Pod Janševo vlado do sanjskih provizij z državnimi podjetji

Kdo je zavarovalni posrednik, ki mu je med Janševo vlado uspelo priti do poslov z največjimi državnimi družbami? In kako mu je to uspelo?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 23. 9. 2022, 05:55


Screenshot 2021-11-14 at 18.32.43
Tomaž Kokot (na fotografiji) je predčasno prekinil pogodbo z dolgoletnim zavarovalnim posrednikom Pošte Slovenije in raje izbral dražjega.
Youtube/posnetek zaslona

Zavarovalno posredništvo načeloma velja za težak posel. Na slovenskem trgu deluje več uveljavljenih podjetij, ki se med seboj borijo za pogodbe z največjimi družbami. Glavna nagrada je več milijonov evrov posredniških provizij. Toda v času zadnje vlade Janeza Janše je enemu od njih čez noč uspel meteorni vzpon.

Gre za podjetje AVB, ki ima okoli pet zaposlenih, njegov lastnik pa je Aleš Vuga, nekdanji direktor premoženjskih zavarovanj na Zavarovalnici Triglav. Od lanskega poletja je podjetje AVB zgolj v nekaj mesecih prišlo do zavarovalno-posredniškega posla v najmanj treh velikih državnih družbah:

- avgusta lani je najprej podpisalo pogodbo s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE), eno od dveh največjih domačih elektroenergetskih skupin, ki ima v lasti Dravske elektrarne, Termoelektrarno Šoštanj (TEŠ) in več drugih družb. 

- lani jeseni je dobilo pogodbo na Pošti Slovenije, ki ima ogromno poštno-logistično mrežo, v voznem parku pa na tisoče motornih vozil.

- v začetku letošnjega leta pa je postalo še zavarovalni posrednik Telekoma Slovenije, največjega telekomunikacijskega operaterja v državi.

Aleš Vuga je lastnik in direktor podjetja AVB za zavarovalno posredovanje, ki je v lanskem letu ustvarilo nekaj več kot pol milijona evrov prihodkov.
Aleš Vuga je lastnik in direktor podjetja AVB za zavarovalno posredovanje, ki je v lanskem letu ustvarilo nekaj več kot pol milijona evrov prihodkov.
Linkedin

Vsem trem državnim družbam je skupno, da so jih v času, ko so za zavarovalnega posrednika izbrali isto podjetje, vodili ljudje, ki jih je na položaj nastavila tedaj vladajoča stranka SDS. HSE še vedno vodi Viktor Vračar, Telekom Slovenije pa Cvetko Sršen, ki konec oktobra odhaja s položaja. Na čelu Pošte Slovenije je bil Tomaž Kokot. Toda po naših informacijah je Vugi vrata do teh poslov odpiral še en vplivnež iz Janševega omrežja – njegov osebni prijatelj in svetovalec Rok Snežič.

Preberite še:
Državni HSE plačuje Snežičeve tožbe proti novinarjem in opoziciji

Vrata naj bi jim odpiral Rok Snežič 

"Ne poznam Roka Snežiča," nam je dejal Aleš Vuga, ko smo ga vprašali, ali mu je Snežič pomagal do pogodb z državnimi družbami. Zagotovil je, da so do poslov prišli sami. Toda več virov iz teh družb nam je potrdilo, da je bil prav Snežič njihova zveza do podjetja AVB. V vseh primerih naj bi novega zavarovalnega posrednika pripeljale uprave. To bi lahko razložilo, kako je podjetju uspel izjemen podvig. Samo pogodbe s HSE, Pošto in Telekomom mu bodo prinesle več letnega prometa kot vse druge njegove pogodbe skupaj. Kmalu bo jasno tudi, koliko milijonov evrov.

Na Pošti Slovenije so namreč tik pred izbiro zavarovalnice, pri kateri bodo za prihodnje štiriletno obdobje sklenili "zavarovanje oseb, premoženja in premoženjskih interesov". Do sedaj so premije plačevali zavarovalnici Adriatic Slovenica, ki jo je v začetku leta prevzel zavarovalniški velikan Generali. Kot vse kaže, bo ta Pošti Slovenije še naprej ponujal svoje storitve, saj se je edini odzval na javni razpis, ki ga je družba objavila v začetku avgusta.

Pri pridobivanju poslov naj bi imel pomembno vlogo Rok Snežič (levo), dober prijatelj Janeza Janše (desno).
Pri pridobivanju poslov naj bi imel pomembno vlogo Rok Snežič (levo), dober prijatelj Janeza Janše (desno).
Zajem zaslonske slike

Toda ponudba je bistveno višja od tega, kar je Pošta Slovenije plačevala do sedaj:

- konec leta 2018 je pošta podpisala pogodbo, po kateri bi predvidena zavarovalna premija za obdobje štirih let znašala 13,2 milijona evrov oziroma letno 3,3 milijone evrov. Ta znesek vključuje 8,5-odstotni davek od zavarovalnih poslov. Do sedaj sta Adriatic Slovenica oziroma Generali od Pošte Slovenije prejela nekaj manj kot 12 milijonov evrov.

- nova štiriletna ponudba znaša 20,5 milijona evrov. To pomeni, da je dražja za kot pet milijonov evrov na leto oziroma 55 odstotkov. 

