Vladavina lopovov #kolumna

Dogajanje z evropskimi tožilci je zadnji znak za alarm. Država se pod buldožerjem te koalicije spreminja v sistemsko kleptokracijo, vladavino lopovov.

Avtor: Primož Cirman
sobota, 27. 11. 2021, 05:55


Dikaucic-interpel
Marjan Dikaučič je ostal minister za pravosodje le zato, da bo lahko za predsednika vlade opravil umazano delo v zgodbi z evropskima tožilcema.
STA

Še novembra ni konec, pa imamo že Bob leta. To prestižno nagrado časnika Večer za najboljšo izjavo mora letos dobiti Marjan Dikaučič, minister za pravosodje, ki je pred dnevi preživel interpelacijo. Po tem, ko je v parlamentu dobil 28 glasov podpore, je novinarjem dejal, da je "poslance uspel prepričati z argumenti, ki jih je predstavil". To je izjavil s smrtno resnim obrazom.

Težko bi rekli, da Dikaučič verjame samemu sebi. Po tem, kar vemo o njegovi preteklosti in povezavah, tudi v politiko zagotovo ni zašel po naključju. Sam zato dobro ve, zakaj je interpelacijo v resnici preživel. Ne le, ker je zaradi "ljubega miru" občini Šentjur pri Celju končno plačal tistih 20 tisočakov komunalnega prispevka za novo hišo. Dikaučič je ostal tam, kjer je, da opravi še eno umazano delo - za predsednika vlade. 

Na isti dan, ko ga je koalicija s pomočjo njenih satelitov ubranila v parlamentu, se je namreč Dikaučič podpisal pod predlog sprememb zakona o tožilstvu, ki so ga spisali v Janševem kabinetu. Z njim je predsednik vlade spet odprl že skoraj leto dni trajajočo sago o dveh evropskih delegiranih tožilcih iz Slovenije. Ko ju je evropsko javno tožilstvo v začetku tedna imenovalo za pet let, se je zdelo, da je zaključena. Toda Janša je šel v nov protinapad. S spremembami zakona želi doseči, da bi lahko vlada oba tožilca kadarkoli odpoklicala

Preberite še:
V Janšev tabor prestopil po popravku gradbenega zakona #dokumenti

Zakaj Janša ne mara obeh tožilcev

Za kaj sploh gre? Evropsko javno tožilstvo je nov, neodvisen organ za preiskovanje in pregon goljufij, korupcije, pranja denarja in drugih nepravilnosti pri porabi denarja EU, ki v majhnem delu prihaja tudi iz Slovenije. Gre torej za naš denar. Če ga komu uspe preusmeriti v lastne žepe, to plačamo vsi ostali. Prav zato je nadzor nad porabo tega denarja v interesu vseh prebivalcev naše države. Od prvega do zadnjega. S tem pa tudi nemoteno delovanje evropskega javnega tožilstva. 

Zgodba o evropskih tožilcih bo Janezu Janši omogočila, da bo svoje člane pred volitvami mobiliziral tudi v vlogi borca proti Bruslju.
Zgodba o evropskih tožilcih bo Janezu Janši omogočila, da bo svoje člane pred volitvami mobiliziral tudi v vlogi borca proti Bruslju.
STA

Pustimo zato Dikaučiča, le kurirja v tej za Slovenijo sramotni zgodbi, in se raje vprašajmo: zakaj Janša to počne? Zakaj vztraja pri sabotiranju pomembne pravosodne institucije, pri kateri sodeluje 22 držav Unije? Zakaj tvega izgubo še zadnjih ostankov ugleda Slovenije v EU na točki, na kateri je v veliki meri (samo)uničil tudi predsedovanje svetu EU?

Prvi od razlogov je osebne narave. Za predsednika vlade je moteče že preteklo delo Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja, obeh že imenovanih evropskih tožilcev. Prva je sodelovala v finančni preiskavi, ki je ugotovila, da premoženje Janeza Janše za približno 400.000 evrov presega njegove uradno znane prihodke. Pred tožbo je Janšo rešilo ustavno sodišče, ki je razveljavilo del zakona o odvzemu nezakonitega premoženja. Tudi Oštirjev greh je (pre)velik: zavrgel je ovadbo proti POP TV, ki jo je Janša že lani označil za "največjo opozicijsko stranko".

Drugi razlog je povezan z delom evropskega tožilstva. Kakšna je njegova moč, smo videli ta mesec na Hrvaškem, kjer je bila zaradi suma goljufije pridržana nekdanja ministrica za regionalni razvoj in sredstva EU. Preiskave v tej zadevi ne vodijo nacionalni organi, ampak evropsko tožilstvo. To še pred tremi leti ni bilo mogoče. Ko je Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf) ugotovil, da je na Madžarskem izpuhtelo na desetine milijonov evrov denarja EU, bi lahko kazenski pregon sprožili le organi te države. Zdaj lahko to stori evropsko javno tožilstvo. 

