Prijatelji v stečaju: tlakujejo si pot do bogatih stečajnih mas

Leta 2012 je izbruhnila afera Prijatelji v stečaju, ki je razkrila, zakaj izbrani upravitelji dobivajo najbolj bogate stečaje in si delijo visoke nagrade. Devet let pozneje si ozka skupina upraviteljev prizadeva, da bi spet dobila nadzor nad milijoni v stečajnih masah.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 18. 3. 2021, 05:55


Necenzurirano prenos
Ena zadnjih potez Marka Zamana na čelu Zbornice upraviteljev Slovenije je bila priprava predloga nove zakonodaje, s katerim bi omejili konkurenco med stečajnimi upravitelji in vodenje največjih stečajev zaupali peščici izbrancev.
STA

Zbornica upraviteljev Slovenije ima novega predsednika. Vplivni odvetnik in stečajni upravitelj Marko Zaman se je po osmih letih poslovil s položaja in ga prepustil nepremičninarju Andreju Perdanu. Čeprav se je Zamanu iztekel mandat in ni smel več kandidirati, je bil njegov odhod vse prej kot miren. Med dvema skupinama upraviteljev je namreč prišlo do obračuna za to, kdo bo v prihodnje dobival največje stečaje in v njih prodajal milijonsko premoženje.

Zaman je konec lanskega leta s strokovno skupino odvetnikov in upraviteljev pripravil predlog sprememb insolvenčne zakonodaje. Če bi jim uspelo, bi po besedah več sogovornikov iz vrst upraviteljev nadzor nad stečaji prevzeli dve največji in najbolj vplivni stečajni pisarni:

-       BDO iz Ljubljane, ki jo vodita Grega Erman in Andrej Marinc, ter 

-       ST.ING iz Celja, ki jo vodita Zlatko Vili Hohnjec in Rudolf Hramec, pripada pa ji tudi Marko Zaman. 

Vse to bi se zgodilo pred novim valom stečajev, ki bo sledil izteku vladnih protikoronskih ukrepov za pomoč gospodarstvu.

Danes so stečajne mase podjetij in fizičnih oseb večinoma prazne. V prihodnje naj bi bilo drugače, saj bi lahko v stečaju končala tudi večja podjetja z milijonskim premoženjem.
Danes so stečajne mase podjetij in fizičnih oseb večinoma prazne. V prihodnje naj bi bilo drugače, saj bi lahko v stečaju končala tudi večja podjetja z milijonskim premoženjem.
Thinkstock

Dokument je Zaman posredoval tudi na ministrstvo za pravosodje. To je naredil v imenu zbornice, toda brez vednosti večine članov. Ti so za Zamanovo akcijo izvedeli šele mesec dni pozneje, zaradi česar je v zbornici prišlo do upora. V januarju so sklicali izredno skupščino in odločili, da se s predlogom ne strinjajo. O tem so obvestili tudi ministrstvo. V zbornici se je oblikovala glasna opozicija, ki je konec februarja za novega predsednika izbrala Andreja Perdana. Njegov protikandidat je bil član upravnega odbora Aljoša Markovič, ki ga je podpiral Zamanov tabor in bi zagotovil kontinuiteto v delovanju zbornice.

Preberite še:
To so stečaji, kjer naj bi se dogajale nepravilnosti

Zaman: zadeva je zaključena

Zdaj že nekdanji šef zbornice Marko Zaman o "pobudi, ki je bila podana s strani prostovoljne delovne skupine strokovnjakov na danem področju", ni želel govoriti. "Ker gre za izrazito strokovna vprašanja, ne bi želel povzemati pobude, saj bi se s tem lahko izgubil smisel. Na zadevi smo volontersko delali od oktobra 2019 dalje in tudi ne bi bilo pošteno, da jaz podajam bistvene poudarke," je pojasnil.

Tudi spor znotraj zbornice naj bi bil posledica nesporazuma. "Upravni odbor je pobudo naknadno potrdil, in sicer v delu, ki se nanaša na stečaje. Podpora je bila kasneje umaknjena, saj je bilo razumljeno, kot da je zbornica pobudo podprla tudi v preostalem delu, ki na zbornici ni bil obravnavan. Zadeva je bila torej obravnavana na pristojnih organih zbornice," je pojasnil. "Ker je ministrstvo odgovorilo, da se do pobude ne misli opredeliti in je vsebinsko ni obravnavalo, je bila s tem zadeva zaključena," je dodal Zaman.

