Pojdite k Orbanu. Nas pa ne vlecite zraven. #kolumna

Vse tesnejša navezava SDS na Viktorja Orbana postaja tudi vprašanje nacionalne varnosti.

Avtor: Primož Cirman
sobota, 3. 7. 2021, 05:55


janez janša, viktor orban
V 30-letni zgodovini Slovenije ni bilo tujega politika iz sosednje države, ki bi imel tako močne vzvode vpliva na šefa naše vlade. Na fotografiji predsednik slovenske vlade Janez Janša (levo) in njegov madžarski kolega Viktor Orban.
Bobo

Če komu v Sloveniji še ni bilo jasno, kako na našo državo po 15 mesecih vladavine Janeza Janše gledajo v Bruslju in evropskih prestolnicah, je to lahko zelo dobro videl v zadnjih dveh dneh. Največji francoski časnik Le Figaro je prvi dan slovenskega predsedovanja EU označil za "fiasko". Za to, kar smo gledali na Brdu pri Kranju, je težko najti boljšo besedo. Podobno kritični so bili številni tuji mediji, ki jih celo na slovenski desnici ne morejo imeti za "komunistične". 

Slovenija se je po zaslugi vlade osramotila na celi črti. Kar je najhuje, vse to je bilo mogoče pričakovati. Jasno je bilo, da bo šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen po vseh pripetijah s Slovensko tiskovno agencijo (STA), neimenovanjem evropskih tožilcev in podporo Madžarski pri zakonu o istospolnih, ki ga je sama označila za sramotnega, k nam prišla z jasnimi sporočili. Skupna novinarska konferenca je bila za Janšo mučna, polna neprijetnih pogledov. Pri tožilcih in STA se je nespretno izmikal odgovorom. Na vse pretege je branil Viktorja Orbana. Kršenje pravic spolnih manjšin na Madžarskem, ki je izrazito politična tema, je skušal preusmeriti v polje prava. Tujim medijem je očital cenzuro, ker niso želeli objaviti Orbanovega plačanega oglasa. 

Ursula von der Leyen od Slovenije pričakuje, da bo uredila financiranje STA in čim hitrejše imenovanje evropskih delegiranih tožilcev.
Ursula von der Leyen od Slovenije pričakuje, da bo uredila financiranje STA in čim hitrejše imenovanje evropskih delegiranih tožilcev.
STA

A to še zdaleč ni bilo vse. Lastne teorije o spregi pravosodja in politike v Sloveniji je Janša dokazoval s fotografijo Tanje Fajon z dvema sodnikoma, zaradi česar je podpredsednik Evropske komisije Franz Timmermans protestno izpustil tradicionalno skupinsko fotografiranje. Včeraj je vladni urad za komuniciranje tujim novinarjem prikazoval daljši video domnevnih napadov "pristranskih medijev" na Janšo, ki ga pred časom niso želeli predvajati v Evropskem parlamentu. "Vemo, kdo so vaši viri," je Janša dejal predstavnikom tujih medijev. Sledila je še izjava Aleša Hojsa o "svinjah, ki sedijo visoko v birokraciji EU". Vse to le v dveh dneh.

Preberite še:
Kam gre Janša na prvi obisk kot predsedujoči EU

Zakaj Merklove in Macrona ni bilo v Ljubljano

Je kdo v resnici presenečen? Začudeni gostje iz EU so lahko videli, s čim imamo opravka v Sloveniji vsi tisti, ki smo kritični do dela vlade ali ravnanj njenega predsednika. Edina razlika je, da poceni triki, manipulacije in vulgarnosti, ki jih posamezniki iz vrha SDS že več let uporabljajo na domačem parketu, v evropski areni še vedno delujejo čudaško. Pri nas smo se jih žal že zdavnaj navadili. 

Da otvoritev predsedovanja ne bo prijetni dogodek, so na slovenski strani vnaprej vedeli. V strahu pred morebitnim diplomatskim bojkotom so jo združili z obeleževanjem 30. obletnice samostojnosti. Pred tem na državno proslavo 25. junija ni bilo ne nemške kanclerke Angele Markel, ne francoskega predsednika Emmanuela Macrona in ne italijanskega premierja Maria Draghija. Vsi ti so bili vabljeni, a so na Trg republike prišli le Janševi politični prijatelji: Sebastian KurzAndrej Plenković, italijanski zunanji minister Luigi Di Maio in seveda Orban.  

Na tej proslavi, ki je pokazala vso domačijskost Slovenije, so morali povabljenci gledati čuden video, domnevno posvečen slovenski osamosvojitvi in predsedovanju EU. V njem so lahko videli nekdanjega poljskega predsednika Lecha WalesoWinstona Churchilla in prebivalce baltskih držav, ne pa recimo enega samega kadra Janeza Drnovška ali Antona Ropa, ki je s tedanjim predsednikom Evropske komisije Romanom Prodijem pred 17 leti na meji med Goricama slavil vstop v EU. Na besede Milana Kučana o dnevu, ko so dovoljene sanje, je morala Janšo spomniti kar von del Leyenova. 

