Žibert ne pove, ali pozna Vežnaverja. Kaj vse je iskala policija?

Generalni sekretar SD ne odgovarja na vprašanja o svoji vlogi v aferi sodna stavba, ki mu jo očita ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Kaj vse je z ministrstva že odnesla policija?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 31. 1. 2024, 18:20


1702382906-dsc2167-01-1702382890043
Klemen Žibert, generalni sekretar SD, ki se je znašel v središču afere sodna stavba, ne želi odgovoriti na vprašanje, ali pozna glavne akterje.
Sašo Radej

Generalni sekretar Socialnih demokratov (SD) Klemen Žibert, ki mu ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan javno očita vpletenost v sporni nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, ne odgovarja na vprašanje, ali in od kod pozna njenega prodajalca Sebastjana Vežnaverja.

Po tem, ko je ministrica danes posebej izpostavila njegovo vlogo v aferi sodna stavba, smo se na Žiberta obrnili z več vprašanji. V zadnjih tednih nas je namreč več virov opozorilo, da se Vežnaver, ki je stavbo pred štirimi leti kupil za slaba dva milijona evrov, zdaj pa jo je državi prodal za skoraj osem milijonov evrov, in Žibert poznata. V stik naj bi prišla prek enega od znanih direktorjev.

Tudi zato nas je zanimalo, kdaj se je Žibert nazadnje srečal z Vežnaverjem in ali se je z njim kadarkoli pogovarjal o poslu s sodno stavbo. Vprašali smo ga še, ali je o poslu kadarkoli govoril ali kako drugače komuniciral z odvetnico Nino Zidar Klemenčič, ki je v Vežnaverjevem imenu vodila pogovore z ministrstvom, za svoje delo pa prejela milijon evrov nagrade. Prav tako smo želeli izvedeti, ali je o nakupu stavbe kadarkoli govoril z Urošem Gojkovičem, zdaj že nekdanjim generalnim sekretarjem ministrstva, ki je moral s položaja oditi na zahtevo ministrice Švarc Pipan.

Odgovorov nismo dobili. Žibert nam je sporočil le, da v tem trenutku izjav ne daje.

Sebastjanu Vežnaverju je s prodajo stavbe na Litijski cesti v Ljubljani uspel sanjski posel. Po plačilu vseh davkov in poplačilu posojil naj bi mu ostalo najmanj tri milijone evrov.
Sebastjanu Vežnaverju je s prodajo stavbe na Litijski cesti v Ljubljani uspel sanjski posel. Po plačilu vseh davkov in poplačilu posojil naj bi mu ostalo najmanj tri milijone evrov.
Mediaspeed

Preberite še:
Švarc Pipan: Lagali so mi in prirejali dokumente, vmešan tudi Žibert

Švarc Pipan prst uperila v generalnega sekretarja SD

Kot je znano, je Švarc Pipan danes dopoldne sporočila, da "smo v zvezi z nakupom stavbe na Litijski po zamenjavi generalnega sekretarja gospoda Gojkoviča in ob pregledu vse dostopne dokumentacije ugotovili, da ni šlo za nikakršno malomarnost". Nasprotno, vse bolj se kaže, da gre za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi. Gre za posamezne uradnike ministrstva, kot tudi člane stranke SD," je poudarila ministrica, ki je priznala objektivno odgovornost, a dodala, da za zdaj ne namerava odstopiti.

Pri tem je Švarc Pipan prvič javno poudarila, da je bil v dogajanje vpleten tudi Žibert, ki je položaj generalnega sekretarja SD prevzel konec leta 2022. "Predsednica stranke Tanja Fajon je včeraj povedala, da je normalno in očitno celo pričakovano, da se generalni sekretar stranke vmešava v delo ministrstev. In kot sem ugotovila v zadnjih dnevih, je točno to počel tudi v tem primeru. Zgrožena sem nad to izjavo predsednice stranke, saj je takšna praksa nezakonita in nesprejemljiva, odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se je potrebno boriti z vsemi sredstvi," je dejala.

Kako natančno se je Žibert pri poslu s sodno stavbo vmešaval v delo ministrstva, uradno za zdaj ni znano. Poročali pa smo že, da sta Žibert in Gojkovič nekdanja sodelavca z ministrstva za delo iz obdobja, ko ga je vodila Anja Kopač Mrak. Ta je zdaj predsednica upravnega odbora Inštituta 1. maj, ki ga je pred letom dni soustanovil Žibert, njegov sedež pa je na nekdanjem sedežu SD v Levstikovi ulici v Ljubljani. V tistem obdobju je bil Gojkovič tudi član sveta centra za socialno delo na Ptuju.

