Veliki met najljubšega ustavnega sodnika SDS

Kako je ustavnemu sodniku Klemnu Jakliču uspelo priti do prestižnega položaja rednega profesorja?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 24. 2. 2021, 05:55


klemen jaklič
Stališča ustavnega sodnika Klemna Jakliča so skorajda vedno enaka stališčem SDS.
STA

Klemen Jaklič je ustavni sodnik, ki nikoli ni skrival politične opredeljenosti. Njegova karierna pot v Sloveniji je tesno povezana s SDS, ki ga je pred štirimi leti predlagala na položaj. Njegovo odločanje v zadevah, ki jih je v tem času obravnavalo ustavno sodišče, je bilo skoraj vedno enako stališčem stranke. Tudi zaradi tega je Jaklič v pogostih sporih z ostalimi ustavnimi sodniki. Na seje ustavnega sodišča pogosto ne hodi ali jih predčasno zapusti, v razprave se redko vključuje.

Toda Jakliču je v času mandata na ustavnem sodišču uspel veliki met. Postal je namreč redni profesor na Fakulteti za pravo in poslovne vede (FPPV) pri Katoliškemu inštitutu. Njegov vzpon na položaj, za katerega številni drugi akademiki garajo desetletje ali več, je bil meteorski. Jaklič je kot verjetno edini slovenski akademik do prestižnega naziva rednega profesorja prišel brez vmesnih imenovanj v nazive docenta in izrednega profesorja. To mu je uspelo kljub temu, da je v javno dostopnih evidencah mogoče najti le za prste ene roke znanstvenih člankov, ki so pogoj za naziv. Za pojasnila Jaklič včeraj ni bil na voljo.

Preberite še:
To so ugotovitve o Počivalšku, zaradi katerih SDS ruši Vesela

Kje so našli 14 Jakličevih znanstvenih člankov 

Jaklič je bil za ustavnega sodnika izvoljen marca 2017. Takrat je bil še zunanji sodelavec FPPV, ki velja za prvo fakulteto nastajajoče katoliške univerze. Nato je bil v zadnjih dneh leta 2018 imenovan za rednega profesorja. Komisijo za njegovo imenovanje je vodil Lovro Šturm, nekdanji ustavni sodnik in minister za pravosodje v prvi vladi Janeza Janše. V njej sta sedela še Andrej Fink in Jurij Toplak.

Jakličevo imenovanje je že takrat začudilo domače pravniške kroge. Pogoje za izvolitev v naziv rednega profesorja v Sloveniji namreč predpisuje nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis). Slediti jim morajo vse akreditirane domače fakultete, torej tudi FPPV. Eden od minimalnih pogojev je tudi zadostno število znanstvenih objav. Natančneje, za rednega profesorja je lahko izvoljen le akademik, ki je objavil vsaj 14 člankov, od tega najmanj sedem od zadnje izvolitve v nižji naziv, pri katerih je prvi ali vodilni avtor. Najmanj šest teh člankov mora biti objavljenih v revijah, ki jih priznavajo mednarodne bibliografske baze podatkov SSCI in SCI. Pod določenimi pogoji se lahko upoštevajo tudi revije, ki so po kakovosti in mednarodni odmevnosti primerljive z naštetimi revijami.

Lovro Šturm je nekdanji minister za pravosodje v prvi vladi Janeza Janše. Leta 2014 je bil med pobudniki gibanja za njegovo izpustitev iz zapora na Dobu.
Lovro Šturm je nekdanji minister za pravosodje v prvi vladi Janeza Janše. Leta 2014 je bil med pobudniki gibanja za njegovo izpustitev iz zapora na Dobu.
STA

Toda v Jakličevi javno dostopni bibliografiji teh člankov ni mogoče najti. Po podatkih informacijskega sistema COBISS je Jaklič med letoma 2010 in 2021 skupaj objavil dvanajst izvirnih znanstvenih člankov. Pri vseh razen dveh gre za pritrdilna in odklonilna ločena mnenja, ki jih je Jaklič napisal kot ustavni sodnik. Več sogovornikov iz akademskih krogov nam je v zadnjih dneh potrdilo, da ta mnenja ne bi smeli šteti kot izvirni znanstveni članki. Nihče jih namreč ni recenziral, prav tako niso bila objavljena v uglednih revijah, ampak na spletnih straneh ustavnega sodišča. Teh mnenj recimo na ljubljanski pravni fakulteti ne priznavajo kot znanstvene članke.

