Fotografije: to je luksuz Damijana Jankovića v osebnem stečaju

Kako je mogoče, da Damijan Janković, ki je v osebnem stečaju, še naprej živi v luksuznem stanovanju in upravlja več milijonov evrov premoženja?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 4. 2. 2020, 05:50


Damijan Janković je od aprila 2018 v osebnem stečaju. Stečajna upraviteljica Sara Pušenjak je upnikom priznala za več kot pet milijonov evrov dolgov. Samo državni Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znani kot slabi banki, najstarejši sin ljubljanskega župana dolguje 1,4 milijona evrov.

Kljub temu Damijan Janković še vedno živi na veliki nogi. Že včeraj smo na necenzurirano.si objavili video posnetke, iz katerih je razvidno, da se prevaža v avtomobilu visokega cenovnega razreda. Gre za mercedes-benz GLE 250D. Cene novega vozila tega tipa z osnovno opremo se gibljejo od 50.000 evrov naprej.

Ne v Savudriji, Damijan Janković spet živi v Močeradu

Danes objavljamo fotografije, ki razkrivajo, da Damijan Janković še vedno živi v 215 kvadratnih metrov velikem stanovanju v elitnem bloku, znanem kot Močerad, v Trnovem. Tržna najemnina zanj znaša okrog 2300 evrov na mesec.

/
/
necenzurirano.si

Na njih je mogoče videti vozilo sina ljubljanskega župana, ki v jutranjih urah zapušča Močerad in se nato popoldne vrača na isti naslov. Po naših podatkih so fotografije nastale januarja letos. Še februarja lani je Damijan Janković novinarjem Financ dejal, da živi na Hrvaškem, v Savudriji, kjer je še danes uradno prijavljen. Fotografije, s katerimi razpolagamo v necenzurirano.si, Damijana Jankovića postavljajo na laž.

To pod vprašaj postavlja tudi podatke o uradnem premoženjskem stanju Damijana Jankovića iz uradnih evidenc in njegove lastne navedbe v osebnem stečaju, za katere je odškodninsko in kazensko odgovoren. Sodišče je namreč že februarja lani začelo s postopkom odpusta njegovih obveznosti. Končal se bo leta 2023, ko se bo Damijan Janković dokončno rešil dolgov.

Fotografije enega od stanovanj v Močeradu, ki je trenutno na prodaj:

Štirisobno stanovanje v Močeradu, velikosti 137 kvadratnih metrov, je na enem od nepremičninskih portalov na prodaj za ceno 630.000 evrov.
Štirisobno stanovanje v Močeradu, velikosti 137 kvadratnih metrov, je na enem od nepremičninskih portalov na prodaj za ceno 630.000 evrov.
NajdiFlet.si

/
/
NajdiFlet.si

/
/
NajdiFlet.si

/
/
NajdiFlet.si

Kaj počne stečajna upraviteljica?

Kako Damijanu Jankovića to uspeva, če je v osebnem stečaju? In kdo je za to odgovoren?

To se po besedah enega od izkušenih stečajnih upraviteljev, ki je želel ostati neimenovan, ne bi smelo dogajati. "Stečajni upravitelj mora od dolžnika zahtevati pojasnila, od kod mu denar za bivanje, avtomobile in druge stroške. Pri tako javno izpostavljeni osebi, za katero je javna tajna, da ima večje premoženje, bi morali obvezno nekaj narediti," meni sogovornik. "Najmanj, kar bi lahko storil, je, da bi preveril, kako dolžnik plačuje najemnino," je še dodal. 

Video, ki razgalja posle Damijana Jankovića

Tega Sara Pušenjak, upraviteljica osebnega stečaja Damijana Jankovića, po javno dostopnih podatkih v skoraj dveh letih ni storila. V tem primeru bi namreč ugotovila, da je Jankovićev najemodajalec njegov sorodnik Jan Bec, ki mu služi kot krinka pri skrivanju premoženja pred upniki in nepremičninskih poslih v Ljubljani. 

Damijan Janković namreč zdaj živi v nepremičnini, v kateri je pred leti že prebival, a se je iz nje moral izseliti na zahtevo nekdanjega lastnika, podjetja Heta Asset Resolution, sicer največjega upnika družine Janković. Nato je podjetje Heta Asset Resolution stanovanje prodalo, za pol milijona evrov pa ga je kupil Jan Bec. Ali in koliko najemnine mu plačuje Damijan Janković, ni znano.

