Bankrot Roka Furlana: prijava proti upravitelju končala v predalu

Zbornica upraviteljev po vseh stečajnih aferah še vedno ščiti svoje člane. Ne ozira se celo na pozive resornega ministra za hitrejšo uvedbo disciplinskih postopkov proti upraviteljem v najbolj odmevnih stečajih.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 21. 2. 2020, 05:55


rok furlan xx
Poslovnež Rok Furlan je od leta 2014 v osebnem stečaju. Toda v resnici že ves čas živi na veliki nogi.
arhiv Reporterja

Ministrstvo za pravosodje je zaradi sumov nepravilnosti v osebnem stečaju Roka Furlana, znanega kot ljubljanskega kralja betona, že avgusta lani predlagalo uvedbo disciplinskega postopka proti stečajnemu upravitelju Janku Mačku

Toda pri tem je naletelo na veliko oviro – Zbornico upraviteljev Slovenije. Njen predsednik Marko Zaman namreč v pol leta še vedno ni odločil o predlogu ministrstva. Primer Roka Furlana pa je očitno le vrh ledene gore izmikanja odgovornosti. Ministrstvo je namreč na zbornico poslalo še pet disciplinskih prijav proti stečajnim upraviteljem, ki čakajo v njenem predalu. 

V osebnem stečaju živel na veliki nogi

Poslovnež Rok Furlan je od leta 2014 v osebnem stečaju. Toda v resnici že ves čas živi na veliki nogi. Na slamnata podjetja in poslovne partnerje je prepisal več milijonov evrov vredno premoženje: avtomobile prestižnih znamk, luksuzne nepremičnine na elitnih lokacijah, betonarne v Ljubljani, dve igralnici v Portorožu ...

Z osebnim stečajem se je Furlan rešil tudi obveznosti plačila milijonskega davčnega dolga. Buren odziv javnosti je vzbudil pozornost ministrstva, ki ga vodi Andreja Katič. Nad delom stečajnega upravitelja Janka Mačka je izvedlo postopek nadzora. Preverjali so, ali je kriv za prazno stečajno maso, saj je več kot štiri leta nadzoroval Furlanove osebne finance, v tem času pa ni uspel najti nobenega drugega večjega premoženja. 

Buren odziv javnosti je vzbudil pozornost ministrstva, ki ga vodi Andreja Katič.
Buren odziv javnosti je vzbudil pozornost ministrstva, ki ga vodi Andreja Katič.
STA

Na ministrstvu so potrdili, da so pri nadzoru "ugotovili nekatere okoliščine, ki so botrovale podaji predloga za uvedbo disciplinskega postopka zoper upravitelja". Po neuradnih informacijah Maček ni storil vsega za preprečitev zlorab v osebnem stečaju Roka Furlana. Prav tako ni ugovarjal odpustu obveznosti, s katerim se je Furlan rešil dolga do države.

Upravitelji s prstom kažejo na Katičevo

Po zakonu bi morala zbornica upraviteljev o predlogu odločiti v mesecu dni. A to se ni zgodilo. Zakaj ne? Prvi mož zbornice Marko Zaman odgovornost za zastoje pri kaznovanju upraviteljev pripisuje ministrstvu. 

Po njegovih besedah je namreč ključna težava, da disciplinska komisija prve stopnje, ki vodi postopke, ni imela vseh članov. Manjkal je predsednik, ki bi ga moralo imenovati ministrstvo, a tega dlje časa ni storilo. 

A to po naših informacijah ne drži. Po zakonu bi se moral do vsakega prejetega predloga za uvedbo disciplinskega postopka najprej opredeliti predsednik zbornice, torej Zaman, in o tem izdati sklep. Šele potem bi lahko zbornica uradno ugotovila, da disciplinska komisija nima dovolj članov in o tem obvestiti ministrstvo. 

Zakaj Zaman oziroma zbornica tega nista storila, ni znano. Komisijo trenutno vodi Vesna Pavlič Pivk, nekdanja dolgoletna predsednica okrajnega sodišča. 

