To so stečaji, kjer naj bi se dogajale nepravilnosti

Razkrivamo imena stečajnih upraviteljev, ki jih je ministrstvo za pravosodje zbornici prijavilo zaradi sumov kršitev zakonodaje. Zakaj je večina prijav obtičala v predalih?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 2. 3. 2020, 05:55


Necenzurirano prenos
Zbornica upraviteljev, ki jo vodi Marko Zaman, po vseh stečajnih aferah še vedno ščiti svoje vplivne člane.
STA

Šest od osmih prijav proti stečajnim upraviteljem, ki jih je v zadnjem letu dni vložilo ministrstvo za pravosodje, je končalo v predalu zbornice upraviteljev, pristojne za kaznovanje upraviteljev. 

Zbornica upraviteljev tako po vseh stečajnih aferah še vedno ščiti svoje vplivne člane. Večino prijav je namreč ministrstvo vložilo proti znanim in izkušenim upraviteljem, ki so v stečajnem poslu tudi že več kot dvajset let. Nekateri so v preteklosti vodili nekatere največje stečajne postopke v državi, v katerih so unovčevali za več deset milijonov evrov premoženja. 

Med prijavljenimi trije nekdanji vodilni v zbornici 

Na ministrstvu so za necenzurirano.si potrdili, da so v zadnjem letu predlagali disciplinski postopek zoper osem upraviteljev. To so Alenka GrilSimon PrelogarJanko Maček, Olga Tanko, Miran Ocepek, Branka Remškar, Gorazd Zemljarič in Andrej Kozelj. Trije od teh - Alenka Gril, Simon Prelogar in Olga Tanko – so nekdanji člani upravnega odbora zbornice, ki jo že vrsto let vodi Marko Zaman.

Do zdaj je zbornica disciplinski postopek uvedla proti Miranu Ocepku in Alenki Gril. Le pri Ocepku se je pravnomočno končal z izrekom denarne kazni. Grilova disciplinskega postopka ni želela komentirati. Dejala je le, da se na prvi stopnji še ni zaključil. 

Večino prijav je ministrstvo za pravosodje pod vodstvom Andreje Katič (na fotografiji) vložilo proti znanim in izkušenim upraviteljem.
Večino prijav je ministrstvo za pravosodje pod vodstvom Andreje Katič (na fotografiji) vložilo proti znanim in izkušenim upraviteljem.
STA

Na ministrstvu ji očitajo, da je kršila insolvenčno zakonodajo v stečaju družbe Pomurka, za katero je bila usodna družina Volk, nekdanja lastnica Mesne industrije Primorske (MIP). Grilova sicer vodi stečaje Vegrada, v katerem je 2500 upnikov prijavilo skoraj pol milijarde evrov terjatev, in Gospodarstva rast, krovne družbe propadlega poslovnega imperija mariborske nadškofije.

Preberite še: 

To so poslovneži, ki se rešujejo milijonskih dolgov

Ko niti upravitelj ne ve za prijavo

Simona Prelogarja, partnerja v BDO Slovenija, eni najvplivnejših stečajnih pisarn v državi, je ministrstvo prijavilo zaradi stečaja nepremičninskega podjetja Liz - Inženiring. Tega je pred stečajem vodil Marjan Rekar, bolj znan kot nekdanji prvi mož Slovenskih železnic in Slovenske razvojne družbe (danes DSU).

Kaj je ključni očitek? "Že po zaključku postopka je v stečajno maso Liz - Inženiringa nepričakovano prišlo okoli 14.000 evrov. Ta denar je bil prvotno namenjen za enega od upnikov, vendar jih je odvetnik nakazal v državni proračun. To je naredil po nasvetu sodišča, ki je s sklepom tudi potrdilo izplačilo," je odgovoril Prelogar, ki uradno ne ve, da bi ministrstvo proti njemu predlagalo disciplinski postopek.

Alenki Gril očitajo, da je kršila insolvenčno zakonodajo v stečaju družbe Pomurka.
Alenki Gril očitajo, da je kršila insolvenčno zakonodajo v stečaju družbe Pomurka.
STA

Olgi Tanko ministrstvo očita sporno ravnanje v stečajih dveh podjetij - Go Mont iz Nove Gorice in Športni center Areh, ki je šel v stečaj po propadu Športnega centra Pohorje. Tankova se je še pred uvedbo postopka sama umaknila s položaja upraviteljice, saj je že leta 2018 zahtevala, naj je začasno ne imenujejo več v nove postopke. 

Hotel iz podkupovalne afere

Enako je storil Gorazd Zemljarič. Le nekaj mesecev zatem ga je sodišče razrešilo s položaja upravitelja v stečaju družbe RG Hauptman iz Poljčan. Zaradi domnevnih kršitev zakona v tem stečaju je ministrstvo za pravosodje predlagalo uvedbo disciplinskega postopka.

Družbo RG Hauptman je obvladovala družina Savski in je imela v lasti mariborski hotel Ocean, ki se je pred leti znašel v središču podkupovalne afere. Cenilec nepremičnin, zaposlen v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), je namreč od družine Savski zahteval 40.000 evrov v zameno za prilagoditev vrednosti cenitve hotela. 

Iz obrazložitve sklepa o Zemljaričevi razrešitvi je razvidno, da je Zemljarič predolgo okleval z izterjavo več kot 200 tisoč evrov od nekdanjega lastnika. 

Zaman s prstom kaže na ministrstvo

Dva upravitelja, Janka Mačka in Branko Remškar, je ministrstvo prijavilo zaradi suma zlorab v osebnih stečajih. Maček je vodil osebni stečaj Roka Furlana, ljubljanskega kralja betona. Že pred kratkim smo na necenzurirano.si razkrili, da ga je ministrstvo prijavilo že avgusta, a zbornica v pol leta ni odločila o predlogu

Po neuradnih informacijah upravitelj Janko Maček ni storil vsega za preprečitev zlorab v osebnem stečaju Roka Furlana (na fotografiji). Prav tako ni ugovarjal odpustu obveznosti, s katerim se je Furlan rešil dolga do države.
Po neuradnih informacijah upravitelj Janko Maček ni storil vsega za preprečitev zlorab v osebnem stečaju Roka Furlana (na fotografiji). Prav tako ni ugovarjal odpustu obveznosti, s katerim se je Furlan rešil dolga do države.
arhiv Reporterja

Poročali smo že, da predsednik zbornice upraviteljev Marko Zaman odgovornost za zastoje pri kaznovanju upraviteljev pripisuje ministrstvu, ki da dlje časa ni imenovalo svojega člana disciplinske komisije. 

To so viri blizu ministrstva zanikali. Po zakonu bi se namreč moral do vsakega prejetega predloga za uvedbo disciplinskega postopka najprej opredeliti predsednik zbornice, torej Zaman, in o tem izdati sklep. Šele potem bi lahko zbornica uradno ugotovila, da disciplinska komisija nima dovolj članov in o tem obvestiti ministrstvo, ki ga vodi Andreja Katič