Davkarija nad slovenskega mogotca, ki kupuje stolpnice v Zagrebu

Zakaj se je pod lupo finančne uprave (Furs) znašel nepremičninski mogotec iz vrst nekoč vplivnega Združenja YES? In kako je v zadnjih letih širil svoj imperij?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 13. 9. 2024, 05:55


09446X0131
Miha Ažman (na fotografiji), ki je lastnik več deset milijonov evrov vrednega nepremičninskega portfelja v Sloveniji in na Hrvaškem, je zašel v težave z davkarijo.
Mediaspeed

V začetku poletja je na Hrvaškem odmevala novica, da je novega lastnika dobila ena najbolj znanih poslovnih stavb v Zagrebu - Hoto Business Tower s 15 tisoč kvadratnih metrov površin. To je postalo podjetje v lasti Mihe Ažmana, nekdanjega generalnega direktorja BMW Slovenija, ki obvladuje več deset milijonov evrov vreden nepremičninski imperij. V Ljubljani ima tako v lasti poslovno stavbo Rotonda, v Piranu pa hotel Tartini.

Toda zdaj je Ažman, ki se je nedavno tudi preselil na Hrvaško, zašel v težave s slovensko davkarijo.

Finančna uprava RS (Furs) mu je tako pred dnevi blokirala lastniški delež v podjetju Impaktum Investicije, prek katerega obvladuje šest milijonov evrov premoženja. Na njem je vpisala zavarovanje izpolnitve davčne obveznosti, zaradi katerega Ažman tega deleža do nadaljnjega ne sme prodati ali zastaviti za posojilo. Za to potezo se Furs odloči v primeru, ko je davčni postopek tik pred zaključkom, zavezancu pa namerava odmeriti najmanj 50 tisoč evrov dodatnega davka.

Zakaj je Furs pod drobnogled vzel Ažmana, sicer člana ene najbolj premožnih blejskih družin, uradno ni mogoče izvedeti. V podjetju Impaktum Investicije se na naša vprašanja v dveh dneh niso odzvali. Po neuradnih informacijah pa so davčni inšpektorji postopek proti Ažmanu uvedli zaradi domnevno sporne preprodaje enega od zemljišč.

Furs se je vpisal na Ažmanovem lastniškem deležu v podjetju Impaktum Investicije.
Furs se je vpisal na Ažmanovem lastniškem deležu v podjetju Impaktum Investicije.
Ajpes

Za katero zemljišče naj bi šlo in kaj bo na njem zraslo? Kaj vse obsega Ažmanov imperij? In v kateri odmevni aferi ga je bilo mogoče zaslediti pred leti?

Preberite še:
Zadnja odpravnina za Mirka Tuša: koliko milijonov si bo še izplačal

Kdo je Miha Ažman

Za Ažmana je domača javnost prvič slišala leta 2003 ob izbruhu afere Zbiljski gaj. Takrat je šlo v stečaj podjetje Mebles, ki je gradilo varovana stanovanja v naselju ob jezeru v Medvodah. Bodoči stanovalci so vnaprej nakazovali denar za nezgrajene hiše, ki niso bile dokončane, a kupnine kljub temu niso dobili nazaj.

Ažmanovo ime se je pojavilo v povezavi s podjetji, ki so prejela del denarja iz afere in ga porabila za nakup bohinjskega turističnega podjetja Alpinum. To je imelo v lasti hotele na elitnih lokacijah. Delnice Alpinuma so od države kupovala podjetja, ki so bila povezana z Meblesom, enega od njih pa je vodil Ažman. Po prevzemu Alpinuma pa je Ažman celo postal njegov prokurist. Sam je vpletenost v afero Zbiljski gaj večkrat javno zanikal.

Medtem ko je Alpinum končal v rokah tajkuna Zmaga Pačnika, je Ažman postal direktor slovenske podružnice BMW v Sloveniji. V letih 2009 in 2010, ko je vlado vodil Borut Pahor, je bil član upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe (SOD), ki ga je takrat vodil Uroš Rotnik.

