Zakaj RTV prenaša Ruparjeve shode, Jenullovih pa ni #komentar

Pavel Rupar je po prvem shodu gostoval v Odmevih. Jaša Jenull je studio Tarče prvič videl šele po stotih shodih in zamenjavi oblasti - ko se je moral zagovarjati, zakaj ne protestira proti Golobovi vladi.

Avtor: Primož Cirman
torek, 28. 2. 2023, 14:20


pavel rupar upokojenci shod sds m24
Ruparjev drugi shod bo RTV prenašala v živo. Jenulla nikoli niso vabili v Odmeve in druge pogovorne oddaje, četudi takrat na Kolodvorski ni bilo ne duha ne sluha o urbanijah in svetinah in so bili tam – "naši".
M24

Jutri bo v Ljubljani shod upokojencev. Dogodek seveda nima nobene zveze s SDS. Razen tega, da ga uradno organizira njen nekdanji poslanec Pavel Rupar. Razen tega, da avtobusne prevoze do Trga republike urejajo člani SDS. In razen tega, da je bilo na prvem podobnem shodu pred mesecem dni mogoče videti natisnjene transparente, ki so bili verjetno izdelani na Trstenjakovi.

Janševa ekipa, zadolžena za zbiranje in mobiliziranje množic, je že v polnem pogonu. Rupar bo vsak mesec pred parlamentom, Aleš Primc in Vili Kovačič pa pred magistratom. Podmladek SDS napoveduje shod pred gradbiščem hitre ceste na Koroškem. Vse je isto kot pozimi leta 2009, ko je Janša po volilnem porazu, ki sta mu sledila gospodarska in socialna kriza, "pričakoval, da se spomladi vidimo na ulicah in trgih". Takrat "je bilo treba ponoviti nekatere lekcije izpred dvajsetih let", danes si "zajci sami pečejo raženj". Novo je le to, da bo Ruparjev shod prenašala RTV Slovenija. 

To seveda ni presenečenje. Uroš Urbanija je človek na misiji. Za direktorja nacionalne televizije je bil nastavljen izključno zato, da jo v takšnih trenutkih zlorabi za strankarske interese. Vse to je pričakovano, zato se je nelogično nad tem zgražati. Bistvo je namreč drugje. Recimo pri vprašanju, zakaj RTV Slovenija v obdobju 2020-2022 nikoli ni prenašala protestov petkovih kolesarjev.

Janševi vojaki, ki so prevzeli RTV Slovenija: Uroš Urbanija, Andrej Grah Whatmough in Peter Gregorčič.
Janševi vojaki, ki so prevzeli RTV Slovenija: Uroš Urbanija, Andrej Grah Whatmough in Peter Gregorčič.
Bobo

Preberite še:
Za javni, ne Janšev RTV! #komentar

Se spomnite Janševe vojne z mediji? 

Uničenje informativnega programa RTV, kot smo ga poznali, je le končna posledica Janševe vojne z mediji, ki se je spomladi 2020 začela s prvimi čivki o "širjenju virusa", zloglasno basnijo na spletnih straneh vlade in depešo o "komunistični RTV". Nadaljevala se je s poizkusom sprememb medijske zakonodaje, ki bi javni denar kanalizirale v medijski aparat SDS, in napadom na Slovensko tiskovno agencijo (STA). Temu so sledili pritiski na lastnike Pop TV in drugih medijev. 

Danes pozabljamo, da je bila ves ta čas RTV Slovenija uradno "svobodno ozemlje". Jeseni 2020 je propadel prvi poizkus zamenjave nekdanjega generalnega direktorja Igorja Kadunca. Njegov naslednik Andrej Grah Whatmough, ki je pripeljal Urbanijo, je poln mandat dobil šele konec aprila 2021. Še pol leta je trajalo, da je prišlo do zamenjave na položaju odgovorne urednice dnevno-informativnega programa. Janšev valjar je tako svoje delo dejansko končal šele pred nekaj meseci. Nekdanja Janševa medijska operativka Ksenija Koren je recimo na RTV Slovenija šele od lanskega oktobra. 

Ves ta čas, med aprilom 2020 in 2022, so se v Ljubljani praktično vsak petek zbirali protestniki. Bili so dnevi, ko jih je bilo več kot deset tisoč, nekajkrat več, kot jih je pred mesecem dni zbral Rupar. Tam so bili v soncu, dežju ali snegu. Pregnale jih niso ne ograje ne globe. Po vseh kriterijih, ki veljajo danes, bi si večina Jenullovih shodov zaslužila neposredne prenose. 

