Poplave so mu odnesle čolnarno, zgrajeno na vodnem zemljišču. Škodo pokrila država.

Kdo je odgovoren za to, da je podivjana Savinja odnesla objekt, zgrajen na vodnem zemljišču? Po mnenju države to ni lastnik, saj mu je povrnila četrt milijona evrov škode.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 7. 10. 2024, 05:55


edvard-jurjevec, športni-center-prodnik
Edvard Jurjevec (na fotografiji) je ostal brez čolnarne, v kateri je bilo za več sto tisoč evrov opreme. Toda ta ni bila zgrajena na njegovem, ampak večinoma državnem, vodnem zemljišču.
VTV/posnetek zaslona

Podjetja, ki so jih prizadele lanske katastrofalne poplave, so v dobrem letu dni od države prejela že več kot 112 milijonov evrov pomoči. Kljub temu mnoga opozarjajo, da je ta prenizka ali da je prišla prepozno. Toda v resnici se zapleta pri preverjanju in dokazovanju škode. Pri nekaterih se tako poraja dvom, ali so do nje sploh upravičeni.

Eden od takšnih primerov prihaja iz naselja Juvanje v občini Ljubno ob Savinji. Tam deluje Športni center Prodnik z gostiščem, turistično kmetijo in kampom. Poplave so mu zalile kleti, fitnes in savno. Njegov lastnik Edvard Jurjevec pa je javno poudarjal, da jim je Savinja največ škode prizadejala s tem, ko je odnesla čolnarno s kar 70 čolni in novimi supi. Skupaj z njo je podjetje v poplavah izgubilo kolesarnico s 35 kolesi, tudi električnimi.

Del izgubljenega jim je povrnila država. Jurjevec je tako že v začetku oktobra 2023 od ministrstva za gospodarstvo prejel blizu 50 tisoč evrov. Sredi septembra letos mu je to nakazalo še preostalih 200 tisoč evrov. Skupaj torej skoraj 250 tisočakov, s čimer je bil Jurjevec eden od večjih prejemnikov pomoči med podjetji. Obenem si je prek slovenskega podjetniškega sklada izposodil še 100 tisoč evrov.

Toda Jurjevec, ki je državi v zadnjem letu pogosto očital, da prepočasi rešuje posledice poplav, je pri tem zamolčal pomembni podatek. Čolnarna, v kateri je hranil več sto tisoč evrov opreme, namreč ni stala na njegovem zemljišču, temveč vodnem.

Športni center Prodnik obsega gostišče, turistično kmetijo in kamp.
Športni center Prodnik obsega gostišče, turistično kmetijo in kamp.
Primož Lavre

Preberite še:
Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila pomoči podjetjem po poplavah

Če bi gradil le na svojem zemljišču, bi bila čolnarna še danes tam

Po podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) je čolnarna v Ljubnem, ki je bila zgrajena leta 1990, obsegala slabih 70 kvadratnih metrov površine. A le manjši del tega železobetonskega objekta je Jurjevec zgradil na svoji parceli. Večina čolnarne je segala na državno zemljo na delu levega brega Savinje, ki ga danes ni več.

Šlo je za parcele, ki so po zakonu o vodah opredeljene kot vodna zemljišča celinskih voda. Mednje spadajo struge rek, prodišča in zemljišča, ki jih zaradi posega v prostor poplavlja voda.

Lani avgusta je tako vanje zarezala takrat deroča Savinja, zaradi česar se je njena struga razširila za skoraj deset metrov - v smeri proti Športnemu centru Prodnik. Toda še pred Jurjevčevo parcelo se je ustavila.

Bistvo: če bi Jurjevec čolnarno zgradil samo na svojem, ne pa vodnem zemljišču, bi verjetno še danes stala tam.

Čolnarna, ko je ta še stala. V ozadju je vidna struga Savinje.
Čolnarna, ko je ta še stala. V ozadju je vidna struga Savinje.
Google

Na obkroženem mestu je do avgusta 2023 stala čolnarna.
Na obkroženem mestu je do avgusta 2023 stala čolnarna.
VTV/posnetek zaslona

Preberite še:
Popoplavna obnova: policija preiskuje sume kaznivih dejanj v občinah

Jurjevec: imam uporabno dovoljenje

"Enkrat smo prejeli soglasje, da lahko postavimo čolnarno. Najprej smo leseno postavili, potem pa je zgorelo in smo pozidali, da se ne bi ponovilo," nam je pojasnil Jurjevec.

