Banjalučani in bivši šef Darsa med krizo sklepali milijonske posle

Uradne statistike zaradi korona krize kažejo na umirjanje na trgu nepremičnin, a to ni ustavilo poslovnežev iz Slovenije in Balkana, tudi tistih dvomljivega slovesa, da so v zadnjih mesecih sklepali večmilijonske posle. Največji uspevajo tistim, ki imajo odlične povezave s politiko, tako v Sloveniji kot tujini.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 6. 8. 2020, 05:55


Screenshot 2020-08-05 at 18.39.43
Podjetnika iz Banja Luke sta od znanega ljubljanskega nepremičninarja kupila njegovo rezidenco pod Šmarno goro.
Google

Analizirali smo vse uradno zabeležene transakcije z vilami, stanovanji, stavbami in poslovnimi prostori ter stavbnimi zemljišči v letošnjem letu. Med več tisoč posli smo izbrskali tiste, ki izstopajo tako po vrednosti kot po tem, kdo je njihov prodajalec oziroma kupec.

Med vsemi posebno pozornost vzbuja prodaja vile s posestvom pod Šmarno goro v Ljubljani. Transakcija je bila sklenjena februarja, tik pred začetkom epidemije. Nepremičnino je po naših informacijah za skoraj dva milijona evrov kupilo ljubljansko podjetje Biger v lasti Svetislava Jovanovića in Sladomirja Đurića iz Banja Luke.

Kako sta financirala nakup, ni povsem jasno. Njuno slovensko podjetje je v lanskem letu ustvarilo vsega 63.000 evrov prihodkov in je imelo okoli 60.000 evrov premoženja. Na kupljeni nepremičnini ni novih hipotek.

Vse poti vodijo v Banja Luko

Središče njunega poslovanja je v Banja Luki. Lani sta vzbudila pozornost lokalne poslovne javnosti z nakupom večjega paketa delnic banjaluške Nove banke, največje banke v Republiki Srbski, ki jo nadzorujejo poslovneži, tesno povezani z nekdanjim dolgoletnim predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom. Eden od njih je v Sloveniji že dobro poznani Mladen Milanović Kaja, ki ima v lasti Komunalno podjetje Ljubljana (KPL) in več drugih podjetij v Ljubljani. Sodeč po poslovni aktivnosti je v odličnih odnosih z Mestno občino Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića.

Podjetnika iz Banja Luke bosta v Ljubljani očitno gradila stanovanjsko sosesko Tacenski vrtovi.
Podjetnika iz Banja Luke bosta v Ljubljani očitno gradila stanovanjsko sosesko Tacenski vrtovi.
Givo Real

/
/
Givo Real

Vilo v Tacnu sta Jovanović in Đurić kupila od znanega ljubljanskega nepremičninarja Joška Vidriha, ki se je v preteklosti prek skupine Givo lotil več velikih nepremičninskih projektov. Dolgo časa je posloval prek Cipra, v zadnjih letih pa se je znašel v davčnem inšpekcijskem nadzoru in imel težave z upniki, med drugim Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Iz podatkov, ki smo jih zbrali v uredništvu, izhaja, da je bila prodaja vile le uvod v večje posle. Joško Vidrih je namreč podjetnikoma iz Banja Luke maja letos prodal projektno podjetje Tacenski vrtovi, prek katerega je v Ljubljani načrtoval gradnjo osem vila blokov z 32 stanovanji. Pred nekaj dnevi sta podjetnika iz Banja Luke dobila še enega partnerja. Tretjino lastništva Tacenskih vrtov sta prepustila podjetju Ban Gradnja iz Banja Luke, ki ga obvladuje Nenad Babić, še eden večjih lastnikov banjaluške Nove Banke.

Vila trgovca z elektriko na Bledu 

Vila Ciklama na Bledu, ki je bila do sedaj v lasti trgovca z elektriko Veljka Karasa.
Vila Ciklama na Bledu, ki je bila do sedaj v lasti trgovca z elektriko Veljka Karasa.
Primož Lavre

/
/
Google

Okoli dva milijona evrov bo s prodajo svoje luksuzne nepremičnine iztržil tudi poslovnež Veljko Karas, v preteklosti tesno povezan s tako imenovanim kraljem šaleške doline, danes že pokojnim Ivanom Atelškom, in Petrom Kotarjem, enim glavnih osumljencev afere Teš.