Donedavni šef Zbornice upraviteljev Slovenije Marko Zaman je v imenu zbornice na ministrstvo za pravosodje poslal dopis, v katerem je poudaril, da stečajni upravitelji v celoti podpirajo pobudo njegove strokovne skupine.
Donedavni šef Zbornice upraviteljev Slovenije Marko Zaman je v imenu zbornice na ministrstvo za pravosodje poslal dopis, v katerem je poudaril, da stečajni upravitelji v celoti podpirajo pobudo njegove strokovne skupine.
necenzurirano.si

Elektronska korespondenca med upravitelji, ki smo jo dobili na vpogled, razkriva drugačno sliko. "Zdi se neverjetno, da zbornica predlaga ureditev, ki bo številnim upraviteljem odvzela delo. Mar ni namen zbornice, med drugim, zaščita interesov upraviteljic in upraviteljev pri opravljanju njihovega dela?" je opozoril Perdan, ki je pred dnevi prevzel vodenje zbornice.

Preberite še:
Štajerska vplivneža v boj za kamnolom, ki bo gradil drugi tir in tretjo razvojno os

Predlogi v korist največjim in škodo majhnim

Tudi iz obsežnega predloga sprememb zakona, ki ga je pripravila Zamanova skupina in smo ga pridobili v uredništvu, je razvidno, da bi nekatere od njih koristile predvsem majhni skupini vplivnih upraviteljev in velikim upnikom:

1)    v prisilnih poravnavah in večjih stečajih, v katerih je tudi več deset milijonov evrov premoženja, bi se moralo odpraviti računalniški sistem, s katerim naključno izbirajo stečajne upravitelje. Predlagali bi jih glavni upniki.

2)    največjim upnikom bi se moralo omogočiti, da v nasprotju z dosedanjo prakso sami zamenjajo upravitelja, če se ne strinjajo z načinom vodenja postopka. Za to jim ne bi bilo več potrebno pridobiti dovoljenja drugih, manjših upnikov.

3)    upniki bi morali dobiti možnost, da zahtevajo prenos nepremičnin in drugega premoženja nase in to še preden bi ga upravitelj prodajal na dražbi. 

4)    oblikovati bi bilo potrebno tudi "novo, ustreznejšo tarifo". V večjih stečajih bi moralo priti do spremembe pri nagrajevanju upraviteljev. Tako bi tem poleg mesečnega nadomestila pripadala tudi nagrada od deleža prodanega premoženja. Smiselno bi bilo omogočiti tudi možnost dogovora o nagradi med (največjimi, op.p.) upniki in upraviteljem.

Če povzamemo, bi veliki upniki skupaj z upravitelji, ki so jih sami izbrali, nadzorovali vse faze postopkov. S tem bi se po eni strani povečala možnost njihovega poplačila in po drugi zmanjšale pravice manjših upnikov.

Pri pripravi predloga sprememb insolvenčne zakonodaje je sodelovala tudi Nina Plavšak, ki je pisala večino slovenske finančne zakonodaje.
Pri pripravi predloga sprememb insolvenčne zakonodaje je sodelovala tudi Nina Plavšak, ki je pisala večino slovenske finančne zakonodaje.
STA

Pod dokument so poleg Zamana in upraviteljev iz pisarne BDO podpisana številna znana imena, ki so v preteklosti sodelovala pri pisanju insolvenčne in druge zakonodaje: odvetniki Srečko JadekGrega PeljhanUroš Pogačnik in Matej Erjavec, vrhovni sodnik Miodrag Đorđević ter Nina Plavšak.

Preberite še:
Bankrot Roka Furlana: prijava proti upravitelju končala v predalu

Upravitelji se samo podpisujejo pod dokumente

Temu se je uprla večja skupina upraviteljev, ki si ne želi, da bi ponovno prišlo do velikih zlorab v stečajnih postopkih, kar je metalo slabo luč na ves ceh. Leta 2012 je namreč izbruhnila afera Prijatelji v stečaju. Razkrila je tesne osebne povezave med upravitelji in sodniki, zadolženimi za njihov nadzor. Sodniki so jim dodeljevali tudi sporne, visoke nagrade. Epilog afere je bila sprememba zakonodaje. Uvedli so računalniški sistem dodeljevanja stečajev in povečali število upraviteljev.

