Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

Kaj so glavni akterji korupcijske afere naredili z vilami, apartmaji, vikendi in drugim luksuznim premoženjem v Sloveniji in na hrvaških otokih?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 29. 5. 2020, 05:55


vila boštjan
Boštjan Kotar je v začetku lanskega leta poskrbel za lastništvo družinske hiše v ljubljanskem Podutiku.
google street view

Specializirano državno tožilstvo, ki je v tem tednu na okrožno sodišče v Celju vložilo obtožnico v zadevi TEŠ6, bo imelo velike težave pri morebitnem zasegu premoženja obtožencev.

Trije glavni akterji korupcijske afere desetletja, pri kateri naj bi prišlo do več kot 250 milijonov evrov vrednega oškodovanja, so namreč večino svojega premoženja še med dolgotrajno preiskavo umaknili na varno pred državo. To so:

- Uroš Rotnik, nekdanji prvi mož Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) in oče projekta TEŠ6.

- poslovnež in lobist Peter Kotar, ključni svetovalec pri projektu TEŠ6 in oseba za zvezo. Delal je tako za eno kot drugo stran, pri tem pa ustvarjal večmilijonske zaslužke.

- njegov sin Boštjan Kotar, direktor podjetja CEE, hišnega inženirja TEŠ, ki je pripravljalo razpis za izbiro dobavitelja opreme za šesti blok.

Vile, apartmaje in druge nepremičnine v Sloveniji in na Hrvaškem so prepisali na najožje sorodnike, tudi mladoletne osebe, ali pa jih kako drugače zavarovali pred zasegom. Izginile so tudi sledi za podjetji v tujini.

Preberite še:

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Zaščitil družinsko hišo in apartma na Krku

Glavna tarča tožilstva in prvoobtoženi je Uroš Rotnik, ki je imel v rokah ključne vzvode pri projektu TEŠ6. Pri njem so odkrili tudi največ nepojasnjenega premoženja. 

Uroš Rotnik
Uroš Rotnik
STA

Po tem, ko so kriminalisti začeli preiskovati sume, da je pri projektu prišlo do izplačila podkupnin, je namreč njegove osebne finance začela pregledovati Finančna uprava RS (Furs). Ugotovila je, da je v obdobju od 2007 do 2011, ko se je gradil šesti blok termoelektrarne, razlika med njegovim premoženjem in uradno prijavljenimi prihodki znašala kar 4,73 milijona evrov.

Družinsko hišo v Šoštanju je Uroš Rotnik rešil pred zasegom.
Družinsko hišo v Šoštanju je Uroš Rotnik rešil pred zasegom.
google street view

Večino nepremičnega premoženja je Rotnik zaščitil pred zasegom. Najprej je poskrbel za družinsko hišo v Šoštanju. Konec aprila 2018, ko je bila zadeva TEŠ6 še v sodni preiskavi, celjski kriminalisti pa so spisali dopolnitev kazenske ovadbe, je Rotnik polovico hiše prepustil ostalim članom družine. Ti so na več kot 280 kvadratnih metrov veliko hišo vpisali dosmrtno brezplačno služnost in pravico uporabe. 

Na enak način je Rotnik zaščitil tudi apartma v Moravskih Toplicah in apartmajsko stanovanje v hiši v Vantačićih, vasici na otoku Krk. V isti zgradbi so si apartmaje leta 2007 omislili trije drugi igralci iz afere TEŠ6: že omenjeni Peter Kotar, nekdanji prvi nadzornik TEŠ Ivan Atelšek in Milan Medved, nekdanji prvi mož Premogovnika Velenje v času gradnje projekta TEŠ6. 

Apartmajska hiša na otoku Krk, v kateri imajo apartmaje Uroš Rotnik, Peter Kotar in Milan Medved.
Apartmajska hiša na otoku Krk, v kateri imajo apartmaje Uroš Rotnik, Peter Kotar in Milan Medved.
google street view

Nepremičnini v Šoštanju in na Krku je Rotnik dodatno zaščitil še s 400.000 evrov vredno hipoteko, ki jo je nanju vpisal hrvaški poslovnež Alexander Hrkač. Gre za ključno pričo Rotnikove obrambe v postopku dokazovanju izvora njegovega premoženja pred Fursom, v katerem je bil marca letos obsojen krive izpovedbe. Rotnik je namreč preiskovalcem zatrjeval, da je večino več milijonov evrov vrednega premoženja ustvaril z borznimi posli na Balkanu.

Poslovni imperij Petra Kotarja pred bankrotom

Vedno manj vidnega premoženja ima tudi Peter Kotar, dolgoletna "siva eminenca" slovenske energetike, ki je v času, ko se je v Šoštanju gradil šesti blok, razpolagal z velikimi količinami gotovine. Včeraj smo razkrili, da so njegova podjetja prek družbe Elite Trading Company Inc, ki je bila registrirana v ameriški zvezni državi Nevada, obrnila najmanj tri milijone evrov

Peter Kotar
Peter Kotar
Mediaspeed

Osrednje Kotarjevo podjetje Sol Intercontinental, ki je imelo na vrhuncu leta 2008 skoraj devet milijonov evrov prihodkov, danes praktično ne posluje več. Že dalj časa ima likvidnostne težave, po javno dostopnih podatkih pa ima tudi visoke neporavnane davčne obveznosti, ki znašajo med 300 in 500 tisoč evri. Podjetje CEE, ki je sodelovalo pri vseh fazah priprave projekta TEŠ6 in za katerega so delali trije obtoženi, je od novembra 2015 v postopku likvidacije.