Po naših podatkih se je Karas maja letos dogovoril o prodaji vile Ciklama na Bledu. Gre za obnovljeno vilo, tik ob gozdu v bližini Grand hotela Toplice, veliko 396 kvadratnih metrov. Komu jo je prodal, ni znano, saj do prepisa lastništva še ni prišlo. Na nepremičnini je bil sicer od leta 2012 vpisan dva milijona evrov visok zemljiški dolg, ki so ga v preteklosti zlasti premožneži uporabljali za zaščito svojih nepremičnin pred upniki.

V zadnjem času mu posel ne gre prav dobro. Karasovo podjetje Eco 1000 je v lanskem letu ustvarilo dobrih 17.000 evrov prihodkov, v začetku leta pa je imelo celo blokiran račun. Skupaj z lobistom Dragom Isajlovićem je sicer še pred nekaj leti skušal prek današnjega predsednika uprave Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Stojana Nikolića tej državni družbi prodajati električno energijo iz Romunije. 

Nekdanji šef Darsa kupil nadškofijske prostore

Poslovna stavba v središču Maribora, ki jo je kupil nekdanji šef Darsa.
Poslovna stavba v središču Maribora, ki jo je kupil nekdanji šef Darsa.
Google

Veliki met je letos spomladi uspel tudi nekdanjemu predsedniku uprave Darsa Matjažu Knezu. Skupaj s partnerjem iz Avstrije je od Cerkve kupil več poslopij v središču Maribora, tik ob Stolni župniji in sedežu Pošte Slovenije.

Podjetje Wegraz-Slo, ki je v solasti Kneza in nepremičninske družbe Wegraz iz Gradca, je 1,3 milijona evrov vredno pogodbo o nakupu nepremičnin podpisalo 11. marca, dan pred uradno razglasitvijo epidemije. Prodala mu jih je Nadškofija Maribor, ki je v preteklosti zaradi bankrota že morala prodajati številne nepremičnine, veliko teh pa je kupovala ravno graška škofija.

Matjaž Knez, ki je Dars vodil v času druge Janševe vlade, se je v zadnjem času pojavil kot eden od kandidatov za novega predsednika uprave podjetja 2TDK, ki v imenu države gradi 1,2 milijarde evrov vreden projekt drugega tira. Na tem položaju naj bi ga želeli nekateri posamezniki iz največje koalicijske stranke SDS. Knez je sicer v preteklosti vodil podjetji Gradis Nova in SCT Maribor. 

Skrivnostni lastniki nekdanjega hotela Slavija

Novega lastnika dobiva nekdanji hotel Slavija v Mariboru.
Novega lastnika dobiva nekdanji hotel Slavija v Mariboru.
PCSlavija

Do sedaj največji posel v letošnjem letu, v vrednosti 8,3 milijona evrov, je bil ravno tako sklenjen v Mariboru. Novega lastnika dobiva 13-nadstropna stolpnica z garažno hišo na Ulici Vita Kraigherja. Kdo jo kupuje, ni povsem jasno, saj je na njej za zdaj vpisal le zaznambo za pridobitev lastninske pravice.

Stavba, v kateri je bil nekdaj hotel Slavija, je bila do sedaj v lasti podjetja Nereus, ki ga vodi kungoški podjetnik Renato Hlade, pred leti kandidat SDS na lokalnih volitvah. Njegovo ime se je pojavilo tudi v preiskavi suma korupcije pri sklepanju bančnih kreditov, ki jo je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) začel na pobudo Veselina Djurovića iz družbe Agroruše. Hlade je bil eden od osumljenih.

Že leta 2007 je hotel Slavija od državnega Hita kupil mariborski gradbinec Konstruktor, pri poslu pa naj bi mu izdatno pomagala mariborska družina Petek. Ko je Konstruktor končal v stečaju, je nepremičnino zasegla lizinška hiša, leta 2016 pa jo je kupil Hlade. Njegovo podjetje Nereus je hotel konec lanskega leta v bilancah vrednotilo na okoli sedem milijonov evrov, ob tem pa je imelo za okoli 3,6 milijona evrov finančnih obveznosti.

Kdo kupuje zemljišča v Ljubljani?

Za zdaj je skrito tudi ime bodočega lastnika okoli 17.500 kvadratnih metrov velikega kmetijskega zemljišča na vzhodu Ljubljane, tik ob industrijski coni Črnuče. Posel, ki je bil sklenjen aprila letos, ne bi bil nič nenavadnega, če ga dosedanji lastnik ne bi prodal za kar 5,2 milijona evrov, torej za okoli 300 evrov na kvadratni meter. Prodana zemljišča so sicer del območja, za katerega je predviden nov podrobni prostorski občinski načrt (OPPN).

