Od Janše in Požarja do urednice na RTV

Nova urednica informativnega programa TV Slovenija je dolgoletna medijska operativka Janeza Janše in sodelavka Bojana Požarja.

Avtor: Primož Cirman
ponedeljek, 17. 10. 2022, 05:55


Ksenija Koren 2
Kseniji Koren (na fotografiji) bodo neposredno podrejeni uredniki Dnevnika, Odmevov, Slovenske kronike, Poročil, predvolilnih soočenj in drugih informativnih oddaj.
Medispeed

Danes bo v slovenskem medijskem prostoru padel nov mejnik. Z delom na RTV Slovenija bo namreč začela Ksenija Koren. Gre za dolgoletno medijsko operativko Janeza Janše, ki je nazadnje vodila službo za odnose z javnostmi na državnem Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Pred tem je sodelovala tudi z medijskim delavcem in politikom Bojanom Požarjem, urednikom portala za diskreditacije, ki že več let napada posamezne novinarje in urednike na RTV Slovenija. 

Četudi do zdaj nima nobenih izkušenj z delom na televiziji, bo Ksenija Koren prevzela položaj urednice dnevno-informativnega programa. Gre za drugi najpomembnejši položaj v osrednji novinarski redakciji na TV Slovenija, kjer je direktor od letos Uroš Urbanija, nekdanji odgovorni urednik strankarske televizije SDS. Neposredno ji bodo tako podrejeni uredniki Dnevnika, Odmevov, Slovenske kronike, Poročil, predvolilnih soočenj in drugih informativnih oddaj. Pred tem se je Ksenija Koren neuspešno potegovala za urednico Multimedijskega centra (MMC), ki ga začasno še vedno vodi Igor Pirkovič, avtor besedila himne SDS in scenarist državnih proslav v času zadnje Janševe vlade.

Zagotovo ni naključje, da Ksenija Koren za urednico na RTV Slovenija prihaja v času kampanj za predsedniške volitve, lokalne volitve in tri referendume, ki jih je zahtevala prav SDS. Sama ima namreč z Janšo dolgo skupno zgodovino. Prav tako je osebna prijateljica njegove soproge Urške Bačovnik Janša. Toda do zdaj so bile javno manj znane podrobnosti njenega sodelovanja z Bojanom Požarjem, Janševim politično-medijskim satelitom, ki jih razkrivamo danes. 

Preberite še:
Janševi tesni operativki služba v državni energetiki

Novačila ljudi za medije SDS

Kot nekdanja novinarka se je Ksenija Koren leta 2012, v času druge Janševe vlade, zaposlila kot svetovalka v njegovem kabinetu. Tja jo je pripeljal Borut Petek, dolgoletni Janšev ključni zaupnik pri kadrovanju v državnem gospodarstvu. Tudi pozneje sta s prvakom SDS ostala tesno povezana. Po odhodu iz Janševega kabineta je bila svetovalka evropske poslanke SDS Zofije Mazej Kukovič. Operativno je vodila projekt peticije za privatizacijo, ki so jo podpisali desno in liberalno usmerjeni ekonomisti, podpirali pa v SDS. 

Pomembno vlogo je imela tudi v ozadju medijskih projektov, ki jih je stranka začela ustanavljati po letu 2015. Za revijo Škandal24, ki jo je izdajala družba Nova obzorja, takrat še v večinski lasti madžarskih poslovnežev iz kroga Viktorja Orbana, je pomagala novačiti kadre. Tednik, ki je bil namenjen primitivni politični propagandi in blatenju Janševih nasprotnikov, je prenehal izhajati po parlamentarnih volitvah leta 2018. Istoimenska spletna stran je pozneje ljudem za "zanimive" fotografije kritikov oblasti, novinarjev in političnih nasprotnikov SDS ponujala po 50 evrov.

