Se sploh zavedamo, kaj počne Orban? #kolumna

Zdaj vemo: slovenski državni vrh je s prodajo Save skušal ugoditi zasebnim interesom družine Viktorja Orbana. Kako od tu naprej?

Avtor: Primož Cirman
sobota, 19. 3. 2022, 05:55


Viktor Orban
Vpliv kroga Viktorja Orbana se je razrasel do točke, ko lahko zapišemo, da ogroža slovensko nacionalno varnost.
Facebook

Pred dnevi smo na necenzurirano.si razkrili, da je Istvan Tiborcz, zet predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana, novi uradni lastnik sklada, ki je hotel pred mesecem dni prevzeti Savo, največjo domačo turistično skupino. Gre za ključni dokaz, da je želela vlada Janeza Janše tik pred volitvami Orbanovi družini prepustiti hotele na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih in Moravskih Toplicah. To se ni zgodilo le zato, ker se je vladajoča stranka ustrašila političnih posledic tega posla.

Toda razkritje, da je bil v ozadju pozneje neuspele "operacije Sava" ves čas Orbanov zet, je srhljivo. Dokazuje namreč, da je slovenski državni vrh s prodajo hotelov skušal ugoditi zasebnim interesom šefa sosednje države. Tudi zato je tako dolgo trajalo, da je zeleno luč za nakup 38 odstotkov delnic Save dobil Slovenski državni holding (SDH), ki je imel predkupno pravico. Navidezna pasivnost je bila v resnici osebna usluga političnemu prijatelju iz Budimpešte. Ni šlo za nobeno strateško odločitev, povezano s slovenskim turizmom, ampak za sum korupcije, ki bi ga morali preiskati ustrezni organi.

Madžarski vlagatelji, ki so kupovali hotele na elitnih lokacijah v Sloveniji, so bili zgolj krinka za zeta Viktorja Orbana.
Madžarski vlagatelji, ki so kupovali hotele na elitnih lokacijah v Sloveniji, so bili zgolj krinka za zeta Viktorja Orbana.
Bobo

Kako je od spoznanja o vseh razsežnostih naveze Orban-Janša mogoče iti naprej? Jasno je, da je tako tesna prepletenost sedanje oblasti s prvakom evropske neliberalne desnice za državo velik problem. Še toliko bolj, ker je Orban tisti, ki v tej navezi deluje pametneje, za lastno državo koristneje in na dolgi rok. "Vi imate zlate ure, mi imamo čas," je eden od talibanskih poveljnikov v Afganistanu pred leti dejal Američanom. Imel je prav. V tej navezi je Janša tisti, ki ima zlato uro, Orban pa čas.

In temu primerne so njegove poteze.

Preberite še:
Sava smrdi. Po korupciji. #kolumna

O meji na reki Muri

Pred tednom dni je madžarski državni sekretar Árpád Potápi razburil slovensko javnost in politiko z izjavo, da je reka Mura mejna reka med Slovenijo in Madžarsko. S tem je povedal, da je Prekmurje del Madžarske. Za izjavo se je opravičil in jo pripisal lastni pomoti. Ogorčenje v Sloveniji je (pre)hitro potihnilo. A zadeva je še vedno zelo čudna. Gre namreč za državnega sekretarja, zadolženega za narodno politiko. To pomeni, da mora zelo dobro poznati območja v sosedstvu, kjer živijo Madžari. Najbrž se spomni, da je v Lendavo prihajal na obisk, ne da bi prečkal Muro. 

Madžarski premier Viktor Orban je leta 2020 ob nagovoru maturantom na družbenem omrežju Facebook objavil zemljevid Velike Madžarske. Janšev kabinet je to relativiziral z navedbami, da tudi v prostorih slovenske vlade visijo zgodovinski zemljevidi, ki prikazujejo Veliko Slovenijo.
Madžarski premier Viktor Orban je leta 2020 ob nagovoru maturantom na družbenem omrežju Facebook objavil zemljevid Velike Madžarske. Janšev kabinet je to relativiziral z navedbami, da tudi v prostorih slovenske vlade visijo zgodovinski zemljevidi, ki prikazujejo Veliko Slovenijo.
Reuters/Viktor Orban

Se je Orbanov državni sekretar res lahko tako zmotil? V madžarskih vladnih zgradbah že nekaj let visijo zemljevidi "velike Madžarske", nekdanje Ogrske iz obdobja pred prvo svetovno vojno, del katere je bilo tudi Prekmurje. Gre za isti zemljevid, ob katerem se večkrat fotografira Orban. Leta 2020 je s sliko tega zemljevida maturantom zaželel vso srečo pri pisanju izpita iz – zgodovine. 

