Rok Snežič o Dijani Đuđič in denarju za SDS: ne spomnim se #video

Rok Snežič je želel obračunati s poslanci opozicije, ki so ga spraševali o domnevno spornem financiranju stranke SDS. Kaj je povedal o odnosih s premierjem Janezom Janšo, posojilodajalko SDS Dijano Đuđić in dobaviteljem državnih hitrih testov Klemnom Nicolettijem?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 27. 1. 2022, 16:35


Rok Snežič v DZ
Člani preiskovalne komisije državnega zbora že tri leta iščejo odgovore na vprašanja o domnevno nezakonitem financiranju stranke SDS in njenih medijev. Od Roka Snežiča jih danes niso dobili.
RTV/posnetek zaslona

Pred preiskovalno komisijo državnega zbora, ki ugotavlja domnevno nezakonito financiranje SDS, je bil danes zaslišan davčni svetovalec Rok Snežič. Ta je po ugotovitvah tožilstva ključna oseba v ozadju mreže državljanov Bosne in Hercegovine (BiH), prek katerih so se pretakale ogromne vsote in dvigovale v gotovini, del denarja pa je končal na računih stranke in njenih medijev.

Priča smo bili farsi. Snežič je najprej obračunal s poslancem Levice Miho Kordišem, s katerim je bil v sodnem sporu. Na komisijo je namreč prišel z masko in v majici, na kateri se je norčeval iz Kordiša. Nato je napol grozeče govoril o poslancu SAB Marku Bandelliju. Ta je po njegovih besedah "napadel" soprogo Klavdijo Snežič, ki je bila zaslišana tik pred njim, in nato "pobegnil" s seje. Bandelli jo je namreč opozoril, da jo lahko komisija zaradi odklanjanja odgovarjanja na vprašanja finančno kaznuje. Snežič ni skoparil niti z besedami o podpredsedniku preiskovalne komisije Janiju Möderndorferju, ki mu je zastavljal vprašanja. Poimenoval ga je medicinski brat in od njega zahteval, da ga naslavlja z nazivom doktor.

Posredovati je morala celo poslanka Janja Sluga. Najbolj kritična je bila do ravnanja predsednika komisije Gregorja Periča, ki je brez besed spremljal Snežičevo norčevanje iz komisije in besedno obračunavanje z njenimi člani iz vrst opozicije. Namesto, da bi jih zaščitil, je Slugi odvrnil, da je sam v državnem zboru vselej naklonjen razpravi. Ravno Perič, član koalicijske stranke Konkretno, je sicer tisti, zaradi katerega bo delovanje parlamentarne preiskave, ki preiskuje financiranje SDS, kmalu prešlo že v četrto leto.

Nato smo bili priča monologu Janija Möderndorferja. Na vprašanja o osebah, s katerimi je po ugotovitvah slovenskih in tujih preiskovalnih organov prehajal državne meje (Dijana Đuđić, Jelena Sladojević, Tanja Subotič Došen ...), z njimi dnevno komuniciral po telefonu, tudi v času, ko so te na bankah dvigovale gotovino, je Snežič odgovarjal, da se jih ne spomni. Še bolj redkobesedna je bila njegova soproga Klavdija Snežič, ki jo je na seji spremljal odvetnik Goran Janžekovič iz Maribora. Na veliko večino vprašanj je odgovorila: "Odgovor je enak prejšnjemu."

Preberite še:
Snežič pred volitvami odprl oglaševalsko agencijo

O čem vse je Möderndorfer spraševal Snežiča

Rok Snežič je že uvodoma pojasnil, da bo na vprašanja odgovarjal bodisi, da se ne spomni, bodisi bo odgovor na vprašanje odklonil. V nadaljevanju pa je pojasnil, da ni javni funkcionar in da mu na vprašanja preiskovalne komisije ni treba odgovarjati, saj ta ni sodišče.

Snežič je sprva namigoval, da večino vprašanj, ki mu jih je zastavila komisija o nakazilih, dvigih gotovine in drugih spornih poslih, prihajajo iz člankov, objavljenih na našem mediju necenzurirano.si. Möderndorfer ga je popravil in mu pojasnil, da gre za ugotovitve bosanskega in hrvaškega tožilstva.

