Njegov boj #kolumna

Glede pogoja PCT se ne strinjam ne z Zlatkom Čordićem ne z Zoranom Stevanovićem. Toda veliko večjo težavo predstavlja vlada, ki ju zlorablja za nasilno znašanje policije nad opozicijo.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 17. 10. 2021, 05:55


protest marezige sds vlada policija bobo
Odnos do ustave in vladavine prava imajo enak kot nasilni avstrijski pučist, toda najbolj zbode v oko njihov odnos do iskanja grešnih kozlov, krivcev in izgovorov za vse njihove neuspehe.
Bobo

"Je kdo za sprehod po Ljubljani? No, pa pojdimo do Čopove!"

-- pozivanje k nasilnemu uporu proti zakonitim odlokom na Trgu Republike, 5.10.2021 (vir: policija)

Skupna točka vseh populistov je iskanje krivcev za lastne napake. Populisti se namreč najraje pretvarjajo, da imajo samo oni odgovore na vsa vprašanja, ki pestijo državo. Ker zelo hitro pride na dan, da imajo na voljo samo puhlice, postane edina skrb iskanje grešnih kozlov in izgovorov, zakaj za njimi kljub vsevednosti in vsemogočnosti ostajata le ogenj in pušča. Znan avstrijski fašist iz polpretekle dobe je kot grešne kozle najraje uporabljal Žide. Židje so bili izredno prikladen izgovor za številne neuspehe, saj jih je v tistem času iskreno sovražila vsa Evropa. Po mnenju tega Avstrijca so Židje želeli zavladati svetu in njihovo najnevarnejše orožje naj bi bil marksizem.

V podobnem duhu se obnaša trenutna vladna garnitura. Odnos do ustave in vladavine prava imajo enak kot nasilni avstrijski pučist, toda najbolj zbode v oko njihov odnos do iskanja grešnih kozlov, krivcev in izgovorov za vse njihove neuspehe. Po mnenju vlade za neuspešno kampanjo promocije cepljenja ni odgovoren anticepilec, ki vodi kampanjo za promocijo cepljenja. Ne, odgovorni so marksisti-leninisti, ki da ves čas sabotirajo dobronamerne vladne napore. Med njih naj bi spadal tudi ta portal in bržkone tudi avtor.

Preberite še:
Vam gre vlada na živce? Ne odklanjajte cepljenja zaradi nje.

Je kdo sploh hujskal k nasilju

Popolnoma enako velja tudi za nasilje, do katerega je 5. oktobra prišlo po ljubljanskih ulicah in za katerega naj bi bilo krivo hujskanje k nasilnemu upiranju proti zakonitim odlokom. Prva težava bo v besedilu zakona, saj člen izrecno poudarja, da velja le, ko nekdo hujska k nasilnemu upiranju. Klicev po nasilju še zdaj nismo videli, čeprav je Branko Grims v studio RTV nosil celo slike kot dokazno gradivo.

Klicev po nasilju še zdaj nismo videli, čeprav nas hočeta policija in vlada prepričati v nasprotno.
Klicev po nasilju še zdaj nismo videli, čeprav nas hočeta policija in vlada prepričati v nasprotno.
STA

Druga težava z besedilom zakona bo tudi, da morajo biti tudi omenjeni odloki zakoniti. Zakoniti tu ne pomeni, da jih je odredil predsednik vlade, saj naše ustave ni pisal Carl Schmitt, prvi nacistični pravnik. Namesto njegovega Führerprinzipa (ukaz vodje je nad zakonom) imamo pri nas v drugem členu ustave jasno napisano, da smo pravna država. Po ustavi je zakon nad besedo predsednika vlade in vseh ostalih nosilcev oblasti. Mnogi državni odloki, tudi ti o prebolevnosti, cepljenju in testiranju (PCT), imajo v najboljšem primeru majavo pravno podlago. Ustavno sodišče je že večkrat jasno povedalo, da bi bilo zahteve te narave nujno določiti z zakonom, saj odloki niso sprejemljiv način predpisovanja. Morda je pogoj PCT res dobra ideja za obvladovanje epidemije, toda izgovorov, zakaj niso določeni z zakonom, ni.

Odloki torej niso zakoniti, toda 302. člen kazenskega zakonika izrecno velja samo za nasilno upiranje proti zakonitim odlokom. Jasno je, da pri aretacijah, hišnih preisavah, zasegih, zaslišanjih pred preiskovalnimi sodniki in še marsičem drugem ni ključ varovanje nikogar. Gre preprosto za odstrel glasnega kritika vlade, ki ga želijo nasilno utišati in postaviti za zgled drugim.

Preberite še:
Pri nasilju policije gremo po poti Rusije in Turčije #kolumna

Že zdaj je jasno, kaj bo ugotovila Olajeva komisija

"Ne strinjam se s teboj, toda do smrti se bom boril za tvojo pravico, da to vseeno izrečeš," je nekoč rekel francoski razsvetljenski pisatelj Voltaire. Ne strinjam se ne z Zlatkom Čordićem in ne z Zoranom Stevanovićem. Njun zgrešeni odnos do PCT je del težave, ki jo imamo s cepljenjem in obvladovanjem epidemije. Njun pristop omogoča vladi številne izgovore za vedno hujše zlorabe oblasti. Tipičen primer je nedavna zamenjava vodstva policijske uprave Ljubljana. 

Komisija, ki jo je ustanovil generalni direktor policije Anton Olaj, bo ugotavljala, ali je razumno, da je 1500 policijskih specialcev potrebovalo sedem ur in 400 bomb solzivca, da je obvladalo 3000 protestnikov.
Komisija, ki jo je ustanovil generalni direktor policije Anton Olaj, bo ugotavljala, ali je razumno, da je 1500 policijskih specialcev potrebovalo sedem ur in 400 bomb solzivca, da je obvladalo 3000 protestnikov.
Bobo

Toda veliko večjo težavo predstavlja vlada, ki ju zlorablja za nasilno znašanje policije nad opozicijo. V zadnjih dneh se veliko govori o nesorazmernih ukrepih, zato je generalni direktor policije Anton Olaj ustanovil posebno komisijo. Njen edini namen bo ugotoviti, da je policija ravnala zakonito. Komisija bo ugotavljala, ali je razumno, da je 1500 policijskih specialcev potrebovalo sedem ur in 400 bomb solzivca, da je obvladalo 3000 protestnikov. Protestniki naj bi bili tako divje nasilni, da sta bili poškodovani dve osebi, obe pri aretaciji.

Vsaka resna komisija bi v tej točki že zaključila preiskavo, vložila ovadbe zaradi zlorabe položaja proti celotnemu vrhu policije in suspendirala vse vpletene policiste. Ker namen komisije ni ugotavljanje objektivne odgovornosti, temveč iskanje grešnih kozlov, so njihove ugotovitve že napisane po političnem nareku. Kam to vodi, se še dobro spominjamo. Za najboljšega italijanskega prijatelja omenjenega avstrijskega fašista se je neslavno končalo na bencinski črpalki, za samega Avstrijca tudi ni bilo kaj dosti bolje. Žal to ni povrnilo življenja truplom, ki so ostala za njunimi vladavinami.

Preberite še:
Eno življenje jim pomeni več kot rušenje ustavnega reda #kolumna

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.