Zakaj Janša nikoli ne bo stric iz ozadja #kolumna

Janšev umik z vrha SDS, o katerem se občasno špekulira, bi pomenil tudi predajo ključev do njegovih največjih skrivnosti. Ena od njih je odnos z Rokom Snežičem.

Avtor: Primož Cirman
sobota, 29. 10. 2022, 05:55


janez jansa bobo 9
Zakaj se Janša skuša sprenevedati, da s Snežičem nima nič, a ga hkrati pokriva, ko je soočen z dokazom o njunih povezavah? Ker se mu ne more več odreči.
Bobo

"Od kje vam trditev, da je bil Snežič naš svetovalec?" (predsednik SDS Janez Janša v Tarči, 27. oktobra 2022)

"Sem dober prijatelj in svetovalec slovenskega predsednika Janeza Janše. On je 'biznismen'. Razume, da je treba davke znižati." (Rok Snežič, Capital.ba, 15. maj 2020)

Nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev, v katerem je slavil Anže Logar, sem se zapletel v pogovor z odličnim poznavalcem domače politične scene. Beseda je nanesla na možne scenarije. Recimo o tem, kaj bi se lahko zgodilo, če bo Logar volitve proti Nataši Pirc Musar izgubil, a vseeno dobil okrog 45 odstotkov glasov. 

Sogovornik ni dopuščal dvoma. "V SDS bi dobili dokaz, da lahko na parlamentarnih volitvah boljši rezultat dosežejo z Logarjem. V tem primeru bi bilo za Janeza Janšo najbolj pametno, da bi se umaknil in vodenje stranke prepustil Logarju. Sam pa bi ostal 'stric iz ozadja," mi je dejal. "Ne verjamem," sem takoj izstrelil. Janša je namreč že večkrat v preteklosti dokazal, da njegovo vojaško dojemanje politike ne pozna umika. Leta 2013 je na čelu svoje druge vlade vztrajal, kolikor dolgo se je dalo, četudi so ga zapustili trije koalicijski partnerji. Zadnje leto pa je vladal s koalicijo, ki je imela v parlamentu le 38 glasov. 

Prav tako, sem spomnil sogovornika, so se razprave in pričakovanja o Janši kot stricu iz ozadja v SDS običajno končale s čistkami. Recimo leta 2014, med njegovim bivanjem na Dobu, ko so mu taktični umik predlagali nekateri udeleženci znamenitega sestanka v zidanici enega od poslancev. Za vlogo strica bi Janša potreboval tudi "nečaka", ki bi mu popolnoma zaupal – in Anže Logar to ni.

Rok Snežič je mlinski kamen okoli vratu Janši, a hkrati ne more brez njega.
Rok Snežič je mlinski kamen okoli vratu Janši, a hkrati ne more brez njega.
STA

Preberite še:
V posmeh državi: Snežič v bankrotu gradi vilo #foto

Halo, Bing? Kako Rok Snežič?

Toda v razpravah o Janševem nasledniku vsi skupaj vedno znova pozabljamo bistvo - da v SDS sploh ne more priti do običajnega prenosa oblasti, značilnega za druge stranke v Sloveniji. Ne (le) zaradi izrazitega kulta osebnosti, ki se je v treh desetletjih zgradil okrog njenega prvaka. Še bolj zato, ker je Janša v zadnjih letih stranko "zvezal" z nekaterimi, finančno močnimi strukturami, ki so vezane izključno nanj osebno. Od Orbanovega dvora, ki je financiral propagandni aparat SDS, v teh dneh pa pogleduje proti Mercatorju, do omrežja Roka Snežiča, te Janševe največje, a hkrati najslabše prikrite skrivnosti. 

To se je znova dobro videlo v četrtkovi oddaji Tarča. Prvak SDS je na nacionalko prišel pripravljen. Vladi Roberta Goloba, ki jo je takoj po začetku mandata "napadel" s tremi referendumi, je sporočal, da "bi morali stopiti skupaj". Šele vprašanja o Snežiču so mu povzročila vidno nelagodje. Slišali smo, da Rok Snežič ni bil Janšev svetovalec, četudi se je s tem hvalil sam. Je imel Logar res s tem težave? Ne, ker smo s tem, kar je govoril o Snežiču, v stranki razčistili. Zakaj je pred petimi leti prišel na Snežičevo zabavo? Ker je bil tja povabljen kot nekdanji sojetnik. 

