Zadnja odpravnina za Mirka Tuša: koliko milijonov si bo še izplačal

Mirko Tuš se je dokončno umaknil iz lastništva trgovske verige, ki jo je ustanovil pred 35 leti, zdaj pa jo prevzema Mercator. Bo pri tem nase prenesel še za več deset milijonov evrov premoženja?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 12. 9. 2024, 05:55


mirko tus
Mirko Tuš (na fotografiji), nekoč najbogatejši Slovenec, se je umaknil iz lastništva Tuš Holdinga. Toda še prej si je pripravil teren za neobdavčena večmilijonska izplačila iz te družbe.
Mediaspeed

Tuš Holding, nekoč krovna družba poslovnega imperija, ki je obsegal trgovsko verigo Engrotuš, zabaviščne centre Planet, bencinske črpalke in mobilnega operaterja, ima novega lastnika. Celjski podjetnik Mirko Tuš se je namreč po 18 letih odločil za dokončen umik iz družbe.

Po tem, ko je vodenje Tuš Holdinga že leta 2019 predal svojemu sinu Andražu Tušu in se upokojil, je temu pred dnevi prepustil še njegovo lastništvo. Za ta korak se je Mirko Tuš odločil v času, ko čakajo na soglasje Agencije za varstvo konkurence (AVK) k pogodbi o prodaji Engrotuša, ki so jo konec lanskega leta sklenili z Mercatorjem. Večino 30 milijonov evrov visoke kupnine bo prejel finančni sklad Alfi, del pa tudi Tuš Holding.

Informacijo o spremembah v lastništvu nam je včeraj potrdil tudi direktor in novi lastnik Tuš Holdinga Andraž Tuš. Kot je pojasnil, gre za pričakovano odločitev očeta, ki je povezana z njegovo upokojitvijo. "Zapira odprte zadeve. Odločil se je za izstop iz lastništva," nam je dejal. Več podrobnosti glede očetovega izstopa ni želel razkriti.

Toda najnovejša poteza Mirka Tuša bi lahko imela še eno ozadje. Lahko bi bila povezana z vprašanjem, kako iz Tuš Holdinga spraviti več deset milijonov evrov premoženja, ki je naenkrat "obtičalo" v družbi.

/
/
Zdravko Primožič/Fpa

Preberite še:
Mirko Tuš trkal na vest delavcev, sam pa Engrotušu dolguje milijon evrov

Našel pot do neobdavčenih izplačil

Celjski podjetnik je imel namreč več možnosti za umik iz lastništva Tuš Holdinga. Svojemu sinu bi lahko delež bodisi prodal bodisi podaril. Odločil se je za dosti bolj neobičajen in zahtevnejši manever, saj je očitno želel, da mu sredstva izplača družba. Uporabil je institut izstopa družbenika, po katerem bo njegov poslovni delež enostavno prenehal.

To je naredil v več korakih:

1) najprej je spremenil statut Tuš Holdinga, da mu je ta sploh omogočal izstop.
2) potem je svoj 100-odstotni delež razdelil, deset odstotkov je prenesel na Andraža Tuša, sam pa je obdržal 90-odstotni delež.
3) takoj zatem je izkoristil novo pridobljeno pravico in izstopil iz lastništva družbe.

Toda pozor. Mirko Tuš je v statut dodal tudi poseben člen, po katerem ima družbenik, ki izstopi iz družbe, "pravico do izplačila ocenjene tržne vrednosti svojega poslovnega deleža", in sicer najpozneje v osmih letih. Ta denar pa mu bo moral izplačati Tuš Holding. Razloge za to, da je izbral takšen manever, gre bržčas iskati v nižji obdavčitvi.

Ker je bil Mirko Tuš več kot 15 let lastnik Tuš Holdinga, mu od kapitalskega dobička pri prodaji deleža ne bo potrebno plačati nobenega davka. Podobno so številni podjetniki delali konec leta 2022, ko so njihova podjetja za visoke zneske odkupovala lastne deleže, sami pa so si na ta način neobdavčeno izplačevali milijonske vsote. Zaradi prepovedi, ki je začela veljati 1. januarja 2023, je Mirko Tuš ta vlak že zamudil.

