Bešičeva čustva in Janezov šah #komentar

Povsem očitno je, da cilj zdravniškega sindikata niso rešitve. Cilj Fidesa je poglabljanje obstoječih težav, napad na vlado in iskanje večne krize.

Avtor: Ford Perfect
četrtek, 1. 12. 2022, 05:55


Bešič Loredan
Ko je zdravnik Danijel Bešič Loredan nekega večera pozabil, da je tudi minister za zdravje, in si med koleričnim izpadom dovolil, da ga "ujamejo čustva", je tudi njegov sogovornik pokazal svoje prave barve.
STA

"Jeza je močna začimba. Ščepec te prebudi, le zrno preveč otopi." 

(iz nadaljevanke Damin Gambit) 

V igri šaha z besedo gambit označujemo tip otvoritve, kjer eden od igralcev žrtvuje kmeta v zameno za destabilizacijo nasprotnikove pozicije in hiter napad na kralja. Cilj gambita je bliskovita in odprta igra, polna ostrih napadov in dvoreznih potez. Kdor ponudi žrtev, se želi izogniti taktičnim manevrom in precizni pozicijski igri. Želi odprto, odločilno bitko in hitro zmago. Če mora za to žrtvovati kakega kmeta ali dva, ki romata nazaj v škatlo, nič ne de. Tako ali tako je vse samo igra.

Vsi vemo, da trenutna situacija v zdravstvu ni najboljša. Če želimo iz sinusa odstraniti tujek, nam portal eZdravje pove, da bomo čakali do avgusta 2023. Na odstranitev tujka iz mehurja bomo čakali še tri mesece dlje. Če imamo tujek v sapniku, se nam k sreči ni treba naročati in bomo verjetno čakali le kako popoldne na urgenci, saj gre za nujno stanje. 

Jasno je torej, da je stanje našega zdravstvenega sistema resno in bi ga kak močnejši udarec hitro destabiliziral. Vse je torej pripravljeno za Janezov gambit. 

Preberite še:
"V času levih vlad stavkajo. Ko je na oblasti desnica, so tiho."

Kmetje na Janezovi šahovnici

V teh dneh gledamo, kako Gregor Zemljič, vodja pogajalske skupine zdravniškega sindikata Fides, v duhu pokojnega sovjetskega svetovnega prvaka Mikhaela Tala vleče gambitno potezo. Žrtev dobrobiti pacientov ponuja v zameno za hiter napad na vlado. Njegov cilj je jasen; želi destabilizirati pozicijo vlade, s hitrimi napadi doseči zmagovit položaj in trajno privilegiran status zdravniškega poklica nad ostalimi. Če mora za to žrtvovati kakega pacienta ali dva, nič ne de. Saj veste: tako ali tako je vse samo igra.

Gregor Zemljič meni, da je igralec, toda v resnici ni niti figura. Gre za kmeta na šahovnici celotne države.
Gregor Zemljič meni, da je igralec, toda v resnici ni niti figura. Gre za kmeta na šahovnici celotne države.
STA

Gregor Zemljič zase meni, da je igralec, meni, da vleče poteze in se bori za veliko stvar. V resnici je le kmet na veliko večji šahovnici. Kmet, ki ga je igralec Janez ravnokar ponudil soigralcu kot žrtev. Vladna ponudba zdravnikom je več kot odlična. Namreč, 20-odstotno zvišanje plač, ki ga ponuja vlada, je približno to, kar je Fides od vlade zahteval oktobra letos. Po vladnem predlogu bi imeli starejši specialisti za osnovo že več kot dvakratnik povprečne plače. Nova ureditev bi tudi močno izboljšala položaj mladih zdravnikov. 

Toda Zemljiču to ni dovolj. Želi vsaj trikratnik povprečne plače, izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, osebnega točaja, vodomet in še glasbeno željo za povrh. 