Na video posnetkih se jasno vidi, kdo je glavni v navezi Janković-Bec. Medtem ko Damijan Janković sedi ob vodilnem predstavniku investitorja, Jan Bec sedi ob robu mize, v poznejših pogovorih pa ga ni več zraven.
Na video posnetkih se jasno vidi, kdo je glavni v navezi Janković-Bec. Medtem ko Damijan Janković sedi ob vodilnem predstavniku investitorja, Jan Bec sedi ob robu mize, v poznejših pogovorih pa ga ni več zraven.
necenzurirano.si
 

Bec je imel kot slamnati upnik ključno vlogo pri lanskem potrjevanju poenostavljenih prisilnih poravnav, s katerimi je Damijan Janković reševal podjetja iz skupine Electa pred stečajem. Policija je že lani septembra začela preverjati okoliščine odpisa dolgov. Na pojasnila, v kateri fazi je preiskava, še čakamo.

Jan Bec služi kot krinka Damijana Jankovića pri skrivanju premoženja pred upniki in nepremičninskih poslih v Ljubljani.
Jan Bec služi kot krinka Damijana Jankovića pri skrivanju premoženja pred upniki in nepremičninskih poslih v Ljubljani.
Necenzurirano.si

"Upravitelj lahko zaseže stvari, ki niso potrebne"

Sara Pušenjak, upraviteljica osebnega stečaja Damijana Jankovića, za pojasnila že dlje časa ni dosegljiva. Naš sogovornik iz vrst upraviteljev pa poudarja, da imajo na voljo več vzvodov za odkrivanje neprijavljenega premoženja. "Lahko mu v stanovanju zaseže stvari, ki niso nujno življenjsko potrebne. Če se dolžnik na sestanek pripelje z dragim avtomobilom, ga mora pozvati, naj dokaže, kako ga je plačal oziroma kdo plačuje lizing," je dodal. 

Iz stečajnega spisa ni mogoče razbrati, da bi Pušenjakova kadarkoli sumila ali preverjala, če Damijan Janković zlorablja institut osebnega stečaja in krši določila insolvenčne zakonodaje. Na okrožno sodišče v Ljubljani, ki nadzoruje upraviteljico, pa smo naslovili naslednja vprašanja:

1) Ali je sodnica Irena Pahor, ki je pristojna za to zadevo, kadarkoli preverjala ustreznost vodenja tega postopka?

2) Ali je stečajni upraviteljici naročila, naj dodatno preveri navedbe dolžnika o premoženjskem stanju, saj ta po javno znanih podatkih razpolaga z večjim premoženjem, kot je to razvidno iz stečajnega spisa? 

Na sodišču so pojasnili, "da se postopek osebnega stečaja nad dolžnikom vodi v skladu z določili zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju". "Upravitelj mora med drugim pripraviti otvoritveno poročilo, ki ga sestavlja tudi opis stečajne mase, kar je v tej zadevi storil," so dodali.

Ob tem so poudarili, da se za postopek zaradi insolventnosti smiselno uporabljajo pravila Zakona o pravdnem postopku. "V pravdnem postopku morajo stranke navajati dejstva in predlagati dokaze, stranke tega insolvenčnega postopka pa so tudi upniki. Če ni pogojev za odpust obveznosti, lahko vsak upnik ali upravitelj vloži ugovor proti odpustu obveznosti, o katerem odloči sodišče po izvedenem dokaznem postopku," so povedali na sodišču.

Naš sogovornik iz vrst upraviteljev poudarja, da imajo na voljo več vzvodov za odkrivanje neprijavljenega premoženja.
Naš sogovornik iz vrst upraviteljev poudarja, da imajo na voljo več vzvodov za odkrivanje neprijavljenega premoženja.
STA

Upniki bodo ostali praznih rok 

"Nimam nikakršnega namena pojasnjevati, kje in s kom spim, lahko pa zagotovim, da spoštujem vse svoje obveznosti glede osebnega stečaja in ne kršim stečajne zakonodaje," je za necenzurirano.si zatrdil Damijan Janković.

Tudi lani jeseni v oddaji Tarča ni želel govoriti o tem, kje prebiva, kje je zaposlen in kolikšno plačo prejema. "V zadnjem mesecu sem potrošil plačo, ki je majhna," je dejal. Poudaril je še, da "je v osebnem stečaju in da je zakon jasen". "Trenutno uporabljam manjši družinski avtomobil," je pojasnil Damijan Janković. Tudi odvetnika v številnih kazenskih postopkih ne plačuje, saj da ga zastopa dolgoletni prijatelj, ki "mu dela uslugo".

V vsakem primeru bodo upniki Damijana Jankovića ostali bolj ali manj praznih rok. V stečajni masi sta od nepremičnin namreč ostala le polovica parcele na ljubljanskem Rudniku, ki se je večkrat neuspešno prodajala na dražbi in na kateri ima predkupno pravico vpisano njegov oče Zoran Janković, in polovični lastniški delež v Electa Holdingu, krovni družbi skupine Electa.