Segel je v roke Mandariću, Gašparju Mišiču in znani odvetnici

Stari znanec iz poslov Telekoma Slovenije na Balkanu je v zadnjih mesecih postal eden največjih igralcev na slovenskem nepremičninskem trgu.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 24. 7. 2020, 05:55


Aco Kabanica je direktor in lastnik manjšega kabelskega operaterja Elta iz Izole, eden redkih, ki se še upira prevladi Telemacha, največjega igralca na trgu.

Pred več kot desetletjem se je zapletel tudi v boj s Telekomom Slovenije. Ko je naš nacionalni operater v času uprave Bojana Dremlja kupoval operaterje v Bosni in Hercegovini, je ogrozil položaj tamkajšnjega podjetja Elta-Kabel v lasti Kabanice. A to očitno ni bila ovira, da čez nekaj let združi moči pri poslih v Sloveniji z Boštjanom Kraljem, nekdanjim ključnim operativcem Telekoma v več sto milijonov evrov vrednih nakupih na Balkanu.

Aco Kabanica, novi nepremičninski mogotec
Aco Kabanica, novi nepremičninski mogotec
osebni arhiv

Kabanica trdi, da boj proti Telekomu in današnje sodelovanje z nekdanjimi telekomovci nista povezana. "Skromna sredstva namenimo za nakup kakšnih delnic po lastni presoji, da smo prisotni na trgu," je pojasnil nakup solastniškega deleža v Kraljevem podjetju.

V zadnjih mesecih pa je pogumno stopil na slovenski nepremičninski trg. Izbira projektov je zanimiva.

V Kopru bi gradil stanovanja

V začetku maja je kupil enega od nasedlih nepremičninskih projektov srbsko-ameriškega poslovneža Milana Mandarića, ki se že nekaj časa poslavlja od Slovenije.

Milan Mandarić se že dalj časa umika iz Slovenije.
Milan Mandarić se že dalj časa umika iz Slovenije.
/

Kabanica je postal lastnik zemljišča v središču Kopru, na katerem bi moral zrasti poslovno-stanovanjski kompleks Toncity. Zanj je po naših informacijah odštel najmanj 2,5 milijona evrov in obenem napovedal, da bo v naslednjih letih v gradnjo stanovanj na Obali vložil od 50 do 100 milijonov evrov.

V Kopru je imel srbsko-ameriški poslovnež velike načrte, a so se izjalovili.
V Kopru je imel srbsko-ameriški poslovnež velike načrte, a so se izjalovili.
Google maps

Mandarić s projektom Toncity ni imel veliko sreče. Lotil se ga je še v času, ko je bil mecen koprskega nogometnega prvoligaša. Ko se je sprl z nekdanjim dolgoletnim županom Borisom Popovičem, pa se je zapletlo tudi pri nepremičninskem projektu. Občinski svet je na koncu zemljišče spremenil v park.

Nekaj dni po nakupu Mandarićevega zemljišča je Aco Kabanica podpisal novo prodajno pogodbo. Od obalnega nepremičninarja Gašparja Gašparja Mišiča je kupil nepremičnino v Portorožu. Za 3-nadstropno vilo tik ob promenadi, ki je bila zgrajena leta 1970 in ima okoli 400 kvadratnih metrov površin, je Kabanica po naših podatkih plačal 1,6 milijona evrov.

Gašparju Gašparju Mišiču je uspel nov velik posel. Podjetniku iz Izole je za 1,6 milijona evrov prodal vilo v Portorožu.
Gašparju Gašparju Mišiču je uspel nov velik posel. Podjetniku iz Izole je za 1,6 milijona evrov prodal vilo v Portorožu.
google maps

Že konec lanskega leta je na dražbi koprske občine kupil tudi dve stanovanji v poslovno-stanovanjski stavbi v Bertokih. Zanju je odštel nekaj manj kot 180.000 evrov in sta potrebni temeljite prenove.

Zamenjal Raša Nesterovića

Donosno naložbo je izolski podjetnik našel tudi v središču Ljubljane. V začetku meseca je postal glavni financer nepremičninskega projekta Nova Devetka.

Gradnja prestižnega večstanovanjskega objekta v Knafljevem prehodu, enem od najbolj priljubljenih shajališč v prestolnici, se je začela že pred časom, vendar so jo zaustavila nesoglasja med številnimi solastniki zemljišč, kriza po letu 2008 in druge težave različnih investitorjev.

Lastnica projektne družbe Carmen Dobnik, sicer znana ljubljanska odvetnica, je že lani napovedovala, da so tik pred razrešitvijo težav in da se bo projekt premaknil z mrtve točke. Takrat je našla tudi financerje, in sicer Mateja Erjavca, odvetnika in predsednika Košarkarske zveze Slovenije (KZS), in Raša Nesterovića, nekdanjega košarkarskega reprezentanta, ki je vrsto let igral v ligi NBA, zdaj pa je generalni sekretar na KZS, torej Erjavčeva desna roka.

Po dobrem letu dni sta se Erjavec in Nesterović iz projekta umaknila. Namesto njiju je financiranje projekta prevzel Aco Kabanica, ki je Dobnikovi za leto dni posodil 1,6 milijona evrov. V tem času pa bo dobil še devet odstotkov oziroma 144 tisoč evrov obresti. "Prišlo je do zamenjave financerja," je potrdila Dobnikova. Dodala je, da so se s Kabanico "slučajno našli in dogovorili za sodelovanje".

Kabanica je bil o njegovem sodelovanju pri projektu Nova Devetka bolj skrivnosten. Poudaril je, da je projekt "samo finančna garancija drugemu poslovnemu dogodku". Več ni želel razkriti.

Ljubljanska odvetnica je našla novega financerja, ki je skrivnosten o ozadju posla.
Ljubljanska odvetnica je našla novega financerja, ki je skrivnosten o ozadju posla.
google maps

Sanjski posel s Telekomom Srbije

Ob tem se zastavlja vprašanje, od kod podjetniku iz Izole naenkrat toliko denarja? Njegov kabelski operater Elta je namreč v lanskem letu z 12 zaposlenimi ustvaril 1,3 milijona evrov prihodkov in šest tisoč evrov dobička. 

"Če sledite zgodovino, sem lastnik najstarejšega telekomunikacijskega podjetja v Sloveniji Elta. Poleg tega sem bodisi lastnik ali solastnik več telekomunikacijskih podjetij v širši regiji, ki so v preteklih letih ustvarili visoke donose, kakor je to običajno v telekomunikacijah," je pojasnil.

Odgovor bi se lahko skrival v Bosni in Hercegovini. Lani jeseni je namreč podjetje M:TEL, ki je v lasti Telekoma Srbije, oznanilo, da se je dogovorilo za nakup podjetja Elta-Kabel. Koliko je plačalo zanj in ali je bil Kabanica edini lastnik bosanskega podjetja, ni znano. Po dostopnih podatkih pa je imelo za okoli 25 milijonov evrov premoženja in praktično nič dolga.

"Že 30 let sem rezident Republike Slovenije in vsi poslovni dogodki so obdavčeni izključno v Sloveniji. Sem nasprotnik davčnih oaz," je dodal Kabanica.