Kako se lahko podpisuje Klemen Jaklič

Klemen Jaklič se v javnosti že več let podpisuje kot "ddr.", torej dvojni doktor. Po naših informacijah je že pred časom od ustavnega sodišča zahteval, da se pred njegovim imenom tudi na odločbah zapiše oznaka "dr. dr. (Oxford ZK, Harvard ZDA)". Sodniki naj bi ga opozorili, da je takšen zapis v nasprotju s slovensko zakonodajo, ki doktorantom tujih fakultet ne dovoljuje uporabe doktorskega naziva pred, ampak za imenom. Takrat naj bi Jaklič protestno zapustil sejo. 

"Gospod Jaklič je izpolnjeval vse pogoje"

Le dva Jakličeva znanstvena članka iz baze COBISS sta bila objavljena v revijah. Enega je Jaklič objavil v priznani tuji reviji Ratio Juris, drugega pa v slovenski reviji Odvetnik. Gre za glasilo odvetniške zbornice in ne za znanstveno revijo, v kateri bi bili članki recenzirani. V Jakličevi javno dostopni bibliografiji je mogoče najti še knjigo, ki jo je leta 2014 izdal pri založbi univerze v Oxfordu, doktorsko disertacijo in objave v nekaterih monografijah. 

Klemen Jaklič je pravna zvezda stranke SDS in njenih medijev.
Klemen Jaklič je pravna zvezda stranke SDS in njenih medijev.
necenzurirano.si

Kje je torej komisija, ki jo je vodil Lovro Šturm, našla preostale Jakličeve objave? "Gospod Jaklič je izpolnjeval vse pogoje, ki so jih zahtevala veljavna merila Nakvisa in merila fakultete," so nam pojasnili v tajništvu FPPV. Pri tem so zanikali, da bi komisija kot izvirne znanstvene članke priznala tudi ločena mnenja, ki jih daje kot ustavni sodnik. Takoj po tem, ko smo dobili odgovore, smo fakulteto zaprosili še za celoten seznam izvirnih znanstvenih člankov, ki jih je komisija priznala Jakliču pri izvolitvi v naziv rednega profesorja. Zanimalo nas je tudi, zakaj je bil Jaklič neposredno izvoljen v naziv rednega profesorja. Odgovorov nismo dobili.

Precej dvomov bi lahko razjasnila že baza informacijskega sistema o raziskovalni dejavnosti v Sloveniji (SICRIS), ki beleži podatke o več kot 16 tisoč domačih raziskovalcih. Toda Jakliča med njimi ni. Če bi bil vpisan v bazo, bi razvrstitev njegovih člankov šla skozi dodatno preverjanje. Celotna bibliografija bi bila tudi javno objavljena. 

Preberite še:
Zakaj je Klemen Jaklič zamudil priložnost biti tiho #analiza

Kaj vse je pisal v ločenih mnenjih?

Kot že omenjeno, Jakličevih pojasnil včeraj nismo uspeli dobiti. Zanimalo nas je, zakaj si ločena mnenja v profesorski bibliografiji beleži kot izvirne znanstvene članke. Prav tako smo ga vprašali, ali bi brez prištevanja teh mnenj med izvirne znanstvene članke izpolnjeval pogoje za imenovanje v naziv rednega profesorja. Zdaj si namreč Jaklič s pisanjem mnenj polni tudi akademsko bibliografijo, kar mu lahko koristi pri kariernih načrtih. 

NPU je konec leta 2015 opravil hišno preiskavo pri Andreju Širclju. Takrat so kriminalisti obiskali tudi državni zbor in sedež SDS, zaradi zasega elektronske korespondence na teh naslovih pa je Šircelj vložil ustavno pritožbo.
NPU je konec leta 2015 opravil hišno preiskavo pri Andreju Širclju. Takrat so kriminalisti obiskali tudi državni zbor in sedež SDS, zaradi zasega elektronske korespondence na teh naslovih pa je Šircelj vložil ustavno pritožbo.
STA

Tudi iz same vsebine Jakličevih ločenih mnenj je razvidno, da ne gre za znanstvena dela, ampak besedila, v katerih redno kritizira delo ustavnega sodišča in izraža politična stališča. Jaklič je zagovornik večje vloge ustavnega sodišča v domači sodni praksi. Njegovo odločanje je skoraj vedno enako stališčem SDS – pa naj gre za referendum o drugem tiru Divača-Koper, preiskavo proti poslancu SDS Andreju Širclju, razveljavitev zakona o premoženju nezakonitega izvora, s katerim so tožilci poskušali odvzeti premoženje tudi Janezu Janši, sojenje Milku Noviču ... 