Tudi zaradi tega je v zadnjih letih prišlo do razvrednotenja poklica upravitelja, ki je danes le še postranski posel za odvetnike, nepremičninarje, davčne svetovalce in druge. Če je bilo med zadnjo krizo leta 2008 v Sloveniji okoli sto upraviteljev z licenco, samo število aktivnih upraviteljev po zadnjih podatkih presega 180. Vsakemu od njih je bilo lani v povprečju dodeljenih pet stečajev in sedem osebnih stečajev. Njihove stečajne mase so večinoma prazne. Redki so primeri stečajev družb, kot so bile SCT, Primorje, Vegrad, Mura, Prevent, Viator & Vektor in Zvon Ena Holding, ki so imeli na desetine milijonov evrov premoženja.

Leta 2012 je v Sloveniji odmevala afera Prijatelji v stečaju, ki je razkrila prijateljske povezave med stečajnimi upravitelji in sodniki, ki bi morali nadzorovati njihovo delo. Na fotografiji sodnici Jelka Smrekar (levo) in Dida Volk (desno).
Leta 2012 je v Sloveniji odmevala afera Prijatelji v stečaju, ki je razkrila prijateljske povezave med stečajnimi upravitelji in sodniki, ki bi morali nadzorovati njihovo delo. Na fotografiji sodnici Jelka Smrekar (levo) in Dida Volk (desno).
Posnetek zaslona

V teh razmerah sta se oblikovali stečajni pisarni BDO in ST.ING, ki v zadnjih letih še krepita moč in vpliv. Od mlajših in manj izkušenih upraviteljev, ki se s tem poslom ukvarjajo v popoldanskem času, prevzemata večino administrativnih in drugih aktivnosti v insolvenčnih postopkih. Takoj, ko dobijo licenco, se nanje obrne ena od pisarn in jim ponudi celovito storitev. Če je v stečajni masi dovolj premoženja, se poplačata prek plačila storitev. Drugače jima morajo upravitelji plačati znesek, ki znaša približno polovico nagrade za vodenje stečajnega postopka. Neuradno se vsaj tretjina upraviteljev zgolj podpisuje pod dokumente, ki jih zanje pripravita omenjeni pisarni. 

Zato je po mnenju aktualnega vodstva zbornice nujna ponovna profesionalizacija funkcije. V prvi fazi bi moralo priti do zmanjšanja števila upraviteljev, in sicer tako, da bi do nadaljnjega zaustavili imenovanje novih članov. Hkrati želijo okrepiti izobraževanje obstoječih upraviteljev, da bi se izognili položaju, ko bi nek upravitelj dobil v roke stečajni postopek večje družbe in zaradi pomanjkanja znanja ne bi vedel, kako ga optimalno voditi.

Ali se bo to zgodilo, ni znano. Na ministrstvu za pravosodje so objavili svoj predlog sprememb insolvenčne zakonodaje. Zdaj pa proučujejo pripombe, ki so jih prejeli od strokovne javnosti in opravljajo usklajevalne sestanke.

Preberite še:
To so odgovorni, da se je družina Janković rešila milijonskih dolgov

Kako bi Zaman rešil problem svojega klienta

Predlogi strokovne skupine Marka Zamana so pisani tudi na kožo nekaterim njegovim klientom. Tako si v stečaju družbe CM Celje podjetnik iz Šentjurja Roman Moškotevc in nekdanji lastnik CPM Janez Škoberne že dalj časa prizadevata priti do kamnoloma na Veliki Pirešici. Za svetovalca sta najela Zamana, tudi zaradi njegovih dobrih odnosov z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), največjo upnico CM Celje. Toda na poti jim stoji stečajna upraviteljica Milena Sisinger, proti kateri so vlagali tožbe, a niso bili uspešni. Predlagane spremembe insolvenčne zakonodaje bi navezi Moškotevc-Škoberne-Zaman pomagale ne le do takojšnje zamenjave Sisingerjeve, ampak tudi do prevzema kamnoloma.