Predsednik zbornice stečajnih upraviteljev Marko Zaman.
Predsednik zbornice stečajnih upraviteljev Marko Zaman.
STA

Zakaj zbornica ščiti upravitelje?

Težave, ki jih ima ministrstvo z razčiščevanjem odgovornosti upraviteljev, po naših podatkih trajajo že več let. 

Ministrstvo za pravosodje je že v času prejšnjega ministra Gorana Klemenčiča večkrat neuspešno predlagalo disciplinski postopek proti stečajnemu upravitelju Branku Đorđeviću. Zbornica ga ni uvedla, čeprav je bil obtožen nevestnega dela v službi, od junija 2017 pa celo v suspenzu. Klemenčič je nato odredil nadzor nad zbornico, ki je po naših informacijah ugotovil le nekaj relativno manjših napak. 

Tudi pod Katičevo ni nič drugače. V zadnjem letu dni in pol so namreč na zbornico poslali osem predlogov za uvedbo postopka proti upraviteljem. Zbornica je izdala le dva sklepa o uvedbi postopka, od tega je en že zaključen.

Na ministrstvu so pojasnili, da so prejšnji teden zbornico zaprosili za pojasnila o njenih morebitnih zadržkih do uvedbe disciplinskih postopkov proti stečajnim upraviteljem. Še posebej v tistih zadevah, pri katerih je od predloga potekel daljši čas.

Z osebnim stečajem se je Rok Furlan rešil obveznosti plačila milijonskega davčnega dolga.
Z osebnim stečajem se je Rok Furlan rešil obveznosti plačila milijonskega davčnega dolga.
STA

Denarna kazen ali odvzem licence

Kakšne sankcije lahko torej doletijo Janka Mačka in ostale stečajne upravitelje? Po zakonu lahko:

- za lažjo disciplinsko kršitev prejmejo opomin ali denarno kazen v višini od 1700 do 5000 evrov. 

- za hujšo kršitev dobijo od 5.000 evrov do 15.000 evrov denarne kazni in celo pogojni ali trajni odvzem pravice opravljanje funkcije upravitelja.

Če bi disciplinska komisija prve stopnje ugotovila nepravilnosti, bi se Maček lahko pritožil na komisijo druge stopnje. Tudi ta ima tri člane. Zbornica je vanjo že pred leti imenovala upravitelja Veljka Jana, ki Mačku očitno zaupa. 

Leta 2013 je namreč Veljko Jan, ki je vodil stečaj Cestnega podjetja Ljubljana (CPL), Janka Mačka imenoval za predsednika nadzornega sveta njene odvisne družbe KPL. Na tem položaju je bil Maček tri leta - vse do leta 2016, ko je KPL končal v rokah Mladena Milanovića Kaje, poslovneža iz Republike Srbske. 

Betonarne Roka Furlana so sredi lanskega leta dobile novega lastnika.
Betonarne Roka Furlana so sredi lanskega leta dobile novega lastnika.
Projekt Beton

Upravitelj se je že sam umaknil

Mačku sodišča na njegovo pobudo že od marca lani ne dodeljujejo več novih stečajev. Takrat je namreč med dajanjem izjave za medije o osebnem stečaju Roka Furlana prejel telefonski klic, v katerem mu je neznanec grozil. Policija nikoli ni uspela ugotoviti, kdo ga je klical. 

Čeprav je Maček sprva navajal, da je klic zelo verjetno povezan s Furlanom, je pozneje govoril drugače. "Zakaj bi grozil človeku, zaradi katerega sem uspešno izpeljal osebni stečaj?" pa je takrat medijem zatrdil Furlan. Dejal je še da do Mačka nima nobenih zamer, saj da sta v času stečajnega postopka odlično sodelovala. 

Zaradi tega incidenta je Maček zahteval začasno ustavitev imenovanja za upravitelja v novih zadevah. Trenutno vodi 33 insolvenčnih postopkov, od tega 29 osebnih stečajev.