstrani, vendar jih ni upošteval. Zato so varnostniki uporabili telesno silo in ga odstranili ter obvestili policijo. Tudi po prihodu policistov v gostinski lokal se opisani, takrat 40-letni Mariborčan ni želel umiriti, temveč je kričal in krilil okoli sebe, zakonitih ukazov policitov, naj s kršitvijo preneha, pa ni upošteval. Zato so tudi policisti uporabili telesno silo in ga pridržali do streznitve," so pojasnili na mariborski policijski upravi. 

Kršitelju so policisti izrekli globo po zakonih o varstvu javnega reda in miru ter zasebnem varovanju. Na PU Maribor so dodali, da se je kršitelj naslednji dan policistom za svoje ravnanje opravičil. 

Preberite še:
Trikotnik SDS-Jaklič-Toplak za obračun z ustavnim sodiščem

Grožnja Toplakovega odvetnika

Ker nam je več virov potrdilo, da je šlo za Jurija Toplaka, ki je bil v času dogodka star 40 let, smo informacijo želeli preveriti tudi pri njemu. Toda na naša vprašanja, ali lahko potrdi ali zanika, da ga je zaradi kršenja javnega reda in miru obravnavala policija in ga pridržala do streznitve, ni odgovoril. 

Uprava Telekoma Slovenije je trdno v rokah SDS.
Uprava Telekoma Slovenije je trdno v rokah SDS.
STA

Namesto tega je v stik z nami stopil odvetnik Slavko Vesenjak, sicer Toplakov bratranec. Poslal nam je daljši dopis, iz katerega je mogoče razbrati, da je oseba, ki jo je obravnavala policija, res Toplak. Toda hkrati nas je opozoril, da smo njegovi stranki "poslali vprašanja v zvezi s prekrški, ki so zaradi poteka dobe zakonske rehabilitacije izbrisani iz kaznovalnih prekrškovnih evidenc". Zagrozil nam je, da "javno razkritje prekrškov in z njimi povezanih dogodkov, ki so predmet izbrisa in rehabilitacije, pomeni nezakonit poseg v zasebnost in dostojanstvo osebe, posledično pa povzroči tudi odškodninsko ali kazensko odgovornost, tako za posameznika kot medij, izdajatelja in odgovorno osebo izdajatelja". 

Danes je Toplak kandidat za položaj, za katerega sta po zakonu o Slovenskem državnem holdingu (SDH) pogoja osebna integriteta in ugled. Integriteta posameznika pomeni tudi zdrav moralni značaj, zlasti v odnosu do resnice in poštenja. Vanjo spadajo tudi iskrenost, poštenost, neomadeževanost, primerno vedenje in druge vrednote. Ali Toplak res izpolnjuje ta pogoj, če je dogodek iz oktobra 2017 zamolčal poslancem državnega zbora, ki so dan pozneje glasovali o njegovi primernosti za pomembno mednarodno funkcijo?

V državah z drugačno etično kulturo bi moral kandidaturo za položaj na mednarodnem sodišču umakniti sam. Tega ni storil. Ne le, da ga tudi zdaj javno ne obžaluje. Poročanje o njem želi celo preprečiti, četudi je večinska lastnica Telekoma Slovenije država, zaradi česar ima javnost pravico vedeti, kdo so ljudje, ki nadzorujejo njeno premoženje. Prav tako ima Toplak več javnih funkcij, saj je izredni profesor na mariborski univerzi, predavatelj in član senata visokoizobraževalne ustanove Alma Mater Europaea iz Maribora in član odbora društva za ustavno pravo, Janševa vlada pa ga je lani podprla pri njegovi kandidaturi za članstvo v odboru Združenih narodov za pravice invalidov. Redno nastopa v medijih.

Preberite še:
Državni Telekom se brani milijonov, ki niso madžarski

Telekom še trdneje v primež SDS

V vsakem primeru je Toplak kandidat po meri vladajoče stranke, ki ima od zamenjave oblasti v rokah vse vajeti v Telekomu Slovenije. Njegovo upravo od marca vodi Cveto Sršen, nekdanji kandidat vladajoče stranke za župana Krškega. Član uprave, odgovoren za tehnične zadeve, je Mitja Štular, dolgoletni kader SDS in nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija. Nadzornemu svetu pa predseduje Iztok Černoša, inženir in projektant iz Šoštanja, ki ga je SDS že postavila v upravo projektnega podjetja 2TDK za gradnjo drugega tira Divača-Koper in nadzorni svet Darsa. Pogodbo o sodelovanju s Telekomom ima tudi Franci Matoz, dolgoletni odvetnik SDS in Janeza Janše.