/
/
Google

Zemljišča se nahajajo tik ob Brnčičevi ulici.
Zemljišča se nahajajo tik ob Brnčičevi ulici.
Google

Nov načrt je v pripravi tudi za bližnja zemljišča, ki so v lasti Tovarne asfalta Črnuče (TAČ) in na katerih danes deluje betonarna. TAČ je sicer leta 2018 končal v lasti zgoraj omenjenega poslovneža Mladena Milanovića Kaje.

Prostore Hita kupil njegov nekdanji prvi nadzornik

Zaradi poslabšanja poslovanja je novogoriški Hit že dlje časa prisiljen prodajati svoje premoženje. Tako je nedavno za 1,64 milijona evrov prodal industrijske prostore v Šempetru pri Gorici. Kupilo jih je podjetje Intra Lighting, ki ga vodi Marino Furlan, sicer nekdanji predsednik nadzornega sveta Hita.

Intra Lighting je prostore kupil zaradi vse večjega števila naročil in posledično prostorske stiske. Proizvodnjo, ki je do sedaj potekala v Mirnu, namerava preseliti na območje v Šempetru pri Gorici, kjer že ima upravne in skladiščne prostore, in tako podjetje združiti na eni lokaciji. V lanskem letu je z 200 zaposlenimi ustvaril 33 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je osem odstotkov več kot leto pred tem.

V nadaljevanju predstavljamo še druge večje nepremičninske posle, katerih vrednost presega milijon evrov:

1) Lastnik kabelskega operaterja Elta iz Izole Aco Kabanica je od Milana Mandarića v začetku maja za 2,5 milijona evrov kupil zemljišča v Kopru, na katerem bi moral zrasti poslovno-stanovanjski kompleks Toncity.

Na tem zemljišču v Kopru naj bi Aco Kabanica gradil poslovno-stanovanjsko sosesko.
Na tem zemljišču v Kopru naj bi Aco Kabanica gradil poslovno-stanovanjsko sosesko.
Google maps

V istem mesecu je od obalnega nepremičninarja Gašparja Gašparja Mišiča kupil 3-nadstropno vilo tik ob portoroški promenadi, zanjo pa odštel 1,6 milijona evrov.

Vila v Portorožu je bila prodana 1,6 milijona evrov.
Vila v Portorožu je bila prodana 1,6 milijona evrov.
google maps

Izolski podjetnik je pred mesecem dni postal tudi glavni financer nepremičninskega projekta Nova Devetka v središču Ljubljane.

2) Litijsko gradbeno podjetje Trgograd v lasti Andreja Poglajna je za okoli 1,5 milijona evrov prodalo več poslovnih prostorov oziroma stanovanj v stanovanjsko-poslovni soseski Šmartinka v Ljubljani, ki naj bi bila dokončana prihodnje leto.

3) Podjetje MBJ3, ki ga vodita Avstrijca Ulrich Egger in Amel Begic, je marca postalo lastnik poslovne stavbe na Jezdarski ulici v Mariboru. Zanjo je prejšnjemu lastniku plačalo 1,65 milijona evrov.

/
/
Google

4) Skupina Fragmat, ki izdeluje izolacijske materiale za uporabo v gradbeništvu in zaposluje več kot 200 ljudi, je aprila kupila poslovne prostore na Uncu. Za 1,3 milijona evrov jim jih je prodal tamkajšnji razvojni center Intech-Les.

5) Na AMZS so marca postali lastniki prostorov v stavbi na Dunajski cesti 128A v Ljubljani, ki so bili do tedaj v lasti lizinške hiše. Zanje so plačali 1,39 milijona evrov.

6) Nadaljuje se prodaja nepremičnin v poslovni coni Brnik v neposredni bližini letališča. Od družbe Raiffeisen Leasing je junija okoli 10 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče kupilo podjetje Klas Metal, ki se ukvarja z obdelavo pločevine in elektrostatičnim lakiranjem. Zanje je plačalo 1,6 milijona evrov.

7) Med največjimi posli v letošnjem letu so tudi prodaje Tuševih trgovskih centrov. Kot smo poročali, so se upniki skupine Tuš dogovorili, da bo do poplačila dolgov prišlo tudi prek prodaje nepremičnin. Tako so nove lastnike dobili trgovski prostori v Ljubljani, Mariboru, Slovenski Bistrici in Gornji Radgoni, skupna vrednost poslov pa je znašala nekaj več kot 15 milijonov evrov.