Snežič je kljub temu vztrajal, da ga sprašuje zgolj o razkritjih na necenzurirano.si. Möderndorfer mu je odvrnil, da gre tudi za navedbe skrite priče, ki je očitno od blizu spremljala sporne Snežičeve posle.

Rok Snežič se ne spomni, da bi bil davčni svetovalec družine Vuk. To je razvidno tako iz dokumentacije kot navedb številnih sogovornikov. Posamezni člani družine Vuk so se sicer zaradi spornih dvigov gotovine znašli v kazenskem postopku.

Komisija je na podlagi navedb ene od skritih prič ugotovila, da sta se Snežič in Đuđićeva dogovorila, da bo državljan BiH Zoran Stakić pri slovenski banki odprl račun, na katerega se bodo stekla sredstva od trgovanja s kriptovalutami. Stakić pa bo ta denar dvigoval v gotovini in jih izročal naročniku.

Spomnil se ni niti, zakaj je v istem času, ko si je stranka SDS od Dijane Đuđić izposodila 450.000 evrov, zaokrožil denar tudi prek njenih bančnih računov na Madžarskem. Končal je pri oglaševalskem podjetju Urbanum iz Ljubljane, ki so ga obvladovali državljani BiH. Vse to se je dogajalo tik pred parlamentarnimi volitvami leta 2018.

Komisija je ugotovila, da je denar za SDS prišel z istega računa, ki ga je Dijana Đuđić uporabljala za "razprševanja in prenakazovanja sredstev, ki so se končala z dvigi v gotovini".

Kaj je Snežič pri notarju povedal podjetniku Romanu Stropniku iz Šoštanja, za katerega je odprl podjetje v Banja Luki. Stropnikovi posli so se znašli pod drobnogledom Finančne uprave RS (Furs). Njegovo podjetje Poštajner je bilo vpleteno v mednarodno mrežo za utajo davkov, v kateri je ostalo nepoplačanega najmanj 1,6 milijona evrov davka.

Möderndorfer o tem, kdo naj bi Snežiča povezal z generalnim direktorjem državne družbe Holding Slovenske elektrarne (HSE). Ta je po tem, ko je Snežič sprožil številne pravne postopke, s katerimi ima na deset tisoče evrov stroškov, najel usluge odvetniške pisarne, ki zastopa Snežiča. Plačilo pa naj bi od Snežiča prejela šele po zaključku teh postopkov.

Veliko bolj skrivnosten je bil Snežič o poslovnih odnosih s Klemnom Nicolettijem, direktorjem in lastnikom podjetja Majbert Pharm, ki je državi v začetku lanskega leta prodalo za milijon evrov hitrih testov. Kot smo razkrili, je šlo za posel SDS. Na necenzurirano.si smo razkrili tudi povezave dobaviteljev hitrih testov z mednarodno mrežo, v kateri ima ključno vlogo Snežič.

Na vztrajanje, ali pozna Klemna Nicolettija, pa je Snežič le odvrnil, da oba prihajata iz Maribora. Vendar da ne bi mogla biti prijatelja, saj da gre za "Instagram fante", sam pa nima računa na omenjenem družbenem omrežju.

Še leta 2018, takoj po razkritju, da si je stranka SDS izposodila denar od Dijane Đuđić, je Snežič trdil, da je ne pozna. Zdaj vztraja le pri tem, da nista poslovna partnerja in poziva vse, ki ga povezujejo z Đuđićevo, naj predložijo listinske dokaze. O njunih zasebnih odnosih pa ne želi govoriti.

V začetku leta 2020 se je v bosanskih medijih pohvalil, da je prijatelj in celo svetovalec Janeza Janše. Zdaj, ko je prvoosumljeni v kriminalistični preiskavi, bolj skrbno izbira besede. Trenutnega odnosa z Janšo ne želi pojasnjevati javnosti. Ob tem opozorimo, da so njegovo vozilo večkrat videli pred sedežem SDS na Trstenjakovi v Ljubljani.

Na poziv preiskovalne komisije se je odzvala tudi Klavdija Snežič. A so vprašanja o njenem finančnem vložku v televizijo Nova24TV in številna druga ostala neodgovorjena. Sklicevala se je na člen zakona o parlamentarni preiskavi, ki pričam omogoča, da odklonijo odgovor na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravile sebe ali svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon.