Dokaz: v ozadju nakupa slovenskih hotelov vseskozi Orbanova družina

Zdaj je tudi uradno. Madžarski vlagatelji, ki so kupovali hotele na elitnih lokacijah v Sloveniji, so bili zgolj krinka za zeta Viktorja Orbana.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 16. 3. 2022, 12:00


Necenzurirano prenos
Vlada je odločitev, da hotelov Save ne bo prepustila Madžarom, sprejela na dan, ko se je Janez Janša srečal v Lendavi z Viktorjem Orbanom.
STA

Madžarski sklad Diofa, ki je bil pred mesecem dni tik pred prevzemom Save, naše največje turistične skupine s hoteli na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih in Moravskih Toplicah, ima novega lastnika. To je nepremičninska družba BDPST, ki jo je ustanovil Istvan Tiborcz, zet predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana.

Gre za nov in dokončni dokaz, da je bil v ozadju nakupa 43-odstotnega deleža v Savi dejansko najožji krog premierja sosednje države. Kot smo razkrivali, je imela vlada Janeza Janše ves čas pripravljen načrt, kako bi hotele na elitnih lokacijah po nizki ceni pripeljala v roke svojih prijateljev na Madžarskem. Njihovi načrti so na koncu propadli, delež ameriškega sklada York v Savi pa je odkupila slovenska država.

To se je zgodilo zaradi več razlogov: 

- razkritja resničnega ozadja več sto milijonov evrov vrednega posla. O tem smo v seriji člankov poročali na necenzurirano.si.

- posledičnih pritiskov in opozoril opozicije in civilne družbe o škodljivosti prodaje. 

- odločilna je bila po naših informacijah poteza Kapitalske družbe (Kad), kjer so napovedali, da bodo v primeru, da se Slovenski državni holding (SDH) ne bo odločil za uveljavitev predkupne pravice za delež Yorka, to v celoti naredili oni. 

Madžarski vlagatelji, ki so kupovali Savo, so bili le krinka za Istvana Tiborcza (levo), soproga hčere madžarskega premierja Rahel Orban (v sredini).
Madžarski vlagatelji, ki so kupovali Savo, so bili le krinka za Istvana Tiborcza (levo), soproga hčere madžarskega premierja Rahel Orban (v sredini).
HVG.hu

Madžari bi torej v vsakem primeru ostali pred vrati hotelov Save. Janševa vlada pa je izbrala boljšo od slabih možnosti. Tudi Kad je v državni lasti, a ga (še) ne obvladujejo izbranci SDS. Tako bo delež v Savi odkupil SDH, ki ga vodi Janez Žlak (SDS), in postal njen največji lastnik. Zadnji dan v februarju je SDH tudi že nakazal 32 milijonov evrov kupnine. Zdaj čaka le še na zeleno luč Agencije za varstvo konkurence (AVK).

Preberite še:
Razkrivamo tajni načrt Janše in Orbana za Savo

Prevzeli bi hotele, jih razkosali in z njimi ustvarili visoke dobičke

Kot smo razkrivali, je bila operacija, ki so jo želeli v Ljubljani in Budimpešti izpeljati še pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, naslednja:

1) pogodbo o odkupu 43 odstotkov Save je podpisalo podjetje Prestige Tourism, ustanovljeno lani jeseni. Njegovi lastniki so manj znani posamezniki, ki pa sodelujejo v nepremičninskih poslih z madžarskimi poslovneži, tesno vpetimi v omrežje vladajoče stranke Fidesz.

2) država bi se zaradi domnevnih finančnih težav skupine Sava, pomanjkanja denarja in tudi časovne stiske odpovedala predkupni pravici. 

3) po pridobitvi delnic bi Madžari kot delničarji zahtevali, da mora Sava povečati svoj kapital zaradi visoke zadolženosti.

4) ta scenarij bi podprli tudi državni lastniki, vendar sami ne bi vplačali svežega kapitala. To pomeni, da bi Madžari avtomatično postali večinski lastniki Save. 

/
/
Bobo

5) nato bi Savo razkosali. Hotele v Portorožu in na Bledu bi zelo verjetno oddelili na novo podjetje, ki bi ga prodali vnaprej izbranemu kupcu. To je po naših informacijah hrvaška turistična skupina Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije. S kupnino bi si Orbanovi ljudje povrnili znaten del finančnega vložka v nakup Save.

6) preostali del Save, torej njene turistične zmogljivosti v Pomurju in na Štajerskem, bi ostal v rokah Orbanovih ljudi. Pozneje bi jih lahko od njih odkupila madžarska država. V tem primeru bi iz posla odšli z visokim dobičkom.

Preberite še:
Operacija Sava: Orbanovi želijo skriti, da kupujejo slovenske hotele 

Orbanov zet hitro napreduje po lestvici najbogatejših

Dejanski kupec slovenskih hotelov oziroma financer celotne operacije je bil Diofa, tretji največji nepremičninski sklad na Madžarskem, ki ima več kot 1,5 milijarde evrov premoženja v upravljanju. Do sedaj je bil v lasti Daniela Jellineka, enega najbogatejših Madžarov. A nič več. V začetku tega tedna je v madžarski poslovni javnosti odjeknila informacija, da je prišlo do spremembe v lastništvu.

Iz sklada BDPST, ki ga obvladuje Istvan Tiborcz, so sporočili, da so podpisali pogodbo o nakupu holdinga Tarragona, lastnika Diofe. Da bo do tega prišlo, je bilo jasno že lani poleti, ko je vodenje nadzornega odbora Diofe prevzel Marton Nagy, glavni Orbanov ekonomski svetovalec.

/
/
Facebook

Ta in še nekaj drugih velikih prevzemov v zadnjem času bodo Orbanovemu zetu dokončno prinesli mesto med najvplivnejšimi in tudi najbolj premožnimi ljudmi na Madžarskem. Tiborcz je sklad BDPST ustanovil leta 2015, dve leti po poroki z Orbanovo hčerko Rahel Orban. V le nekaj letih je zgradil portfelj nepremičnin v Budimpešti in po vsej državi, vključno s hoteli in graščinami ter smučarskimi hoteli v Avstriji.

Po podatkih iz začetka lanskega leta Tiborcz zaseda 37. mesto na seznamu 100 najbogatejših ljudi v državi. Od takrat je na njem zagotovo močno napredoval. Konec lanskega leta je sklad BDPST podpisal pogodbo o nakupu večinskega deleža v Granit Bank, eni manjših madžarskih bank, ki ima okoli dve milijardi evrov bilančne vsote in 80.000 komitentov.

Velike načrte ima tudi v Sloveniji, kjer vlado vodi Orbanov zaveznik Janez Janša. Oligarhi iz kroga madžarskega premierja so tudi glavni financerji Nova24TV, propagandnega aparata stranke SDS.

Preberite še:
Sava smrdi. Po korupciji. #kolumna