Tanja Frank Eler je je sodelovala v finančni preiskavi, ki je ugotovila, da premoženje Janeza Janše za približno 400.000 evrov presega njegove uradno znane prihodke.
Tanja Frank Eler je je sodelovala v finančni preiskavi, ki je ugotovila, da premoženje Janeza Janše za približno 400.000 evrov presega njegove uradno znane prihodke.
sta

Preberite še:
Janševa vlada želi odpoklicati nova evropska tožilca

Ne gre za Slovenijo, ampak za Poljsko in Madžarsko

Tudi politično imenovani kadri na nacionalnih policijah tako prijav ne morejo več pospravljati v predal. Zakaj je to za Slovenijo pomembno? Ker bo naša država po načrtu za okrevanje v prihodnjih letih dobila 1,8 milijarde evrov nepovratnega evropskega denarja. Tako zajetna finančna injekcija, namenjena za stotine gradbenih, IT in drugih projektov predstavlja ogromno tveganje za korupcijo, nagrajevanje izbrancev in druge nepravilnosti. 

Ali bo pri porabi tega denarja prihajalo do goljufij, prevar in drugih kaznivih dejanj, bi morala iz ljubljanske pisarne ugotavljati prav oba tožilca iz Slovenije. Tega se Janševa vlada očitno boji do te mere, da je pripravljena iti v odprto vojno z Brusljem. 

In ob vsem tem obstaja še tretji razlog za blokiranje evropskih tožilcev – politično bratenje z Madžarsko in Poljsko. Dva dni po tem, ko je Dikaučič novi tožilski zakon poslal na vlado, je bil v Ljubljani na obisku poljski premier Mateusz Morawiecki. Poljska je z Brusljem že nekaj časa v vojni zaradi reforme pravosodja, s katero je odpravila neodvisnost sodnikov. Sodišče EU je ugotovilo, da je v nasprotju z evropskim pravom. Toda v Varšavi so odločeni, da evropsko pravo ne more biti nad poljsko ustavo. Enako na kritike Bruslja zaradi madžarske azilne zakonodaje odgovarjajo v Budimpešti. 

V isti ring zdaj z odpoklicem evropskih tožilcev stopa tudi slovenska vlada – seveda na strani Poljske in Madžarske. To lahko ugotovimo, če natančno beremo predlagane spremembe zakona. Brez teh delovanje evropskih javnih tožilcev v Sloveniji sploh ne bo mogoče, so zapisali pisci iz Janševega kabineta. Prišlo bi do težko popravljivih posledic za Slovenijo in celo "ogrožanja njene pravne varnosti".

Pod spremembe zakona o tožilstvu, ki omogočajo odpoklic evropskih tožilcev, se je podpisal minister Dikaučič, čeprav so jih spisali v kabinetu predsednika vlade.
Pod spremembe zakona o tožilstvu, ki omogočajo odpoklic evropskih tožilcev, se je podpisal minister Dikaučič, čeprav so jih spisali v kabinetu predsednika vlade.
STA

Preberite še:
Koliko sta podporo vladi zaračunala poslanca manjšin

Zadnji znak za alarm

Vse to nakazuje, da bo Janša, nekoč "največji Evropejec" na domači politični sceni, svoje člane pred volitvami mobiliziral tudi v vlogi borca proti Bruslju. Teren za to pripravlja že več let. Najprej s strašenjem strahu pred migranti in "LGBT ideologijo", v zadnjem času pa z označevanjem posameznih evropskih politikov za "Soroseve lutke" in bratenjem s skrajnimi desničarji iz Evrope. Janša rad govori o pomenu nacionalne suverenosti znotraj EU in poudarja pomen boja za prave evropske vrednote, ki naj bi bile doma v Budimpešti in Varšavi.

Pri vsem tem je evropsko pravo ovira – enako kot ustavno sodišče, informacijska pooblaščenka, računsko sodišče in druge domače nadzorne institucije, ki si jih skuša pokoriti ali uničiti. Še enkrat: predsednik vlade na odprti sceni rovari proti nadzornemu organu EU, ki skrbi za zakonitost porabe milijard evrov evropskega denarja. Pomaga mu minister za pravosodje, ki na vse to daje svoj podpis. Dogajanje z evropskimi tožilci je zato zadnji znak za alarm, panični klic na pomoč države, ki se pod buldožerjem te koalicije spreminja v sistemsko kleptokracijo, vladavino lopovov. 

Kdo jo lahko reši?