Zagrebška poslovna stavba Hoto Business Tower, ki jo je kupil Ažman.
Zagrebška poslovna stavba Hoto Business Tower, ki jo je kupil Ažman.
Instant offices

Preberite še:
Vrnitev kralja betona: "preživel" je Furs, zdaj bo še Avstrijce

Zemljiški posli menedžerjev YES

V tistem času je bil Ažman eden od članov združenja YES, ki je v času Pahorjeve vlade začelo prevzemati pomembne gospodarsko-politične položaje v državi. S kolegi iz združenja YES se je zapletel tudi v afere. Leta 2011 je kot direktor BMW Slovenija kar 15 vozil znamke mini prodal državni Adrii Airways, ki jo je vodil Tadej Tufek, prav tako član YES. Tega so takoj zatem razrešili.

S Tufkom in nekaterimi drugimi člani Združenja YES je Ažman sodeloval v poslih, zaradi katerih naj bi ga pod lupo vzel Furs.

Jedro spora med Fursom in Ažmanom naj bi bilo okoli 3.500 kvadratnih metrov veliko zemljišče v ljubljanski Šiški, na vogalu Celovške ceste in obvoznice pri novem nakupovalnem središču Aleja. Na njem naj bi v prihodnje zrasla kar 100 metrov visoka stolpnica.

Zemljišče ob nakupovalnem središču Aleja, ki je bilo v treh letih kar štirikrat zamenjalo lastnika.
Zemljišče ob nakupovalnem središču Aleja, ki je bilo v treh letih kar štirikrat zamenjalo lastnika.
MOL

Na tem zemljišču bo zrasla 100-metrska stolpnica.
Na tem zemljišču bo zrasla 100-metrska stolpnica.
MOL

To zemljišče je v dobrih treh letih kar štirikrat zamenjalo lastnika:

1. Leta 2017 ga je iz rok propadlega ZIL Inženiringa prevzelo podjetje Terminal 16, ki je bilo v lasti Impaktum Investicij - torej ravno tistega podjetja, ki ga je Furs pred dnevi "zamrznil". Takrat je podjetje obvladovala družina Ažman.

2. Slabo leto dni pozneje je zemljišče kupilo podjetje DRLC, ki ga je obvladoval ljubljanski nepremičninar Jan Pinterič. Tudi on je bil član YES. Cena: 700 tisoč evrov. Že oktobra 2018 ga je Pinterič prodal (nazaj) Ažmanu. 

3. Avgusta 2020 je sledil še en prijateljski posel z zemljiščem. Ažman je namreč podjetje DRLC, ki je bilo njegov lastnik, prodal svoji partnerici in Tufku. Slednji zdaj vodi nekatera Ažmanova podjetja.

4. Le mesec dni pozneje pa je zemljišče dobilo končnega lastnika: podjetje Stolp Severnica, ki ga vodi Pinterič, med njegovimi lastniki pa sta tudi Ažman in Tufek. Zemljišče je bilo takrat v bilancah podjetja ocenjeno na vsega 252 tisoč evrov.

Ena ključnih slovenskih naložb Mihe Ažmana je poslovna stavba Rotonda v Ljubljani.
Ena ključnih slovenskih naložb Mihe Ažmana je poslovna stavba Rotonda v Ljubljani.
Primorske novice

Preberite še:
Zbogom, Istrabenz: bivša utrdba Igorja Bavčarja odhaja v zgodovino

Kaj vse je že kupil Ažman

Namena serije teh preprodaj ni mogoče ugotoviti. Očitno pa so na Fursu ocenili, da je Ažman pri tem plačal premalo davka.

Toda to zemljišče je le ena od številnih nepremičnin, ki so v zadnjih letih postale last Mihe Ažmana oziroma njegove družine:

- leta 2017 je kupil hotel Tartini, ki se nahaja v središču Pirana, v njem pa je 46 sob.

- istega leta je postal lastnik poslovne stavbe Rotonda, ki je bila zgrajena leta 2009 in se nahaja za Bežigradom v Ljubljani, tik ob obvoznici. Zanjo je odštel nekaj manj kot 15 milijonov evrov.

- leta 2019 je kupil poslovno stavbo City Plaza v Zagrebu, v kateri je za več kot 43 tisoč kvadratnih metrov pisarniških in trgovskih površin. Kupnina je po dostopnih podatkih znašala 12 milijonov evrov.

- konec lanskega leta je od Zavarovalnice Sava kupil poslovno stavbo v neposredni bližini ljubljanske železniške postaje.

- julija letos je sledil še nakup stavbe Hoto Business Tower.

Nakup vseh teh nepremičnin so v veliki večini financirali z bančnimi posojili.