Preberite še:
Ko rdeči prevzamejo od belih, se beli oblečejo v rdečo #kolumna

Cilj Fidesa ni izboljšanje zdravniškega poklica

Ko je zdravnik Danijel Bešič Loredan nekega večera pozabil, da je tudi minister za zdravje, in si med koleričnim izpadom dovolil, da ga "ujamejo čustva", je tudi njegov sogovornik pokazal svoje prave barve. Zemljičeva igra je odkrita in očitna. Dejansko mu je malo mar tako za kolege zdravnike, še manj ga zanimajo pacienti. Zanj smo vsi le figure na šahovnici, katerih žrtev bo služila višjim ciljem. Cilj Fidesa več kot očitno ni izboljšanje položaja zdravniškega poklica. Če bi bil, bi delal še na čem drugem, ne le plačah. Delo zdravnikov namreč ni težko zato, ker so preslabo plačani in životarijo iz meseca v mesec. Delo zdravnika je težko zato, ker jih primanjkuje.

Višje plače nam ne bodo dale več zdravnikov same od sebe, saj od vpisa na fakulteto do statusa samostojnega in suverenega specialista preteče skoraj 20 let. Oba programa medicine sta tudi polno zasedena in jima ne manjka kandidatov za vpis. Kje je Fides, ko je treba delo organizirati bolj učinkovito? Morda lahko z drugačno organizacijo enako število pacientov obdelamo z manjšim številom zdravnikov. Kaj naredi Fides, da bi bilo več prostih mest na učnih programih? Če zdravnikov primanjkuje, je rešitev menda ta, da izurimo več zdravnikov, ne da obstoječe pač več plačamo in se pretvarjamo, da smo nekaj naredili. 

Zdravniški sindikat, ki ga vodi Konrad Kuštrin, na nož vedno pričaka levosredinske vlade, Janševih pač ne.
Zdravniški sindikat, ki ga vodi Konrad Kuštrin, na nož vedno pričaka levosredinske vlade, Janševih pač ne.
STA

Kaj naredi Fides, da bi izboljšal položaj medicinskih sester? Te imajo svoj sindikat, drži. Toda prav pomanjkanje medicinskih sester je eden ključnih razlogov, zakaj je delo zdravnika v Sloveniji vedno bolj neznosno. Če bi sindikat opravljal svoje poslanstvo, bi začel zagovarjati tudi take rešitve, ki bi koristile vsem in dejansko odpravile globoke šibkosti. Ne bi zahteval le najnižjega skupnega imenovalca – plač. 

Preberite še:
Kuštrinovi prvoborci delajo pri zasebnikih

Kaj mora vedeti vsak minister za zdravje

Pri tem se niti ne vprašamo, ali bodo višje plače sploh kaj rešile. Za kako visoke plače bi bili zdravniki pripravljeni delati po 80 ur na teden? Če globljih težav ne rešimo, bo to v roku nekaj let realnost zdravniškega poklica v Sloveniji. Zahteve Fidesa pod Zemljičem namreč uspešno preprečujejo katero koli drugo rešitev.

Povsem očitno je, da cilj zdravniškega sindikata niso rešitve. Cilj Fidesa je poglabljanje obstoječih težav, napad na vlado in iskanje večne krize. Krize, katere namen je uničiti Slovenijo kot demokratično republiko. Zemljič meni, da je igralec, toda v resnici ni niti figura. Gre za kmeta na šahovnici celotne države. Kmeta, ki ga je igralec Janez zdaj ponudil kot žrtev. Če ga nasprotnik vzame, bo Janez začel svoj pravi napad. Takrat bo skupaj s kmetom zdravniškega sindikata padel tudi kmet bolnikov in razprl pozicijo vlade za brutalen napad na kralja. Vsak zdravnik na začasnem delu v vladi bi moral to dobro vedeti. 

Janezu za nas kmete ni mar. Če gre kdo prej s šahovnice, je to njegov problem. Tako ali tako je vse igra in na koncu gremo vsi v isto škatlo.

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.