In Snežičeva pomočnica Dijana Đuđić, s katero je SDS le nekaj dni zatem podpisala 450.000 evrov vredno posojilno pogodbo? Šlo je za osebo, ki je imela davčno številko in račun v Sloveniji – četudi je bila po ugotovitvah kriminalistov na Snežičevem "daljincu". Skratka, tudi tokrat in na največjem odru se Janša ni javno odrekel Snežiča, čeprav bi to lahko zlahka storil. Ravno nasprotno, iz zgodbe, ki jo je skušal prodati, se je na na trenutke celo zdelo, da je Snežič zanj pomembnejši od Logarja. 

Rok Snežič, ki je uradno brez denarja in premoženja, si sredi Maribora gradi milijon evrov vredno vilo.
Rok Snežič, ki je uradno brez denarja in premoženja, si sredi Maribora gradi milijon evrov vredno vilo.
Večer

Preberite še:
Pod Janševo vlado do sanjskih provizij z državnimi podjetji

Vzporedni mehanizem

Zakaj se Janša skuša sprenevedati, da s Snežičem nima nič, a ga hkrati pokriva, ko je soočen z dokazom o njunih povezavah? Zakaj na ta način brani osebo, ki jo je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pred mesecem dni ovadil v preiskavi domnevnega pranja denarja in drugih kaznivih dejanj? Zakaj Janša, ta veliki pravičnik slovenske tranzicije, ščiti človeka, ki si sredi Maribora gradi milijon evrov vredno vilo, medtem ko sodiščem razlaga, da je socialni primer brez plače, premoženja in prihrankov? 

Lahko do onemoglosti miselno telovadimo, ampak na vsa ta vprašanja je v resnici možen le en logičen odgovor: da se Janša Snežiču ne more več odreči. Za tem davčnim svetovalcem je namreč v zadnjih dveh letih ostalo veliko "prstnih odtisov". Snežič je veljal za "brokerja", osebo, ki ima dostop. Z njim so se srečevali vodilni v državnih podjetjih, domači gradbinci in vsi ostali, ki so želeli imeti "kaj od oblasti". Prihajali so s prošnjami, željami in ponudbami. Eni so se čez noč spomnili, da potrebujejo storitve Snežičevih odvetnikov, drugi so želeli prisluhniti sugestijam pri izbiri zavarovalnih posrednikov, tretji imeti kakšno jamstvo.

A še hujše je bilo sporočilo, ki ga je Janša s tem dal – in ga še daje. Skupaj s Snežičem je namreč dal legitimnost tudi njegovemu – če parafraziramo Rada Pezdirja – vzporednemu mehanizmu, ki pride zraven v paketu. Prevedeno: v jedro slovenske politike je sredi belega dneva vstopil nekdo, ki je po ugotovitvah kriminalistov s pomočjo poslov v Republiki Srbski zgradil gotovinsko ekonomijo, v kateri se je v zadnjih letih "zavrtelo" več milijonov evrov.

Preberite še:
Rok Snežič o Dijani Đuđič in denarju za SDS: ne spomnim se #video 

Verjamete Logarju, da ni imel pojma?

Se kot družba zavedamo, kaj to pomeni? Dejstvo, da si je Snežič pod Janševo vlado v elitni soseski drugega največjega mesta omislil še vilo, ni zgolj v posmeh državi in njenim institucijam, ki znajo biti zelo pikolovske pri preganjanju kurjih tatov. To je končna točka, na kateri bi morali dobiti odgovor na vprašanje, kako je ob vseh inšpektorjih, drugih domnevnih varuhih javnega interesa in varovalkah v sistemu kaj takega sploh mogoče. 

Razprave in pričakovanja o sestopu Janše s položaja predsednika SDS so se običajno končale s čistkami v stranki.
Razprave in pričakovanja o sestopu Janše s položaja predsednika SDS so se običajno končale s čistkami v stranki.
Primož Lavre

Gre "le" za nesposobnost, oportunosti ali luknje v zakonih? Ali pa, ker je politik, ki najglasneje govori o "globoki državi", dejansko gradil svojo različico le-te? 

Zatorej: vsi scenariji o tem, kaj se bo v SDS zgodilo po 13. novembru, so računi brez krčmarja. Gotovo je le eno: res težko si je predstavljati, da bi Janša na neki točki komurkoli izročil ključe do njegovih največjih skrivnosti. To je skoraj tako težko kot verjeti, da Anže Logar res ni imel pojma, kako dobro je Snežič zapisan pri šefu njegove stranke. Ali pa, da je bil zaradi tega v javnosti ves čas tiho. 

Pa saj sta to bojda razčistila.