Je šlo za provokacijo, namenjeno temu, da se nanjo lahko odzovejo tudi politiki koalicije, recimo prekmurski poslanec Jožef Horvat, ki ga rastoči Orbanov vpliv v Sloveniji moti še manj kot "fracking"? Se je sekretarju kot dolgoletnemu članu Orbanove stranke Fidesz namerno zareklo zaradi prihajajočih volitev na Madžarskem, pred katerimi opozicija prvič v 12 letih resno grozi Orbanu? Ali pa je šlo za kaj tretjega? 

Preberite še:
Skrivnost 12 milijonov z Madžarske za financiranje propagande SDS

Zakaj Orbana po Lendavi zanimajo še Beltinci?

Zagotovo to ni bil "osamljeni incident", kot v diplomaciji radi imenujejo dogodke, ki jih želijo spraviti pod preprogo. V zadnjih dveh letih ste lahko na tem portalu prebrali ogromno zapisov o krepitvi vpliva madžarske države v slovenski energetiki, medijih, infrastrukturi, turizmu, bančništvu in drugih panogah. Orbanova interesna sfera sega od trobil vladajoče stranke do Luke Koper, od čezmejnega plinovoda do obveščevalnih struktur. Vpliv njegovega kroga se je razrasel do točke, ko lahko zapišemo, da ogroža slovensko nacionalno varnost. 

Soboški škof Peter Štumpf se je junija lani srečal z madžarskim zunanjim ministrom Pétrom Szijjártóm.
Soboški škof Peter Štumpf se je junija lani srečal z madžarskim zunanjim ministrom Pétrom Szijjártóm.
Župnija Lendava

V zadnjih mesecih se je fokus teh silnic še bolj kot prej usmeril v Prekmurje. Orban in Janša sta ob zadnjem srečanju v Lendavi podpisala sporazum, po katerem bo Madžarska za projekte v tej regiji namenila 25 milijonov evrov. Že od prej namenja milijone evrov za subvencije in druge vložke v izobraževalne in vzgojne dejavnosti, kmetijstvo, kulturo in šport. 

To se ne dogaja več le na dvojezičnih območjih. Po poročanju časnika Vestnik bo madžarska vlada finančno pomagala pri izvedbi tradicionalnega jesenskega srečanja slovenskih in hrvaških vernikov v Beltincih. To je soboškemu škofu Petru Štumpfu obljubil madžarski zunanji minister Péter Szijjártó, sicer častni občan Lendave. Kakšen je interes Orbana, samooklicanega branika krščanstva, za takšna vlaganja? 

Preberite še:
Pojdite k Orbanu. Nas pa ne vlecite zraven. #kolumna

Slovenija je talec Janševega zavezništva z Orbanom

Danes ima Orban ogromen vpliv na politično stranko, ki vodi slovensko vlado, in njenega predsednika. Ta je svojemu prijatelju podredil zunanjo politiko Slovenije. Iz smeri Bruslja jo je premaknil k Budimpešti in Varšavi, kjer po izbruhu vojne v Ukrajini na Orbana gledajo bolj postrani kot prej zaradi njegovih zvez s Putinom. Slovenija je talec Janševega zavezništva z Orbanom. Poslanec madžarske narodne skupnosti je bil v tem mandatu de facto član Janševe koalicije. Obenem Orbanova vlada intenzivno širi mehak vpliv v Prekmurju – regiji, ki jo zaradi zgodovinskih in jezikovnih razlogov jemlje za svojo. In ne zdi se, da bi kogarkoli v Ljubljani to sploh motilo. 

Oligarhi iz kroga madžarskega premierja so glavni financerji Nova24TV, propagandnega aparata stranke SDS.
Oligarhi iz kroga madžarskega premierja so glavni financerji Nova24TV, propagandnega aparata stranke SDS.
Facebook

Tudi zato moramo zapisati naslednje. Živimo v časih, ko se spet nasilno premikajo meje mednarodno priznanih držav. Po 24. februarju, ko je Vladimir Putin napadel Ukrajino, se je spremenilo veliko, zaradi česar je treba biti pripravljen na vse. Ne pozabimo: nekaj dni pred rusko invazijo je madžarski minister za obrambo napovedal, da bi lahko njegova država v tem primeru poslala svojo vojsko v zahodne dele Ukrajine, kjer živi madžarska manjšina. Načrtovana "humanitarna intervencija", kot jo je poimenoval, je padla v vodo v prvih urah invazije, ko se je izkazalo, da ruski "blitzkrieg" zaradi odločnega odpora ukrajinske vojske ne bo uspel. 

Seveda s tem ne mislimo, da bo Orban jutri z vojsko zasedel dele Prekmurja. Nikakor ne. Toda v Sloveniji smo vendarle že zdavnaj prešli točko, na kateri bi se morali vprašati, ali se zavedamo, kaj Orban sploh počne. Če bo 3. aprila "preživel" volitve, bo njegov vpliv pri nas še vedno močan - ne glede na to, ali bo Janša sestopil z oblasti. In nova vlada ga bo za dobro te države morala zamejiti. 

Preberite še:
Dolg seznam kršitev Orbana in Poljakov ali kaj brani Janša