Ksenija Koren ima dolgo zgodovino s predsednikom SDS Janezom Janšo.
Ksenija Koren ima dolgo zgodovino s predsednikom SDS Janezom Janšo.
Bobo

V istem času je Ksenija Koren po informacijah tednika Reporter celo pisala za portale SDS - in to pod različnimi psevdonimi. Dolgoletni urednik Reporterja Silvester Šurla jo je v svoji knjigi, ki je izšla letos spomladi, označil za Janševo "Mata Hari" - po najbolj znani dvojni vohunki, ki je med prvo svetovno vojno delala tako za Nemško cesarstvo kot za Francijo. Za Janšo je, tako Šurla, vrsto let "opravljala najbolj umazane posle v političnem in medijskem zakulisju". 

Preberite še:
Bojan Požar v poslu z vplivnežem, ki je od Janše kupoval orožje

Poslovna partnerica Bojana Požarja

Vmes je Ksenija Koren delala tudi za Bojana Požarja. Bila je "uredniška sodelavka" njegove oddaje na televiziji TV3. Pomagala mu je tudi pri pisanju besedil za njegov portal in veljala za njegovo zvezo do Janše.

Požar jo je plačeval tudi z državnim denarjem. S svojo oddajo se je konec leta 2019 prijavil na razpis za sofinanciranje medijev, ki ga je objavilo ministrstvo za kulturo. Sprva denarja zaradi slabih ocen ni dobil. A to se je spremenilo, ko je vodenje ministrstva prevzel Vasko Simoniti iz SDS. Ko je Požar na sodišču vložil tožbo, ministrstvo nanjo ni posredovalo vsebinskega odgovora. S tem mu je pomagalo, da je tožbo dobil, ministrstvo pa mu je lahko za nazaj odobrilo 24.000 evrov državnega denarja. 

Iz odločbe, ki smo jo po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja pridobili od ministrstva, je razvidno, da je Požar za "organizacijo" oddaj Kseniji Koren mesečno plačeval 1.200 evrov na mesec. Do aprila 2020, ko se je zaposlila v HSE, je podjetju Lanaka Media, ki izdaja Požarjev portal, izstavila za 4.000 evrov računov. Del teh stroškov je pokril proračun. 

S Požarjem je imela tudi druge načrte. Skupaj sta ustanovila podjetje Public Net, ki se ukvarja z izdajanjem spletnih portalov, a je njune načrte prehitela menjava vlade. Delež Ksenije Koren je prevzel Miran Videtič, uslužbenec Elektra Slovenije (Eles), ki v Požarjevih televizijskih oddajah, tradicionalno naklonjenih SDS, nastopa kot politični analitik. 

Ksenija Koren je delala tudi za Bojana Požarja, ta pa jo je plačeval tudi z državnim denarjem.
Ksenija Koren je delala tudi za Bojana Požarja, ta pa jo je plačeval tudi z državnim denarjem.
Bobo

Preberite še:
Simonitijevo darilo Bojanu Požarju na škodo države

Janši poročala, kaj počne direktor HSE?

Sledila je epizoda v HSE. Tja jo je po zamenjavi oblasti, spomladi 2020, uradno pripeljal tedanji generalni direktor Stojan Nikolić. Kljub temu ga je Janševa koalicija jeseni zamenjala. Na njegov položaj je bil imenovan Viktor Vračar, čigar odnosi s Ksenijo Koren so se hitro ohladili. 

Po naših informacijah naj bi namreč Vračar kmalu ugotovil, da Ksenija Koren o njegovih službenih poteh neposredno poroča Janši. V enem primeru naj bi tedanji premier od nje izvedel, da je prvi mož HSE na treningu varne vožnje na Vranskem, medtem ko se je obratovanje Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) ustavilo. Sama je neposredno komunicirala tudi z direktorji družb HSE. Z Vračarjem pa se je sprla tudi zaradi načrtovanega sodelovanja HSE z enim od podjetij, ki ponuja zakupe plakatnih mest. 

Vmes naj bi potegnila kratko tudi v medsebojnih prerivanjih znotraj SDS. Natančneje, sprla se je z generalnim sekretarjem Borutom Dolancem. Del Janševe naklonjenosti naj bi takrat začasno izgubila, ker naj bi zaradi slabše plače zavrnila dve ponujeni mesti v vladi. Poslovodstvo HSE jo je že lani jeseni premestilo v pisarno ob nekdanji termoelektrarni v Trbovljah, nato pa sodelovanje z njo dokončno prekinilo.