Poglejmo nekaj primerov. Tako je Jaklič skupaj z ustavnim sodnikom Markom Šorlijem nasprotoval odločitvi ustavnega sodišča o zadržanju parlamentarne preiskave v zadevi Franc Kangler. Vabljenje sodnikov in tožilcev za priče ga ni motilo. "Zakaj ne bi mogla potekati preiskava, ki nima niti zob kazenske niti disciplinske in niti civilne preiskave, ampak je še najbolj podobna novinarskemu in civilnodružbenemu preiskovanju morebitnih dokazov?" se je spraševal.

Drugačno mnenje kot ostali ustavni sodniki je imel tudi pri vprašanju ustavnosti zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Konec leta 2017 so zavrgli ustavno pobudo Marije Lovšin, matere nekdanjega predsednika uprave Intereurope Andreja Lovšina, ki so mu hoteli odvzeti več milijonov evrov vredno premoženje. Njegova mati je trdila, da so jim s podaljšanjem trajanja finančne preiskave, proti čemur se niso mogli pritožiti, kršene ustavne pravice. Jaklič pa je "skoraj dve leti dolg poseg v temeljne človekove pravice zasebnosti" označil za "nepopravljivega". 

Preberite še:
Kaj se skriva v ozadju napada SDS na ustavno sodišče

Od Milka Noviča do Igorja Bavčarja 

Potegnil se je tudi za nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja. Ko je ustavno sodišče zavrnilo obravnavo njegove pritožbe na obsodilno sodbo, ki jo je potrdilo tudi vrhovno sodišče, je želel Jaklič preveriti, ali so upoštevali Bavčarjevo pravico do nepristranega sojenja. Postavil se je tudi v bran Milka Noviča, ki je bil na prvi stopnji obsojen za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Drugačno mnenje je imel Jaklič leta 2018 pri ugotovljeni neustavnosti dela volilne zakonodaje zaradi nesorazmerne velikosti nekaterih volilnih okrajev. Gre za eno najdaljših Jakličevih mnenj, v katerem je citiral tudi pravno prakso iz drugih držav. Ločeno mnenje je imel tudi pri zadržanju oziroma preprečitvi referenduma o zakonu o zagotavljanju investicij za Slovensko vojsko. Opozoril je, da bi bilo zaradi kronične podhranjenosti Slovenske vojske kršena ustavna pravica do varnosti posameznikov, ki je večja od morebitne finančne škode.

Igor Bavčar je bil zaradi pranja denarja pri poslih z delnicami Istrabenza leta 2015 obsojen na pet let zaporne kazni. Njeno prestajanje je začel šele leta 2017.
Igor Bavčar je bil zaradi pranja denarja pri poslih z delnicami Istrabenza leta 2015 obsojen na pet let zaporne kazni. Njeno prestajanje je začel šele leta 2017.
/

Tudi pri vprašanju zadržanja vladnega odloka o omejevanju gibanja med epidemijo, kjer so sicer ustavni sodniki pobudo zavrnili, je Jaklič objavil ločeno mnenje. Opozoril, da bi sodniki "v primeru zadržanja ukrepov sodniki sami (ob neupoštevanju zdravstvene stroke, ki je tak predlog skrbno pretehtala in predlagala) povzročili poslabšanje zdravja in smrt večjega števila ljudi ter morda stanje celo nepovratno potisnili v smer scenarija, kot smo ga spomladi opazovali v sosednji Italiji". 

Ko je večina ustavnih sodnikov odločila, da vladno podaljšanje odloka o zaprtju šol ne velja, ker ni bilo objavljeno v uradnem listu, je bilo to po mnenju Jakliča "preuranjeno in preveč rokohitrsko, za vsako ceno", saj pri tem ni pridobilo niti stališča nasprotne strani. Po njegovih besedah se je ustavno sodišče spremenilo v covid sodišče.