Zagotovil je, da je za čolnarno pridobil tudi uporabno dovoljenje, a ga "zdaj nimam pri roki". Ali to res obstaja, na upravni enoti Mozirje še preverjamo. Že pred tem pa so nam tam povedali, da za gradnjo čolnarne pri Ljubnem niso prejeli vloge za izdajo gradbenega dovoljenja.

Za primerjavo: nekaj deset metrov južneje, tik ob bregu Savinje, ima Jurjevec še en nastanitveni gostinski obrat. V celoti ga je zgradil na lastnem zemljišču. Kot je razvidno iz fotografij, ga poplave niso poškodovale.

Ministrstva ne zanima legalnost objektov, ampak oprema v njih

Jurjevec je sicer v javnosti že večkrat omenil, da je imel zaradi lanskoletnih poplav kar 1,5 milijona evrov škode. Pozneje je ministrstvu prijavil le nekaj manj kot pol milijona evrov škode. To so mu skoraj v celoti priznali in v skladu z interventnim zakonom polovico povrnili.

Na fotografiji je jasno vidno, da je le delček čolnarne stal na Jurjevčevem zemljišču. To ima obliko trikotnika. Večina objekta je bila zgrajena na vodnem zemljišču.
Na fotografiji je jasno vidno, da je le delček čolnarne stal na Jurjevčevem zemljišču. To ima obliko trikotnika. Večina objekta je bila zgrajena na vodnem zemljišču.
GURS

Poplave so odnesle le tisti del brega, ki se je nahajal na vodnem zemljišču. Skupaj z njim pa tudi Jurjevčevo čolnarno.
Poplave so odnesle le tisti del brega, ki se je nahajal na vodnem zemljišču. Skupaj z njim pa tudi Jurjevčevo čolnarno.
Google

Dejstvo, da je njegova čolnarna stala na vodnem zemljišču, ministrstva pri tem ni zmotilo. "Oškodovancu je bila upoštevana in povrnjena vsa škoda, ki je bila dokazana in je bila predmet sprejetega Programa odprave posledic škode v gospodarstvu (škoda na strojih in opremi, škoda na zalogah in škoda zaradi izpada prihodka)," so pojasnili na ministrstvu. Upravičenost škode se je dokazovala s cenilnimi poročili, računovodskimi listinami in drugimi dokazili.

"Ker gre pri škodi na opremi (škoda na strojih in opremi) za premične stvari, oprema tako ni vezana na gradbena dovoljenja objektov. Za povračilo škode v gospodarstvu, ki ga lahko podjetja uveljavljajo na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, je pomembno, da so stroji in oprema ter zaloge, ki so predmet škode po poplavah v avgustu 2023, last oškodovanega podjetja," so dodali.

Šport center Prodnik je po njihovih navedbah podal oceno škode v gospodarstvu za škodo na strojih in opremi v vrednosti 423.500 evrov, škodo na zalogah v vrednosti 45.168 evrov in škodo zaradi izpada prihodka v vrednosti 16.357,57 evrov.

Preberite še:
Sanacija poplav je zlata jama za izbrance: dobili že več kot 130 milijonov evrov

"Janša je poslan od Boga za Slovenijo"

V lanskem letu se je Jurjevec neuspešno potegoval tudi za evropska sredstva, ki jih je ministrstvo za gospodarstvo delilo za sofinanciranje domačih turističnih projektov. Prijavil je projekt "Glamping Prodnik v Ljubnem ob Savinji", vendar je ta prejel eno od najnižjih ocen in ni bil izbran.

"Janez Janša, pride sem in dela, dela, dela … nisem še videl človeka, ki bi tako delal," je hvalnice prvaku SDS pel Edvard Jurjevec, sicer član te stranke.
"Janez Janša, pride sem in dela, dela, dela … nisem še videl človeka, ki bi tako delal," je hvalnice prvaku SDS pel Edvard Jurjevec, sicer član te stranke.
Twitter

Jurjevec je znan tudi kot velik podpornik stranke SDS. Njene barve je zastopal tudi na nedeljskih volitvah v svet Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), največje kmetijske organizacije pri nas.

V tednu dni po katastrofalnih poplavah, ko je njihov kraj obiskal prvak te stranke, je sicer Jurjevec javno govoril, da "še nisem videl človeka, ki bi delal tako kot Janez Janša". Hvalil je tudi njegovo delovanje v času epidemije covid-19. "Res je, da se je gostilna zaprla, ampak smo dobili pomoč za delavce in tudi za nas. Ne morem verjeti, da se je takrat to tako dobro delalo in mi je škoda, da sedaj ni tako. Janez Janša je ogromno naredil in imam občutek, da živi in dela za Slovenijo. Smo krščanska država, vemo da je en Bog in da je Janez Janša poslan od Boga za Slovenijo," meni Jurjevec.