Preberite še:
Afera "non-paper": Janšev molk, ki pove vse #komentar

Ne slovenska, ampak Orbanova zunanja politika

Spoznanje zadnjih dveh dni je boleče. Še ne dolgo nazaj je bila Slovenija v evropskem merilu relativno nepomembna, a dokaj vzorna "nova" članica EU. Vrsto let smo imeli zunanjega ministra, ki je imel težave z angleščino. Naši predsedniki vlad so na srečanjih sedeli ob robu mize. Nikjer nismo imeli izrazitih prijateljev, kar smo videli tudi pri vprašanju arbitraže s Hrvaško. Toda vsaj vedeli smo, da je naše mesto tam, kjer so tudi naši najmočnejši gospodarski partnerji: v jedru EU. Od četrtka je črno na belem, da ima Slovenija status problematične države – Orbanovega priveska, ki skače po madžarskih notah, četudi pri tem škodi samemu sebi. 

Viktor Orban je decembra 2019 na svojem profilu na Facebooku objavil fotografijo sestanka predsedstva vladajoče stranke Fidesz pod zemljevidom velike Madžarske.
Viktor Orban je decembra 2019 na svojem profilu na Facebooku objavil fotografijo sestanka predsedstva vladajoče stranke Fidesz pod zemljevidom velike Madžarske.
Viktor Orban

Kruta resnica je, da je Slovenija v EU le še podizvajalec Viktorja Orbana: enkrat kot kurir, drugič kot razlagalec njegovih stališč, tretjič pa glasovalna tipka. Madžarski interesi tolčejo iz vseh por slovenske zunanje politike. Orbana podpira pri vprašanju migrantov in omejevanju pravic istospolnih. Pri pogojevanju pridobivanja denarja EU s spoštovanjem vladavine prava v EU, čemur sta nasprotovali Madžarska in Poljska, je Janša do zadnjega igral vlogo njunega mostu do ostalih članic. Enako kot v sporih med Orbanovo stranko Fidesz in Evropsko ljudsko stranko (EPP), ki je prvo naposled izključila iz svojih vrst. Janšo in Orbana povezuje diplomatski škandal z neuradnim diplomatskim dokumentom ("non-paper" v angl.), ki govori o novem risanju meja v nekdanji Jugoslaviji. 

Za prvi obisk tujine v času predsedovanja si je Janša izbral srečanje šefov vlad Višegrajske skupine, ki ga organizira Orban. Tja bo šel v času, ko nizozemski premier Mark Rutte javno govori, da "Madžarska nima več česa iskati v EU". Z novim načrtom reform EU, ki ga je predstavil prejšnji mesec, želi Orban uničiti Evropski parlament in evropsko zakonodajo podrediti nacionalni. Njegov cilj je ves čas isti. Unijo bi spremenil v bankomat, ki pri dvigovanju milijard evrov ne bo postavljal nobenih pogojev ali vprašanj. Le tako bi lahko z njim še naprej hranil mrežo sebi ljubih oligarhov, ki mu pomagajo obvladovati vse vzvode moči na Madžarskem. Ključno vlogo pri preganjanju nepravilnosti pri porabi denarja EU bo imelo novo evropsko tožilstvo, ki ga z neimenovanjem svojih članov najbolj spodkopava prav Slovenija. 

Preberite še:
Orban nam je poslal cepivo, ki se mu izteka rok #dokumenti

Na vlaku za Budimpešto smo zaprti vsi 

Medtem madžarska podjetja in banke kot tihi zmagovalci zadnje faze naše tranzicije prodirajo vse globlje v slovensko energetiko, finančni sistem in druge panoge. Zanimata jo Luka Koper in projekt drugega tira med Divačo in Koprom, kjer je pred dnevi odprla častni konzulat. Orbanovi oligarhi so Janši na voljo za sovražne prevzeme neubogljivih medijev ali financiranje propagandnega aparata SDS. 

Prihodnji petek se bo Janša na povabilo madžarskega premierja Viktorja Orbana udeležil srečanja predsednikov vlad držav Višegrajske skupine: Češke, Poljske, Slovaške in Madžarske.
Prihodnji petek se bo Janša na povabilo madžarskega premierja Viktorja Orbana udeležil srečanja predsednikov vlad držav Višegrajske skupine: Češke, Poljske, Slovaške in Madžarske.
twitter

V 30-letni zgodovini države ni bilo tujega politika iz sosednje države, ki bi imel tako močne vzvode vpliva na šefa naše vlade. Politični, ekonomski in - na severovzhodu - tudi kulturni vpliv Madžarske v Sloveniji je zrasel do točke, ko postaja vprašanje nacionalne varnosti. Ne le zaradi zemljevidov Velike Madžarske, ki jih Orban redno objavlja in ki zajemajo tudi Prekmurje. Težava je, ker je celotna Slovenija postala talec politične osi SDS-Fidesz in njunih osebnih povezav. Po tem kriteriju ločnice med državo in njeno vladajočo stranko ni več - enako kot na Madžarskem. 

SDS ni enako Slovenija, a na tem vlaku za Budimpešto smo zaprti vsi. Čas je, da se prižgejo vsi alarmi. In da nekdo pritisne na zasilno zavoro.