Nina Zidar Klemenčič naj bi za pomoč pri prodaji stavbe državi prejela milijonsko nagrado.
Nina Zidar Klemenčič naj bi za pomoč pri prodaji stavbe državi prejela milijonsko nagrado.
Primož Lavre

Preberite še:
Afera sodna stavba: milijonska nagrada za pomoč Nine Zidar Klemenčič?

Kdo je že moral zapustiti položaj

Prav Gojkovič, nekdanji predsednik občinskega odbora SD v Hajdini, se je podpisal pod povabilo za zbiranje ponudb za nakup nove sodne stavbe. Na ta poziv se je odzval Vežnaver in bil izbran kot najboljši ponudnik. Skupaj z Gojkovičem je na pravosodno ministrstvo za vodjo službe za nepremičnine in investicije prišel Simon Starček, dolgoletni član SDS in nekdanji namestnik direktorja finančne uprave (Furs) v času zadnje vlade Janeza Janše.

Od zamenjave oblasti finančno službo na ministrstvu vodi Janja Garvas Hočevar, pred tem generalna sekretarka Janševe vlade. Skupaj z Gojkovičem in Starčkom je s Fursa na ministrstvo prišla tudi Suzana Hötzl, zdaj vodja službe za notranjo revizijo. Ta je še pred podpisom pogodbe o nakupu stavbe pregledala posel.

Vsi ti so po ugotovitvah Švarc Pipan imeli ključno vlogo pri nakupu stavbe. Gojkoviča so na njeno zahtevo že razrešili. Predlagala je tudi premestitev Starčka in Garvas Hočevar na drugo delovno mesto.

Preberite še:
Tu je dokaz, da so sodno stavbo preplačali za več milijonov evrov

Zahtevali smo vso dokumentacijo o poslu ...

Od ministrstva za pravosodje smo sicer že v začetku meseca, takoj po izbruhu afere, po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja zahtevali naslednjo dokumentacijo:

- vse tri ponudbe, ki so jih prejeli na poziv, na katerem je pozneje zmagal Vežnaver. Njegova konkurenta sta bila še podjetje Monetic Miodraga Kostića, ki je ministrstvu ponujal prostore na Dalmatinovi v Ljubljani, in družba Kompas Shop Aleksandra Jereba, ki je ponujal nepremičnino na Ajdovščini v Ljubljani.

Ministrica za pravosodje želi še na svojem položaju razščistiti, kdo je odgovoren za neekonomski nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani.
Ministrica za pravosodje želi še na svojem položaju razščistiti, kdo je odgovoren za neekonomski nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani.
Sa.R.

- zapisnik odpiranja ponudb,

- poročilo, iz katerega so razvidne ocene posameznih ponudb, med drugim to, ali ustrezajo kriterijem ali ne,

- zapisnike sestankov s ponudniki oziroma izbranim kupcem in

- vso pisno korespondenco s ponudniki.

Posebej smo od njih zahtevali tudi analize oziroma študije ekonomske upravičenosti posla, torej vso dokumentacijo, na podlagi katere je ministrstvo ugotovilo, da je nakup stavbe na Litijski cesti ekonomsko smiseln zanje. Pojavljale so se namreč različne ocene o tem, koliko sredstev bo država še porabila za prenovo stavbe, ki je v zelo slabem stanju. Sprva se je govorilo o nekaj več kot dveh milijonih evrov, v zadnjih dneh pa je ta številka zrasla na več kot sedem milijonov evrov. Torej še najmanj enkrat toliko, kot je zanjo plačalo ministrstvo.

... na ministrstvu je zaradi NPU ne dajo

Toda na ministrstvu so v začetku tega tedna izdali odločbi, s katerima so naši zahtevi v celoti zavrnili. To so naredili na pobudo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki v tej zadevi vodi preiskavo.

"NPU je (...) 26.1.2024 posredoval mnenje, iz katerega izhaja, da vodi predkazenski postopek, ki se nanaša na nakup poslovne stavbe, del katerega je tudi proučevanje celotne prejete dokumentacije, zato sporoča, da bi razkritje vsebine dokumentacije ogrozilo in škodovalo izvedbi njihovih predkazenskih postopkov. V dokumentaciji so namreč tudi osebni podatki, katerih razkritje bi pomenilo kršitev varstva osebnih podatkov in podatki, ki so pridobljeni zaradi (morebitnega) kazenskega pregona," so utemeljili na ministrstvu.