Zdaj se mora novo vodstvo Pošte Slovenije odločiti, ali bo sprejelo ponudbo, v pogajanjih zahtevalo nižjo ceno ali pa ponovilo javni razpis. V zadnjem času je res prišlo do podražitve zavarovalnih premij, vendar to po besedah poznavalcev zavarovalništva ne more opravičevati tolikšnega zvišanja cene. Opozarjajo pa, da imajo na Pošti Slovenije novega zavarovalnega posrednika.

Preberite še:
Prvi poštar in minister – partnerja v poslih slamnatega podjetja

Kokot predčasno zamenjal posrednika z nižjo provizijo

Pred tem je imela Pošta Slovenije še iz obdobja generalnega direktorja Borisa Novaka pogodbo s podjetjem Krik Aksum. To velja za največje na trgu in je v lasti Miroslava Zorca, nekdanjega predsednika Združenja zavarovalnih posrednikov Slovenije. Po naših informacijah je imel posredniško provizijo, ki se obračuna od premije, plačane zavarovalnici, in je v povprečju znašala 3,5 odstotka. To je pol manj od običajne provizije na trgu, ki znaša okoli sedem odstotkov. V štirih letih bi dobil dobrih 400 tisoč evrov.

HSE pod vodstvom Viktorja Vračarja je podjetju AVB že lani spomladi oddalo večji posel. Nekaj mesecev zatem ga je izbralo za zavarovalnega posrednika svojih hčerinskih družb.
HSE pod vodstvom Viktorja Vračarja je podjetju AVB že lani spomladi oddalo večji posel. Nekaj mesecev zatem ga je izbralo za zavarovalnega posrednika svojih hčerinskih družb.
HSE

Toda na Pošti Slovenije so se po lanski zamenjavi vodstva odločili tudi za zamenjavo posrednika. Novi generalni direktor Tomaž Kokot, ki je marca lani prišel na položaj, je predčasno prekinil pogodbo s podjetjem Krik Aksum, torej še pred iztekom štiriletnega zavarovalnega obdobja. Namesto njega je izbral podjetje AVB. Kolikšna posredniška provizija se obeta Vugi, nihče od vpletenih ne želi razkriti. Če bi bila blizu tisti, ki velja na trgu, pa bi lahko do leta 2026 prejel več kot milijon evrov. Za primerjavo: v lanskem letu je podjetje AVB ustvarilo nekaj več kot pol milijona evrov prihodkov.

Ob tem naj bi bilo odprto še vprašanje, komu bo pripadla provizija v vmesnem, več kot enoletnem obdobju. Po naših informacijah ga zavarovalnica ne želi izplačati podjetju Krik Aksum, saj nima več pogodbe. Neuradno naj bi jo pričakoval Vuga. Ta nam je medtem zagotovil, da tega denarja ne bo zahteval. Na Pošti Slovenije na vprašanja o iskanju nove zavarovalnice in zamenjavi zavarovalnih posrednikov nočejo odgovarjati, saj je "postopek javnega naročanja še v teku". 

Preberite še:
Kako je šef Telekoma povozil sodelavce pri 30-milijonskem poslu

Do donosnega posla tudi na HSE in Telekomu Slovenije 

Da bo Vuga s posli za Pošto Slovenije zaslužil bistveno več kot pred njim Zorec, priča tudi dogajanje v HSE. Tam so marca lani iskali podjetje, ki bi izvedlo "oceno zavarovarljivih tveganj v določenih družbah skupine".

"Izbor posrednika je temeljil na osnovi najugodnejše ponudbe. Povabilo za oddajo ponudbe je bilo poslano štirim potencialnim izvajalcem," so pojasnili. Na koga vse so se obrnili, nam niso želeli razkriti, saj da jim to po zakonodaji ni treba. Dejali so le, da se je HSE odločil za 18.000 evrov vredno ponudbo podjetja AVB. Toda to je bil le uvod v mnogo večji posel.

Podjetje AVB je dobilo posel tudi na Telekomu Slovenije, ki ga vodi Cvetko Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega.
Podjetje AVB je dobilo posel tudi na Telekomu Slovenije, ki ga vodi Cvetko Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega.
STA

Avgusta lani so namreč na HSE s podjetjem AVB sklenili triletno pogodbo. Po naših informacijah je to dobilo posel zavarovalnega posredovanja za več hčerinskih družb, ki različnim zavarovalnicam skupaj plačujejo več milijonov evrov letnih premij. Posredniška provizija naj bi znašala kar osem odstotkov in je višja od običajne na trgu. Samo pogodba s skupino HSE mu naj bi tako prinesla več sto tisoč evrov na leto.

Pri pojasnjevanju okoliščin sklepanja poslov z zavarovalnimi posredniki so bili še bolj redkobesedni v Telekomu, ki je v večinski lasti države. Tam so nam dejali le, da je "AVB zavarovalni posrednik za naše odvisne družbe" in da so z njim začeli sodelovati z začetkom letošnjega leta, in sicer po zaključenem razpisu, ki je potekal v lanskem letu. "Višine zavarovalnih premij zaradi varovanja poslovne skrivnosti ne razkrivamo," so dodali.