Pavel Rupar je pred desetletji izstopil iz SDS, a je očitno ohranil tesen odnos z njenim trdim jedrom. Na fotografiji še Jože Tanko in Jožef Jerovšek.
Pavel Rupar je pred desetletji izstopil iz SDS, a je očitno ohranil tesen odnos z njenim trdim jedrom. Na fotografiji še Jože Tanko in Jožef Jerovšek.
Bobo

Preberite še:
Ali Tomašič in Možina verjameta, da Zemlja ni okrogla? #kolumna

Jenulla ni bilo v Odmevih tudi pod "našimi"

V čem je bila torej težava? Zakaj prenosov shodov ni bilo, četudi se je od nastopa Ivana Galeta v Tarči vsak petkov pohod po Ljubljani končal s ploskanjem pred zgradbo na Kolodvorski 2-4? Ker je uredništvo RTV ves čas delovalo, kot da si te podpore v resnici ne želi. 

Več protestniške ljubezni do nacionalke je namreč pomenilo še več Janševega zlivanja gnojnice po nacionalki. Že dajanje pozornosti "ljubitelju prašičev", kot so Jašo Jenulla zmerjali v SDS, je bil razlog za "fatvo". Beri: vpis v dosje sovražnikov naroda, najmanj en "kompromat" na Nova24TV in pljuvanje na Twitterju. Četudi je bil cilj SDS, celovito čiščenje uredništva, od začetka jasen, so se na RTV številni slepili, da do tega vendarle ne more priti. Eni zaradi iskrene naivnosti, drugi zaradi lastnih pragmatičnih interesov. Tretji so bili žrtev sindroma segrete žabe, četrti so špekulirali. 

Razlika ne bi mogla biti bolj očitna. Pavel Rupar, del aparata, ki je tri leta pljuval in zmerjal novinarje RTV, je po prvem (!) shodu gostoval v Odmevih, po njem pa v Tarči. Jenull, najvidnejši član skupine, ki je vsak petek ploskala pred pisarnami novinarjev RTV, je studio Tarče prvič od znotraj videl šele po zamenjavi oblasti. Takrat, ko se je moral zagovarjati, zakaj ne protestira proti Golobovi vladi zaradi – pazite - pregovarjanj okrog varovanja predsednika vlade. Ruparjev drugi shod bo RTV prenašala v živo. Jenulla nikoli niso vabili v Odmeve in druge pogovorne oddaje, četudi takrat na Kolodvorski ni bilo ne duha ne sluha o urbanijah in svetinah in so bili tam – "naši". 

Jaša Jenull
Jaša Jenull
Šimen Zupančič

Preberite še:
Od Janše in Požarja do urednice na RTV

Enaki do vseh – tudi do tistih, ki nas uničujejo

Z lahkoto si je mogoče predstavljati, da bi ideji o prenosu kakšnega Jenullovega shoda v obdobju 2020-2022 glasno nasprotoval tudi kdo od tistih, ki danes v javnosti velja za ikono boja za svobodo RTV. Ker to ne bi bilo v skladu s standardi. Ker ne želimo delati reklame "ekstremnim levičarjem". Ker je Jenull sporen lik. Ker ni snemalcev. Ker bo Janša prenehal plačevati naročnino. Ker se ne želimo opredeljevati, ampak le delati svoje. Ker smo na RTV "enaki od vseh". Tako do tistih, ki nam ploskajo pod okni, s srcem podpirajo naš boj za preživetje in so šli za nas na referendum, kot do tistih, ki nas želijo uničiti.

In prav v tem refleksu se skriva ključna skrivnost Janševih uspehov, ta najpomembnejša razlika med slovensko desnico in levico, če hočete. Prvi zelo dobro vedo, kaj delajo, drugi so v svoji "objektivnosti" raje nad tem. Ker so – saj veste – vsi isti. Prvi znajo prevzeti oblast, drugi se najraje igrajo lepe duše, ki se vedno znova čudijo, česa vsega je sposoben Janšev aparat. Prvi so pripravljeni uporabljati vsa sredstva, zlorabljati institucije, v eter lansirati na tone laži in uporabljati prijeme iz Trumpovega učbenika psihopolitike. Drugi verjamejo, da je mogoče "janšizem" postopoma "demokratizirati" - dokler se ta v krogu, ki ga vsakič tečemo, vedno znova ne vrne na oblast. Prvi delajo propagando, drugi prisegajo na "objektivne" medije. Prvi ustvarjajo Ruparja, drugi pomagajo ustvarjati Anžeta Logarja.   

Prvi brutalno zasedejo RTV. Drugi zaradi neznosnih razmer že leto dni ali več stavkajo, ne da bi prerezali en sam kabel ali zatemnili eno samo oddajo. Premalo je kričati, da je prenos Ruparjevega strankarskega shoda novo dno nacionalke, če se pri tem delamo, da boj za njeno dušo ni bil izgubljen že daleč pred tem.