Jurij Toplak je imel pomembno vlogo pri imenovanju Klemna Jakliča, najljubšega ustavnega pravnika SDS, na položaj rednega profesorja.
Jurij Toplak je imel pomembno vlogo pri imenovanju Klemna Jakliča, najljubšega ustavnega pravnika SDS, na položaj rednega profesorja.
STA

V zadnjih mesecih je Toplak pomagal SDS tudi pri grobih napadih na ustavne sodnike. Očital jim je, da "v času korone v fotelju dnevne sobe sodijo z miško, odprejo dva spisa, dva ne odprejo, sodijo pa o vseh štirih". Po nekaterih informacijah naj bi Toplak stal tudi za pozneje ugaslim profilom na družbenem omrežju Twitter, ki je napadal posamezne sodnike, a tega sam nikoli ni potrdil. Na tem profilu je bilo mogoče prebrati tudi nekatere notranje informacije z ustavnega sodišča. Toplakove očitke ustavnim sodnikom je pozneje javno ponovil predsednik vlade. 

Toplak je sicer tesno povezan s Klemnom Jakličem, najljubšim ustavnim sodnikom SDS. Jakličevo odločanje v zadevah, ki jih je v tem času obravnavalo ustavno sodišče, je bilo skoraj vedno enako stališčem stranke. Toplak pa je imel pomembno vlogo pri Jakličevem imenovanju na položaj rednega profesorja. Bil je eden od treh članov komisije na zasebni Fakulteti za pravo in poslovne vede (FPPV), ki je leta 2018 potrdila Jakliča. To je storila, čeprav je v javno dostopnih evidencah ni mogoče najti zadostnega števila Jakličevih znanstvenih člankov, ki so pogoj za imenovanje v naziv.

Preberite še:
Veliki met najljubšega ustavnega sodnika SDS 

Prijatelj Roka Snežiča 

Pred tem sta Toplak in Jaklič sodelovala pri drugih projektih. Skupaj sta napisala knjigo o ameriški ustavi. Ko je Toplak leta 2018 vložil pobudo za oceno ustavnosti zakonov o maturi in osnovni šoli, da bi izvedel podatke o uspešnosti ene od mariborskih gimnazij na maturi, je bil Jaklič v zadevi sodnik poročevalec, torej je vodil postopek. Zakaj ni predlagal izločitve, ni znano. 

Jurij Toplak je pomagal Roku Snežiču v postopku pred finančno upravo (Furs).
Jurij Toplak je pomagal Roku Snežiču v postopku pred finančno upravo (Furs).
STA

Toplak je tudi dolgoletni prijatelj Roka Snežiča, Janševega svetovalca, prijatelja in enega največjih zaupnikov, ki ima pod sedanjo vlado velik vpliv na njene kadrovske odločitve. Bil je Snežičev mentor pri doktoratu na evropski pravni fakulteti Nove univerze. Še danes ni uradno znano, ali je razčistila sume, da je Snežičeva doktorska naloga iz leta 2010 plagiat, o čemer smo na necenzurirano.si poročali že lani poleti.

V istem času je Toplak pomagal Snežiču tudi v postopku pred finančno upravo (Furs). Davčni inšpektorji so takrat ugotavljali visok razkorak med prihodki, ki jih je uradno prijavil Snežič, in njegovo osebno porabo. Snežič se je branil, da je ravno v tistem času na veliko posojal denar prijateljem in znancem. Kot dokaz je predložil njihove izjave. Med njimi je bil tudi Toplak, ki se kot edini ni odzval na zahtevo Fursa k dopolnitvi izjav z opisom in podatki ter verodostojnimi dokazili o prejemu in vračilu denarja. 

Preberite še:
Roku Snežiču bi vzeli doktorski naziv

Je bilo Toplakovih incidentov več?

Ali je bil dogodek iz leta 2017 edini Toplakov javni incident, povezan z alkoholom, za zdaj ni mogoče uradno preveriti. Več virov iz Maribora nam je zatrdilo, da jih je bilo še več. Toplak na vprašanje, ali je bil to njegov edini tovrstni incident, ni odgovoril. Njegov odvetnik Slavko Vesenjak pa nam je v dopisu sporočil, da je bila pri klientu "poleg zakonske rehabilitacije uspešna tudi siceršnja rehabilitacija in da podobnih kršitev po rehabilitaciji ni več bilo".