Tudi zato, ker je Tuš Holding šele nedavno prišel do več deset milijonov evrov vrednega premoženja.

Mirko Tuš je izstopil iz lastništva Tuš Holdinga, njegov 90-odstotni delež pa bo najpozneje v treh mesecih izbrisan.
Mirko Tuš je izstopil iz lastništva Tuš Holdinga, njegov 90-odstotni delež pa bo najpozneje v treh mesecih izbrisan.
Ajpes

Preberite še:
Mirko Tuš se je izvil iz primeža davkarije

Iz davčnih oaz se je vrnil izgubljen denar od blagovnih znamk

Še leta 2022 je bil namreč Tuš Holding le prazna lupina nekoč mogočnega holdinga. Po razprodaji naložb mu je ostalo le še za dobra dva milijona evrov premoženja. Toda to se je "čez noč" spremenilo.

V lanskem letu je družba ustvarila kar 29 milijonov evrov finančnih prihodkov. Kot smo izvedeli, gre za zapoznelo plačilo kupnine za blagovno znamko Tušmobil, ki jo je leta 2015 kupil Telemach. Šlo je za podmizni posel, zaradi katerega sta se zakonca Tuš znašla na zatožni klopi.

Spomnimo, Telemach je pred desetletjem od Tuš Holdinga kupil Tušmobil. Takrat je 110 milijonov evrov visoka kupnina končala pri bankah upnicah skupine Tuš. Vzporedno pa se je Mirko Tuš dogovoril še za prodajo blagovne znamke. Ta je bila v lasti Tuš Holdinga, a sta jo zakonca Tuš pred prodajo prenesla nase. Posel je bil sklenjen v Luksemburgu, prejemnik sredstev pa podjetje iz Hongkonga, za katerim naj bi stala zakonca Tuš.

Leta 2022 sta s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde. Del tega je bilo tudi vračilo povzročene "škode", torej prej omenjene kupnine, ki se je izgubila v davčnih oazah. To je včeraj potrdil tudi Andraž Tuš. "S tožilstvom sem podpisal dogovor, po katerem sem se zavezal, da bodo ta sredstva namenjena poplačilu upnikov Engrotuša," je zagotovil.

Podpis pogodbo o prodaji Engrotuša novembra 2023. Na fotografiji (z leve) Uroš Verbovšek iz sklada Alfi, Andraž Tuš (Engrotuš), Fabris Peruško (Fortenova), Tomislav Kramarić in Hrvoje Bošnjak (oba Mercator).
Podpis pogodbo o prodaji Engrotuša novembra 2023. Na fotografiji (z leve) Uroš Verbovšek iz sklada Alfi, Andraž Tuš (Engrotuš), Fabris Peruško (Fortenova), Tomislav Kramarić in Hrvoje Bošnjak (oba Mercator).
Fortenova

Preberite še:
Razveljavili oprostitev Simoniča, ki naj bi ga podkupil Tuš

Koliko je v resnici vreden Tušev delež?

Toda iz bilance Tuš Holdinga je razvidna nekoliko drugačna slika. Po tej je družba lani ustvarila kar 27,5 milijona evrov dobička, njeno premoženje pa se je povečalo z dveh na 35 milijonov evrov. S tem se je drastično zvišala tudi vrednost 90-odstotnega deleža, ki se mu je "odpovedal" Mirko Tuš in za katerega v zameno pričakuje odškodnino.

Dodaten dobiček bo prinesla tudi prodaja Engrotuša. Tuš Holding naj bi za svoj 20-odstotni delež v trgovski verigi iztržil kar okoli šest milijonov evrov, pri čemer ga je do sedaj vrednotil po bistveno nižji ceni.

Z začetkom leta je Tuš Holding postal tudi lastnik drogerij, ki jih je prevzel od Engrotuša. Z Mercatorjevo kupnino pa bo odkupil še njihove zaloge in osnovna sredstva. Vse to bo zagotovo še dodatno zvišalo ocenjeno vrednost Tuš Holdinga in znesek, ki ga bo ta moral izplačati svojemu ustanovitelju.