Že leta 2016 je v stečaju končalo trboveljsko podjetje STTIM, ki je bilo v lasti Petra in Boštjana Kotarja. Upniki, tudi družina Kotar, so prijavili za skoraj sedem milijonov evrov terjatev. Stečajna masa je bila povsem prazna.

V lanskem letu je Sol Intercontinental ostal tudi brez vseh nepremičnin. Po naših podatkih so poslovne prostore in stanovanja prodajali na javni dražbi. Pomemben del je kupila družina velenjskega nepremičninskega poslovneža Tomaža Ročnika.

Poslovna stavba za Bežigradom v Ljubljani, kjer je že vrsto let sedež podjetja Sol Intercontinental.
Poslovna stavba za Bežigradom v Ljubljani, kjer je že vrsto let sedež podjetja Sol Intercontinental.
google street view

Izbrisali podjetje na Hrvaškem

Medtem so že pred časom izginile sledi za posli in premoženjem na Hrvaškem. Družina Kotar je imela namreč od leta 1999 v Novigradu registrirano podjetje Sol Intercontinental, ki ga je vodil Anđelo Brščić, sicer oče Bernarda Brščiča, predsednika skrajno desne politične stranke Domovinska liga.

S kakšnimi posli se je ukvarjalo hrvaško podjetje in kolikšne prihodke je ustvarjalo, ni znano. V začetku leta 2013 pa so se očitno odločili, da ga izbrišejo. Za direktorico so imenovali v poslovni javnosti skorajda neznano Ljubljančanko, ki domuje v enem od blokov na Celovški cesti v Ljubljani. Leto dni pozneje so podjetje izbrisali iz poslovnega registra.

Boštjan Kotar ima že dalj časa prijavljeno stalno prebivališče v Srbiji, v manjši pritlični hiši na obrobju Beograda.
Boštjan Kotar ima že dalj časa prijavljeno stalno prebivališče v Srbiji, v manjši pritlični hiši na obrobju Beograda.
google street view

Na sivem trgu si je izposojal denar

Ko se je njegov poslovni imperij podiral, sta tako Peter Kotar kot tudi njegov sin Boštjan Kotar poskrbela za družinske nepremičnine. Vikend na Korčuli, ki ga je Peter Kotar kupil od svojega podjetja Sol Intercontinental, je leta 2016 podaril štirim mladoletnim sorodnikom. Apartmajsko stanovanje v Vantačićih, kjer imajo apartmaje tudi drugi akterji afere TEŠ6, je medtem že od samega začetka pisan na njegovo hčer Barbaro Kotar.

Več težav je imel pri nepremičninah v Sloveniji. Tako vila v Rožni dolini kot luksuzna poslovna stavba za Bežigradom v Ljubljani, kjer je že vrsto let sedež podjetja Sol Intercontinental, zaenkrat ostajata v lasti Petra Kotarja. Toda na njej so vpisane številne hipoteke upnikov, ki so že večkrat sprožili izvršbe.

Iz dokumentacije je razvidno, da si je Kotar za poplačilo upnikov izposojal denar na sivem trgu. Od Metalke Commerce, ki jo obvladuje podjetnik Marjan Pišljar, si je izposodil okoli 400 tisoč evrov. Konec lanskega leta pa je pri skupini ljubljanskih podjetnikov najel pol milijona evrov visoko posojilo.

Na vili Petra Kotarja v Rožni dolini so vpisane številne hipoteke.
Na vili Petra Kotarja v Rožni dolini so vpisane številne hipoteke.
google street view

Takoj po hišnih preiskavah rešil vilo v Kranjski Gori

Boštjan Kotar je bil pri zaščiti premoženja spretnejši. Lastništvo družinske hiše v ljubljanskem Podutiku je prenesel na otroke in hkrati na nepremičnini vknjižil dosmrtno služnost. To je naredil v začetku lanskega leta.

Poskrbel je tudi za več kot 300 kvadratnih metrov veliko vilo v Kranjski Gori s pogledom na jezero Jasna. Junija 2012, le nekaj dni po prvih hišnih preiskavah v zadevi TEŠ6, je nanjo vpisal 1,3 milijona evrov visok zemljiški dolg, ki je bil takrat priljubljeno orodje za zaščito nepremičnin pred državo in drugimi upniki. Vilo v Kranjski Gori je leta 2018 prodal uspešnemu podjetniku iz Ljubljane.

Boštjan Kotar je zaščitil tudi vilo v Kranjski Gori, s pogledom na jezero Jasna.
Boštjan Kotar je zaščitil tudi vilo v Kranjski Gori, s pogledom na jezero Jasna.
Primož Lavre

Boštjan Kotar, ki ima uradno prebivališče že dalj časa prijavljeno v Srbiji, v manjši pritlični hiši na obrobju Beograda, je bil nekdaj tudi lastnik rdečega ferrarija 458 italia s švicarsko registracijo. Osnovna cena tega prestižnega avtomobila, ki doseže hitrost sto kilometrov na uro v pičlih 3,4 sekunde, je leta 2010 znašala okrog 200 tisoč evrov.