Janševa vlada želi odpoklicati nova evropska tožilca

V sagi o zavlačevanju z imenovanjem dveh evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije, zaradi katere si je naša država prislužila odmevne kritike Evropske komisije, je prišlo do novega preobrata.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 24. 11. 2021, 19:25


janša
Vlada Janeza Janše želi odpoklicati nova evropska tožilca.
STA

Po tem, ko je kolegij evropskega javnega tožilstva danes za pet let imenoval Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja, s čimer ovir za njuno delo ne bi smelo biti več, se ju je vlada Janeza Janše odločila odpoklicati s položaja. To želi doseči s spremembami zakona o državnem tožilstvu, ki jih je pripravilo ministrstvo za pravosodje, državni zbor pa bi jih zaradi "interesov varnosti države" in "težko popravljivih posledic za njeno delovanje" obravnaval po nujnem postopku. Predlog, ki smo ga pridobili na necenzurirano.si, tako predvideva prenehanje dela obeh evropskih tožilcev iz Slovenije najpozneje po treh mesecih od uveljavitve sprememb zakona. 

Na kakšnem pravnem temelju? Kot je razvidno iz predloga, "predlagane spremembe dopolnjujejo nacionalni del postopka izbora kandidatov za evropskega tožilca in evropskega delegiranega tožilca". Ključna sprememba je, da lahko ministrstvo za pravosodje, ki ga vodi Marjan Dikaučič, predlaga tudi druge kandidate, ki se niso prijavili na javni poziv. Zakaj? To spremembo so predlagali "zaradi zagotovitve hitrejšega in učinkovitejšega nacionalnega dela izbirnega postopka kandidatov na funkcije v okviru Evropskega javnega tožilstva". S tem bi lahko ministrstvo, če kandidatur ne bi vložilo zadostno število kandidatov, predlagalo tudi druge kandidate, ki se niso prijavili, a ustrezajo pogojem in za to dajo pisno soglasje.

Prav tako bi vlada dobila pristojnost, da bi lahko opravila končni izbor kandidatov v nacionalnem delu izbirnega postopka za imenovanje na funkcije v okviru Evropskega javnega tožilstva. "Izrecno se določa, da končni izbor kandidatov, ki se predlagajo evropski glavni tožilki, opravi vlada RS," piše v predlogu, s katerim želi vlada očitno preprečiti, da bi se na ta položaj prijavljali kandidati, ki ji niso po volji.

Marjan Dikaučič bo po nujnem postopku vložil predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu.
Marjan Dikaučič bo po nujnem postopku vložil predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu.
STA

Kot je znano, je imenovanju Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja, ki ju je predlagal državnotožilski svet, zaradi njunega preteklega dela ves čas nasprotoval predsednik vlade Janez Janša. Prva je bila članice skupine tožilcev, ki je sodelovala v finančni preiskavi proti Janši, Oštir pa naj bi se mu zameril, ker je zavrgel ovadbo v preiskavi proti Pop TV.

Vlada odločitev sprejela s figo v žepu

Ključni del sprememb se skriva v prehodnih določbah. Te namreč predvidevajo, da "storitve evropskega delegiranega tožilca (torej Frank-Elerjeve in Oštirja, op. a.) ne bodo več potrebne za opravljanje dolžnosti evropskega javnega tožilstva, ko vlada predloži listo kandidatov (...), vendar najpozneje po treh mesecih od uveljavitve tega zakona".

Tako Frank-Elerjeva kot Oštir sta bila kandidata od samega začetka procesa, ki traja že več kot leto dni. Predlog je sicer glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov, saj da ta ni bil izveden v skladu z zakonom o državnem tožilstvu.

Vlada se je minuli četrtek odločila, da ju predlaga za evropska delegirana tožilca, a le kot vršilca dolžnosti. Evropsko javno tožilstvo ju je kljub temu imenovalo za poln petletni mandat, kot vse preostale evropske delegirane tožilce, so izpostavili v sporočilu na Twitterju. Kandidate za položaje evropskih delegiranih tožilcev imenuje sodelujoča država. Ko evropsko javno tožilstvo prejme predlog, kandidate interno oceni, nato pa kolegij tožilstva odloči, ali jih imenuje ali ne.

Minister Marjan Dikaučič je sicer danes dejal, da si je slovenska stran več čas prizadevala, da se z evropskima delegiranima tožilcema čim hitreje in v polni meri vključi v delo evropskega javnega tožilstva. Kot je še dejal, se je z današnjo odločitvijo to tudi uredilo. Premier Janez Janša pa je glede današnjega imenovanja dejal, da "se ne dogaja nič, kar ni bilo dogovorjeno". "Če je še kakšna nejasnost, bo v naslednjih mesecih odpravljena," je še povedal na novinarski konferenci s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim.